Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων ** Διηγήματα: Το δέρμα της φώκιας * Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Καλή Καλό

Η Καλή Καλό στο πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Πυρ, ΠΑΣΟΚ και θάλασσα: Είκοσι εκατομμύρια ζητούν τσέπη»

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 20 Δεκεμβρίου 1926. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Πυρ, ΠΑΣΟΚ και θάλασσα: Είκοσι εκατομμύρια ζητούν τσέπη» (των Νίκου Αθερινού, Σταμάτη Φιλιππούλη, Διονύση Τζεφρόνη, θέατρο Λουζιτάνια, 1983-1984).

Η Καλή Καλό στο πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Τζώνηδες και κάου-μπόυ»

Το πραγματικό της όνομα ήταν Καλλιόπη Δαμβέργη. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Τζώνηδες και κάου-μπόυ» (των Γ. Ασημακόπουλου, Β. Σπυρόπουλου και Π. Παπαδούκα, θέατρο Ακροπόλ, 1955).

Δημοσίευμα του περιοδικού «Θησαυρός»

Ήταν κόρη της ηθοποιού Χρύσας Καλό. Στη φωτογραφία δημοσίευμα του περιοδικού «Θησαυρός» (29/5/1949).

Δημοσίευμα του περιοδικού «Θησαυρός»

Πέθανε στις 8 Μαρτίου 2024. Στη φωτογραφία δημοσίευμα του περιοδικού «Θησαυρός» (21/9/1961).

Δημοσίευμα του περιοδικού «Χαραυγή» για τον χορό του ΕΑΜ όπου συμμετείχε η Καλή Καλό

Σπούδασε κλασικό μπαλέτο, πιάνο και για ένα διάστημα υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Στη φωτογραφία, δημοσίευμα του περιοδικού «Χαραυγή» για τον χορό του ΕΑΜ όπου συμμετείχε (20/2/1946).

Δημοσίευμα του περιοδικού «Θησαυρός»

Δούλεψε από τα παιδικά της χρόνια κοντά στα μεγάλα θεατρικά ονόματα της εποχής και απέκτησε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ηθοποιού ως εξαιρετικό ταλέντο. Στη φωτογραφία δημοσίευμα του περιοδικού «Θησαυρός» (9/1/1949).

Δημοσίευμα του περιοδικού «Γυναίκα»

Έπαιξε σε όλα τα είδη θεάτρου (δράμα, κωμωδία, βαριετέ, επιθεώρηση, οπερέτα), με διάφορους θιάσους και με δικούς της που συγκρότησε επανειλημμένα. Θεατρική επιχειρηματίας επί είκοσι πέντε έτη στην Αθήνα, στην επαρχία και στο εξωτερικό. Σκηνοθέτησε, δημιούργησε χορογραφίες και άσκησε την καλλιτεχνική διεύθυνση σε πολλούς θιάσους όπου εμφανίστηκε. Στη φωτογραφία δημοσίευμα του περιοδικού «Γυναίκα» (24/6/1959).

Δημοσίευμα του περιοδικού «Θησαυρός»

Ίδρυσε στην Αστυπάλαια τον τοπικό θίασο Θεατρική Αυλαία, προσπαθώντας έτσι να αναπτύξει την πολιτιστική κίνηση του νησιού. Επίσης, δημιούργησε τις Πρότυπες Σχολές Καλής Δαμβέργη για παιδιά μικρής ηλικίας. Στη φωτογραφία δημοσίευμα του περιοδικού «Θησαυρός» (9/6/1960).

Δημοσίευμα του περιοδικού «Χαραυγή»

Ανέπτυξε πολιτική, συνδικαλιστική και κοινωνική δραστηριότητα. Στη φωτογραφία δημοσίευμα του περιοδικού «Χαραυγή» (203/1946).

Δημοσίευμα του περιοδικού «Θησαυρός»Σκηνή ταινίας με την Καλή Καλό

Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε σε μόλις 4 ταινίες: «Νύχτες της Αθήνας» (1954), «Ερωτικές ιστορίες» (1959), «Άντρα θέλω με πυγμή» (1959), «...κι αύριο μέρα είναι» (2001). Στις φωτογραφίες δημοσίευμα του περιοδικού «Θησαυρός» (24/1/1954) και σκηνή από την ταινία.

Η Καλή Καλό σε guest εμφάνιση στην τηλεόραση

Στην τηλεόραση έκανε γκεστ εμφανίσεις: «Τμήμα ηθών» (ΑΝΤ1, 1993-1994) και «Ταύρος με Τοξότη» (ΑΝΤ1, 1994-1995).

Εξώφυλλο περιοδικού με την Καλή Καλό

Η μορφή της αποτυπώθηκε –μάλλον– σε μόνο 1 εξώφυλλο (Το καινούργιο τραγούδι, 15/3/1950)· η έρευνα συνεχίζεται.



Πηγές:
Οι φωτογραφίες από τα θεατρικά προγράμματα, το εξώφυλλο και τα δημοσιεύματα είναι από το Τμήμα Παραστατικών Τεχνών και τη Βιβλιοθήκη αντίστοιχα του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ),
Το screenshot της σειράς είναι από το προσωπικό μου αρχείο,
Το screenshot της ταινίας βρέθηκε στο διαδίκτυο.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Το δέρμα της φώκιας, Αριστούλας ΔάλληΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΛυκόσκυλα Αγγέλας Καϊμακλιώτη, Ίμερος Μαίρης Χάψα και Ηλιοτρόπιο ονείρων Γιάννη ΑναστασόπουλουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΤαρτάν το άλογο Ευτυχίας Καλλιτεράκη, Θεατές και δράστες Σύλβας Γάλβα και Η αγωνία του μέτρου Γιώργου ΣπανουδάκηΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη