Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η Ελίζα Νάστου "Εκτός τροχιάς"

Πως σας ήρθε η ιδέα;
Ε.Ν.: Η ιστορία που διηγούμαι στο «Εκτός Τροχιάς» είναι εμπνευσμένη από πραγματικά γεγονότα. Παρακολουθώντας ένα ρεπορτάζ σε δελτίο ειδήσεων μου γεννήθηκε η γενική ιδέα: αρχικά οι ήρωες σκιαγραφήθηκαν σε αδρές γραμμές στο νου μου και στη συνέχεια, με πολλή φαντασία έφτασα στο τελικό αποτέλεσμα.

Που γράψατε το βιβλίο σας;
Ε.Ν.: Στην κρεβατοκάμαρά μου με το λάπτοπ στην αγκαλιά. Συνήθως έγραφα αργά το βράδυ, πριν κοιμηθώ.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Ε.Ν.: Περίπου 6 μήνες. Από το καλοκαίρι του 2012 μέχρι τον Ιανουάριο του 2013.

Πως θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Ε.Ν.: Έντονα συναισθηματικό.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Ε.Ν.: Στο «Εκτός Τροχιάς» παρακολουθούμε περίπου ένα χρόνο από τη ζωή της Νάστιας, ενός παραχαϊδεμένου πλουσιοκόριτσου των Βορείων Προαστίων, που θεωρητικά έχει τα πάντα, αλλά τελικά βρίσκει αυτό που της λείπει, τον πραγματικό έρωτα, στο πρόσωπο του Ιλίρ, ενός μετανάστη από την Αλβανία. Για χάρη του θα αναγκαστεί να πει ψέματα σε όλους, να παίξει θέατρο και διπλό παιχνίδι, αλλά και να μπλέξει σε πολύ πιο επικίνδυνα μονοπάτια, ακολουθώντας την καρδιά της και ελπίζοντας σε ένα happy end για εκείνη και τον αγαπημένο της.

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Ε.Ν.: Πολλά! Μεταξύ αυτών, την εξέλιξη του χαρακτήρα της ηρωίδας και το πώς αναγκάστηκε από τις περιστάσεις να αλλάξει μέσα σε λίγους μήνες και να αναθεωρήσει όσα μέχρι τότε θεωρούσε δεδομένα. Η Νάστια είναι ένα ελεύθερο πνεύμα, ένα ονειροπόλο πλάσμα, αποφασισμένο να κάνει την επανάστασή του και να ξεφύγει από τα στενά όρια του χρυσού μικρόκοσμού της. Στο τέλος του βιβλίου ο αναγνώστης ανακαλύπτει αν τελικά τα καταφέρνει.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Ε.Ν.: Αναμφίβολα η κεντρική ηρωίδα, η Νάστια. Διαθέτει φρεσκάδα, νάζι, αυθορμητισμό και πάνω απ΄όλα ξέρει τι θέλει και είναι αποφασισμένη να το διεκδικήσει δυναμικά, παραμερίζοντας τον εγωισμό της και ρισκάροντας να πληρώσει ακριβά τα «θέλω» της. Το βιβλίο είναι γραμμένο σε πρώτο ενικό, με αφηγήτρια την ίδια, γι’αυτό και ο αναγνώστης μπορεί να εντρυφήσει σε όλες τις σκέψεις, τα κίνητρα και τα συναισθήματα της ηρωίδας.
Στο δεύτερο και τελευταίο μέρος της ιστορίας, που θα εκδοθεί -καλώς εχόντων των πραγμάτων- το 2016, η Νάστια εξελίσσεται ακόμη περισσότερο ως χαρακτήρας, συνεχίζοντας πάντα να συνδυάζει τον ρομαντισμό με τον δυναμισμό και την αποφασιστικότητα.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Ε.Ν.: Κατ’αρχάς, ο αναγνώστης θα περάσει ευχάριστα τις ώρες που θα αφιερώσει για να διαβάσει το «Εκτός Τροχιάς» και αυτό είναι το σημαντικότερο για μένα. Από εκεί και πέρα, μπορεί να απολαύσει μια νεανική, σύγχρονη αισθηματική ιστορία, που δεν της λείπει η δράση και που θίγει τα στερεότυπα που επικρατούν συχνά στις μέρες μας.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Ε.Ν.: Γενικά είμαι αισιόδοξη ως άνθρωπος και προσπαθώ να μην αγχώνομαι ούτε να αγωνιώ, παρά μόνο να κοιτάζω μπροστά και να συνεχίζω.

Φοβάστε...
Ε.Ν.: Οι μόνοι φόβοι που μετράνε για μένα είναι οι σχετικοί με την υγεία και την ασφάλειά μας. Όλοι οι υπόλοιποι δεν έχουν σημασία.

Αγαπάτε...
Ε.Ν.: Την οικογένειά μου.

Ελπίζετε...
Ε.Ν.: Πάντα ελπίζω σε ένα καλύτερο αύριο, σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο.

Θέλετε...
Ε.Ν.: Να παραμείνω δημιουργική και με όρεξη για νέες περιπέτειες.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Ε.Ν.: Όσοι επιθυμούν να διαβάσουν μια ιστορία γραμμένη σε σύγχρονη γλώσσα, για τον έρωτα μεταξύ δύο νέων τόσο ανόμοιων, που υπό φυσιολογικές συνθήκες δε θα΄πρεπε καν να έχουν συναντηθεί. Επίσης, όσοι αγαπούν τα μυθιστορήματα που συνδυάζουν αισθηματικό περιεχόμενο και δράση με έντονες σκηνές ή τα young adult μυθιστορήματα. Βέβαια, παρ’όλο που οι ήρωες είναι πολύ νεαροί, το βιβλίο έχει διαβαστεί και αγαπηθεί από ανθρώπους όλων των ηλικιών.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Ε.Ν.: Το πρέπει ακούγεται λίγο απόλυτο… Διαβάστε το, γιατί είναι μια ιστορία βγαλμένη από την ίδια τη ζωή, για να ανακαλύψετε αν τελικά ο έρωτας μπορεί νικήσει τα κάθε λογής εμπόδια, τα στερεότυπα και την κοινωνική υποκρισία και για να αναρωτηθείτε και οι ίδιοι πόσο μακριά θα φτάνατε για την αγάπη.

Γιατί δεν πρέπει;
Ε.Ν.: Αν σε κάποιον αναγνώστη δεν αρέσουν οι αισθηματικές ιστορίες, αυτό θα μπορούσε να είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας.

Που/πως μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Ε.Ν.: Στo βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων Γκοβόστη, στην ιστοσελίδα τους, καθώς και στις γνωστές αλυσίδες Public, Πρωτοπορία, Ελευθερουδάκης κ.ο.κ. και κατόπιν παραγγελίας σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

Που μπορούμε να βρούμε εσάς;
Ε.Ν.: Θα χαρώ να διαβάσω τις κριτικές των αναγνωστών και να απαντήσω στις ερωτήσεις τους στη σελίδα του βιβλίου μου στο Goodreads.

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Ε.Ν.: Αρχικά το κοριτσίστικο ροζ και στη συνέχεια, καθώς τα αισθήματα της Νάστιας και του Ιλίρ γίνονται πιο έντονα, το κόκκινο του πάθους.

Ποια μουσική;
Ε.Ν.: Στο βιβλίο γίνεται αναφορά σε τραγούδια που η Νάστια ακούει και που ταιριάζουν κάθε φορά στην ψυχική της κατάσταση. Τα περισσότερα αγαπημένα τραγούδια της ηρωίδας, λόγω και της ηλικίας της, ανήκουν στη σύγχρονη, ελληνική ποπ μουσική, με στίχους που αντανακλούν τα συναισθήματά της και τον έρωτά της για τον Ιλίρ. 
Για παράδειγμα, ένα τραγούδι που τελικά δε χρησιμοποίησα στο βιβλίο, αλλά του ταιριάζει απόλυτα είναι το «Όπου με πας» των Kings:

Τίποτα δε θα’πρεπε να θες, οι ζωές μας διαφορετικές
Όμως όταν με κοιτάς πάω όπου με πας
Τίποτα δε φαίνεται σωστό, όμως την καρδιά μου ακολουθώ
Φίλα με, μη σταματάς, πάω όπου με πας

Ποιο άρωμα;
Ε.Ν.: Κάτι αθώο, αλλά και σέξι παράλληλα, όπως ο συνδυασμός του λευκού μόσχου με το κεχριμπάρι και το αμύγδαλο.

Ποιο συναίσθημα;
Ε.Ν.: Ο πρώτος αληθινός έρωτας.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Ε.Ν.: Ένα τραγούδι με «δυνατό» στίχο και μελωδία που μένει στο νου για πολύ καιρό αφότου το άκουσες.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Ε.Ν.: Δεν είμαι μόνο συγγραφέας, είμαι και οικονομολόγος και εκπαιδευτικός.
Γενικά δε θέλω να μπαίνω σε καλούπια, μου αρέσει να έχω πολλές ιδιότητες συγχρόνως και να δοκιμάζομαι σε νέες δραστηριότητες.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς; 
Ε.Ν.: Μου αρέσει η ποικιλία και δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος συγγραφέας, που να διαβάζω ανελλιπώς. Αντιμετωπίζω κάθε βιβλίο ξεχωριστά, ανεξάρτητα απ’ το ποιος το έχει γράψει -στηρίζομαι στην περιγραφή της υπόθεσης και στο ένστικτό μου.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Ε.Ν.: Στον τρόπο που γράφω δεν με έχει επηρεάσει κανείς, όχι συνειδητά τουλάχιστον. Έχω διαβάσει πάρα πολλά βιβλία, οπότε είναι αδύνατον να μην έχει έστω και ασυνείδητα επηρεαστεί η σκέψη μου από κάποια από αυτά. Αν συνέβη, όμως, συνέβη τόσο αθόρυβα και αυθόρμητα, που δεν το έχω παρατηρήσει.

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Ε.Ν.: Από ένα σημείο και μετά, μπορώ να πω ότι οι ήρωές μου τείνουν να αποκτήσουν δική τους, ξεχωριστή υπόσταση. Παρ’όλα αυτά, δεν ξεφεύγουν από τον έλεγχό μου και είμαι εγώ που αποφασίζω τελικά για την εξέλιξή τους.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Ε.Ν.: Πρωτίστως φαντασία. Για τη μυθοπλασία η φαντασία είναι απαραίτητη. Με την εμπειρία, όμως, ο συγγραφέας μπορεί να εκφράσει καλύτερα αυτό που επιθυμεί και να βελτιώσει τον τρόπο γραφής του.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Ε.Ν.: Ως οικονομολόγος, γνωρίζω πολύ καλά ότι για την εμπορική επιτυχία ενός βιβλίου, εκτός από το καλογραμμένο υλικό, παίζει μεγάλο ρόλο και το αποτελεσματικό μάρκετινγκ. Για μένα, όμως, επιτυχία σημαίνει κυρίως το βιβλίο να αρέσει, να ενθουσιάζει τον αναγνώστη, να μην του επιτρέπει να το αφήσει από τα χέρια του. Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται γρήγορος ρυθμός, σφιχτοδεμένη και ενδιαφέρουσα ιστορία και, φυσικά, χαρακτήρες με τους οποίους ο αναγνώστης μπορεί, έστω και εν μέρει, να ταυτιστεί.

Τι την αποτυχία;
Ε.Ν.: Και πάλι η απάντηση είναι καθαρά υποκειμενική. Προσωπικά, τα βιβλία που δε μου άρεσαν και θεώρησα αποτυχημένα, ήταν βιβλία με πολλές επαναλήψεις, που αναλώνονταν σε πλατειασμούς και έτσι κατέληγαν να κουράζουν.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση; 
Ε.Ν.: Η βιβλιοφαγία είναι απόλαυση, αλλά όπως όλες οι απολαύσεις μπορεί -σπάνια θεωρώ- να γίνει κατάχρηση, αν αρχίσει να παρεμποδίζει τη φυσιολογική εξέλιξη της ζωής μας και τη λειτουργικότητά μας. Η ζωή βρίσκεται και έξω από τις σελίδες του αγαπημένου μας μυθιστορήματος και οφείλουμε στον εαυτό μας να ζήσουμε στο έπακρο κάθε στιγμή της.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Ε.Ν.: Με τα πόδια στη γη και τα μάτια στο φεγγάρι.
Ήταν το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.
Αν σας άρεσε, δείτε περισσότερες απαντήσεις επιλέγοντας την ετικέτα Ριντ Φερστ.
Αν είστε συγγραφέας και θέλετε να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο ακολουθείστε τον σύνδεσμο.

Κερδίστε το!
Η Ελίζα Νάστου προσφέρει το βιβλίο της σε έναν τυχερό αναγνώστη. Για να συμμετέχετε στην κλήρωση αλλά και για να στείλετε το μήνυμά σας στην ίδια κλικάρετε το παρακάτω k και συμπληρώστε τη φόρμα. Παρακαλώ, σημειώστε τα ακόλουθα:
Διαβάστε τους όρους και άλλες πληροφορίες για τις κληρώσεις και τα δώρα εδώ. Η κλήρωση θα γίνει στις 30 Ιανουαρίου 2016 και το βιβλίο θα αποσταλεί/παραδοθεί στον τυχερό από την Ελίζα Νάστου. Θα φέρει δε και ιδιόχειρη αφιέρωση.
k
Καλή τύχη!


Απόσπασμα
«Γεια σου, Νάστια». Και πάλι το όνομά μου ακούγεται τόσο όμορφο στα χείλη του, είναι σα να το ακούω πρώτη φορά στη ζωή μου.
Σιωπή. Γιατί να μην είμαι πιο ετοιμόλογη και ψύχραιμη; Άλλες φορές μου είναι τόσο εύκολο να σπάσω τον πάγο, μα τώρα δε βρίσκω λόγια. Ευτυχώς κάνει ο Ιλίρ την αρχή.
«Πάμε να πιούμε έναν καφέ;»
«Πού, εδώ;» 
Γελάει.
«Εσύ τι λες; Βλέπεις καμιά καφετέρια εδώ γύρω;»
Τα έκανα θάλασσα. Πρώτη φορά νιώθω τέτοιο άγχος, το χέρι μου ακόμα δεν έχει ξεκολλήσει από τα κάγκελα, λες και πιάνομαι απ’ αυτά για να σώσω τη ζωή μου, και το αισθάνομαι να τρέμει.
«Όχι βέβαια, σίγουρα έχει κάπου εδώ κοντά, ε;»
«Κανένα δεκάλεπτο μακριά. Έλα, πάμε».
Διαβάστε όλο το απόσπασμα στη σελίδα των εκδόσεων Γκοβόστη

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη