Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η Δώρα Φώτου και Η Κρυσταλλοχώρα

Πώς σας ήρθε η ιδέα;
Δ.Φ.: Για να γράψει κανείς ένα παιδικό βιβλίο η κύρια έμπνευσή του είναι τα παιδιά. Έτσι και στην περίπτωση της Κρυσταλλοχώρας η έμπνευση ήταν η αγάπη μου για τα παιδιά και η επιθυμία μου να τα βοηθήσω μέσα από τις ηθικές αξίες που τους μεταδίδουν τα βιβλία μου να διαπλάσουν το χαρακτήρα τους, ενώ ταυτόχρονα απολαμβάνουν μια συναρπαστική και περιπετειώδη ιστορία.

Που γράψατε το βιβλίο σας;
Δ.Φ.: Μπορεί το βιβλίο να το έγραψα σπίτι μου μπροστά στον υπολογιστή μου αλλά στην ουσία είχα μεταφερθεί κι εγώ η ίδια στην Κρυσταλλοχώρα, θαύμαζα το μαγικό της κόσμο και ζούσα μαζί με τον Αντώνη και τη Μαρίνα την περιπέτειά τους.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Δ.Φ.: Η συγγραφή ενός βιβλίου δεν ξεκινά τη στιγμή που γράφεις την πρώτη λέξη. Ξεκινά τη στιγμή που σου έρχεται στο νου η πρώτη λέξη στην οποία θες να βασίσεις την ιστορία σου. Αυτή η σταδιακή επεξεργασία της πλοκής στο νου του συγγραφέα γίνεται σταδιακά και πολλές φορές ανεπαίσθητα ακόμη και για τον ίδιο. Έτσι ενώ η αποτύπωση στο χαρτί είναι μια σύντομη διαδικασία, η ανάπτυξη της πλοκής στο νου του συγγραφέα είναι στην ουσία το κλειδί.

Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δύο λόγια;
Δ.Φ.: Θα το χαρακτήριζα συναρπαστικό, περιπετειώδες, μαγικό και ηθικοδιδακτικό.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Δ.Φ.: H Κρυσταλλοχώρα είναι ένα παιδικό βιβλίο που εστιάζει στις περιπέτειες δύο παιδιών, του Αντώνη και της Μαρίνας. Τα δύο αδέρφια μένουν σε ένα σπίτι κοντά στο λιβάδι και καθώς παίζουν, ανακαλύπτουν ένα μαγικό κουτί. Αυτό το μαγικό κουτί και το περιεχόμενό του αποτελούν την αρχή μιας απίστευτης περιπέτειας στο μαγικό κόσμο της Κρυσταλλοχώρας.

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Δ.Φ.: Σε αυτό το βιβλίο αγάπησα το μαγικό κόσμο της Κρυσταλλοχώρας και τους δύο ήρωες του βιβλίου, τον Αντώνη και τη Μαρίνα. Και φυσικά τον υπέροχο πήγασο που τους συντροφεύει στις περιπέτειές τους.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Δ.Φ.: Δεν θα μπορούσα να διακρίνω τους δύο ήρωες του βιβλίου διότι και οι δύο κατάφεραν να μπουν στην καρδιά μου. Η Μαρίνα και ο Αντώνης είναι δύο αγαπημένα αδέρφια, γενναία, έξυπνα και πάνω από όλα διακατέχονται από αγάπη για τον κόσμο γύρω τους.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Δ.Φ.: Αυτό το βιβλίο καταφέρνει μέσα από τις περιπέτειες των δύο παιδιών να τους εμφυσήσει ηθικές αξίες. Ενθαρρύνει να παιδιά να τρέφουν αγάπη για τα αδέρφια τους, για τους γονείς τους, για τη φύση και ταυτόχρονα τα μυεί στην έννοια της φιλίας, της φιλοξενίας, κ.λ.π. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου τα παιδιά ταξιδεύουν στο μαγικό κόσμο της Κρυσταλλοχώρας, απολαμβάνουν τη συναρπαστική ιστορία του Αντώνη και της Μαρίνας, ενώ ταυτόχρονα δέχονται την ηθικοπλαστική επίδραση αυτής της περιπέτειάς τους.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Δ.Φ.: Να αγαπήσουν τα παιδιά την Κρυσταλλοχώρα όσο την αγάπησα κι εγώ.

Φοβάστε…
Δ.Φ.: Φοβάμαι την αδιαφορία των ανθρώπων για το συνάνθρωπό τους. Θέλω η καρδιά των ανθρώπων να είναι πάντα γεμάτη αγάπη για τους ανθρώπους γύρω τους. Έχουμε έρθει σε αυτό τον κόσμο ως συνοδοιπόροι και αποστολή μας είναι να βοηθάμε ο ένας τον άλλο και να φερόμαστε στο συνάνθρωπό μας με αγάπη.

Αγαπάτε…
Δ.Φ.: Αγαπάω τους ανθρώπους, τα παιδιά, τα ζώα, τα φυτά. Όπου υπάρχει ζωή, έχει θέση και η αγάπη.

Ελπίζετε…
Δ.Φ.: Ελπίζω οι άνθρωποι να έχουν πάντα στην καρδιά τους την αγάπη και την ελπίδα κι αυτά να τους καθοδηγούν σε κάθε τους βήμα.

Θέλετε…
Δ.Φ.: Θέλω κι εύχομαι όλοι οι άνθρωποι του κόσμου να είναι πάντα ευτυχισμένοι και υγιείς, να έχουν πάντα ένα χαμόγελο στο πρόσωπό τους και να κάνουν αποστολή τους τη μετάδοση της αγάπης και της ευτυχίας στους συνανθρώπους τους.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Δ.Φ.: Όλα τα παιδιά θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο καθώς θα ταξιδέψουν κι αυτά μέσα από τις σελίδες του βιβλίου στο μαγικό κόσμο της απίστευτης Κρυσταλλοχώρας.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Δ.Φ.: Η Κρυσταλλοχώρα είναι ένα παραμύθι που μέσα από μια μαγική και περιπετειώδη πλοκή καταφέρνει να μεταδώσει στα παιδιά σημαντικά ηθικά διδάγματα για τη ζωή τους. Διαβάζοντάς το τα παιδιά με έναν ευχάριστο τρόπο μαθαίνουν πόσο σημαντική είναι η φιλία, η αδερφική αγάπη και πολλά άλλα.

Γιατί δεν πρέπει;
Δ.Φ.: Δεν πρέπει να διαβάσετε το βιβλίο αν πιστεύετε ότι τα παραμύθια δεν πρέπει να μιλούν στην καρδιά των παιδιών. Γιατί η Κρυσταλλοχώρα είναι ένα βιβλίο που σίγουρα θα μιλήσει στις καρδιές των παιδιών.

Που /πως μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Δ.Φ.: Το βιβλίο μου μπορείτε να το βρείτε στα βιβλιοπωλεία.

Που μπορούμε να βρούμε εσάς;
Δ.Φ.: Θέλοντας να έχω μια επαφή με τους αναγνώστες μου, έχω δημιουργήσει ένα μπλογκ στο οποίο αναρτώ άρθρα μου με διάφορα θέματα και ταυτόχρονα ενημερώνω τον κόσμο για τις συγγραφικές μου δραστηριότητες. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στέλνοντάς μου μήνυμα μέσα από τη φόρμα στη στήλη επικοινωνία που υπάρχει στο μπλογκ μου.

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Δ.Φ.: Στην ιστορία θα ταίριαζαν όλα τα χρώματα αρκεί να είχαν μια κρυστάλλινη απόχρωση ώστε να ταιριάζουν στο μαγικό κόσμο της Κρυσταλλοχώρας.

Ποια μουσική;
Δ.Φ.: Μια μαγική μελωδία που μιλά στην καρδιά των παιδιών.

Ποιο άρωμα;
Δ.Φ.: Θα ταίριαζε το άρωμα δάσους, άνοιξης και λουλουδιών.

Ποιο συναίσθημα;
Δ.Φ.: Οι ήρωες βιώνουν πολλά διαφορετικά συναισθήματα στην πορεία της περιπέτειάς τους. Αυτή η διακύμανση των συναισθημάτων κάνει την Κρυσταλλοχώρα αυτό που είναι.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Δ.Φ.: Θα ήταν σίγουρα κινούμενο σχέδιο. Άλλωστε όταν γράφω ένα παραμύθι, στο νου μου δεν έχω τις εικόνες ενός βιβλίου αλλά στη φαντασία μου η ιστορία του ζωντανεύει με τη μορφή κινουμένου σχεδίου.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας, τι θα μπορούσατε να είστε;
Δ.Φ.: Πέρα από τη συγγραφή, έχω ασχοληθεί με τον τομέα της εκπαίδευσης και της μετάφρασης.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Δ.Φ.: Δεν πιστεύω ότι είναι σωστό να εστιάζουμε σε ένα μόνο συγγραφέα. Η ποικιλία των αναγνωσμάτων μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε πολλές διαφορετικές οπτικές γωνίες και να αναπτύξουμε ολόπλευρα την προσωπικότητά μας.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Δ.Φ.: Δεν θα μπορούσα να πω ότι με έχει επηρεάσει ένας συγγραφέας. Θα έλεγα ότι ο τρόπος που γράφω, σκέφτομαι και ζω έχει επηρεαστεί από όλα τα αναγνώσματά μου, τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος, τα βιώματά μου, τον τρόπο που μεγάλωσα... Κανείς δεν επηρεάζεται από έναν μόνο παράγοντα. Ο άνθρωπος που γίνεται κάποιος αποτελεί απόρροια μιας σωρείας ερεθισμάτων που έχει δεχτεί σε όλη του τη ζωή (βιβλία, ταινίες, φίλοι, οικογένεια, κλπ). Αυτά επηρεάζουν τον τρόπο που γράφει, σκέφτεται και ζει ο κάθε συγγραφέας, αλλά και ο κάθε άνθρωπος.

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε τη συνέχεια και τις τύχες τους;
Δ.Φ.: Οι ήρωες κάθε βιβλίου είναι ζωντανοί και με βάση το χαρακτήρα τους αντιμετωπίζουν τις ενίοτε καταστάσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Δ.Φ.: Τίποτα από τα δύο. Αυτό που χρειάζεται κάποιος για να γράψει είναι έμπνευση.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Δ.Φ.: Ένα βιβλίο είναι επιτυχημένο αν καταφέρει να μιλήσει στην καρδιά του αναγνώστη και να τον κάνει να ταξιδέψει στις σελίδες του αφήνοντας πίσω του τις αγωνίες και τα άγχη της καθημερινότητας.

Τι την αποτυχία;
Δ.Φ.: Κανένα βιβλίο δεν είναι αποτυχημένο. Στόχος κάθε βιβλίου είναι να φτάσει στα χέρια του αναγνώστη και να μεταδώσει το μήνυμα που ο συγγραφέας θέλησε να εκφράσει μέσα από τις σελίδες του. Αν, λοιπόν, ένα βιβλίο φτάσει στα χέρια έστω κι ενός αναγνώστη, τότε είναι επιτυχία γιατί έχει εκπληρώσει το λόγο για τον οποίο γράφτηκε.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Δ.Φ.: Η ανάγνωση ενός βιβλίου μπορεί να έχει μόνο ευεργετική δράση στον αναγνώστη. Μπορεί να του δείξει μια διαφορετική οπτική, να διευρύνει τους ορίζοντές του, να τον ξεκουράσει από τα άγχη της καθημερινότητας, να οξύνει το νου του… Έτσι όσα βιβλία κι αν διαβάσει κανείς, θα είναι πάντα προς όφελός του.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Δ.Φ.: Θα έβαζα τον τίτλο «Η ιστορία της ζωής μου…» με τη διττή σημασία που φέρει φυσικά αυτή η φράση, τόσο την κυριολεκτική όσο και τη μεταφορική με την οποία τη χρησιμοποιεί συχνά ο κόσμος.

Ήταν το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.
Αν σας άρεσε, δείτε περισσότερες απαντήσεις επιλέγοντας την ετικέτα Ριντ Φερστ

Στην Κρυσταλλοχώρα...
Ο Αντώνης και η Μαρίνα είναι δύο αδέρφια που μένουν κοντά σε ένα λιβάδι με τους γονείς τους. Μια μέρα, ενώ παίζουν, ανακαλύπτουν ένα μαγικό κουτί. Σε ποιες περιπέτειες θα τους οδηγήσει το κουτί; Θα καταφέρουν τα δύο παιδιά να γυρίσουν στο σπίτι τους ασφαλή;
Εικονογράφηση Διονύσης Καραβίας
Από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη