ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΔΙΠΛΕΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ: Η Γελάδα *** Ο 1ος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός koukidaki.gr είναι γεγονός! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks όπως: Άπαντα Κ. Καρυωτάκη * Αδερφοί Καραμάζοβ, Φ. Ντοστογιέβσκη * Το ξύλινο παλτό, Κ. Γώγου κ.ά ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο, παρακολουθείτε όλα τα είδη και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Από 1η Ιανουαρίου 2020 αλλάζουν οι όροι στις δωροθεσίες. Διαβάστε τους νέους όρους εδώ.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Τα όνειρα που κράτησα για μένα * Στις στάχτες της Σαλονίκης * Μια νύχτα ακόμη * Το αγκάθινο στέμμα * Ένοχα μυστικά * Το βαλς της παγωμένης καρδιάς * Ουμπούντου * Το αρπακτικό * Δύο ιστορίες για ένα πρόσωπο * Ο παραμυθάς * Ο Καπήλαρης * Ώρα μηδέν * Αριάδνη * Το βαλς του ονείρου * Η τελευταία λέξη είναι της μοίρας * Χάρτινος πύργος ** Νουβέλα: Αγγελική μορφή * Αδέσποτος νους * Το γιασεμί ** Θεατρικό: Άκουσε τα κύματα ** Διηγήματα: Αναμνήσεις από στάχτη * Εκεί που ανθίζουν οι κραυγές ** Παιδικά: Ο Παρφές * Το παραμύθι με τα παραμύθια * Πέντε βιβλία της σειράς ΩΟ * Ονειρικές αφηγήσεις ** Ποίηση: 2ος Νόμος * Ο χορός της αστραπής * Προσωρινή αιωνιότητα * Ossimoro * Τα λογοπαίγνια μιας ύπουλης αλήθειας ** Βιογραφικά: Κάθε Ιούλιο επιστρέφω ** Αυτοβελτίωση-στοχασμοί: Αναζητώντας φως * Now and Zen ** Λευκώματα: Βίβλος βιβλιοφίλων

Σάββατο, 22 Νοεμβρίου 2014

Η Δώρα Κασκάλη και "Ο γατούλης στον κόσμο"

Πως σας ήρθε η ιδέα;
Δ.Κ.: Ποτέ δεν είχα κατοικίδια, ωστόσο σε συγγενικό σπίτι που με φιλοξενούσε κατά καιρούς ζούσε μια γάτα κι ένας σκύλος, ο Μίσα. Αποφάσισα να γράψω ένα παραμύθι, με χαρακτήρες ανθρωποποιημένους γάτους και σκύλους, να αφηγηθώ μια ιστορία συμφιλίωσης και να μιλήσω για πανανθρώπινες αξίες όπως η φιλία, η αγάπη και η αλληλεγγύη.

Που γράψατε το βιβλίο σας;
Δ.Κ.: Στο γραφείο μου, στο σπίτι μου, εκεί όπου βρίσκεται το ησυχαστήριό μου.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Δ.Κ.: Το βιβλίο αυτό γράφτηκε πριν από μια δεκαετία περίπου, ωστόσο κατά καιρούς επανερχόμουν, διόρθωνα και συμπλήρωνα. Όταν πια από το 2007 ξεκίνησα να γράφω και λογοτεχνία για ενήλικες, πιο σίγουρη για τα εκφραστικά μου μέσα, επέστρεφα και βελτίωνα και το παιδικό μου βιβλίο.

Πως θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Δ.Κ.: Λόγω του μεγέθους του θα το χαρακτήριζα ως παιδική νουβέλα μαθητείας.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Δ.Κ.: Παραμονή Χριστουγέννων ο μικρός γάτος Ιάσονας εγκαταλείπεται από την οικογένεια με την οποία ζούσε ως τότε, στα αφιλόξενα σοκάκια της Κοσμόπολης. Για καλή του τύχη, τον σώζει μια παρέα αλητόγατων. Με τη βοήθειά τους, ο γατούλης θα καταφέρει να επιβιώσει στη μεγάλη πόλη, να κάνει φίλους ζωής και να πάρει μαθήματα. Αλλά και να δώσει το πιο σπουδαίο μάθημα: ότι μόνο με την φιλία και την αλληλεγγύη ζούμε και γινόμαστε καλύτεροι.

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Δ.Κ.: Την τρυφερότητα και την αγνότητα του Ιάσονα, τη σοφία του Κορνήλιου, την ανθρωπιά του Χρυσόψαρου και του Σπίρτου.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Δ.Κ.: Αν και ο κεντρικός ήρωας είναι ο Ιάσονας, νομίζω ότι προσπάθησα να δημιουργήσω δέκα διακριτούς ήρωες, πέντε γάτους και πέντε σκύλους που ο καθένας τους θα έχει τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Δεν μπορώ να τους ξεχωρίσω μέσα μου. Τους αγαπώ όλους, ακόμη και τους λιγότερο θετικούς όπως τον πονηρό σκύλο Τσιλιβήθρα ή τον γκρινιάρη γάτο Πίκα.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Δ.Κ.: Η σημερινή κοινωνία είναι «παιδοκεντρική»: έχει στρέψει το βλέμμα της στο παιδί, στον ψυχικό του κόσμο και στις ουσιαστικές ανάγκες του. Επιπλέον, οι σημερινοί γονείς είναι πιο υποψιασμένοι για το τί είναι κατάλληλο για την ψυχαγωγία, τη διαπαιδαγώγηση και την αισθητική καλλιέργεια του παιδιού τους. Είναι, λοιπόν, σχεδόν αυταπόδεικτο ότι τα παλιά παραμύθια, παρά την οικουμενικότητά τους και την αντοχή τους στο χρόνο, δεν ανταποκρίνονται απόλυτα στα νέα κοινωνικά δεδομένα. Αυτό το κενό προσπαθώ να καλύψω με το βιβλίο μου, φιλοδοξία σίγουρα πολύ τολμηρή, η οποία θα κριθεί, βέβαια, από τους ίδιους τους αναγνώστες. Το βιβλίο αυτό δεν είναι ένα κλασικό παραμύθι, αλλά, όπως προανέφερα είναι μια παιδική νουβέλα -ας μου επιτραπεί ο αδόκιμος αυτός όρος. Προσπάθησα, παράλληλα με την ύφανση μιας πλοκής, να δημιουργήσω εικόνες και να προσφέρω στα παιδιά, όπως και στους γονείς τους, τη χαρά της αφήγησης. Θέλησα μέσα στα περιορισμένα πλαίσια μιας αφήγησης για παιδιά να διαμορφώσω διαφορετικούς χαρακτήρες ζώων ομιλούντων, δείχνοντας την ποικιλία των συμπεριφορών στην κοινωνία, επιχειρώντας συγχρόνως και την κατανόησή τους. Εξάλλου, η κατανόηση του «άλλου», εδώ των ιδιαιτεροτήτων των σκύλων από την οπτική ενός μικρού γάτου, είναι ένα από τα κρίσιμα ζητούμενα των καιρών για όλες τις ηλικίες. Το καλό και το κακό, ο εχθρός και ο φίλος επαναπροσδιορίζονται ως έννοιες, ενώ μπαίνουν και ζητούμενα όπως η ζωοφιλία των ανθρώπων των πόλεων, η αποξένωση, η ανέχεια.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Δ.Κ.: Η υγεία των δικών μου ανθρώπων, σωματική και ψυχική. Το πιο αυτονόητο αγαθό που είναι και η βάση για να ζήσουμε και να δημιουργήσουμε.

Φοβάστε...
Δ.Κ.: Την ασθένεια και τον πόλεμο.

Αγαπάτε…
Δ.Κ.: Τη ζωή, αυτό το σπουδαίο αγαθό που μου δόθηκε, το πιο μεγάλο δώρο.Και φυσικά καθετί που την προάγει: τον πολιτισμό και την επιστήμη αλλά με επίκεντρο τον άνθρωπο.

Ελπίζετε…
Δ.Κ.: Η συνεχής πρόοδος να δημιουργήσει και κοινωνίες με πιο ανθρώπινο πρόσωπο.

Θέλετε…
Δ.Κ.: Τα λίγα και πιο σημαντικά πράγματα. Υγεία και αγάπη.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Δ.Κ.: Ελπίζω ότι το βιβλίο θα αγαπηθεί όχι μόνο από τους μικρούς αναγνώστες αλλά και από τους γονείς τους.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Δ.Κ.: Ειδικά για την ανάγνωση, δεν υπάρχουν «πρέπει». Ο καθένας επιλέγει αυτό που θέλει ελεύθερα και το διαβάζει όποτε θέλει. Εύχομαι το βιβλίο μου να κερδίσει μια θέση στην καρδιά των μικρών αναγνωστών.

Που/πως μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Δ.Κ.: Το βιβλίο ήδη πωλείται σε όλα τα βιβλιοπωλεία της χώρας.

Που μπορούμε να βρούμε εσάς;
Δ.Κ.: Από το νέο χρόνο θα ξεκινήσω μία σειρά παρουσιάσεων του βιβλίου σε Μακεδονία, Αθήνα και ευελπιστώ και σε περισσότερα ακόμη μέρη. Η επαφή με το αναγνωστικό κοινό είναι η πιο πολύτιμη για κάθε συγγραφέα.

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Δ.Κ.: Όλη η γκάμα των χρωμάτων. Στο βιβλίο υπάρχει το γκρίζο, αλλά και το λευκό, το γαλάζιο, όπως και στην ίδια τη ζωή.

Ποια μουσική;
Δ.Κ.: Είναι κάτι που δεν έχω σκεφτεί, αν και όταν γράφω τα βιβλία μου ακούω πάντα μουσική instrumental ή κλασική.

Ποιο άρωμα;
Δ.Κ.: Το άρωμα που αποπνέουν όλες οι σύγχρονες μεγαλουπόλεις. Είναι ο τόπος όπου διαδραματίζεται η ιστορία του Ιάσονα.

Ποιο συναίσθημα;
Δ.Κ.: Της αγάπης, της φιλίας, της αλληλεγγύης, της «ανθρωπιάς».

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Δ.Κ.: Ταινία, αλλά και αυτή θα βασιζόταν σε κάποιο σενάριο.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Δ.Κ.: Η συγγραφική δεν είναι μια επαγγελματική ιδιότητα. Είναι μια συνειδητή επιλογή που απαιτεί χρόνο, μοναξιά, απόσυρση, αλλά πάντα σε αποζημιώνει όταν το έργο αγαπιέται από τους αναγνώστες του.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Δ.Κ.: Τα διαβάσματά μου είναι ποικίλα. Ποίηση, διηγήματα, μυθιστορήματα. Προσπαθώ να ενημερώνομαι για την ελληνική και ξένη λογοτεχνική παραγωγή. Εσχάτως διαβάζω και παιδική λογοτεχνία.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Δ.Κ.: Ο κάθε συγγραφέας είναι η μνήμη, η ευαισθησία του, η προσωπική αισθητική του και φυσικά και οι αναγνώσεις του. Από τον Βέρν και την Άλκη Ζέη μέχρι τον Βιζυηνό, τον Σεφέρη και τον Στρατή Τσίρκα.

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Δ.Κ.: Γράφοντας έρχεται η όρεξη και το κείμενο. Μερικές φορές η ίδια η ιστορία και οι ήρωες αποκτούν τη δική τους φωνή και μου υπαγορεύουν λύσεις που δεν θα επέλεγα όταν απλώς σχεδίαζα το βιβλίο.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Δ.Κ.: Χρειάζονται, θαρρώ, και τα δύο. Η φαντασία είναι η πρώτη ύλη, αλλά είναι απαραίτητη η μαθητεία στο λόγο και η διαμόρφωση ενός προσωπικού ύφους που αποκτιέται με πολύ κόπο και πειθαρχία.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Δ.Κ.: Θα έλεγα η ποιότητά του, αλλά σπουδαία βιβλία έχουν αγνοηθεί από την εποχή τους. Είναι συχνά και θέμα τύχης, μάρκετινγκ. Αλλά για μένα πάντα, το πιο σπουδαίο είναι το «από στόμα σε στόμα», η προφορική μαρτυρία από τους αναγνώστες του.

Τι την αποτυχία;
Δ.Κ.: Αυτό είναι ακόμη πιο άδηλο. Εκτός από το προφανές: το κακό περιεχόμενο.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Δ.Κ.: Σε μία χώρα με τόσους λίγους συστηματικούς αναγνώστες, μακάρι να υπήρχαν περισσότεροι φανατικοί βιβλιόφιλοι.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Δ.Κ.: Το διαρκές ταξίδι.
Εξώφυλλο του βιβλίου και φωτογραφία της Δώρας Κασκάλη
Ήταν το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.
Διανέμεται αποκλειστικά από το koukidaki.
Αν σας άρεσε, δείτε περισσότερες απαντήσεις επιλέγοντας την ετικέτα Ριντ Φερστ.
Αν είστε συγγραφέας και θέλετε να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο ακολουθείστε τον σύνδεσμο.

¤

Με δυο λόγια...
Μια καινούρια μέρα ξεκινά. Ο μικρός γάτος Ιάσονας ανοίγει τα ματάκια του, τεντώνεται και αναζητά με τη μουσούδα του το βουτυρένιο, ζεστό γάλα του. Αλλά, μια στιγμή! Τι μυρίζει τόσο άσχημα; Και πού είναι το γάλα μου; Τεντώνεται για δεύτερη φορά και νιώθει κάτι γλιστερό και βρόμικο να αγγίζει τα ποδαράκια του. Μα τι συμβαίνει επιτέλους; Τι θόρυβος είναι αυτός; Ο γατούλης παρατηρεί γύρω του. Πέντε γάτοι τον κοιτάζουν απορημένοι. Ένας πρίγκιπας στα μέρη μας! Άλλος ένας γάτος που τον παράτησαν οι άνθρωποι μέσα σ’ ένα σκουπιδοτενεκέ. Καλωσόρισες, μικρέ! Μαζί μας θα ανακαλύψεις τον κόσμο! Θα γνωρίσεις τους κινδύνους, τη λαχτάρα, την ομορφιά της ζωής. Είσαι έτοιμος για την περιπέτεια;

Ένα βιβλίο για την περιπέτεια της ζωής, τη φτώχεια στις μεγαλουπόλεις, την ανάγκη για συνεργασία, την αποδοχή της διαφορετικότητας, την κοινωνική ευαισθησία, τη φιλία…
Oι περιπέτειες του μικρού γάτου Ιάσονα που από τη ζεστασιά του πλουσιόσπιτου όπου ζούσε, βρίσκεται ξαφνικά στο δρόμο. Μια πρωτότυπη παιδική νουβέλα που θίγει σύγχρονα θέματα.
Για τη συγγραφέα...
Η Δώρα Κασκάλη ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε ελληνική φιλολογία στο Α.Π.Θ. και στο μεταπτυχιακό της ασχολήθηκε με τη φιλολογική έκδοση των ποιημάτων του Γιώργου Θεοτοκά. Το 2010 κυκλοφόρησε η συλλογή διηγημάτων της "Στο τρένο" από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης (στη βραχεία λίστα των βραβείων του περιοδικού Διαβάζω στην κατηγορία του πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα). 
Το Νοέμβριο του 2011 κυκλοφόρησε από τις ίδιες εκδόσεις το μυθιστόρημά της "Κάτω". Τον Οκτώβριο του 2012 κυκλοφόρησε ελεύθερα στο διαδίκτυο σε ψηφιακή μορφή η νουβέλα της "Πέντε ζωές κι ένα μυθιστόρημα - Σπουδή ενός δόκιμου γραφιά" από την Ανοικτή Βιβλιοθήκη OPENBOOK.
Το "Ανταλλακτήριο Ηδονών" είναι η πρώτη της ποιητική συλλογή.

Για τον εικονογράφο...
Ο Μιχάλης Καζάζης έχει ασχοληθεί με την εικονογράφηση παιδικών και εκπαιδευτικών βιβλίων, συγγραφή παραμυθιών, κινούμενα σχέδια, θεατρικά σκηνικά, σχεδιασμό στάμπας t-shirt, σχεδίαση-επιμέλεια παιχνιδιών, κατασκευή χρηστικών αντικειμένων και διοργάνωση επιμορφωτικών εργαστηρίων. Σημαντικό και καθοριστικό ρόλο στην δημιουργική του πορεία έπαιξε η πολύχρονη συνεργασία του με τον Αρκτούρο στα πλαίσια της ευαισθητοποίησης για την προστασία της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος. To βιβλίο του «Ζήκος ο λύκος, φώναξέ μου σ’ αγαπώ» (εκδόσεις Καλειδοσκόπιο) μπήκε στη μικρή λίστα των υποψηφίων βιβλίων για βράβευση στην κατηγορία Εικονογραφημένο Βιβλίο για Παιδιά που εκδόθηκαν μέσα στο 2012.

18 σχόλια:

 1. Καλημέρα
  Έτοιμη η ανάρτηση του διαγωνισμού στο KERDISETO και στη σελίδα μας στο Facebook Kerdiseto-Δωρεάν Online Διαγωνισμοί

  Η ανάρτηση εδώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πολύ ωραίο δώρο..ευχαριστούμε!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αγγελική Στρούζα15 Δεκεμβρίου, 2014

  ευχαριστούμε!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΚΑΛΟ JOHNJENNY1@hotmail.com

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Στην κλήρωση που διοργάνωσε το koukidaki και έγινε σήμερα μέσω facebook (πληροφορίες σχετικά με τις κληρώσεις μπορείτε να δείτε στη σελίδα "Κληρώσεις 2014") το βιβλίο κερδίζει η Μαρία Τζουμακίδου.

  Σας ευχαριστώ πολύ όλους για τις συμμετοχές και τα μηνύματά σας... και συνεχίζουμε δυναμικά με περισσότερα δώρα για παιδιά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή


ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο/-α που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Αγγελική μορφή, Πηνελόπη ΤσιάλαΟ χορός της αστραπής, Ήλια Λ.ΘεοφιλίδουΣειρά βιβλίων ΩΟ, Σόφι ΆντερσενΏρα μηδέν, Αιμιλία ΠλατήΤο βαλς του ονείρου, Ελισάβετ ΔανέζηNow and Zen, Άγγελος ΜπάκαςΟνειρικές αφηγήσεις, The weird side tales
Το παραμύθι με τα παραμύθια, Α. ΠλατήΜια νύχτα ακόμη, Κώστας ΚρομμύδαςΔύο ιστορίες για ένα πρόσωπο, Δ. ΠαπαδόπουλοςΚάθε Ιούλιο επιστρέφω, Γ. ΜολέσκηςΕκεί που ανθίζουν οι κραυγές, Ν. ΒαρδάκαςΑριάδνη, Μαίρη ΚατσανίδουΟυμπούντου, Μάνθος Σκαργιώτης
Το αρπακτικό, Γκιλ Σκοτ-ΧέρονΑδέσποτος νους, Δήμητρα ΚωνσταντινίδουΒίβλος βιβλιοφίλων, Άγγελος ΜπάκαςΤο γιασεμί, Σταυρούλα ΝοβακίδουΟ Καπήλαρης
Ο παραμυθάς, Γ. ΠαπουλήςΤο αγκάθινο στέμμα, Θεόφιλος Γιαννόπουλος
Χάρτινος πύργος, Σοφία ΚατάραΗ τελευταία λέξη είναι της μοίρας, Μ. ΚατσούπηΤα λογοπαίγνια μιας ύπουλης αλήθειας, Σ. ΦράγγοςOssimoro, Γιώργος ΜουτσινάςΠροσωρινή αιωνιότητα, Μαρκ Στραντ
Το βαλς της παγωμένης καρδιάς, Φωτεινή ΑγγελήΑναζητώντας φως, Β. Παπακώστας