Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η κατάρα του δαίμονα

Μπορείς να σπάσεις τον κώδικα;
Με αυτή τη φράση τυπωμένη στο εξώφυλλο, και ως εκ τούτου το πρώτο πράγμα που διαβάζεις μετά τον τίτλο, πώς να μη σκεφθείς ότι σε περιμένει μια τρελή περιπέτεια με δράση, αγωνία και μυστικά -ή μυστήρια; Και πώς να μη βεβαιώσεις όλα τα παραπάνω αν, γυρίζοντας το βιβλίο, σκανάρεις με το βλέμμα το οπισθόφυλλο όπου:

ΤΗ ΛΕΝΕ ΝΤΙΕΜΑ.
ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ 19 ΧΡΟΝΩΝ.
ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.

Η ΣΥΝΤΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΕΙΧΕ ΠΡΟΦΗΤΕΥΘΕΙ
Ένας διαρρήκτης κλέβει από το Βρετανικό Μουσείο ένα αρχαίο βιβλίο - το έργο ενός παρανοϊκού προφήτη που προέβλεπε τη συντέλεια του κόσμου. Ούτε ένα όμως από τα οράματά του για την Ημέρα της Κρίσεως δεν έχει βγει αληθινό. Μέχρι τώρα.
Η ΣΥΝΤΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ
Ανεξήγητα σημεία και τέρατα, το ένα μετά το άλλο, πλήττουν τον κόσμο - είναι όμως πράγματι θεϊκά σημεία και τέρατα ή μήπως έργα δαιμονικού ανθρώπου; Μία πρώην αστυνόμος κι ένας πρώην μισθοφόρος στην προσπάθειά τους να ανακαλύψουν την αλήθεια συναντούν το μοναδικό άτομο που μπορεί να λύσει το γρίφο των προφητειών - ένα δεκαεννιάχρονο κορίτσι που αυτοαποκαλείται έκπτωτος άγγελος.
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ.
Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΑΡΧΙΖΕΙ.
Το μεγαλύτερο συνωμοσιακό θρίλερ της χρονιάς - ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα γεμάτο κώδικες και στοιχεία, θεούς και δαίμονες, και μία ηρωίδα που θα σας μείνει αξέχαστη.
Και μετά ξεκινάει το ταξίδι στις λέξεις του Άνταμ Μπλέικ.
Του συγγραφέα-αίνιγμα, καθώς το όνομά του δεν είναι τίποτα άλλο από ένα ψευδώνυμο με το οποίο κρύβει την πραγματική του ταυτότητα. Και όσο γράφει επιτυχημένα -τουλάχιστον εμπορικά σκίζει, τα άλλα είναι και θέμα γούστου- τόσο περισσότερο τον "ψάχνουν" οι αναγνώστες του.
Στο βιογραφικό του -το επίσημο που αναγράφεται και στο βιβλίο- αναφέρεται ότι πίσω από το όνομα Adam Blake κρύβεται ένας μεγάλος, διάσημος συγγραφέας με διεθνή best seller σε διάφορα λογοτεχνικά είδη που ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει υπογράψει αρκετά επιτυχημένα βιβλία με αυτό το όνομα και ανάμεσά τους τα: The Devil You Know, Vicious Cirle, Dead Men's Boots και Thicker Than Water, ενώ στα ελληνικά μπορείτε εύκολα να βρείτε και "Το Ευαγγέλιο των Δολοφόνων" από τις εκδόσεις Διόπτρα.
Θα με πείτε -ίσως- υπερβολική αλλά όταν αναφέρονται τόσες επιτυχίες στο βιογραφικό ενός ψευδώνυμου είναι σα να επιθυμείς να τραβήξεις όλη την προσοχή επάνω σου. Σα να έχεις σπείρει το γρίφο και τώρα ποντάρεις στο ποιος θα είναι εκείνος που θα μπει στον κόπο και θα καταφέρει να τον λύσει. Δηλαδή, σα να θέλεις να λυθεί ή σα να επιθυμείς να κρυφτείς αλλά τραβώντας όλη την προσοχή του κόσμου πάνω σου.
