Στο μυθιστόρημά μου προσπάθησα να μεταφέρω μέσω της πλοκής, στους βασικούς ήρωες –τον Παύλο και την Νεφέλη– κάποιους από τους δικούς μου ρυθμούς δράσης, σκέψης, εξέλιξης αλλά όχι συμπεριφοράς. Οι ήρωες μου, όπως και εγώ, φαίνεται να έχουν επιλέξει ελεύθερα τους ρυθμούς αυτούς και τον τρόπο ζωής που χαρακτηρίζουν την κοινωνική και επαγγελματική τους ζωή χωρίς να υποχρεώνονται σε ανεπιθύμητους συμβιβασμούς. Διεκδικούν συνεχώς την προσωπική τους ελευθερία, ισορροπώντας ανάμεσα στις πολύ απαιτητικές επαγγελματικές και κοινωνικο-οικογενειακές υποχρεώσεις τους. Φαίνεται ότι το καταφέρνουν τελικά με μικρές απώλειες, «με πυξίδα τις φιλοσοφικές και ιδεολογικές τους αναζητήσεις» και φυσικά τον διάλογο.
Η Νεφέλη και ο Παύλος δεν είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας.
Ο Παύλος, κυρίως, κουβαλάει μέσα του το παρελθόν της οικογένειάς του με τις ανισότητες της ταραγμένης εποχής των παιδικών του χρόνων. Στο πλαίσιο της πρόωρης ενηλικίωσής του επέλεξε να ρισκάρει παρά να ακολουθήσει προβλέψιμες και ακίνδυνες ατραπούς. Έτσι, παράλληλα με τις σπουδές του στην Ελλάδα και το εξωτερικό, πέρασε στον χρηματοοικονομικό τομέα όπου οι «αγορές» με τις απρόβλεπτες συμπεριφορές τους δεν επιτρέπουν σταθερούς ή μακροχρόνιους σχεδιασμούς. Η εμπλοκή του με τα πολιτικά δρόμενα πριν και μετά τη μεταπολίτευση του προσέφερε ευκαιρίες για δράσεις ιδεολογικές και μεταρρυθμιστικές και εμπειρίες μέσα στους κύκλους της εξουσίας. Συγχρόνως, για να παραμένει συνειδητός και χρήσιμος πολίτης και σύντροφος φρόντιζε να καλλιεργεί τον εσωτερικό του κόσμο, μελετώντας φιλοσοφία και συμμετέχοντας σε πολιτιστικά δρόμενα.
Η Νεφέλη μεγάλωσε σε ένα προστατευμένο αστικό περιβάλλον όπου οι επίγονοι δεν είχαν πολλές ευκαιρίες να ξεφύγουν από τα οικογενειακά αρχέτυπα. Εκείνη όμως επέλεξε παράλληλα με την κλασική της μόρφωση να συμμετέχει σε επαναστατικά για την εποχή της κινήματα με σκοπό να μεταφέρει κυρίως μέσω της συγγραφής, μηνύματα ευθύνης και ελευθερίας στους σύγχρονούς της.
Μαζί με τον Παύλο δημιούργησαν μία σχέση και λίγο, μετά μία οικογένεια, θεμελιωμένη πάνω στις αξίες που ο καθένας τους είχε δομήσει με θυσίες και ευθύνη. Ο χρόνος όμως δεν τους χαρίστηκε. Οι δρόμοι τους άρχισαν να αποκλίνουν εξ αιτίας των «διαφορετικών προτεραιοτήτων» τους αλλά σύντομα με κατανόηση και διάλογο βρέθηκαν ξανά στο «μέσο της ζωής» για ένα νέο ξεκίνημα.
Τριαντάφυλλος E. Λυσιμάχου
Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου
Το μυθιστόρημα του Τριαντάφυλλου Ε. Λυσιμάχου Ακροατές σύζυγοι κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Βακχικόν



