Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Φωνή τέχνης *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ουδείς εκών κακός * Η πτώση * Η Βεσσαραβία μου: Εργασία για το σπίτι * Άλκηστη * Η γκαλερί των νεκρών * Συνοδός κορυφής * Το σπίτι μόνο * Ψωμί καθάριο * Ζήτα το! * Σκότωσε σαν τον Στίβεν Κινγκ * Όταν το «σαν» μπήκε στη ζωή μας * Της αλός νεύμα * Τα κύματα ** Ποίηση: Σκοτεινή κουκκίδα * Περιγραφές του ανεκπλήρωτου ** Άλλα: Περί ιατρικής Κέλσου ** Νουβέλα: Μπαρτάκοβα... η δωδεκάχρονη πόρνη * Τα σπασμένα κομμάτια μιας αγάπης * Στην άλλη πλευρά του κρεβατιού ** Διηγήματα: Οι επισκέπτες * Συνέβη στη Θεσσαλονίκη ** ΑΛΜΠΟΥΜ ΜΟΥΣΙΚΗΣ: She sleeps to the sound of knives, The boatman on the downs

Ο πόλεμος των πολυκατοικιών

«Υπάρχει μια στιγμή, μια συγκεκριμένη στιγμή που ο κόσμος ισιώνει και πάλι και τινάζεις την απώλεια από τις παλάμες σου, σαν να είναι ψιλή άμμος, θα μείνει λίγη στη γραμμή της ζωής της και σε εκείνη της καρδιάς, όμως τα χέρια σου θα παραμείνουν καθαρά, για να ξαναγγίξεις πράγματα και ανθρώπους».

Αυτή εδώ είναι μια πρόταση που ξεχώρισα μέσα στο βιβλίο του συγγραφέα Πρόδρομου Doe, κατά κόσμον Πρόδρομου Γιαγκόπουλου. Ο πόλεμος των πολυκατοικιών, είναι ένας πόλεμος μεταξύ της ζωής που σε έφερε εδώ που σε έφερε και της ζωής που επιλέγεις να φέρεις στα μέτρα σου. Στα όποια μέτρα σου.
Είναι πολύ δύσκολη η μοναξιά, η απώλεια κι αυτό που δεν έρχεται στην πόρτα σου για να μπορείς να λέγεσαι αξιοπρεπής άνθρωπος, όμως τι θα συμβεί όταν αποφασίσεις να κάνεις ανακωχή με τους βαθύτερους δαίμονές σου;

Δυο πολυκατοικίες με φόντο της όμορφη Θεσσαλονίκη, δίνουν μαθήματα για το πώς κερδίζονται οι μάχες όταν οι άνθρωποι συνασπίζονται για έναν καλύτερο κόσμο. Η μαγεία βρίσκεται στον διπλανό σου. Όταν αποφασίσεις να τον κοιτάξεις κατάματα τότε ίσως ανακαλύψεις λιγάκι και την ψυχή του και σίγουρα θα μπορέσεις να κοιτάξεις από την κλειδαρότρυπα και τη δική σου.
Στο τέλος θα τη νιώσεις πιο ανάλαφρη.

18 ενότητες και ένα ευφάνταστο επιμύθιο καθιστούν αυτό το βιβλίο ευκολοδιάβαστο και διόλου κουραστικό. Η γραφή του συγγραφέα καθημερινή, όπως θα διηγούνταν την ιστορία ένας καλός φίλος. Οι χαρακτήρες περιγράφονται χωρίς περιττά στολίδια, αφού είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Αρκετές φορές αναρωτήθηκα αν είναι όντως πρόσωπα υπαρκτά. Τα ονόματα που επέλεξε ο συγγραφέας ταιριάζουν απόλυτα με την ιστορία τους κι αυτό είναι ένα πρώτο βήμα για να μπορέσει ο αναγνώστης να κατανοήσει περισσότερο το ψυχογράφημα τους.

Ομολογώ πως στις πρώτες σελίδες βρήκα αρκετά μπερδεμένη την πλοκή, καθώς δεν υπήρξε από την αρχή ανάλυση για το τί καπνό φουμάρει ο κάθε ήρωας. Τελειώνοντας το βιβλίο θεώρησα ευρηματική την επιλογή του συγγραφέα να ξετυλίξει το μυστήριο των ηρώων του σιγά σιγά. Ο συγγραφέας ξέφυγε από το τετριμμένο στήσιμο των ηρώων. Όπως αναφέρει και ο ίδιος ο κύριος Γιαγκόπουλος, υπάρχει το happy end, όμως δεν είναι φτιαχτό. Είναι ένα τέλος που φτιάχνεται μονάχα από αυτούς που επιλέγουν την επανάσταση ύστερα από έναν αδυσώπητο εσωτερικό τους πόλεμο. Και η επανάσταση θεωρείται πάντα επιτυχημένη όταν δεν είσαι μόνος.

Αποφάσισα πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να εκθειάσω μια περίληψη για το σίγουρα πολύ ενδιαφέρον story που εκτυλίσσεται, καθώς θεωρώ πως ο αναγνώστης δε χρειάζεται να είναι υποψιασμένος, μπορώ όμως σίγουρα να σας πω με σιγουριά πως «Ο πόλεμος των πολυκατοικιών», είναι μια καλή ευκαιρία να κοιτάξετε περισσότερο στα διπλανά σας ή στα απέναντι διαμερίσματα, όχι από κουτσομπολιό, αλλά για να βρείτε ανθρώπους που σας μοιάζουν ή και όχι. Ανθρώπους που ψάχνουν μια σανίδα σωτηρίας, ανθρώπους που βαλτώνουν κάθε μέρα σε δύσβατα μονοπάτια και το μόνο που χρειάζονται είναι μια καλή κουβέντα, ένα φιλικό χτύπημα στον ώμο, μια συνάντηση, μια παρέα και κυρίως την ελπίδα πως τουλάχιστον δεν παλεύουν μόνοι τους με την απώλεια, την κατάθλιψη, με τα γηρατειά, με τον ανεκπλήρωτο έρωτα, τη ρουτίνα και την διαφορετικότητα.
Περισσότερα από τη Χαρά Χρυσάφη
Το μυθιστόρημα του Πρόδρομου Doe, Ο πόλεμος των πολυκατοικιών, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γράφημα. Βρείτε το βιβλίο εδώ.

Περισσότερα για το βιβλίο:
Ο Πρόδρομος Doe και Ο πόλεμος των πολυκατοικιών

Περισσότερα από/για τον Πρόδρομο Doe:
Μαύρο χιόνι

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Ψωμί καθάριο, Παναγιώτας ΣμυρλήΤο σπίτι μόνο, Κοραή ΔαμάτηΗ γκαλερί των νεκρών, Κρις ΚάρτερΤης αλός νεύμα, Κωνσταντίας Σκανδάλου-ΚορδολαίμηΤα κύματα, Βιρτζίνια ΓουλφΠεριγραφές του ανεκπλήρωτου, Δημήτρη ΜπαλτάΣαν λουκούμι τριαντάφυλλο, Οικογένεια Καραντίνα, Μικροί και μεγάλοι αναγραμματισμοί και Γυναίκα σημαίνει πόνος
Περί ιατρικής ΚέλσουΣτην άλλη πλευρά του κρεβατιού, Άνθιας Χριστοδούλου-ΘεοφίλουΣυνοδός κορυφής, Μαίρης ΒανδώρουΟι επισκέπτες, Πέτρου ΕυαγγελόπουλουShe sleeps to the sound of knives και The boatman on the downsΜπαρτάκοβα... η δωδεκάχρονη πόρνη, Ελευθερίας ΚαραδήμουΌταν το «σαν» μπήκε στη ζωή μας, Μιχαήλ Ράλλη
Σκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΤα σπασμένα κομμάτια μιας αγάπης, Πόπης ΚλειδαράΣκότωσε σαν τον Στίβεν Κινγκ, Δημήτρη ΜαμαλούκαΆλκηστη, Μαρίας ΚέιτζΣυνέβη στη Θεσσαλονίκη (συλλογικό)Η πτώση, Νίκου ΤσουρλάκηΖήτα το!, Μαρίας Καραμπίνη-Ανθούλη