Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Ο Παναγιώτης Ντούσκας Εκεί που ο ήλιος άργησε να λάμψει

Πως σας ήρθε η ιδέα;
Π.Ν.: Εμπνεύστηκα από την παραμονή μου στη Σκωτία. Το βιβλίο διαδραματίζεται στη Σκωτία.

Που γράψατε το βιβλίο σας;
Π.Ν.: Στην Αθήνα.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Π.Ν.: Πέντε χρόνια με διαλείμματα.

Πως θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Π.Ν.: Ερωτικό μεταφυσικό θρίλερ.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Π.Ν.: Ο Πιτ σπουδάζει γοτθική λογοτεχνία στο πανεπιστήμιο του Στέρλινγκ στη Σκωτία. Σε μια συναυλία στο Εδιμβούργο γνωρίζει την Μπριτ, μια αινιγματική φωτογράφο. Μερικές μέρες αργότερα, ο καθηγητής Δρ. Έντγκαρ τού αναθέτει μια πανεπιστημιακή εργασία που αφορά την εύρεση και ανάλυση ενός πολύτιμου χειρογράφου.
Τα γεγονότα αυτά θα αλλάξουν τη ζωή του, δίνοντάς της μια μεταφυσική διάσταση, όπου ονειρικές μα και ζοφερές πραγματικότητες, εγκλωβιστικές ψυχολογικές καταστάσεις και παράλληλοι κόσμοι σκοτεινών αγγέλων και νεράιδων τέμνονται επικίνδυνα.

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Π.Ν.: Την όλη διαδικασία συγγραφής, ένα ταξίδι στο άγνωστο. Το βιβλίο χτίστηκε βήμα βήμα, κεφάλαιο κεφάλαιο. Δεν είχα ιδέα που θα με πάει.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Π.Ν.: Δύο είναι οι βασικοί ήρωες, η Μπριτ και ο Πιτ. Τους αγαπώ και τους δυο.
Την Μπριτ επειδή είναι τόσο ευάλωτη. Τον Πιτ επειδή είναι τόσο ρομαντικός.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Π.Ν.: Όπως αναγράφεται και στο οπισθόφυλλο είναι μια υπενθύμιση ότι η ζωή είναι ένα ταξίδι αυτογνωσίας όπου τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Θα έλεγα ότι προσφέρει τη μαγεία, το χάσιμο σε έναν ατμοσφαιρικό, ποιητικό και ονειρικό κόσμο. Θα σε κάνει να διερωτηθείς: μήπως λείπει η μαγεία από τη ζωή μου; Μήπως λείπει η ποίηση από τη ζωή μου;

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Π.Ν.: Οι αγωνίες μου είναι στιγμιαίες του τύπου «κλείδωσα το αυτοκίνητο;», «έκλεισα το μάτι της κουζίνας;». Όχι ότι δεν έχω φοβίες όμως όταν τις αντιλαμβάνομαι προσπαθώ να τις εξαλείφω.

Φοβάστε...
Π.Ν.: Μην στερέψει η πηγή της έμπνευσης μου.

Αγαπάτε...
Π.Ν.: Τα ταξίδια. Την ποίηση. Τη τέχνη γενικότερα. Είναι πηγές έμπνευσης.

Ελπίζετε...
Π.Ν.: Ελπίζω ότι θα ακολουθήσουν κι άλλα ακόμα πιο δυνατά μυθιστορήματα.

Θέλετε...
Π.Ν.: Θέλω να ακούσω τη γνώμη των ανθρώπων που το διάβασαν. Τι τους πρόσφερε, πώς τους φάνηκε, τι τους άγγιξε περισσότερο, κλπ.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Π.Ν.: Θα λατρευτεί από ανθρώπους που αγαπούν την λογοτεχνία γκόθικ αλλά σίγουρα δεν απευθύνεται μόνο σε αυτούς. Θα το λατρέψουν ρομαντικοί άνθρωποι, άνθρωποι που έχουν αισθανθεί ότι ποίηση δεν είναι οι λέξεις αλλά εκείνες οι στιγμές που σε κάνουν να χάνεσαι στο τώρα, όπως όταν βιώνεις όμορφες στιγμές μαζί με το αγαπημένο σου πρόσωπο.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Π.Ν.: Επειδή θα σας προσφέρει μια πλήρη γκάμα συναισθημάτων.

Γιατί δεν πρέπει;
Π.Ν.: Επειδή τα συναισθήματα αυτά δεν θα είναι πάντα χαρούμενα.

Που/πως μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Π.Ν.: Στη ιστοσελίδα του εκδοτικού οίκου www.anemosekdotiki.gr και σε όλα τα μεγάλα βιβλιοπωλεία.

Που μπορούμε να βρούμε εσάς;
Π.Ν.: Στην καλλιτεχνική μου ιστοσελίδα.

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Π.Ν.: Tο καφέ του εξωφύλλου, που επιλέχθηκε τελικά, του ταιριάζει μια χαρά.

Ποια μουσική;
Π.Ν.: Tindersticks.

Ποιο άρωμα;
Π.Ν.: Το άρωμα του φθινοπώρου.

Ποιο συναίσθημα;
Π.Ν.: Μελαγχολία.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Π.Ν.: Βροχερό μονοπάτι σε συννεφιασμένο ουρανό λίγο πριν το λιόγερμα.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Π.Ν.: Είμαι ήδη διάφορα πράγματα: ποιητής, φωτογράφος, life coach, σύμβουλος επιχειρήσεων.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Π.Ν.: Όχι κάποιον συγκεκριμένο. Πάντα διαβάζω κάποιο μυθιστόρημα αλλά συνήθως επιλέγω να διαβάσω έναν συγγραφέα που δεν έχω ξαναδιαβάσει.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Π.Ν.: Είμαι περίεργος να ακούσω τί θα έλεγε κάποιος κριτικός που θα διάβαζε το βιβλίο μου. Εγώ δεν μπορώ να απαντήσω με βεβαιότητα.
Όσο αναφορά τον τρόπο σκέψης ή τον τρόπο ζωής, θέλω να πιστεύω ότι οι όποιες επιρροές έχουν αφομοιωθεί δημιουργικά.

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Π.Ν.: Εμπνέομαι από τους ήρωες μου. Υπό αυτή την έννοια με κατευθύνουν κι αυτοί.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Π.Ν.: Επιμονή πάνω από όλα. Εμπειρία ζωής κατά δεύτερον. Φαντασία σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό ανάλογα με το είδος του βιβλίου.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Π.Ν.: Δεν νομίζω ότι υπάρχει συνταγή επιτυχίας. Αλλά σίγουρα πρέπει να υπάρχει ένα σημαντικό συστατικό: να μπορεί να σε κάνει να ταυτιστείς με κάποιον από τους χαρακτήρες.

Τι την αποτυχία;
Π.Ν.: Διαβάζοντας ένα βιβλίο, αν αισθανθείς μετά από μερικές σελίδες ότι έχεις βαρεθεί τη ζωή σου, μάλλον είναι λόγος αποτυχίας.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Π.Ν.: Θα το έθετα αλλιώς: Η βιβλιοφαγία μπορεί να γίνει προσκόλληση; Η απάντηση είναι ναι. Και βέβαια καμιά προσκόλληση δεν είναι καλή. Από την άλλη όμως είναι σχετικά αθώα προσκόλληση σε σχέση με άλλες.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Π.Ν.: Τον ψάχνω ακόμα.
Ήταν το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.
Αν σας άρεσε, δείτε περισσότερες απαντήσεις επιλέγοντας την ετικέτα Ριντ Φερστ

Στο οπισθόφυλλο λέει...
Ένα ερωτικό μεταφυσικό θρίλερ, ή ίσως καλύτερα ένα σκοτεινό παραμύθι για μεγάλους, που υπενθυμίζει ότι η ζωή αποτελεί ένα ταξίδι αυτογνωσίας, όπου τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται.
Ο Πιτ σπουδάζει γοτθική λογοτεχνία στο πανεπιστήμιο του Στέρλινγκ στη Σκωτία. Σε μια συναυλία στο Εδιμβούργο γνωρίζει την Μπριτ, μια αινιγματική φωτογράφο. Μερικές μέρες αργότερα, ο καθηγητής Δρ. Έντγκαρ τού αναθέτει μια πανεπιστημιακή εργασία που αφορά την εύρεση και ανάλυση ενός πολύτιμου χειρογράφου.
Τα γεγονότα αυτά θα αλλάξουν τη ζωή του, δίνοντάς της μια μεταφυσική διάσταση, όπου ονειρικές μα και ζοφερές πραγματικότητες, εγκλωβιστικές ψυχολογικές καταστάσεις και παράλληλοι κόσμοι σκοτεινών αγγέλων και νεράιδων τέμνονται επικίνδυνα.
Θα καταφέρουν τελικά η Μπριτ και ο Πιτ να διασχίσουν το σκοτάδι που ξαφνικά απλώθηκε μπροστά τους;
Θα σταθούν ικανοί να αναδυθούν ξανά στο φως;
Το μυθιστόρημα του Παναγιώτη Ντούσκα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άνεμος.

Ο Παναγιώτης Ντούσκας γεννήθηκε στην Αθήνα. Εργάζεται ως σύμβουλος επιχειρήσεων και ως coach επιχειρηματικής αριστείας και προσωπικής ανάπτυξης. Έχει ολοκληρώσει σπουδές στην οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων, στη διοίκηση ποιότητας, στην προστασία περιβάλλοντος, στην ψυχολογία και στο επαγγελματικό coaching.
Είναι συγγραφέας, φωτογράφος, ποιητής και ψηφιακός καλλιτέχνης.
Το 2007, δημοσίευσε την ποιητική συλλογή Στο Περιθώριο μιας Παρένθεσης, εκδ. Εριφύλη. Το μυθιστόρημα Εκεί που ο ήλιος που άργησε να λάμψει είναι το πρώτο του.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη