Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Now and Zen

διδάγματα ενός απρόθυμου δασκάλου



Στον πρόλογο, ο ίδιος ο Άγγελος Μπάκας, εξηγεί ότι το βιβλίο αποτελεί απόνερα στοχασμών που προέκυψαν κατά τη συγγραφή του βιβλίου μου Ο σιωπηλός Μπου -για το οποίο είχα αναφερθεί σε παλαιότερη ανάρτηση- και ότι αποτελείται από όνειρα, εμπειρίες, διαλόγους και διδάγματα ανθρώπων που γνώρισε. Μια αλήθεια λοιπόν, με ό,τι αυτή «κουβαλά» -αυθεντικότητα, μαρτυρία, πραγματικότητα...- μέσα από το πρίσμα της φιλοσοφίας και του πνεύματος. Επίσης στον πρόλογο προσδιορίζεται το γεωγραφικό πλαίσιο, που είναι η Ανατολή, και το λειτουργικό, που είναι η Ινδία, όμως σε φιλοσοφικό επίπεδο τα αναγνώσματα «ακουμπούν» και ταυτοποιούνται σε όλους τους τόπους, τους λαούς και τις κουλτούρες.
Θέλωντας να προχωρήσω στα οφέλη και σε αυτά που αποκόμισα από την εμπειρία, θα γράψω συνοπτικά τα άλλα χαρακτηριστικά του βιβλίου. Η έκδοση είναι δίγλωσση. Δηλαδή ο τόμος περιέχει και την ελληνική αλλά και την αγγλική εκδοχή, γεγονός που συμβάλει στην διεθνοποίηση και διάδοση -πρακτική που τη συστήνω και σε άλλους συγγραφείς. Γεγονός είναι, πάντως, ότι η ελληνική και η αγγλική εκδοχή των μικροδιηγημάτων ταυτίζονται τόσο πολύ που θα λέγαμε ότι έγινε μια εξαιρετική φράση-προς-φράση απόδοση κι έτσι σε όποια γλώσσα κι αν τα διαβάσει κανείς θα εισπράξει ακριβώς το ίδιο. Η περιορισμένη έκταση, από την άλλη, βοηθά στην αποσπασματική ή την παράλληλη ανάγνωση (παράλληλη με κάποιο άλλο βιβλίο εννοώ) και επιτρέπει ακόμα και σε ανθρώπους με πολύ περιορισμένο χρόνο να απολαύσουν ποιοτικές στιγμές φιλαναγνωσίας.

Σε εκείνα που κράτησα περιλαμβάνεται το αξίωμα ότι η σφαιρική έρευνα-γνώση βοηθά και είναι πολύτιμη, και ότι τα πάντα συνδέονται, σχετίζονται κι αξίζουν όταν αφορούν στο εσωτερικό του ανθρώπου (μόρφωση, πνεύμα, χαρακτήρας, ψυχή...) ενώ τίποτα δεν έχει νόημα από αυτά που σχετίζονται με το έξω: εμφάνιση, προσωπείο, εικόνα, φαίνεσθαι... Αυτό που χρειαζόμαστε, είναι ένας καθρέφτης για το εσωτερικό.
Έκανα μια νοερή σημείωση για τον τρόπο που λογο-παίζει με τις έννοιες, όπως για παράδειγμα στη λέξη ακμή που τη «βλέπει» ως κορυφή, ως άκρη και ως απόγειο δόξας, ή όπως με την λέξη δρόμος που είναι πορεία (ζωής), επιλογή, μονοπάτι αλλά και ιστορία-παρελθόν.
Σημείωσα μερικές όμορφες τοποθετήσεις-σοφιστίες, όπως για παράδειγμα όταν μιλάει για επιθυμίες: Οι επιθυμίες είναι θηρία. Τάισε ένα, και σύντομα θα πρέπει να τα ταΐσεις όλα ή όταν με αφορμή τις ανακαλύψεις/αποκαλύψεις θα πει: Υπάρχει θησαυρός παντού!

Έτσι, γνώρισα έναν πνευματώδη δάσκαλο που είναι ένας απλός άνθρωπος με καλλιέργεια, ουσία, σοφία και περιεχόμενο, και που αποτελεί σημείο αναφοράς και παράδειγμα. Ο ίδιος γοητεύει με τα λόγια του χωρίς προσπάθεια, με την απλότητά του. Αυτήν που έχει κατακτηθεί μέσα από χιλιόμετρα πορείας και σκέψης, εσωτερικών διεργασιών και εμπειρίας. Χάρη στην κερδισμένη σοφία σέβεται τη φύση και κάθε μορφή ζωής, βλέπει το Θεό μέσα σε όλα τα πράγματα και τιμά τη φιλιά, ίσως ως το πιο αξιόλογο δώρο. Σε καμία άλλη ελεύθερη επιλεγμένη σχέση μεταξύ ανθρώπων δεν βρίσκει κανείς τόσες πολλές λεπτές και άρρητες συμφωνίες που ακολουθούνται κατά γράμμα.
Τέλος, συμφώνησα πως η γλώσσα δεν περιγράφει τον κόσμο· τον δημιουργεί!

Σ' αυτήν τη στιγμή, που μόλις έφυγε αφιερώνεται το διδακτικό και ειλικρινές βιβλίο που δεν προέκυψε ούτε ως συνέχεια του προηγούμενου, μήτε ως συμπλήρωμά του αλλά επιβλήθηκε σχεδόν από μόνο του ώστε να μη χαθούν οι στιγμές του.

Κλικ για περισσότερα της Τζένης Κουκίδου

Το βιβλίο του Άγγελου Μπάκα, Now and Zen, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελκυστής.
Ευχαριστώ τις εκδόσεις Ελκυστής για τη διάθεση του βιβλίου.
Το παραπάνω περιέχει αποσπάσματα.

Περισσότερα:
Ο χορός του Σίβα
Ο σιωπηλός Μπου
Ο Άγγελος Μπάκας και Ο σιωπηλός Μπου

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη