Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Από σταθμό σε σταθμό

Η παράσταση «ΑΠΟ ΣΤΑΘΜΟ ΣΕ ΣΤΑΘΜΟ» («20 αστικά μονόπρακτα», εκδόσεις Άγρα, 2016) της Δώρας Τσόγια, σε σκηνοθεσία της Κυριακής Σπανού, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, σε προτρέπει να παρακολουθήσεις τα πολλαπλά επίπεδα "αναζήτησης" του νοήματος της ζωής και της κατακερματισμένης ταυτότητας του σύγχρονου ανθρώπου. Στο άξενο μιας μεγαλούπολης με ιλιγγιώδης ρυθμούς, η ρουτίνα της καθημερινότητας, η συνεχής μάχη της επιβίωσης, τον «αλλοιώνει».
Περιφέρεται με τον κίνδυνο να «κολλήσει» την επιδημία των καιρών μας, την έλλειψη ανθρωπιάς που αλλοτριώνει το έλλογο ον.

Οι έξι χαρακτήρες επί σκηνής (Σταμάτης Τζελέπης, Βασιλική Δέλιου, Θοδωρής Θεοδωρίδης, Δημήτρης Μαμιός, Αμαλία Νίνου, Τατιάνα-Άννα Πίττα) αριστοτεχνικά χορογραφημένοι, «μόνοι», «οχυρωμένοι» μέσα στις δικές τους εμμονές, ιδιοτροπίες, ονειρώξεις, επιθυμίες, ανάγκες, αδυναμίες, φοβίες, πάθη, «υψώνουν» τα τείχη που συμβολίζουν την αντίστασή τους, «εντός» και «εκτός». Άλλοτε τα «καταλύουν» με σκοπό να «ανοιχτούν», να διεκδικήσουν τη θέση τους στη δική τους ζωή. Άλλοτε πάλι τα «διασταυρώνουν» για να συγκρουστούν ή/και να διαμαρτυρηθούν και άλλοτε κινούνται παράλληλα σε διαφορετικούς κόσμους με διάθεση να συν-λογιστούν και να μας συν-κινήσουν.
Το έργο μέσα σε «υπόγειες» και «υπέργειες» διαδρομές διαπραγματεύεται δίπολα όπως: φως-σκοτάδι, όνειρο-πραγματικότητα, αγάπη-μίσος, ζωή-θάνατος, θόρυβος-σιωπή, νιότη-γήρας, μνήμη-λήθη, εμπιστοσύνη-δυσπιστία, παλιό-καινούριο, κρίση-ευκαιρία, απελπισία-ελπίδα, μερικό-ολόκληρο, αλήθεια-ψέμα, λογική-παράνοια.

Το δίπολο "αρχή-τέλος" απουσιάζει αφού ο θεατής «εισχωρεί» στην αέναη κίνηση και μεταβολή μιας πόλης που δεν κοιμάται ποτέ, στην αέναη κίνηση και μεταβολή της φύσης.

Οι έξι χαρακτήρες μέσα από την «επινοημένη» υπόθεση «Τι θα γινόταν αν» ξεγυμνώνουν τις ψυχές τους και μας υπενθυμίζουν πως μέσα από τη σχέση μας με τη φύση… στην άνεση της σκιάς ενός δέντρου, την ανάσα ενός ξέφωτου, την ανάπαυλα σε μια πλατεία, όταν βρεθούν στο «κέντρο» τους μπορούν να συναντηθούν.

«Στέκονται αντίκρυ, σα να πρόκειται να αγκαλιαστούν».

Τα σκηνικά και τα κουστούμια της Ολυμπίας Σιδερίδου, η μουσική της Violet Louise, και η χορο-κίνηση της Κικής Μπάκα ολοκληρώνουν την μοναδική αίσθηση ενός «ταξιδιού» στα ενδότερα της ψυχοσύνθεσης του καθένα μας.

Η παράσταση είναι μία αισιόδοξη πρόταση στα αδιέξοδα της εποχής μας.
Περισσότερα από την Ελένη Τσεφαλά

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη