Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Περιδιαβαίνοντας τον Σκοτεινό Παράδεισο του Στράτου Πόντη

Άραγε ποιο είναι το καταστροφικότερο πάθος που μπορεί να αντιμετωπίσει μια ψυχή;
Μ’ αυτό το ερώτημα θα ξεκινήσω μιλώντας σας για το αναγνωστικό μου βίωμα σχετικά με το βιβλίο «Σκοτεινός Παράδεισος» του Στράτου Πόντη.

Ένα έργο, που χαρακτηρίζεται από ένα ιδιαίτερο στοιχείο: πως βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Κι όπως μας εξηγεί και ο ίδιος ο συγγραφέας Στράτος Πόντης (Ευστράτιος Ποντισίδης) σε συνέντευξή του σχετικά με το βιβλίο του:
Πολλές φορές όλη αυτή η ιεροτελεστία της έκφρασης με την πένα στο χαρτί λειτουργεί ως ψυχοθεραπεία, άλλες ως προσωπικό ημερολόγιο και άλλες ως ανάγκη έμπνευσης της ψυχής που απαιτεί πρόσβαση σε ένα φανταστικό κόσμο. Κάπως έτσι γράφτηκε και το μυθιστόρημα "Σκοτεινός παράδεισος", το οποίο βασίζεται σε αληθινά γεγονότα, ενώ παράλληλα έγραφα και για άλλα θέματα. Ξεκίνησε ως καταγραφή στιγμών σε μια σχέση και κατέληξε μια ανάγκη της ψυχής να στολίσει την ιστορία δίνοντας της όσο περισσότερο φως, σκοτάδι και ένταση χρειαζόταν με την ελπίδα να την κάνει παντοτινή.

Τα βήματα της ιστορίας μας ξεκινούν από την Νέα Υόρκη, όταν ο Αδάμ αποφασίζει να μετακομίσει στην Αμερική. Κι όπως μας συστήνεται ο ίδιος ο πρωταγωνιστής:
Αυτή θα ήταν μια ακόμη πτήση, ένας ακόμα προορισμός στο άκρως γοητευτικό για μένα άγνωστο. Σε αυτά τα πρώτα είκοσι τρία χρόνια της ζωής μου είχα ήδη ζήσει σε Ελλάδα, Κύπρο και Αγγλία και στις δύο τελευταίες χώρες είχα επιβιώσει με τους δικούς μου όρους.
Ο σκοπός του είναι να συναντήσει για αρχή το μοναδικό του στήριγμα σε τούτο το ξένο μέρος, τον θείο του, Γκάι:
Στις ΗΠΑ θα με υποδεχτεί ο θείος μου, ο Γκάι, αλλά έχω την εντύπωση ότι και σε αυτήν τα χώρα πάλι μπάρμαν ή σερβιτόρος θα καταλήξω, όμως αυτό δεν θα έχει και πολύ σημασία, όπως παραδέχεται.
Σύντομα η ζωή του περνάει από το ένα στάδιο στο άλλο και αφού τακτοποιείται από δουλειά, στο διάβα του παρουσιάζεται η αγάπη. Το όνομά της είναι μάλιστα συμβολικό, θαρρείς και αυτή ήταν ο προορισμός του: Ονομάζεται Εύα.
Στην σχέση που ανθίζει προστίθενται συνεχώς πολλές στάλες από φωτεινά και σκοτεινά γεγονότα, τα οποία σιγά σιγά τους κάνουν να ξεστρατίσουν από τ’ αρχικά όνειρά τους.
Την καθημερινότητά τους συνταράσσει ένας θάνατος, η μελαγχολία και η ψευδαίσθηση του κόσμου των ναρκωτικών, ωθώντας τους ήρωές μας σε έναν φαύλο κύκλο καταστάσεων με οδυνηρές εξελίξεις.
Κι εκείνο που στροβιλίζεται ενδόμυχα στο νου τους, είναι συνεχώς η ίδια αμφιβολία: Πόσο σίγουροι μπορεί να είναι πως θα συνεχίσουν να ζουν το ίδιο ενωμένοι σε κάθε δυσκολία;

Θεωρώ πως οι ανατροπές που ακολουθούν στη ροή της ιστορίας κάνουν τον Σκοτεινό Παράδεισο να διαφέρει από τα παρόμοια έργα του είδους. Κι αυτό, γιατί πρόκειται για μια ιστορία γεμάτη από αυτοβιογραφικά στοιχεία που αγκαλιάζουν αυθόρμητα την μυθοπλασία. Τονίζοντας συνάμα στον αναγνώστη πως στη ζωή μας θα λειτουργεί πάντα ανερώτητα η μοίρα, ως φυσική αλληλουχία από το φως στο σκοτάδι και ξανά από την αρχή…

Καλή σας ανάγνωση Φίλοι μου.
Κλικ για περισσότερα του Θεόφιλου Γιαννόπουλου
Βρείτε τον Θεόφιλο Γιαννόπουλο στη σελίδα του βιβλίου του στο facebook

Το μυθιστόρημα του Στράτου Πόντη, Σκοτεινός παράδεισος, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν. Βρείτε το βιβλίο εδώ. 
Οι πλαγιογραμμένες φράσεις είναι αποσπάσματα από το βιβλίο.

Στην περίληψη λέει μεταξύ άλλων:
Τι είναι αυτό που ωθεί έναν άνθρωπο να μπει στο αεροπλάνο με προορισμό την άλλη άκρη του κόσμου; Οι εμπειρίες που βίωσε ή αυτές που δεν έχει ζήσει ακόμη; Προσωπικά οράματα ή ακαταμάχητη έλξη για τον κίνδυνο; Οι άνθρωποι που τον κούρασαν ή αυτοί που ακόμη δεν γνώρισε; Τα επιτεύγματα ή οι αποτυχίες του; Ίσως για τον Αδάμ να ήταν όλα αυτά μαζί.
Στη διάρκεια της παραμονής του στις ΗΠΑ, η γνωριμία και η μετέπειτα σχέση του με την αινιγματική Εύα θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για τις εμπειρίες που ζει ή θέλει να ζήσει.
Ο «Σκοτεινός Παράδεισος» του Στράτου Πόντη, που βασίζεται σε αληθινά γεγονότα, είναι ένα μυθιστόρημα που αποτυπώνει τα έντονα και μοιραία ανθρώπινα πάθη, τα οποία συνήθως οδηγούν σε ακραίες καταστάσεις και συνθήκες.

O Στράτος Πόντης (Ευστράτιος Ποντισίδης) γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και έχει καταγωγή από τον Έβρο. Έχει σπουδάσει τεχνικός αεροσκαφών, δουλειά που κάνει τα τελευταία χρόνια. Έζησε κατά καιρούς στην Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Βόλο, Χανιά), στην Κύπρο (Αγία Νάπα, Λεμεσό), στην Αγγλία (Λονδίνο) και στις ΗΠΑ (Νιου Τζέρσεϋ, Νέα Υόρκη) όπου εργάστηκε ως μεταφορέας, πλασιέ, μπάρμαν, ελαιοχρωματιστής, υπάλληλος καταστήματος, μάνατζερ σε καφέ-μπαρ και ζωγράφος. Αγαπάει τη θάλασσα, το διάβασμα, τη ζωγραφική, την αρχαία ελληνική ιστορία, τα χιονισμένα βουνά, τα ταξίδια, τις δήθεν βαθυστόχαστες συζητήσεις και την άσκηση της πυγμαχίας. Ο «Σκοτεινός Παράδεισος» είναι το πρώτο του μυθιστόρημα. Από τις εκδόσεις Βακχικόν, κυκλοφορεί και η ποιητική του συλλογή «Το ημερολόγιο ενός ονειροπόλου».

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη