Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού * Όταν το μαζί πληγώνει * Δίχως ένα αντίο * Κλουαζονέ * Οι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση * Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Οικογένεια Πελτιέ, Η κατάρα, Ροζ, Ανθοπωλείον ο Έρως * Το δάσος των ψυχών * Ρε μπαγάσα * Σε είδα ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων * Εν αρχή ην ο έρως ** Διηγήματα: Το δέρμα της φώκιας * Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου * Στερνό μελάνι * Τέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις Βακχικόν ** Διάφορα άλλα: Οι πουτ@νες κι εγώ ** Μουσικό άλμπουμ: Worthless Treasures

Δίχως ένα αντίο

Δίχως ένα αντίο, Γωγώς Ψαχούλια

Η συγγραφέας των μυθιστορημάτων Αν ήσουν εδώ και Το μυστικό της κόκκινης βροχής επανέρχεται με το νέο της βιβλίο Δίχως ένα αντίο, που επίσης κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Έξη.

Σε αυτό θα γνωρίσουμε δύο γυναίκες, τη Στέλλα και την Αλέκα, και μαζί τους θα γνωρίσουμε όλα τα είδη της βίας που μπορεί να ασκήσει ένας άνθρωπος σε έναν άλλο. Κι αν όχι όλα, σίγουρα τα περισσότερα. Οι ηρωίδες αυτές, μέσα από διαφορετικούς δρόμους, βιώνουν μια σειρά εμπειριών ενδοοικογενειακής βίας που αφορά τόσο σε λεκτική βία όσο και σε σωματική και ψυχολογική. Η κακοποίησή τους σε σώμα και ψυχή προκαλεί μελανιές στο πρώτο και αγκάθια στη δεύτερη, μα δεν είναι οι μόνες πληγές. Ο πόνος και ο φόβος που εδραιώνονται μέσα τους και μετά η κατάθλιψη, τα αδιέξοδα, η απελπισία...

Γνωστές ιστορίες, θα πείτε. Τραγικά επίκαιρες δυστυχώς, θα προσθέσω. Και δεν είναι μόνο τα παραπάνω. Οι γυναίκες αυτές, μόνες και απροστάτευτες στα χέρια ενός κακοποιητή, βιώνουν ακόμα και κοινωνικό στιγματισμό, απομόνωση, μπούλινγκ· γεγονός που δείχνει πόσο μακριά βρίσκεται η κοινωνία από αυτό που θα αποκαλούσαμε ιδανικό και πρέπον. Επίσης, δείχνει πως, πολλές φορές, ο κακοποιητής δεν είναι μόνο ένας κι αυτό, αν θέλετε, είναι το μέγιστο όφελος που μπορεί να πάρει ένας φιλαναγνώστης διαβάζοντας μια τέτοια μυθοπλασία.

Οι φουλ δραματικές ιστορίες των δύο γυναικών σε γεμίζουν θυμό πολυεπίπεδα, απόδειξη πως η Γωγώ Ψαχούλια καταφέρνει να συμπαρασύρει τον αναγνώστη της. Θυμώνεις για τις αδικίες, για τον πόνο τους, συμπάσχεις και παράλληλα θυμώνεις και με τον κάθε πολίτη γύρω σου, τις κοινωνικές δομές όπως τις έχουμε οργανώσει και λειτουργούμε.

Μετά την εναρκτήρια εισαγωγή, που μας γεμίζει υπονοούμενα και τραβά το ενδιαφέρον, ξεδιπλώνεται σιγά σιγά η ιστορία καθεμιάς τους μέχρι που θα ενωθούν οι γραμμές του βίου τους. Οι δυο τους θα συναντηθούν και θα αποκτήσουν όλα εκείνα που τους έλειπαν ως τότε: αγκαλιά, συμπαράσταση, κατανόηση, στήριγμα... Κι όπως είναι αναμενόμενο, όταν ο άνθρωπος έχει ένα στήριγμα βρίσκει και τη δύναμη. Κι άμα ο άνθρωπος βρει τη δύναμή του τότε ή θα τον φοβηθείς ή θα τον θαυμάσεις, λέει στο οπισθόφυλλο, τότε το θύμα γίνεται θηρίο, θα σας πω εγώ και το αφήνω εδώ ώστε να απολαύσετε την ιστόρηση χωρίς περαιτέρω στοιχεία και εν λευκώ.
Τι σόι αγάπη ήταν αυτή, που πονούσε τόσο;
Η ζωή είναι ένα δώρο ενώ [...] Δεύτερη ζωή δεν έχει.
Πάντως, από το σημείο συνάντησης των δυο τους και μετά δύο είναι τα τινά: πρώτα απ' όλα δεν υπάρχει επιστροφή και δεύτερον ξεκινά η αγωνία για την έκβαση των σχεδίων τους αλλά και οι αποκαλύψεις!

Τι με πυροδότησε σε αυτό το βιβλίο; Το ότι σε βάζει σε μία κατάσταση όπου κάποιοι θύτες είναι πολύ λάθος και κακοί ενώ κάποιοι άλλοι –δεδομένων των συνθηκών– είναι δίκαιοι και χρίζουν υπεράσπισης, δηλαδή καλοί. Επίσης, το ότι υπάρχουν θύτες εκεί έξω που ανοίγουν όλα τα αρνητικά συναισθήματα αλλά υπάρχουν κι εκείνοι που ξεκλειδώνουν τα θετικά. 
Επίσης, με κέρδισε που η κυκλική του αφήγηση ολοκληρώθηκε στο ίδιο σημείο από όπου ξεκίνησε και που, παρά τα δράματα που εξελίσσονται στις σελίδες, το μυθιστόρημα προάγει την αγάπη, την οικογένεια και τη φιλία. Γιατί, να το ξέρετε, και στην πραγματικότητα –όχι μόνο στα παραμύθια– το καλό νικάει.




Διεκδικήστε το!
Το koukidaki.gr προσφέρει δύο [2] αντίτυπα σε ισάριθμους τυχερούς αναγνώστες –ένα στον καθένα. Για να συμμετέχετε στην κλήρωση κλικάρετε εδώ και συμπληρώστε τη φόρμα. Παρακαλώ, σημειώστε τα παρακάτω:
Διαβάστε τους όρους. Συμμετοχή στην κλήρωση, που θα γίνει μετά τις 12 Αυγούστου 2024, σημαίνει αποδοχή των όρων. Τα βιβλία θα αποσταλούν/παραδοθούν στους τυχερούς από το koukidaki. Αυτή η δωροθεσία είναι παγκόσμια!

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Το δέρμα της φώκιας, Αριστούλας ΔάλληWorthless Treasures, Temple Music΄Σε είδα, Ιωάννη ΜαρίνουΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΛυκόσκυλα Αγγέλας Καϊμακλιώτη, Ίμερος Μαίρης Χάψα και Ηλιοτρόπιο ονείρων Γιάννη ΑναστασόπουλουΔίχως ένα αντίο, Γωγώς Ψαχούλια
Ρε μπαγάσα, Θεόδωρου ΟρφανίδηΤέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις ΒακχικόνΌταν το μαζί πληγώνει, Βικτώριας ΠροβίδαΤαρτάν το άλογο Ευτυχίας Καλλιτεράκη, Θεατές και δράστες Σύλβας Γάλβα και Η αγωνία του μέτρου Γιώργου ΣπανουδάκηΚλουαζονέ, Λίνας ΒαλετοπούλουΤο δάσος των ψυχών, Ιωάννη ΜαρίνουΟι πουτ@νες κι εγώ, Γιάννη Ράμνου
Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΟι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση, Χρύσας ΜαρδάκηΡοζ, Ανθοπωλείον ο Έρως, Οικογένεια Πελτιέ, Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Η κατάραΣτερνό μελάνι, Άγγελου Αναγνωστόπουλου
Εν αρχή ην ο έρως, Ευαγγελίας ΤσακίρογλουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη