Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού * Όταν το μαζί πληγώνει * Δίχως ένα αντίο * Κλουαζονέ * Οι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση * Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Οικογένεια Πελτιέ, Η κατάρα, Ροζ, Ανθοπωλείον ο Έρως * Το δάσος των ψυχών * Ρε μπαγάσα * Σε είδα ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων * Εν αρχή ην ο έρως ** Διηγήματα: Το δέρμα της φώκιας * Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου * Στερνό μελάνι * Τέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις Βακχικόν ** Διάφορα άλλα: Οι πουτ@νες κι εγώ ** Μουσικό άλμπουμ: Worthless Treasures

Διάφανος ύπνος

Ο θίασος της παράστασης «Διάφανος ύπνος»

Ο Διάφανος ύπνος καταπιάνεται με αληθινά γεγονότα μιας μαύρης περιόδου για την ανθρωπότητα. Ιστορίες από το μακρινό 1933 σε μια περίοδο –μέχρι το 1939– με την αναρρίχηση των ναζί στην εξουσία με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η δημοσιογράφος Charlotte Beradt καταπιάστηκε με τα όνειρα διαφόρων ανθρώπων από όλες τις τάξεις των Γερμανών, Εβραίων και όχι μόνο, για το εάν ο ύπνος θα ήταν προσωπική υπόθεση. Το πόσο το τρίτο Ράιχ, με την προπαγάνδα που ασκούσε σταθερά για χρόνια, ασκούσε την εξουσία του και στα όνειρα, με την τρομοκρατία και τα μηνύματα μίσους που καλλιεργούσε.

Η αφήγηση πέντε ανθρώπων διαφορετικών τάξεων, που συναντιούνται μια φορά τον χρόνο σε μια χοροεσπερίδα στην μικρή τους πόλη και μοιράζονται ένα όνειρό τους κάθε χρονιά. Παρακολουθούμε τις αλλαγές που έγιναν στα όνειρά τους από χρονιά σε χρονιά, με τις αλλαγές που φέρνει σε όλους ο τρόμος των ναζί, που όλο και πλησιάζει, προκαλώντας τους πόνο, φρίκη κι απόγνωση.
Η επιρροή στη ζωή τους είναι τόσο μεγάλη που δεν τολμούν να ονειρεύονται, ούτε να έχουν προσωπική σκέψη, αλλά να ταυτίζονται ονειρικά με το τρίτο Ράιχ σε μια ανάγκη να είναι ευθυγραμμισμένοι με το ναζιστικό καθεστώς.
Την αλήθεια των ζωών τους μέσα στον χρόνο που δεν τολμούν να αφηγηθούν, θα μας μεταφέρει ένας αφηγητής.

Μια παράσταση βασισμένη στο βιβλίο της Charlotte Beradt με τίτλο Τα όνειρα στο τρίτο Ράιχ σε μετάφραση του Γιάννη Καλιφατίδη. Σκηνοθέτης και συμμετέχων στην συγγραφική ομάδα για αυτή τη δραματουργία, ο Σταύρος Στάγκος μαζί με την Νατάσα Κοσμίδου, την Έρση Νιαότη και τον Αλέξη Αλάτση. Στην σκηνή αποδίδουν οι Σοφίνα Λαζαράκη, Γιάννης Μπουραζάνας, Μάρω Παπαδοπούλου, Τζίνη Παπαδοπούλου, Τάσος Σωτηράκης και Γιάννης Τσότσος.

Μια εξαιρετική παράσταση με δεμένη πλοκή και εξαιρετικές ερμηνείες για ένα θέμα που δεν πρέπει ποτέ να ξεχαστεί διότι παραμονεύει στα σκοτάδια να εμφανιστεί ξανά.

Στο κλασικό θέατρο της Αθήνας Άλφα και για εμένα, που ανήκω στους πιο παλιούς, το θέατρο του Ληναίου και της Φωτίου.
Μπράβο και στην εταιρεία παραγωγής EPOPSIS για την πολύ καλή επιλογή στην επιλογή συντελεστών και θεάτρου.



Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Το δέρμα της φώκιας, Αριστούλας ΔάλληWorthless Treasures, Temple Music΄Σε είδα, Ιωάννη ΜαρίνουΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΛυκόσκυλα Αγγέλας Καϊμακλιώτη, Ίμερος Μαίρης Χάψα και Ηλιοτρόπιο ονείρων Γιάννη ΑναστασόπουλουΔίχως ένα αντίο, Γωγώς Ψαχούλια
Ρε μπαγάσα, Θεόδωρου ΟρφανίδηΤέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις ΒακχικόνΌταν το μαζί πληγώνει, Βικτώριας ΠροβίδαΤαρτάν το άλογο Ευτυχίας Καλλιτεράκη, Θεατές και δράστες Σύλβας Γάλβα και Η αγωνία του μέτρου Γιώργου ΣπανουδάκηΚλουαζονέ, Λίνας ΒαλετοπούλουΤο δάσος των ψυχών, Ιωάννη ΜαρίνουΟι πουτ@νες κι εγώ, Γιάννη Ράμνου
Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΟι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση, Χρύσας ΜαρδάκηΡοζ, Ανθοπωλείον ο Έρως, Οικογένεια Πελτιέ, Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Η κατάραΣτερνό μελάνι, Άγγελου Αναγνωστόπουλου
Εν αρχή ην ο έρως, Ευαγγελίας ΤσακίρογλουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη