Έκοψα το κεφάλι μου, το 'βαλα σ' ένα πιάτο και το πήγα στον γιατρό μου.«Δεν έχει τίποτε», μου είπε, «είναι απλώς πυρακτωμένο, ρίξε το μέσα στο ποτάμι και θα ιδούμε...»Μ. Σαχτούρης Το κεφάλι του ποιητή, 1971
Στην παράσταση Η μαύρη πεταλούδα, το εξπρεσιονιστικό σύμπαν του Μίλτου Σαχτούρη ξεδιπλώνεται σαν όνειρο μπροστά μας. Οκτώ επιλεγμένα ποιήματά του συνομιλούν και αλληλοσυμπληρώνονται με κοστούμια, μάσκες, stop-motion video, κατασκευές-μηχανισμούς, χρώματα, σκιές, κίνηση και ζωντανή μουσική, συνθέτοντας μια γραμμική αφήγηση με επίκεντρο τον ίδιο τον ποιητή. Παιχνιδιάρικες, γκροτέσκες, αρχετυπικές, ανθρώπινες λέξεις και εικόνες συνθέτουν μια οπτικοακουστική εμπειρία.
O Θάνος Κοσμίδης επιλέγει την οικουμενική ποίηση του Μίλτου Σαχτούρη, μια ποίηση χωρίς τόπο και χρόνο, για να στραφεί στο εδώ και στο παρόν, στο εσωτερικό τοπίο του ανθρώπου.
Mέσα από πολυμεσικά κολάζ «ζωντανών» εικόνων, ο δημιουργός διερευνά την έννοια της μετάβασης. Χτισμένο με ονειρικές εικόνες, το έργο λειτουργεί ως μια τελετουργική μετάβαση, ισορροπώντας μονίμως ανάμεσα στη ζωή και στο θάνατο. Τελικά, διαγράφεται η πορεία του ανθρώπου, όπως αυτή καθορίζεται από τις επιλογές του, από την υπέρβαση των εμποδίων και την απελευθέρωσή του από όσα τον κρατούν σε έναν, ξένο προς τον εαυτό του, τόπο.
Συντελεστές:
Σύλληψη, σκηνοθεσία: Θάνος Κοσμίδης
Σκηνογραφία, κοστούμια: Δάφνη Αηδόνη
Φωτισμοί: Γιώργος Ζαφειρίου
Μουσική, video: Θάνος Κοσμίδης
Παίζουν: Άλκης Ζούπας, Χάρης Καρύδης, Μυρτώ Λελόβα, Θάνος Κοσμίδης
Trailer shooting: Χρυσάνθη Μπαδέκα
Επικοινωνία: Δάφνη Ανέστη
Τα ποιήματα που ακούγονται είναι από τις ποιητικές συλλογές του Μίλτου Σαχτούρη Παραλογαίς, Με το πρόσωπο στον τοίχο, Όταν σας μιλώ, Το σκεύος και Καταβύθιση από τις εκδόσεις Κέδρος.
Από τις 20 Φεβρουαρίου 2026 έως τις 15 Μαρτίου 2026, κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00 και την Κυριακή 15 Μαρτίου 2026 στις 19.00 στο Η.UG (Human Underground) [Μελιταίων 14, Άνω Πετράλωνα]



