1ος Διαγωνισμός Παραμυθιού koukidaki - Διαβάστε τα κείμενα που συμμετέχουν, βαθμολογήστε ή σχολιάστε τα! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο, παρακολουθείτε όλα τα είδη και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις προγραμματισμένες ημερομηνίες των κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Το αγόρι που δεν ήθελε να μεγαλώσει * Πέρα από τις οκτάβες * Ωκεανός * Ψίθυροι εραστών * Η κληρονομιά του αίματος * Λίλιθ και Λασθινία * Το μαντήλι της Θέμιδος * Ανατομία ενός καλλιτέχνη ** Θέατρο: Άκουσε τα κύματα * Ταξίδεψα για να σε βρω ** Διηγήματα: Ο Μπίλλυ και η Αμαλία στο νησί * Ευτυχώς που δεν πάθαμε τίποτα * Σκοτεινά φεγγάρια ** Ποίηση: Ως εδώ βυθίζομαι * Ευδόκιμο μέλι * Ένα δέντρο λιβάνι και πάλι ο ξηρανθός * Σώματα δίχως χρόνο * Λαξεμένοι ψίθυροι ** Νουβέλα: Ενηλικίωση * Η σιωπή της Περσεφόνης * Όταν η μοίρα εκδικείται ** Παιδικό: Τύχη... Ουρανοκατέβατη ** Δοκίμιο: Συμβολή στην ιστορία της Κασσάνδρας ** Άλλα: Αλφισμός

Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2016

Η Όλγα Λυμπεροπούλου και οι Μικρές ιστορίες για μεγάλους

Αισθάνομαι μια υπέροχη τιμή και ιδιαίτερα τυχερή που έχω την ευκαιρία να παρουσιάσω μέσα από τούτες τις σελίδες ένα μοναδικό βιβλίο. Θα μου πείτε, μα κάθε βιβλίο δεν είναι μοναδικό; Μέσες άκρες έτσι είναι αλλά τούτο εδώ είναι πραγματικά πρωτόφαντο -τουλάχιστον για τα ελληνικά δεδομένα· αν έχει κυκλοφορήσει κάτι ανάλογο στο εξωτερικό δε το γνωρίζω αλλά στην Ελλάδα είναι σίγουρα η πρώτη φορά που το βλέπουμε. Πρόκειται για συλλογή διηγημάτων ειδικά γραμμένης-επεξεργασμένης έτσι ώστε να απευθύνεται σε αναγνώστες με άνοια. Οι άνθρωποι με άνοια, μέχρι σήμερα, δεν συμπεριλαμβάνονταν στους αναγνώστες καθώς η πάθησή τους καθιστά την αναγνωστική εμπειρία από εξαιρετικά δύσκολη ως αδύνατη.
Τις ιστορίες υπογράφουν οι κυρίες: Χριστίνα Αβδίκου, Φραντζέσκα Αλεξοπούλου-Πετράκη, Λιλή Γάτη, Εύη Γεροκώστα, Στέλλα Γουλτίδου, Πηγή Γρύλλη, Αναστασία Καρανάσιου, Δήμητρα Κίτσου, Αλεξία Κονδυλίδου, Έλενα Λιάτου, Έρη Παπαμιχαλοπούλου, Δάφνη Ποντικού, Ναταλία Ρεντίνα, Ελένη Ρουφάνη, Ελένη Σβορώνου και Βασιλική Στρατάκη. Την επιμέλεια και κατάλληλη επεξεργασία ώστε αυτές οι ιστορίες να διαβάζονται από άτομα με άνοια ανέλαβε η Όλγα Λυμπεροπούλου (νευροψυχολόγος) η οποία ανταποκρίθηκε με αμεσότητα και χαρίζοντάς μου από τον πολύτιμο χρόνο της μου έλυσε όλες τις απορίες μου σχετικά με το εγχείρημα.
Πρώτη μέρα κυκλοφορίας 26 Σεπτεμβρίου 2016 από τις εκδόσεις Εντύποις.
Πως προέκυψε η ιδέα για τη συγγραφή του βιβλίου;
Ο.Λ.: Ως νευροψυχολόγος με ειδίκευση στην τρίτη ηλικία και τις Άνοιες εργάζομαι καθημερινά εδώ και 16 χρόνια με ηλικιωμένους με νόσο Αλτσχάιμερ ή κάποια άλλη μορφή άνοιας και τις οικογένειές τους. Οι άνθρωποι με άνοια πολύ συχνά αναγκάζονται σχετικά νωρίς στην πορεία της νόσου να εγκαταλείψουν την ανάγνωση βιβλίων, καθώς οι διαταραχές συγκέντρωσης, μνήμης, λόγου κ.λ.π που αντιμετωπίζουν καθιστούν την ανάγνωση μία αργή, κοπιαστική και, εν τέλει, δυσάρεστη διαδικασία.
Η ιδέα για τη συγγραφή του βιβλίου προέκυψε όταν συνειδητοποίησα ότι η μόνη εναλλακτική που μπορούσαμε να δώσουμε ως επαγγελματίες υγείας στους αναγνώστες με άνοια ήταν η ανάγνωση παιδικών βιβλίων, τα οποία θεωρούνται καταλληλότερα λόγω της σύντομης φόρμας, της ειδικής μορφοποίησης των κειμένων που τα καθιστά ευανάγνωστα και της σαφήνειας των νοημάτων τους. Αυτό όμως συνεπάγεται ότι, προκειμένου μην προδώσουν την αγάπη τους για τα βιβλία, οι άνθρωποι με άνοια συμβιβάζονταν με ιστορίες γραμμένες και εικονογραφημένες για ανθρώπους 6 ή 7 δεκαετίες νεότερους.

Σε ποιους απευθύνεται το βιβλίο;
Ο.Λ.: Το "Μικρές Ιστορίες για Μεγάλους" γράφτηκε με στόχο να ξαναδώσει την απόλαυση της ανάγνωσης ενός λογοτεχνικού βιβλίου στους ανθρώπους με άνοια. Ταυτόχρονα όμως, είναι ένα βιβλίο που θα μπορούσε να κεντρίσει το ενδιαφέρον και των διανοητικά υγιών ηλικιωμένων αναγνωστών, μιας και είναι γραμμένο με γνώμονα τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των ανθρώπων 3ης ηλικίας.

Τι είναι αυτό που το διαφοροποιεί και το κάνει φιλικό προς τους συγκεκριμένους αναγνώστες;
Ο.Λ.: Το κίνητρο που μας ώθησε να εκδώσουμε τις "Μικρές Ιστορίες για Μεγάλους" είναι αυτό που υπαγόρευσε και όλες εκείνες διαφοροποιήσεις που το κάνουν ξεχωριστό. Και το κίνητρο αυτό, ήταν το να φτάσει στα χέρια των ηλικιωμένων με ή ακόμα και χωρίς άνοια ένα λογοτεχνικό βιβλίο που να λαμβάνει υπόψη του τα θέματα που τους ενδιαφέρουν, να είναι απόλυτα προσαρμοσμένο στις δυνάμεις και τις αδυναμίες τους και να τους επιτρέπει να απολαύσουν την ανάγνωσή του οι ίδιοι, χωρίς να βασίζονται στη βοήθεια ενός φροντιστή.
Προκειμένου να γίνει το όραμά μας πραγματικότητα, ακολουθήσαμε τις προδιαγραφές για τα φιλικά προς τους ηλικιωμένους κείμενα όπως ορίζονται από το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης των Η.Π.Α. και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας "Κείμενα για Όλους", τις οποίες προσαρμόσαμε στις ιδιαίτερες ανάγκες του συγκεκριμένου αναγνωστικού κοινού. Σε αυτή την έκδοση, για την οποία χρειάστηκαν πολλοί μήνες σκληρής δουλειάς και προετοιμασίας, έχουμε μεριμνήσει προκειμένου ακόμα και η παραμικρή λεπτομέρεια να εξυπηρετεί το στόχο μας.
Τα διηγήματα που συνθέτουν τις "Μικρές Ιστορίες για Μεγάλους" είναι μικρά σε έκταση, γραμμένα με εύληπτο λεξιλόγιο και απλή σύνταξη και έχουν ευθύγραμμη, σαφή πλοκή ώστε οι όποιες διαταραχές αναφορικά με τη λειτουργία της μνήμης, της προσοχής, του λόγου κ.λ.π να μην εμποδίζουν την κατανόησή τους από τους αναγνώστες με άνοια. Η εικονογράφηση αντιμετωπίζει με σεβασμό το κοινό στο οποίο απευθύνεται το βιβλίο και δεν θυμίζει σε τίποτα την εικονογράφηση που συναντά κανείς σε ένα παιδικό βιβλίο. Επιπλέον, οι εικόνες που συνοδεύουν τα κείμενα δεν εμπλουτίζουν απλά την αφήγηση, αλλά έχουν παράλληλα ρόλο επεξηγηματικό, ώστε να ευνοούν την κατανόηση των ιστοριών.
Αντίστοιχα, ειδική φροντίδα έχει δοθεί τόσο στη μορφή του βιβλίου (μεγάλο μέγεθος σελίδων, ματ χαρτί, βαρύτερο από το συνηθισμένο), όσο και στη μορφοποίηση του κειμένου (μεγάλο μέγεθος γραμματοσειράς, φαρδιά περιθώρια, μεγάλα διαστήματα μεταξύ των γραμμών, στοίχιση στα αριστερά κ.ά.). Και φυσικά, το μεγαλύτερο στοίχημα ήταν να καταλήξουμε σε ένα βιβλίο που να τηρεί όλες τις προδιαγραφές για τα φιλικά προς το συγκεκριμένο αναγνωστικό κοινό κείμενα χωρίς να δείχνει υπερβολικά απλοποιημένο. Να διευκολύνει, αλλά ταυτόχρονα και να σέβεται τους αναγνώστες του. Και πιστεύω ότι τα καταφέραμε.

Ποιοι είναι οι συντελεστές του βιβλίου;
Ο.Λ.: Στο βιβλίο έχουν συνεισφέρει με κείμενά τους δεκαέξι καταξιωμένοι και νέοι συγγραφείς: η Χριστίνα Αβδίκου, η οποία έχει κάνει και την εικονογράφηση του βιβλίου, η Φραντζέσκα Αλεξοπούλου - Πετράκη, η Λιλή Γάτη, η Εύη Γεροκώστα, η Στέλλα Γουλτίδου, η Πηγή Γρύλλη, η Αναστασία Καρανάσιου, η Δήμητρα Κίτσου, η Αλεξία Κονδυλίδου, η Έλενα Λιάτου, η Έρη Παπαμιχαλοπούλου, η Δάφνη Ποντικού, η Ναταλία Ρεντίνα, η Ελένη Ρουφάνη, η Ελένη Σβορώνου και η Βασιλική Στρατάκη. Η συγγραφή του τελευταίου κειμένου, η προσαρμογή όλων των ιστοριών ώστε να είναι κατάλληλες για ηλικιωμένους και ανθρώπους με άνοια και η επιμέλεια της εικονογράφησης έχει γίνει από εμένα.

Πότε πρόκειται να γίνει η παρουσίαση του βιβλίου;
Ο.Λ.: Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου στις 19:30 στο Polis Art Cafe, στη Στοά του Βιβλίου. Στην παρουσίαση θα μιλήσουν η Δρ. Παρασκευή Σακκά, νευρολόγος - ψυχίατρος και Πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια και της Εταιρείας Αλτσχάιμερ Αθηνών, η συγγραφέας Ελένη Σβορώνου, η εικονογράφος μας Χριστίνα Αβδίκου, o συγγραφέας και εκπαιδευτικός Στέλιος Κανάκης κι εγώ, ενώ ο συντονισμός των ομιλητών θα γίνει από τη δημοσιογράφο και ιδρύτρια του eirinika.gr, Ειρήνη Νικολοπούλου.

Θα υπάρξει συνέχεια σε αυτή την προσπάθεια; Έχετε σχεδιάσει τα επόμενα βήματα;
Ο.Λ.: Οι "Μικρές Ιστορίες για Μεγάλους" εγκαινιάζουν τη σειρά βιβλίων των Εκδόσεων Εντύποις με τίτλο "Ασημένιοι Αναγνώστες", η οποία απευθύνεται αποκλειστικά σε ανθρώπους τρίτης ηλικίας. Ευελπιστώ, λοιπόν, ότι η σειρά θα εμπλουτίζεται διαρκώς με νέα βιβλία, γραμμένα ειδικά για ηλικιωμένους αναγνώστες και αναγνώστες με άνοια.
Κερδίστε το!
Οι εκδόσεις Εντύποις προσφέρουν δύο αντίτυπα του βιβλίου σε ισάριθμους τυχερούς αναγνώστες. Για να συμμετέχετε στην κλήρωση αλλά και για να στείλετε το μήνυμά σας στην ίδια κλικάρετε το παρακάτω k και συμπληρώστε τη φόρμα. Παρακαλώ, σημειώστε τα ακόλουθα:
Διαβάστε τους όρους και άλλες σχετικές πληροφορίες για τις κληρώσεις, τα δώρα και τους τυχερούς εδώ. Η κλήρωση έχει προγραμματισθεί για τις 14 Νοεμβρίου 2016 και τα βιβλία θα αποσταλούν/παραδοθούν στους τυχερούς από τις εκδόσεις Εντύποις.
k
Καλή τύχη!

Η Όλγα Λυμπεροπούλου είναι νευροψυχολόγος με ειδίκευση στην Τρίτη Ηλικία και τις Άνοιες. Από το 2002 εργάζεται με ηλικιωμένους, ανθρώπους με άνοια και τις οικογένειές τους. Είναι ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Αλτσχάιμερ Αθηνών και επί μία δεκαετία εργάστηκε στο Ιατρείο Μνήμης του Νοσοκομείου "Υγεία". Είναι υπεύθυνη του Κέντρου Διαταραχών Μνήμης όπου ασχολείται με την αξιολόγηση των μνημονικών διαταραχών ηλικιωμένων ατόμων, την εφαρμογή προγραμμάτων νοητικής ενδυνάμωσης για ανθρώπους με άνοια και τη συμβουλευτική φροντιστών. Παράλληλα, αρθρογραφεί σε έντυπα και διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης και από το 2015 διατηρεί το δικό της blog στην ελληνική έκδοση της "The Huffington Post". Η ιστοσελίδα της trainyourbrain.gr έχει ως στόχο να μεταδώσει στο ευρύ κοινό με απλό και κατανοητό τρόπο επιστημονικά τεκμηριωμένες γνώσεις σχετικά με τις άνοιες, αλλά και τη φροντίδα της υγείας του εγκεφάλου.
Επικοινωνία μαζί της: contact@trainyourbrain.gr

17 σχόλια:

 1. Πραγματικά εξαιρετική και συγκινητική πρωτοβουλία για τους ανθρώπους της 3ης ηλικίας που σχεδόν πάντα μπαίνουν στο περιθώριο. Πολλά συγχαρητήρια στους συντελεστές!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

 2. Τα πρώτο βιβλίο με τίτλο "Παραμύθια" για "μεγάλα μωρά" που απευθύνεται σε ανθρώπους μεγαλύτερων ηλικιών που αντιμετωπίζουν ασθένειες που προκαλούν άνοια εκδόθηκε το Μάρτιο του 2016.
  Το πρώτο λογοτεχνικό βιβλίο που περιλαμβάνει μικρές ιστορίες σε μορφή παραμυθιού που ενώ δεν αποτελεί επιστημονικό εγχειρίδιο μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί ως βοήθημα από επαγγελματίες υγείας όπως ψυχολόγους στο έργο τους.
  Ένα βιβλίο που άξιζε να αφιερωθεί στους αγαπημένους μας που έχουν αρχίσει να ξεχνούν και να τους προσφέρει τη χαρά της ανάγνωσης, τη χαρά του ονείρου, να εξάψει τη φαντασία τους και τους ταξιδέψει σε κόσμους μαγικούς.

  1η έκδοση Μάρτιος 2016


  Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή..

  Η ενασχόληση μου τα τελευταία χρόνια ως ψυχολόγου με άτομα τρίτης ηλικίας, έπαιξε ρόλο καθοριστικό και συνέβαλε κατά έναν τρόπο ουσιαστικό στην απόφαση μου να γράψω το συγκεκριμένο βιβλίο.
  Αρχικά λοιπόν γεννήθηκε η ανάγκη εξεύρεσης κειμένων για ανάγνωση, τα οποία θα μπορούσα να χρησιμοποιώ στην εργασία μου, ως αφορμή για συζήτηση. Όμως η φαντασία μου ταξίδεψε λιγάκι πιο μακριά.. Αυθόρμητα στο μυαλό μου γεννήθηκε μια εικόνα. Μια εικόνα ενός παιδιού που αντί να του διαβάζει η γιαγιά του παραμύθι όπως συνηθίζεται, να διαβάζει εκείνο με αγάπη και ενθουσιασμό παραμύθια στη γιαγιά ή τον παππού!
  Θεώρησα αποκαλυπτική την ιδέα συγγραφής παραμυθιών τα οποία να απευθύνονται σε μεγαλύτερα μωρά (Η λέξη μωρά χρησιμοποιείται με σεβασμό, για να δείξει ίσως ότι η ζωή είναι ένας κύκλος, χωρίς να υποβόσκει ψήγμα παλινδρόμησης)
  Μέσα από μια σειρά ερωτήσεων που απηύθυνα στους άμεσα ενδιαφερόμενους, δηλαδή σε άτομα τρίτης ηλικίας που αντιμετωπίζουν προβλήματα μνήμης και τους φροντιστές τους, οδηγήθηκα σε κάποια συμπεράσματα.
  Τα παραμύθια για μεγάλα μωρά είναι αποτέλεσμα προσωπικής έρευνας (μέσω ερωτηματολογίου) και συνεντεύξεων, αλλά κυρίως προϊόν δημιουργικής φαντασίας.
  Η εικονογράφηση του βιβλίου είναι αποτέλεσμα της δουλειάς μας. Ζωγραφιές με θέμα τους τίτλους των παραμυθιών!
  Τα παραμύθια αυτά είναι μια καλή αφορμή για εξοικείωση της οικογένειας με την άνοια.. Η ανάγνωση και μόνο, ενός βιβλίου με παραμύθια που γράφτηκε κυρίως για ανθρώπους τρίτης ηλικίας και για άτομα με κάποια νοητική έκπτωση, αυτό και μόνο αυτό, βάζει σε διαδικασία τον αναγνώστη να το σκεφτεί περισσότερο, να προβληματιστεί και να ενημερωθεί καλύτερα ενδεχομένως για τη μάστιγα της εποχής, την άνοια.
  Στο τέλος κάθε ιστοριούλας παραθέτω ενδεικτικά κάποιους «προβληματισμούς». Οι ερωτήσεις αυτές, θα πρέπει να προσαρμόζονται στις νοητικές δυνατότητες του ακροατή.
  Ας μην ξεχνάμε όμως ότι το παρόν βιβλίο δεν αποτελεί επιστημονικό εγχειρίδιο αφού δεν είναι αποτέλεσμα αμιγούς επιστημονικής μελέτης. Μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί από επαγγελματίες υγείας όπως ψυχολόγους, ως βοήθημα στο κλινικό τους έργο. Είναι φανερό όμως το «λογοτεχνικό» του περιεχόμενο, οφείλει να χαρακτηριστεί κυρίως ως προϊόν φαντασίας και ως παραμύθι έχει χρέος να μας μαγέψει και να μας ταξιδέψει..
  Μια πρωτοποριακή ιδέα η οποία έκανε την αρχή και αποτελεί το έναυσμα προφανώς για να ακολουθήσουν κι άλλα κείμενα με απώτερο σκοπό την ευαισθητοποίηση μας για τους ανθρώπους μεγαλύτερων ηλικιών που αντιμετωπίζουν ασθένειες που προκαλούν άνοια. Γιατί αυτός είναι και ο σκοπός.
  Μετά από σχετική ανάρτηση περί πρωτοπορίας του βιβλίου «Μικρές Ιστορίες για Μεγάλους» από τη σελίδα του εκδοτικού οίκου αλλά και από το trainyourbrain και ύστερα από δική μου όχληση οι υπέυθυνοι με ενημέρωσαν ότι δεν γνώριζαν για την ύπαρξη του βιβλίου και αμέσως έσβησαν όλα τα σχόλια περί πρωτοπορίας. Τώρα από ότι βλέπω παραβλέπουν και πάλι την ύπαρξη του βιβλίου μου παρουσιάζοντας το βιβλίο τους με περισσή συγκίνηση ως πρωτοποριακό για τα Ελληνικά δεδομένα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Η απάντηση του εκδοτικού οίκου η οποία υπάρχει ακόμη στη σελίδα ενώ έχει σβηστεί το επόμενο δικό μου σχόλιο με το οποίο εξηγούσα ότι δεν επρόκειτο για μια ακόμη συλλογή παραμυθιών αλλά για τις πρώτες μικρές ιστορίες σε μορφή παραμυθιού που απευθύνονται σε αυτή την ευαίσθητη ηλικιακή ομάδα ευχαριστώντας τους για την κατανόηση και την άμεση διόρθωση του λάθους τους και πως κρυφή μου ελπίδα γράφοντας το βιβλίο μου ήταν να ακολουθήσουν κι άλλα κείμενα με παρόμοιο περιεχόμενο

  Εντύποις Εκδόσεις  Εντύποις Εκδόσεις Καλησπέρα σας! Το ''Μικρές Ιστορίες για μεγάλους είναι ένα βιβλίο διηγημάτων, για ανθρώπους με άνοια, που είναι γραμμένο σύμφωνα με τις οδηγίες του National Institute on Aging του US Department of Health and Human Services και τα ευρωπαϊκά standards που ορίζει η μέθοδος "Κείμενα για Όλους", με την επιστημονική επιμέλεια και την προσαρμογή των κειμένων από Νευροψυχολόγο με ειδίκευση στην 3η Ηλικία και τις Άνοιες. Το ''Μικρές Ιστορίες για μεγάλους'' δεν είναι συλλογή με παραμύθια, παρ' ότι τα παραμύθια είναι ένα λογοτεχνικό είδος που αγαπάμε ιδιαίτερα. Λυπούμαστε ειλικρινά που δεν μας ήταν γνωστό το βιβλίο που προλογίσατε. Αφαιρέσαμε από τους τίτλους μας το ''πρώτο'', μιας και δεν έχει στ' αλήθεια καμία σημασία για εμάς! Σημασία έχει να ξαναδώσουν τα βιβλία μας την απόλαυση της ανάγνωσης ενός λογοτεχνικού βιβλίου στους ηλικιωμένους αναγνώστες και κυρίως,στους αναγνώστες με άνοια. Ευχόμαστε ολόψυχα να είναι καλοτάξιδο το βιβλίο που προλογίσατε, να έχετε προσωπικές κι επαγγελματικές επιτυχίες!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. 1. To Μικρές ιστορίες για μεγάλους είναι το ΜΟΝΟ βιβλίο στα Ελληνικά με διηγήματα για ανθρώπους με άνοια, γραμμένο σύμφωνα με τις προδιαγραφές για τα φιλικά προς τους ηλικιωμένους κείμενα, όπως ορίζονται από το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης των Η.Π.Α. και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας "Κείμενα για Όλους", προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες ανάγκες του συγκεκριμένου αναγνωστικού κοινού...

  2. Επειδή προφανώς η κυρία Zoe Alexouli ψάχνει τρόπους διαφήμισης του βιβλίου της, "κολλάει" την ίδια ανάρτηση όπου υπάρχει το βιβλίο μας. Μάλιστα το θράσος της έφτασε να διαφημίζει το βιβλίο της και τη σελίδα της στην επίσημη σελίδα του εκδοτικού μας στο Facebook...!

  3. Σε περίπτωση οποιασδήποτε άλλης αναφοράς στον εκδοτικό μας ή σε βιβλίο μας που θεωρούμε ότι μας προσβάλει, το λόγο θα έχει η δικαιοσύνη.
  Ευχαριστούμε
  Κρανιάς Γιάννης
  Εκδόσεις Εντύποις

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σας ευχαριστώ πολύ για την τοποθέτηση και διευκρίνηση... αφενός επειδή όταν υπάρχει μια διαφορά πρέπει να βλέπουμε και την άλλη άποψη και αφετέρου για να ξεκαθαρίσει το ζήτημα που "προέκυψε" ανάμεσα στα δύο βιβλία.
   Προσωπικά, δεν ήθελα να πάρω μέρος στην "διαφορά" -όταν εμφανίστηκαν τα σχόλια στο koukidaki- ούτε έχω διαβάσει και τα δύο βιβλία για να έχω άποψη επί του θέματος (γιατί μόνο έτσι θα μπορούσα να έχω άποψη) ενώ σίγουρα δεν έχω ούτε την επιστημονική κατάρτιση που απαιτείται λόγω του θέματος, όμως από τα δελτία τύπου των βιβλίων ξεχώρισα τα εξής: το ένα περιγράφεται ως παραμύθια για ηλικιωμένους και το άλλο ως διηγήματα για ανθρώπους με άνοια, στοιχεία που κατά τη γνώμη μου διαφοροποιούν τις οπτικές των βιβλίων, οπότε είναι αχρείαστη και η όποια σύγκριση.

   Διαγραφή
 5. Σας ευχαριστώ για την τοποθέτηση σας και την άμεση απάντηση σας. Είναι ειλικρινά λυπηρό και ψυχοφθόρο το ότι έχω μπει σε αυτή τη διαδικασία αναρτήσεων και απαντήσεων σε σχόλια που αφορούν την πρωτοπορία του βιβλίου. Στην προηγούμενη απάντηση σας, αναφέρατε ξεκάθαρα ότι δεν έχει σημασία ποιος πρώτος και ποιος δεύτερος αλλά για εμένα σημασία έχει να μην παραπληροφορούνται οι αναγνώστες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ζούμε σε μια εποχή υπερπληροφόρησης όπου το να γίνονται διευκρινίσεις στο διαδίκτυο είναι ίσως κάποιες φορές απαραίτητο αν και σίγουρα δεν είναι ο ιδανικός τρόπος. Η επιστημονικά υπεύθυνη του βιβλίου σας με είχε ενημερώσει ότι έλαβε υπόψη την ενημέρωση για την ύπαρξη του βιβλίου μου, του ΠΡΩΤΟΥ βιβλίου που απευθύνεται σε αυτή την ευαίσθητη ηλικιακή ομάδα και άμεσα έσβησε τα σχετικά σχόλια. Παραπάνω παρουσιάζεται ως πρωτόφαντο για τα Ελληνικά δεδομένα ένα βιβλίο που απευθύνεται σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ασθένειες που προκαλούν άνοια. Ακόμη και ο τίτλος είναι παρόμοιος, όχι ο ίδιος αλλά παρόμοιος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Δεν πρόκειται για θράσος αλλά για ανάγκη, για να ξεκαθαρίσει ένα τοπίο από έναν άνθρωπο που γέννησε μια ιδέα και κατάφερε να την υλοποιήσει δυστυχώς ή ευτυχώς μόνος του. Είναι η προσωπική μου ανάγκη να προστατεύσω το "πνευματικό μου παιδί" και ας μου επιτραπεί η έκφραση. Θράσος θα είχα αν προσπαθούσα να οικειοποιηθώ ξένες εμπνεύσεις και να τις παρουσιάσω ως δικές μου. Ευχήθηκα από τη αρχή το έργο σας να είναι καλοτάξιδο μια και όντως δεν έχει σημασία ποιο πρώτο και ποιο δεύτερο αλλά η χαρά της ανάγνωσης για αυτούς τους ανθρώπους για τους οποίους γράφτηκε, οι οποίοι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παραπληροφορηθούν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Δεν έχω ειλικρινά την ανάγκη να διαφημίζω το έργο μου μέσα από αυτό τον τρόπο(!) ο οποίος, από ότι θα έχετε προφανώς διαπιστώσει δεν προσδίδει κύρος σε καμία από τις δύο πλευρές! Πίστευα ότι είχε λυθεί το θέμα με την πρώτη αναφορά στο ζήτημα περί πρωτοπορίας, δεν είχα σκοπό φυσικά να το ξαναφέρω στην επιφάνεια, αλλά μετά από την προκλητική ανάρτηση περί πρωτόφαντου έργου που απευθύνεται για πρώτη φορά σε αυτή την ηλικιακή ομάδα η οποία συνεχώς παραγκωνίζεται δεν είχα άλλη επιλογή. Πριν κάνω την οποιαδήποτε δημόσια ανάρτηση μίλησα με το Trainyourbrain το οποίο και με ενημέρωσε ότι θα λάβει υπόψη το ζήτημα και έσβησε ακαριαία όλα τα σχόλια από παντού περί πρωτοπορίας κάτι που κάνατε αμέσως κι εσείς και σας ευχαρίστησα που βάλατε τα πράγματα στη θέση τους. Ελπίζω να το θυμάστε, συνέβη πολύ πρόσφατα και υπάρχει και η σχετική ανάρτηση. Λυπάμαι δεν είχα κάποια άλλη ενημέρωση. Είχα μείνει στη μεταμέλεια σας (βλ λυπούμαστε αλλά δε γνωρίζαμε το έργο σας.. και αποσύρουμε το "πρώτο" αφού δεν έχει και τόση σημασία κλπ)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Αρχικά αλλιώς παρουσιάστηκε η ιδέα σας και μετά τη δική μου παρέμβαση πλέον επιμένετε στο ότι βασιστήκατε στις οδηγίες του National Institute of Aging και προφανώς και καλώς το έχετε κάνει. Όμως όπου και να έχετε στηριχτεί, παραμένει ένα λογοτεχνικό έργο από ότι καταλαβαίνω και δεν αποτελεί επιστημονικό εγχειρίδιο, και απευθύνεται σε ανθρώπους μεγαλύτερων ηλικιών που αντιμετωπίζουν ασθένειες που προκαλούν άνοια. Το βιβλίο μου περιλαμβάνει μικρές ιστορίες λοιπόν σε μορφή παραμυθιού και απευθύνεται στην ίδια ηλικιακή ομάδα και εκδόθηκε το Μάρτιο το 2016. Είναι το πρώτο λογοτεχνικό βιβλίο που απευθύνεται σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Όταν παρουσιάζεται το βιβλίο σας ως το πρώτο που απευθύνεται στην ίδια ηλικιακή ομάδα και παρακάμπτοντας και τη συζήτηση μας και της ημερομηνίες οι οποίες είναι ξεκάθαρες αναρωτιέμαι όταν μιλάτε για το θράσος μου, αν θα μπορούσατε να το ξανασκεφτείτε μια και η πικρία μου και η λύπη μου για την εξέλιξη που πήραν τα πράγματα με βρήκε ειλικρινά απροετοίμαστη. Έξι μήνες μετά από την έκδοση του πρώτου βιβλίου με τίτλο "Παραμύθια για μεγάλα μωρά" εκδίδεται το βιβλίο "Μικρές ιστορίες για μεγάλους" που απευθύνεται στην ίδια ηλικιακή ομάδα. Σύμπτωση;Δεν το γνωρίζω. Έχω να σας ενημερώσω όμως ότι προκάλεσε σύγχυση η ανάρτηση σας περί πρωτοπορίας σε αναγώστες του βιβλίου μου, καθώς το θεώρησαν διαφήμιση του ίδιου του βιβλίου μου, αφού έχει παρουσιαστεί και αυτό με τον ίδιο τρόπο και μάλιστα εδώ και καιρό! Έχω χρέος απέναντι τους, να τους ενημερώσω. Πιστεύω στην ευαισθησία των ανθρώπων που δημιουργούν έργα όπως και το δικό σας, για οποίο εύχομαι ό, τι καλύτερο και θα το διαφημίσω κι εγώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Θέλω να πιστεύω όμως ότι η αλήθεια των πραγμάτων είναι ένα ζητούμενο και η παραπληροφόρηση του κόσμου είναι κάτι που προφανώς θα ήθελαν και οι δυο μεριές να αποφύγουν. Αν διαπιστώσω ότι κάπου σφάλλω θα φροντίσω με σχετική ανάρτηση να βάλω τα πράγματα στη θέση τους. Εξακολουθώ όμως να πιστεύω ότι η παραπάνω ανάρτηση περί πρωτοπορίας του έργου σας, θίγει τα "πνευματικά μου δικαιώματα" (σχετικά με την ιδέα και την όλη παρουσίαση, αφού δεν έχω ακόμη στα χέρια μου το βιβλίο σας) Σε κάθε πέρίπτωση το ιδανικό θα ήταν να μπορούσε να λυθει αυτή η παρεξήγηση χωρίς να φτάσει το ζήτημα στο νόμο. Αν όμως δε βγάλουμε κάποια άκρη προφανώς και δε θα ξανα μπώ στη διαδικασία να απαντάω σε σχόλια σε κάθε σας ανάρτηση, περί πρωτοπορίας του έργου σας, η οποία σας άφηνε αδιάφορους στην τελευταία συνομιλία μας. θα καταντήσει αστείο και για εσάς και για εμένα. Προφανώς και θα προβώ στις κατάλληλες ενέργειες. Ελπίζω να μη χρειαστεί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Κυρία "Τζένη Κουκίδου", σας ζητώ προσωπικά συγγνώμη για την αναστάτωση,
  κατανοώ ότι η ανάρτηση με το σχόλιο μου ίσως δεν είναι ο ιδανικότερος τρόπος, εξήγησα όμως παραπάνω τους λόγους που με οδήγησαν σε αυτή την ενέργεια.
  Και μία διευκρίνη! Πρόκειται για παραμύθια για ηλικιωμένους με άνοια!
  Και για να το θέσω όπως το παρουσιάζω : Μικρές ιστορίες σε μορφή παραμυθιού (παραμύθια) που απευθύνονται σε ανθρώπους μεγαλύτερων ηλικιών που αντιμετωπίζουν ασθένειες που προκαλούν άνοια.
  Όχι μόνο σε ανθρώπους μεγαλύτερων ηλικιών.
  Καλό σας απόγευμα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Έχω την ανάγκη να προσθέσω ακόμη, ότι μετά την πρώτη (και ήλπιζα τελευταία) παρέμβαση μου και ανθρώπινη συζήτηση που ακολούθησε με τον εκδοτικό οίκο, σε όλες τις κοινοποιήσεις τους, έλαβαν υπόψη την ύπαρξη του βιβλίου μου, επικεντρώθηκαν την παρουσίαση του έργου τους ως έχει, χωρίς να αναφέρουν πουθενά για πρωτάκουστα φαινόμενα. Η αντιμετώπιση αυτή τους τιμά και τους ευχαριστώ ιδιαίτερα γι' αυτό. Προσπαθώ να κατανοήσω και την ανεξήτητα επιθετική απάντηση τους κάτω από το σχόλιο μου εδώ, γιατί αναφέρθηκα στη συζήτηση μας και στο όνομα τους, χωρίς προηγουμένως να τους ενημερώσω. Πρόκειται για έναν αξιόλογο εκδοτικό οίκο, το νέο έργο πραγματικά φαίνεται να είναι άξιο να διαβαστεί, υπογράφουν αξιόλογοι άνθρωποι και είμαι σίγουρη ότι θα είναι καλοτάξιδο. Αυτή είναι και η ουσία. Στην παρούσα συνέντευξη υπήρξε ξανά αναφορά στο ζήτημα (Μπεν-Χουρ) πλέον σχετικά με την πρωτοποριακή και ευφάνταστη ιδέα της γραφής βιβλίου λογοτεχνικού που απευθύνεται σε ανθρώπους μεγαλύτερων ηλικιών με άνοια. Πουθενά αλλού.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Βιβλίο το καλύτερο δώρο.
  Ευχαριστούμε πολύ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Έγινε η κλήρωση των αντιτύπων του μοναδικού αυτού βιβλίου υπό την επιμέλεια της Όλγας Λυμπεροπούλου.
  Δείτε τις σχετικές πληροφορίες και τα ονόματα των τυχερών στη σελίδα των δώρων 2016 (https://koukidaki.blogspot.gr/2015/10/2016-dora-oroi-plirofories-tyxeroi.html) και βρείτε τις νέες δωροθεσίες και όλες τις άλλες εκπλήξεις.
  Σας ευχαριστώ πολύ πολύ!! Για όλα! Για τις συμμετοχές σας, για την αγάπη και τα μηνύματά σας... είναι πολλάαααααααααα
  Συνεχίζουμε δυναμικά και δημιουργικά... γιατί τα καλύτερα έρχονται!

  ΑπάντησηΔιαγραφή


ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο/-α που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Λίλιθ και Λασθινία, Μιχάλης ΓριβέαςΣκοτεινά φεγγάρια, Γιώργος ΔόλγυραςΕυτυχώς που δεν πάθαμε τίποτα, Χρυσούλα ΔιπλάρηΨίθυροι εραστώνΣώματα δίχως χρόνο, Δέσποινα ΣιμάκηΕυδόκιμο μέλι, Νεφέλη ΣμίχεληΛαξεμένοι ψίθυροι, Μαρίζα Καζακλάρη
Ανατομία ενός καλλιτέχνη, Ισαβέλλα ΠρίτσαΤαξίδεψα για να σε βρω, Ν.Βαρδάκας και Φ.ΤσαγανάκηΘ.Θεοδωρής, Πέρα από τις οκτάβεςΣυμβολή στην ιστορία της ΚασσάνδραςΤο μαντήλι της Θέμιδος, Λ. ΚαποπούλουΩκεανός, Μ.ΚατρακηςΤύχη... ουρανοκατέβατη, Δ.Κανλή
Η σιωπή της Περσεφόνης, Θεοφάνης ΠαναγιωτόπουλοςΗ κληρονομιά του αίματος, Νικόλαος ΝτέτσικαςΕνηλικίωση, Νικόλαος Κατέχης
Το αγόρι που δεν ήθελε να μεγαλώσει, Κ. ΙωακειμίδηςΈνα δέντρο λιβάνι και πάλι ο ξηρανθός, Ευφροσύνη Μαντά-ΛαζάρουΩς εδώ βυθίζομαι, Αναστάσιος ΜεγαλοοικονόμουΌταν η μοίρα εκδικείται, Νίκος Δημητρούλιας