Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Ο Παναγιώτης Θεοτόκης Λάκκας και η Φλεγόμενη Βαβέλ


Πώς σας ήρθε η ιδέα;
Π.Θ.Λ.: Η Φλεγόμενη Βαβέλ είναι οι φωνές του κόσμου που έγιναν ποίηση. Θέλησα, αυτό το βιβλίο, να γίνει η εξομολόγηση μου για την πίστη μου στην αγάπη και τον Άνθρωπο.

Πού γράψατε το βιβλίο σας;
Π.Θ.Λ.: Γυρίζοντας το Πήλιο, και εισπνέοντας τις ευλογίες του τόπου μου.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Π.Θ.Λ.: Πέρασαν σχεδόν δύο χρόνια, στα οποία πάλευα καθημερινά με τις λέξεις του ονείρου που ονομάζεται «Φλεγόμενη Βαβέλ».

Πως θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δύο λόγια;
Π.Θ.Λ.: Ένα προσευχητάρι της αγάπης για τον Άνθρωπο.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Π.Θ.Λ.: Η Φλεγόμενη Βαβέλ μιλά μέσα από σαράντα ποιήματα, είναι η πορεία κάθαρσης της ψυχής ως τον τελευταίο πειρασμό και την ελπίδα για την αυτονόητη επανάσταση της αγάπης.

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Π.Θ.Λ.: Τον εαυτό μου. Έτσι πάλεψα με τους δαίμονές μου και μίλησα για την αγάπη που υπάρχει ανάγκη να την προσφέρουμε. Από το Α ως το Ω τρία γράμματα, ΑγαπΏ.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Π.Θ.Λ.: Ελπίζω κάτι παραπάνω από μία θέση στο ράφι της βιβλιοθήκης του. Απλά, κάθε αναγνώστης αυτού του βιβλίου θέλω να νιώσει και να πιστέψει πως κουβαλά ένα κομμάτι της ψυχής μου.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Π.Θ.Λ.: Αν μέσα από αυτούς τους αλλεπάλληλους θανάτους που βιώνουμε, μάθουμε κάποια στιγμή ν’ αγαπούμε.

Φοβάστε…
Π.Θ.Λ.: ...τον άνθρωπο που μισεί.

Αγαπάτε…
Π.Θ.Λ.: ...τον Άνθρωπο που ονειρεύεται.

Ελπίζετε…
Π.Θ.Λ.: ...πως η ανθρωπότητα θα βρει τα ειρηνικά βήματά της και τον σεβασμό της στην διαφορετικότητα.

Θέλετε…
Π.Θ.Λ.: ...να μιλήσω στις ψυχές των Ανθρώπων.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Π.Θ.Λ.: Εκείνοι που θ’ αγαπήσουν, μέσα από αυτό, λίγο παραπάνω τον εαυτό τους. Εκείνοι που δεν θα δουν τη μελαγχολική χροιά των ποιημάτων και θα απογοητευτούν, αλλά θα πιστέψουν περισσότερο στην αλλαγή, την αγάπη και τα όνειρά τους.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Π.Θ.Λ.: Δεν πιστεύω στα πρέπει. Μονάχα θα επιθυμούσα να το διαβάσουν για ν’ ακούσουν τις φωνές της Φλεγόμενης Βαβέλ και να προσθέσουν και τη δική τους φωνή σε αυτή.

Γιατί δεν πρέπει;
Π.Θ.Λ.: Αν δεν πιστεύουν στα όνειρα, την αγάπη και την ποίηση, ας την αφήσουν σε μια γωνιά της σκέψης τους, ίσως κάποια ημέρα να τους καλέσει η ίδια που θα είναι η κατάλληλη στιγμή.

Που μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Π.Θ.Λ.: Σε βιβλιοπωλεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας και του Βόλου, καθώς επίσης και για ηλεκτρονική παραγγελία στο e-shop του εκδοτικού οίκου.

Που μπορούμε να βρούμε εσάς;
Π.Θ.Λ.: Στην σελίδα στο Facebook: Παναγιώτης Θεοτόκης Λάκκας - Φλεγόμενη Βαβέλ και στο email: panoslakkas@gmail.com.

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Π.Θ.Λ.: Ανάμεσα στο γαλάζιο και το καφέ, ουρανός και γη.

Ποια μουσική;
Π.Θ.Λ.: Θα έλεγα την μελωδία και τα λόγια του Κεμάλ, μέσα από τον Χατζιδάκι.

Ποιο άρωμα;
Π.Θ.Λ.: Εκείνο το άρωμα που αφήνει η άνοιξη στην ακρογιαλιά…

Ποιο συναίσθημα;
Π.Θ.Λ.: Η αγάπη…

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Π.Θ.Λ.: Ο καθρέφτης του κάθε αναγνώστη.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας, τι θα μπορούσατε να είστε;
Π.Θ.Λ.: Η συγγραφή είναι το όνειρό μου, αυτό τα λέει όλα νομίζω…

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Π.Θ.Λ.: Τον Καζαντζάκη και τον Τάσο Λειβαδίτη.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε;
Π.Θ.Λ.: Θαυμάζω πάντα τους στίχους του Καβάφη και ζω μέσα από τον Χαλίλ Γκιμπράν, στον κήπο του Προφήτη.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Π.Θ.Λ.: Νομίζω ότι χρειάζεται χρόνο και αγάπη γι αυτό που κάνει.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Π.Θ.Λ.: Το να καταφέρει να προσφέρει, έστω και το ελάχιστο, στην ψυχή ενός ανθρώπου.

Τι την αποτυχία;
Π.Θ.Λ.: Ακόμη και αυτό που συνήθως θεωρούμε αποτυχία, είναι διδαχή. Η αποτυχία στο βιβλίο, μάλλον κρίνεται στην διαχρονικότητα του και την αγάπη των αναγνωστών.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Π.Θ.Λ.: Η γνώση είναι δύναμη, μα αυτή τη δύναμη ας τη χειριζόμαστε με ταπεινότητα και διάκριση.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Π.Θ.Λ.: Οι στιγμές της μάθησης.
Ήταν το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.
Αν σας άρεσε, δείτε περισσότερες απαντήσεις επιλέγοντας την ετικέτα Ριντ Φερστ
Αν είστε συγγραφέας και θέλετε να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο ακολουθείστε τον σύνδεσμο

Φλεγόμενη Βαβέλ. Ή όταν η φλόγα για έμπνευση και δημιουργία γίνεται ποιητική συλλογή.
Ένα οδοιπορικό στην πολυφωνία του κόσμου, όπου σκέψεις, ψίθυροι, σιωπές, αγωνίες αλλά και κραυγές της ανθρωπότητας καταγράφονται σε 40 ποιήματα.
Σαράντα ποιήματα, σαράντα εξομολογήσεις από έναν 27χρονο που παρά το νεαρό της ηλικίας του μιλάει στις καρδιές όλων μας αφού είναι αδύνατον να μην βρει κανείς έστω ένα ποίημα που να μην εκφράζει κάποια και από τις δικές μας στιγμές και εμπειρίες.
Η Φλεγόμενη Βαβέλ μας ταξιδεύει στις σκέψεις μας και τις φωνές που συναντούμε στον κόσμο. Ένα ταξίδι που περνά μέσα από την αναζήτηση και την ισχυροποίηση ή απόρριψη ενός Θεού, ο οποίος έχει διαφορετικό πρόσωπο για τον καθένα: ένα ανώτερο ον, ο άνθρωπος, το χρήμα, ο έρωτας, η ανάγκη... Οποιοσδήποτε Θεός, ορισμένος από εμάς τους ίδιους μας οδηγεί να αναμετρηθούμε με την αλήθεια των παθών μας και τη δύναμη της πίστης μας.
Η Φλεγόμενη Βαβέλ έρχεται έπειτα να ταράξει τα νερά όπως στις παραβολές, για να συμβεί το θαύμα. Ως ένα άλλου είδους καθαρτήριο που έχει ως στόχο την εξέλιξη μέσα από τη νίκη των φόβων και κάθε σκοτεινής πτυχής της ζωής που μας λυγίζει.
«Οι λέξεις που συνθέτουν τη Φλεγόμενη Βαβέλ αγκαλιάστηκαν με την αλήθεια, δεν φοβήθηκαν να απομακρυνθούν από τα χέρια μου και τις αγάπησα για την ταυτότητα τους, την οποία ανέπτυξαν» περιγράφει ο Παναγιώτης Θεοτόκης Λάκκας. «Μία ταυτότητα που θέλει να ζυγίζει ηθική και αγάπη» τονίζει και ήδη αντιλαμβάνεται κανείς τι θα κρατήσει από όλες τις παραβολές - όσο τολμηρές και αν είναι.
Η αγάπη. Δεν είναι τυχαία επιλογή του κειμένου από τον νεαρό ποιητή για το οπισθόφυλλο του βιβλίου: Ο ύμνος της αγάπης του Αποστόλου Παύλου, από την Επιστολή προς Κορινθίους.
Γιατί είναι η αγάπη, για τον νεαρό ποιητή η αυτονόητη επανάσταση για τη σωτηρία του Ανθρώπου και των ονείρων του.
Ας τον αφήσουμε να μας συνοδεύσει λοιπόν στο δικό μας όνειρο, μέσα από το δικό του όνειρο, τη "Φλεγόμενη Βαβέλ".

"Δι' ευχών των στιγμών, του χρόνου που ταράζει τις
ζωές, Κύριε της γνώσης και το φως της αληθείας,
ελέησον και σώσον το όνειρο. Αμήν."
Από τις εκδόσεις Κοντύλι

Ο Παναγιώτης Θεοτόκης Λάκκας γεννήθηκε στον Βόλο τον Μάρτιο του 1988 και έζησε τα παιδικά του χρόνια στη Μακρινίτσα Πηλίου – ίσως είναι αυτός ο λόγος που ακόμη ζει μέσα του «η πίστη για τα παραμύθια και τους μύθους», όπως υποθέτει και ο ίδιος.
Οι σπουδές του στην τεχνολογία τροφίμων, έμελλε να μην ολοκληρωθούν ποτέ καθώς η ψυχή του τού έδειχνε ξεκάθαρα τον δρόμο για τον πολιτισμό, τον λόγο και την έκφραση.
Με άρθρα, σκέψεις και ποίηση «δοκίμασα τις λέξεις μου» όπως ο ίδιος λέει, πρώτα στο Διαδίκτυο και έπειτα στον έντυπο Τύπο.
Το 2011 εξέδωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Ορίζοντες...» και έκτοτε η αφοσίωσή του στις τέχνες με επίκεντρο την ποίηση και μια άλλη ακόμη αγάπη, τη φωτογραφία μονοπωλούν το ενδιαφέρον στη ζωή του. Φυσικά, θα έστρεφε και τις σπουδές του στον τομέα που αγαπά και έτσι σήμερα τις συνεχίζει στο τμήμα Ελληνικού Πολιτισμού στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.
Πάνω απ' όλα όμως, πέρα από τις όποιες σπουδές, τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες και τα ποιητικά έργα, ο Παναγιώτης Θεοτόκης Λάκκας με τη γνήσια ευγένεια και σεμνότητα που τον διακρίνει, είναι ένας αυθεντικός υπηρέτης του Πολιτισμού.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη