Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Το όνειρο του γερακιού * Όταν το μαζί πληγώνει * Δίχως ένα αντίο * Κλουαζονέ * Οι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση * Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Οικογένεια Πελτιέ, Η κατάρα, Ροζ, Ανθοπωλείον ο Έρως * Το δάσος των ψυχών * Ρε μπαγάσα * Σε είδα * Μέθεξη * Άννα * Ο καπετάνιος τση Ζάκυθος * Το κορίτσι της Σελήνης ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων * Εν αρχή ην ο έρως ** Διηγήματα: Το δέρμα της φώκιας * Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου * Στερνό μελάνι * Τέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις Βακχικόν * Ένα πιο σκοτεινό φως * Η οργή του Θεού και άλλες ιστορίες ** Διάφορα άλλα: Οι πουτ@νες κι εγώ * Πέντε βιβλία από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Μουσικό άλμπουμ: Worthless Treasures

Χρύσα Σπηλιώτη

Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Δίδαξε υποκριτική στη Δραματική Σχολή Διομήδη Φωτιάδη και στο Θέατρο των Αλλαγών, καθώς και θεατρικό παιχνίδι σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία.

Υπήρξε από τα βασικά στελέχη του «Ανοιχτού Θεάτρου» του Γιώργου Μιχαηλίδη και του «Θεάτρου της Άνοιξης» ενώ συνεργάστηκε με το «Θέατρο του Νότου», το Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας και άλλα. Ως προς το Εθνικό Θέατρο, την εντόπισα μόνο στην παράσταση «Έντα Γκάμπλερ» (του Ερρίκου Ίψεν, θέατρο Κάππα, 2004-2005).
Έγραψε τουλάχιστον εννιά θεατρικά έργα, με το πρώτο της, το «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική», να έχει ανέβει πάμπολλες φορές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και να έχει μεταφραστεί σε έξι ξένες γλώσσες. Τα περισσότερα από αυτά τα κείμενα κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Δωδώνη και Σοκόλη-Κουλεδάκη.
Οι φωτογραφίες είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Χαμαλίκι στη Χώρα των Θαυμάτων-Η πρασινομπούτα» (θίασος «Ελεύθερη Σκηνή», θέατρο Αλίκη, καλοκαίρι 1986).
Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε μόνο σε τρεις ταινίες: «Ο ήλιος του θανάτου» (1978), «Το τραγούδι της επιστροφής» (1983) και «Ο τσαλαπετεινός του Γουαϊόμινγκ» (1995).
Στην τηλεόραση, παρ’ όλο που έγινε ευρύτερα γνωστή από τη σειρά «Καρέ της ντάμας» (MEGA, 1997-1999, 2 σεζόν), είχε ξεκινήσει να εμφανίζεται αρκετά νωρίτερα και μάλιστα ως οικοδέσποινα των παιδικών εκπομπών της ΕΤ1 «Μπουρμπουλήθρες» (1988) και «Γύρω γύρω όλοι» (1991), αξιοποιώντας έτσι την πείρα και τις γνώσεις της γύρω από το θεατρικό παιχνίδι. Επίσης εμφανίστηκε στις: «Κόντρα στον άνεμο» (ΕΡΤ, 1980-1981), «Θυσία» (ΑΝΤ1, 1991-1992), «Φύγαμε» (MEGA, 1999-2000) αλλά και στην καθημερινή σειρά «Χαραυγή» (MEGA, 1994-1995) κ.ά. Το μοναδικό σενάριο που έγραψε ήταν για τη σειρά «Η κατάλληλη στιγμή» (ΝΕΤ, 2005-2006).
Εκτός από τα θεατρικά της έργα, σε βιβλίο κυκλοφόρησε μια συλλογή διηγημάτων της, με τίτλο «Χαμένο δίκιο» (Αθήνα: Κέδρος, 2008) και η διασκευή του γνωστού παραμυθιού «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» (Αθήνα: Σοκόλη-Κουλεδάκη, 2017).
Τέλος, το 1999 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη το βιβλίο της Βούλας Μάστορη «Πού πήγε το φεγγάρι απόψε;», όπου η ηθοποιός έκανε την αφήγηση της ιστορίας.
Η σημαντική αυτή θεατρική και γενικότερα καλλιτεχνική πορεία αποτυπώθηκε δυστυχώς μόνο σε ένα εξώφυλλο, το ανωτέρω (16/9/1994).
Στο ανωτέρω δημοσίευμα η ηθοποιός μιλάει για το έργο της «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική» (περιοδικό Madame Figaro, Απρίλης 1997).
Κλικ για περισσότερα του Πάνου Τουρλή
Πηγές:
Η εικόνα 6 και τα εξώφυλλα των θεατρικών βιβλίων της ηθοποιού είναι από το πρόσφατο άρθρο του cosmopoliti.
Η εικόνα 2 είναι από το αρχείο του Εθνικού Θεάτρου.
Οι υπόλοιπες φωτογραφίες (πλην των δύο τελευταίων βιβλίων που τις βρήκα στο διαδίκτυο) και το screenshot της ταινίας είναι από το προσωπικό μου αρχείο.

Περισσότερα:
Από την τελευταία παράσταση της όπου ενσάρκωσε τη Ρεγγίνα Βικτώρια Τουρίνι, σύζυγο του Ιάκωβου Χαλικιόπουλου Μάντζαρου και μητέρα του Νικόλαου Μάντζαρου. Η ίδια υπογράφει και το κείμενο.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Νόστος, Εν ονόματι της μούσας Ερατώς, Διόρθωση Ημαρτημένων, Η χρυσή κληρονόμος και ΦρουτίνοWorthless Treasures, Temple Music΄Σε είδα, Ιωάννη ΜαρίνουΗ οργή του Θεού και άλλες ιστορίες, Ιωάννας ΣερίφηΈνα πιο σκοτεινό φως, Μαρίας ΣυλαϊδήΟ καπετάνιος τση ΖάκυθοςΔίχως ένα αντίο, Γωγώς Ψαχούλια
Ρε μπαγάσα, Θεόδωρου ΟρφανίδηΤέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις ΒακχικόνΌταν το μαζί πληγώνει, Βικτώριας ΠροβίδαΤο κορίτσι της Σελήνης, Μαργαρίτας ΔρόσουΚλουαζονέ, Λίνας ΒαλετοπούλουΤο δάσος των ψυχών, Ιωάννη ΜαρίνουΟι πουτ@νες κι εγώ, Γιάννη Ράμνου
Μέθεξη, Μαρίας ΠορταράκηΟι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση, Χρύσας ΜαρδάκηΡοζ, Ανθοπωλείον ο Έρως, Οικογένεια Πελτιέ, Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Η κατάραΣτερνό μελάνι, Άγγελου Αναγνωστόπουλου
Εν αρχή ην ο έρως, Ευαγγελίας ΤσακίρογλουΆννα, Μαρίας ΚέιτζΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη