Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η Νεφέλη Πόπη Ζάνη για το "Όταν μου μίλησαν οι άγγελοι"

Το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.

Οι συγγραφείς έχουν μία μέρα για να απαντήσουν τις ερωτήσεις της λίστας προκειμένου να γνωρίσουμε το νέο τους -τις περισσότερες φορές ακυκλοφόρητο- βιβλίο. Οι ερωτήσεις έχουν γραφτεί εξ ολοκλήρου από εμένα. Εκείνοι ευθύνονται για τις απαντήσεις και μόνο. Κι εσείς για τις εντυπώσεις.
Πως σας ήρθε η ιδέα;
Ν.Π.Ζ.: Η ιδέα ήρθε από έναν φίλο ο οποίος είχε διαβάσει το πρώτο μου βιβλίο. Πρόκειται για ένα βιβλίο βιωματικό. Ένα βιβλίο αυτογνωσίας, αυτολύτρωσης, που περιέχει σκέψεις, προβληματισμούς κ.α. Όταν λοιπόν το διάβασε μου πρότεινε να γράψω ένα βιβλίο με ανθρώπους της καθημερινότητας οι οποίοι παρ' όλο που είναι δίπλα μας δεν μπορούμε να φανταστούμε τί μπορεί να βιώνουν ή γιατί βιώνουν αυτό που βλέπουμε.

Που γράψατε το βιβλίο σας;
Ν.Π.Ζ.: Στον υπολογιστή μου όπως άλλωστε και όλα όσα γράφω.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Ν.Π.Ζ.: Ενάμιση χρόνο γιατί έπρεπε πρώτα να βρίσκομαι με τους ανθρώπους που πρωταγωνιστούν στο βιβλίο να μου αφηγούνται την ιστορία τους και μετά να την γράφω. Και μιλάμε για εικοσιένα ανθρώπους, με εντελώς διαφορετική θεματολογία καθένας από αυτούς. Ήταν αδύνατο να γραφτεί σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

Πως θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Ν.Π.Ζ.: Προσεγγίζω συνήθως κοινωνικά θέματα, επομένως το συγκεκριμένο βιβλίο θα το χαρακτήριζα κοινωνικό αφού τα θέματα που κυριαρχούν είναι η κακοποίηση, το αλκοόλ, τα ναρκωτικά, η ομοφυλοφιλία, η παχυσαρκία, η πορνεία, η γονεική συναισθηματική καταπίεση κ.α.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Ν.Π.Ζ.: Όπως ανέφερα και παραπάνω, το βιβλίο καταπιάνεται με κοινωνικά θέματα τα οποία δυστυχώς παραγκωνίζουμε. Από την άλλη όσοι τα βιώνουν στο οικογενειακό-φιλικό τους περιβάλλον, προσπαθούν να τα "σκεπάσουν" φοβούμενοι την κριτική του κόσμου. Υπάρχουν ακόμα ταμπού. Πρόκειται για αληθινά βιώματα συνανθρώπων μας τα οποία μου εκμυστηρεύθηκαν και φυσικά εμπιστεύθηκαν. Πώς τα βίωσαν, γιατί τους συνέβησαν, πώς τους αντιμετώπισαν οι άλλοι, τα κατάφεραν τελικά; Γράφοντας αυτό το βιβλίο όπως έχω ξαναπεί και ερχόμενη σε καθημερινή επαφή με τους ανθρώπους αυτούς, έμαθα πάρα πολλά και φυσικά αναθεώρησα άλλα τόσα.

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Ν.Π.Ζ.: Την αλήθεια του!

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Ν.Π.Ζ.: Τους αγάπησα όλους. Έχουμε να κάνουμε με αληθινούς ανθρώπους και όχι με φανταστικούς ήρωες. Όλοι τους μου άφησαν την αλήθεια τους, κλάψανε μπροστά μου, θύμωσαν, γέλασαν... δεθήκαμε. Ξεχώρισα λίγο παραπάνω ίσως την Σταυρούλα που φτάνοντας μισό αιώνα ζωής φορτωμένο με σκληρές καταστάσεις -τις οποίες όταν άκουσα ομολογώ με σοκάρισαν- ακόμα το βλέμμα της αποπνέει μια αθωότητα. Ακόμα ελπίζει και η πίστη της για ζωή δεν την εγκατέλειψε.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Ν.Π.Ζ.: Αλλαγή νοοτροπίας. Αλλαγή σκέψης και κυρίως... τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Σίγουρα όμως και αισιοδοξία, δύναμη, θάρρος, αφού οι ίδιοι οι ήρωες μας μαθαίνουν πως ακόμα και από τις δυσκολότερες μάχες μπορούμε να βγούμε νικητές.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Ν.Π.Ζ.: Μήπως δεν προσφέρω σωστά στα παιδιά αυτά που οφείλω ως μητέρα.

Φοβάστε...
Ν.Π.Ζ.: Εκείνους που μου δίνουν ομπρέλα όταν βρέχει. Τους λάθος προστάτες στην λάθος στιγμή. Μην ξεγελαστώ πάλι και τους ακούσω.

Αγαπάτε...
Ν.Π.Ζ.: Την ζωή! Με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ελπίζετε...
Ν.Π.Ζ.: Σ' έναν καλύτερο κόσμο.

Θέλετε...
Ν.Π.Ζ.: Ανθρώπους με όρεξη για ζωή, με πείσμα και αισιοδοξία!

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Ν.Π.Ζ.: Εκείνοι που έχουν ανάλογα βιώματα και εξαιτίας τους νιώθουν μόνοι ή διαφορετικοί.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Ν.Π.Ζ.: Για να αναθεωρήσουμε κάποια στάνταρ με τα οποία μας γαλούχησαν. Για να πάρουμε θάρρος και δύναμη.

Γιατί δεν πρέπει;
Ν.Π.Ζ.: Γιατί ίσως δεν είμαστε έτοιμοι για τις αλήθειες του με αποτέλεσμα να φοβηθούμε να δούμε τις καταστάσεις στην πραγματική τους διάσταση.

Που/πως μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Ν.Π.Ζ.: Σε όλα τα βιβλιοπωλεία, στον εκδοτικό οίκο Οσελότο στο τηλέφωνο 2106431108 και φυσικά από εμένα την ίδια στέλνοντας e-mail στο nefelipz@yahoo.gr.

Που μπορούμε να βρούμε εσάς;
Ν.Π.Ζ.: Στο facebook στο προφίλ μου ή στη σελίδα μου και στην προσωπική μου ιστοσελίδα.

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Ν.Π.Ζ.: Το λευκό και το κόκκινο. Συνδυάζει την αθωότητα και παράλληλα την δύναμη που έχουν οι ήρωές του!

Ποια μουσική;
Ν.Π.Ζ.: Εναλλασσόμενη, ένα μιξ που να περιέχει πολλά είδη μουσικής όπως τα συναισθήματα των ηρώων.

Ποιο άρωμα;
Ν.Π.Ζ.: Γιασεμί. Συμβολίζει την αγάπη, την ζωή, την ελπίδα!

Ποιο συναίσθημα;
Ν.Π.Ζ.: Πολλά και ανάμικτα μα εκείνο που μένει είναι η δύναμη της θέλησης για ζωή!

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Ν.Π.Ζ.: Τηλεοπτική σειρά.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Ν.Π.Ζ.: Χορεύτρια ή ζωγράφος.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Ν.Π.Ζ.: Είναι πολλοί. Αλκυώνη Παπαδάκη, Κική Δημουλά, Ζυράννα Ζατέλη, Βασίλης Βασιλικός, Όμηρος Αβραμίδης κ.α.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Ν.Π.Ζ.: Με έχουν επηρεάσει πολλοί συγγραφείς, ωστόσο νομίζω πως γράφω με δικό μου τρόπο. Το αν η γραφή μου μοιάζει με κάποιου άλλου, αυτό θα το κρίνουν οι αναγνώστες.

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Ν.Π.Ζ.: Με κατευθύνουν σχεδόν πάντα, από την στιγμή που θα γεννηθούν στο μυαλό μου. Όσο και αν φαίνεται ασύλληπτο για κάποιους, γίνονται οντότητες με δικές τους ζωές, τύχες κλπ. Τις περισσότερες φορές εκείνοι με καθοδηγούν και εγώ απλά γράφω.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Ν.Π.Ζ.: Αναμφισβήτητα και τα δύο. Το ένα συμπληρώνει το άλλο. Η φαντασία δίνει την ελευθερία που χωρίς την εμπειρία μπορεί να φέρει όχι και τόσο όμορφα αποτελέσματα.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Ν.Π.Ζ.: Η καλή προώθηση. Η σωστή προώθηση. Δυστυχώς υπάρχουν βιβλία όχι και τόσο καλά που επιτυγχάνουν και άλλα πολύ καλά που μένουν στα αζήτητα.

Τι την αποτυχία;
Ν.Π.Ζ.: Το παραπάνω αλλά αντίστροφα. Η κακή προώθηση, τα λάθος μηνύματα. Για αυτό και κάθε αναγνώστης θα πρέπει να διαβάζει το εκάστοτε βιβλίο ώστε να κρίνει μόνος.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Ν.Π.Ζ.: Και είναι και μπορεί! Είναι όμως πιστεύω από τις πιο ωφέλιμες καταχρήσεις.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Ν.Π.Ζ.: Ο θόρυβος της σιωπής.
Εξώφυλλα των βιβλίων της Νεφέλης Πόπης Ζάνη και φωτογραφία πορτραίτο από το προσωπικό της αρχείο. Στην έγχρωμη εικόνα το εξώφυλλο του νέου της μυθιστορήματος "Όταν μου μίλησαν οι άγγελοι"
Η Νεφέλη γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1973 όπου και διαμένει μέχρι σήμερα.  Γράφει από όταν θυμάται τον εαυτό της. Έχει λάβει μέρος σε διάφορους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς και αρκετά διηγήματά της είναι δημοσιευμένα σε διάφορους ιστοχώρους. Αρθρογραφεί εκτός από το προσωπικό της μπλοκ σε τρία ακόμη ηλεκτρονικά περιοδικά το  CityMag_online magazine το epirusinfo.com & το Double Magazine.
Είναι μέλος Δ/Σ του Ε.Κ.Ε.Σ (Ενωμένη Κίνηση Ελλήνων Συγγραφέων) πρόκειται για μια προσπάθεια συνεργασίας Συγγραφέων και όλων όσων αγαπούν και θέλουν να διαδοθεί παντού το Ελληνικό πνεύμα με στόχο την διάδοση και άμεση επαφή του συγγραφέα με τον αναγνώστη.
To 2011 εκδίδει το πρώτο της βιβλίο "Το τανγκό της ψυχής μου". Δύο χρόνια αργότερα έρχεται το δεύτερο βιβλίο της "Όταν μου μίλησαν οι άγγελοι" και κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Οσελότος.
Είναι ερωτευμένη με την συγγραφή και το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της, μετά την οικογένειά της, το αφιερώνει σε αυτήν.
Ασχολείται επίσης ερασιτεχνικά αλλά δίνοντας τον καλύτερο της εαυτό, με το ραδιόφωνο, την φωτογραφία και το χορό.

¤

Το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ διανέμεται αποκλειστικά από το koukidaki και αφορά νέες κυκλοφορίες βιβλίων.
Θέλετε να διαβάσετε περισσότερα; Επιλέξτε την ετικέτα Ριντ Φερστ.
Θέλετε να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο; Ακολουθήστε τον σύνδεσμο.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη