Τα φτερωτά σανδάλια

Στέφανου Αλεξιάδη Τα φτερωτά σανδάλια

Το σημερινό βιβλίο απευθύνεται στους έφηβους φίλους μας, αλλά μπορεί να διαβαστεί από όλους, πράγμα που το εύχομαι. Κεντρικός ήρωας της ιστορίας μας είναι ο Φοίβος. Ζει στη Θεσσαλονίκη και αποτελεί κομμάτι μιας μονογονεϊκής οικογένειας. Είναι ώριμος για την ηλικία του, είναι αισιόδοξος όσο δεν μπορείτε να φανταστείτε και όπως μαρτυράει το εξώφυλλο του βιβλίου, είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο.

Ο Φοίβος λατρεύει τα επιτραπέζια παιχνίδια και θέλει να γίνει ηθοποιός. Νοιάζεται για όλους και με τον τρόπο ζωής του παραδειγματίζει. Νιώθει να «χαλάει» και να «μισεύει» τις στιγμές των οικείων του, νιώθει περίεργα ενόσω η ζωή της οικογένειας κινείται γύρω από εκείνον και το κινητικό του πρόβλημα και πασχίζει να κάνει τη μαμά του να χαμογελάει.

Έχει έναν ξεχωριστό φίλο, τον Άγγελο, και υπεραγαπάει τον αδερφό του Περικλή που τον περνάει σχεδόν 6 χρόνια. Α, ξέχασα να σας πω πως ο Φοίβος είναι μόλις 10 ετών.
Ο καθένας με τις επιλογές του.
Η ιστορία του ανοίγει αυλαία με την προετοιμασία ενός πάρτι γενεθλίων. Έχει καλέσει τους φίλους και συμμαθητές του για τις 5:30 και όλα είναι έτοιμα. Η γιαγιά Μέλπω, ο θείος Πρόδρομος, η γειτόνισσα κυρία Αργυρούλα, η μαμά, ο Περικλής, ακόμα και το μεγαλόσωμο λαμπραντόρ τους, ο Πλάτων, όλοι είναι παρόντες εκτός από τα παιδιά τα οποία τελικά δεν εμφανίστηκαν. Ακόμα και ο κολλητός του φίλος, ο Άγγελος, ήταν απών και αντιλαμβάνεστε το κλίμα που επικρατούσε στο σπίτι...

Ένα πάρτι γενεθλίων με τούρτα, κεράκια και πίτσα μεν, χωρίς παιδιά δε, ένα απροειδοποίητο διαγώνισμα στην ιστορία, η βόλτα με τον Ελαιό, τα μεγάφωνα ενός γηπέδου που κατά λάθος μένουν ανοιχτά και μεταδίδουν οργή, απελπισία και θυμό, αλλά και τα υλικά με τα οποία ήταν φτιαγμένα τα σανδάλια του θεού Ερμή, δίνουν το στίγμα της ιστορίας και κατακλύζουν τον αναγνώστη με πολλά συναισθήματα.

Θα διαβάσουμε για ένα μαγνητάκι με την Ακρόπολη δώρο από τη Μαίρη, για ένα ρωσικό φαγητό με λευκή σάλτσα, για την ξαφνική επίσκεψη της Γαλλίδας θείας, αλλά και για την επίσης ξαφνική απουσία του Άγγελου. Ο Φοίβος νοιάζεται για τον φίλο του και ανησυχεί γιατί έχει μέρες να φανεί στο σχολείο. Ανησυχεί μήπως κάτι του έχει συμβεί, μα δεν έχει τρόπο να μάθει πληροφορίες. Παρόλο το κινητικό του πρόβλημα, θα καταστρώσει σχέδιο για να καταφέρει να βρεθεί κοντά του.

Η δύναμη που έχει αυτό το παιδί μέσα του, μπορεί να κινήσει ακόμα και βουνά. Πόσο χάρηκα διαβάζοντας την ιστορία του δεν βάζει ο νους σας. Οι περισσότεροι στη θέση του θα είχαν νεύρα, θυμό και θα μοιρολατρούσαν, μα ο Φοίβος έχει θέληση, έχει μέσα του φωλιασμένη την ελπίδα και ο τρόπος σκέψης του είναι μοναδικός και αξιοσέβαστος.
Όλοι μας πρέπει να είμαστε μοναδικοί και διαφορετικοί. Ειδάλλως, η ζωή καταντάει βαρετή και μονότονη.
Η συνέχεια της ιστορίας περικλείει την αλλαγή σχολείου για ένα παιδί, τα σχέδια επί χάρτου που δεν κατάφεραν να υλοποιηθούν, ένα μήνυμα σε κινητό το οποίο πρέπει να σεβαστούν οι αποδέκτες του, μια κατάληψη σε σχολείο που φανερώνει τη σκληρότητα του κόσμου και δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα σε όλη την οικογένεια του Φοίβου αλλά και μια επανασύνδεση με ποικίλα συναισθήματα όπου θα βάψουν με χρώματα τη ζωή του πρωταγωνιστή μας και θα παρασύρουν στη δύνη τους όλους εμάς που επιλέξαμε να διαβάσουμε το βιβλίο.

Τα όνειρα, φίλοι μου, είναι για όλους, όπως το ίδιο θα έπρεπε να ισχύει και για τις επιλογές. Ένα κινητικό πρόβλημα δεν πρέπει να είναι τροχοπέδη για τα σχέδιά μας, ούτε θα πρέπει να ψαλιδίζει τα φτερά των παιδιών. Ο Φοίβος σθεναρά μας παρουσιάζει τη δική του κοσμοθεωρία και πραγματικά μπορεί να μας αφυπνίσει. Ένα παιδί που δεν μπορεί να κινηθεί, πλάθει στο μυαλό του φτερωτά σανδάλια και ταξιδεύει παντού. Ένα παιδί που δεν μπορεί να κινηθεί, κλείνει τα μάτια και κάνει όνειρα. Ένα παιδί που δεν μπορεί να κινηθεί, χαμογελάει και κάνει σχέδια για το μέλλον. Αυτό το παιδί είναι πυξίδα για τις ζωές όλων μας και πιότερο εκείνων που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες.

Από τα βιβλία που διαβάζω, επιλέγω μια φράση που μου κίνησε το ενδιαφέρον για να την μοιραστώ μαζί σας. Από το βιβλίο του Στέφανου Αλεξιάδη, ένα σύντομο βιογραφικό του οποίου θα βρείτε στο τέλος του άρθρου, επέλεξα την παρακάτω:
Άραγε να βγαίνουν οι ευχές που κάνουμε ή μήπως είναι τρόπος να δίνουμε δύναμη στον εαυτό μας;
Η αυλαία του βιβλίου μάς αφήνει άφωνους. Μια επανασύνδεση με ποικίλα συναισθήματα, τα αποτελέσματα των πανελληνίων εξετάσεων και ένα απρόσμενο δώρο από το εξωτερικό, αλλάζουν άρδην τις σταθερές των ηρώων.

Λέτε ο Φοίβος να γίνει ηθοποιός;
Λέτε ο Περικλής να γίνει φυσικοθεραπευτής;
Λέτε τα φτερωτά σανδάλια να βρήκαν τον προορισμό τους;

Μην περιμένετε να σας απαντήσω. Θα σας πω πως λάτρεψα τους ήρωες του βιβλίου για την ανιδιοτέλειά τους, για την ανοιχτή αγκαλιά τους, για την προσφορά τους μα περισσότερο από όλους λάτρεψα τον Περικλή και συγκινήθηκα πολύ με το αδερφικό του ενδιαφέρον.

Δεν θα πω περισσότερα πλην τούτου. Το βιβλίο βραβεύτηκε δικαίως ως «Καλύτερο εφηβικό μυθιστόρημα» στα Public Book Awards 2022 και επίσης δικαίως αξίζει μια θέση στις βιβλιοθήκες μας.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας.



Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου
Το οπισθόφυλλο του βιβλίου αναφέρει:
Ο Φοίβος μεγαλώνει σε έναν κόσμο γεμάτο ερωτήματα. Μπορεί κάποιος να επιβιώσει όταν δεν χωράει στα συνηθισμένα μέτρα της κοινωνίας; Ποιος έχει το δικαίω­μα να αποφασίζει αν είσαι αποδεκτός; Καθώς παρατηρεί τον κόσμο γύρω του, έρχεται αντιμέτωπος με βλέμματα, απορίες και σιωπές.
Σε μια κοινωνία που φοβάται το διαφορετικό, καλείται να ανακαλύψει τη δική του δύναμη και να χαράξει τον δικό του δρόμο. Μέσα από μικρές καθημερινές στιγμές, δυσκολίες αλλά και απρόσμενες πράξεις καλοσύνης, μαθαίνει ότι η αξία ενός ανθρώπου δεν μετριέται από όσα μπορεί να κάνει με το σώμα του, αλλά από το φως που κουβαλά μέσα του. Στο ταξίδι αυτό η φιλία, η κατανόηση και η αλληλεγγύη γίνονται τα πιο δυνατά στηρίγματα.
Και τότε αποκαλύπτεται η σπουδαία αλήθεια: όλοι μπορούμε να φορέσουμε τα δικά μας «φτερωτά σανδάλια» και να προχωρήσουμε μπροστά, ξεπερνώντας τα όρια που μας επιβάλλουν είτε οι άλλοι είτε εμείς οι ίδιοι στον εαυτό μας.
Το βιβλίο που κέρδισε το κοινό σε νέα αναθεωρημένη έκδοση.
Ο Στέφανος Αλεξιάδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι πτυχιούχος Φιλολογίας. Παράλληλα ολοκλήρωσε τις σπουδές του στα Παιδαγωγικά και συνέχισε σε μεταπτυχιακό επίπεδο στην Ειδική Αγωγή, καθώς και στις Ήπιες και Ψηφιακές Δεξιότητες στην Εκπαίδευση. Το 2022 υπήρξε κεντρικός ομιλητής του 9ου συνεδρίου TEDx που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και αφορούσε την αποδοχή του διαφορετικού. Στο ενεργητικό του έχει τέσσερα βιβλία: Τα φτερωτά σανδάλια (επανέκδοση από τις εκδόσεις Μίνωας, 2026), Οιμωγή (εκδόσεις Μίνωας, 2024), Και εγένετο φως (εκδόσεις Μίνωας, 2025) και Ηχώ (εκδόσεις Μίνωας, 2026). Τα φτερωτά σανδάλια βραβεύτηκαν ως «Καλύτερο εφηβικό μυθιστόρημα» στα Public Book Awards 2022, ενώ τρία χρόνια αργότερα η Οιμωγή απέσπασε το Βραβείο Κοινού στην κατηγορία «Καλύτερο ελληνικό μυθιστόρημα» στα Public Book Awards 2025. Το 2026, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ο Στέφανος Αλεξιάδης τιμήθηκε με το Βραβείο Κοινού στην κατηγορία «Καλύτερο ελληνικό μυθιστόρημα» στα Public Book Awards, αυτή τη φορά για το Και εγένετο φως.