Πάντως, το όνομά του συνδέεται με μία φωτογραφία -όχι στο βιβλίο, αλλά στα sites- την οποία χρησιμοποίησα και εγώ σε τούτη την παρουσίαση. Πέρα τούτου, ψιλοβαρέθηκα να τον "ψάξω" περισσότερο αλλά σε μια γρήγορη αναζήτηση δε βρήκα κάτι άλλο άξιο λόγου για εκείνον, πέρα από δελτία τύπου για τα βιβλία του που αντέγραφαν το ένα μετά το άλλο τα γνωστά για εκείνον πράγματα και τις περιλήψεις των μυθιστορημάτων του. Συνάντησα και άλλες άσχετες αναφορές στον συνονόματό του μουσικό.
Όμως θα προσθέσω, μετά την αναγνωστική εμπειρία που είχα με το έργο του, ότι γράφει αναλυτικά, δίνοντας όλη την εικόνα με λεπτομέρειες, ενώ δε λείπουν οι επαναλήψεις και οι μεγάλες περιγραφές, γεμίζοντας έτσι έναν σεβαστό αριθμό σελίδων που θα είχαν μείνει κενές αν έγραφε την ίδια ιστορία (για παράδειγμα) η Άγκαθα Κρίστι. Δηλαδή, ένας μυθιστοριογράφος συμπυκνωμένης γραφής. Ακόμη και ο Νταν Μπράουν που μοιραία συγκρίνεται μαζί του -κώδικες, μυστήρια, δολοφόνοι, δράση...- δεν αναπτύσσεται τόσο στις περιγραφές! Επίσης -ένα δεύτερο στοιχείο ενδεικτικό της γραφής του- ανάμεσα στη δράση ξεπετιούνται φράσεις απίστευτης συγγραφικής αξίας -μαγικές- που ανήκουν σε άλλο λογοτεχνικό είδος και, προφανώς, ανώτερο.
Στις σελίδες του...
Έβαζε το χέρι του στο λαιμό του, από εκεί στην καρδιά του, έπειτα στο στομάχι του και διαγράφοντας έναν κύκλο κατέληγε στο σημείο απ' όπου είχε ξεκινήσει. Κι όταν τον επέπληξα γι' αυτό, δείχνοντάς του τον σωστό τρόπο να κάνει το σταυρό του, εκείνος αποκρίθηκε ότι η ευλογία έτσι γινόταν από τους αγγέλους στα ουράνια και πως δεν μπορούσε παρά να την τιμήσει.
Διαθέτει όλα τα συστατικά της περιπέτειας ανακατεμένα με δράση, αγωνία, μυστήρια, εξιχνιάσεις, αποκαλύψεις... Κινηματογραφική δράση και ευχάριστη πλοκή καθώς δε θα σε προβληματίσει ή μπερδέψει ούτε στο ελάχιστο. Διαβάζεται παντού και άνετα καθώς οι αναλυτικές περιγραφές του δε θα σε αφήσουν να χαθείς στις πλούσιες στον αριθμό σελίδες του ενώ η δράση ξεπροβάλλει δυναμικά μια στιγμή προτού βαρεθείς και σε ξανακερδίζει τάχιστα. Σε όλο το πρώτο και δεύτερο μέρος λαμβάνεις πληροφορίες, γνωρίζεις χαρακτήρες ενώ σε κάθε κεφάλαιο μια νέα εικόνα και περιπέτεια ξεπετάγεται και νέα στοιχεία προκύπτουν. Οι εκπλήξεις συνεχίζονται σε όλη την έκταση με τον κίνδυνο να περνά ή ξεπερνιέται στο τελευταίο δευτερόλεπτο. Όσο για τους ήρωες, είναι από εκείνους που συναντούν το θάνατο σε κάθε γωνία αλλά κάθε φορά που κοντεύουν να δουν το τέλος τους έρχεται η ανατροπή και σώζονται κυριολεκτικά την ύστατη στιγμή. Δύο πολύ βασικοί από αυτούς, ένας πρώην μισθοφόρος και μια αστυνομικός, βιώνουν τη δεύτερη περιπέτεια της ζωής τους στα χέρια του Μπλέικ, μιας και ήταν οι ήρωες που γνωρίσαμε στο Ευαγγέλιο Των Δολοφόνων.
Λάτρεψα τον Ρας και όλο εκείνο το έξυπνο χιούμορ που τον ακολουθεί στο βιβλίο.
Προτείνεται ανεπιφύλακτα για αναγνώστες που λατρεύουν το είδος.
Ευχαριστώ πολύ τις εκδόσεις Διόπτρα και την Αλεξάνδρα Αυγερινού για την προσφορά του βιβλίου.
Τα πλάγια γράμματα είναι αποσπάσματα από το βιβλίο.
Επίσης από τις εκδόσεις Διόπτρα: Έγκλημα με υπογραφή

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη