Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Ρένα Βουτσινά

Γεννήθηκε στην Κεφαλονιά το 1943 και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Κωστή Μιχαηλίδη, από όπου αποφοίτησε το 1963. Υπήρξε για πολλά χρόνια σύζυγος με τον Βάσο Αδριανό (ήταν ένα από τα πιο αγαπημένα και δημοφιλή ζευγάρια του καλλιτεχνικού χώρου), ως την πτώση του από το μπαλκόνι του σπιτιού τους το 1999. Πέθανε στις 9 Μαρτίου 2019.
Στο θέατρο εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1965 με τον θίασο του Ντίνου Ηλιόπουλου στο έργο του Δημήτρη Ψαθά «Ζητείται ψεύτης».
Οι συμμετοχές της ήταν λίγες αλλά σημαντικές και την περίοδο 1977-1980 εξαργύρωσε με τον σύζυγό της τη δημοτικότητα του «Μεθοριακού σταθμού» δημιουργώντας θίασο που περιόδευσε στην Ελλάδα τουλάχιστον τρεις φορές με διαφορετικά θεατρικά έργα. Στις φωτογραφίες, δημοσιεύματα του περιοδικού «Ντομινό» (6/10/1977 και 3/1/1980 αντίστοιχα) με αφορμή την πρώτη και ίσως την τελευταία εξόρμηση του θιάσου του αγαπημένου ζευγαριού.
Από το 1986 αφοσιώθηκε στην οικογένειά της και στην κόρη τους, Ναστάζια, που είχε γεννηθεί το 1981. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Μη πηδάτε στο μπαλκόνι μου» (του Βασ. Παπαδόπουλου, θέατρο Μινώα, καλοκαίρι 1991).
Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε σε μόλις επτά ταινίες, με πρώτη την «Απ’ τα Ιεροσόλυμα με αγάπη» (1967) και τελευταία την «Υποψήφιοι βουλευτές και βουλευτίνες» (1981). Επίσης εμφανίστηκε σε τουλάχιστον τρεις βιντεοταινίες της δεκαετίας του 1980 (η έρευνα συνεχίζεται).
Στην τηλεόραση οι εμφανίσεις της ήταν εξίσου επιλεκτικές αλλά πιο χαρακτηριστικές, με σημαντικότερες τους ρόλους της ως «Δεβόρα» στη σειρά «Εκείνες κι εγώ» (ΥΕΝΕΔ, 1976-1977) και ως «Γαρουφαλιά» στον Μεθοριακό σταθμό (ΥΕΝΕΔ, 1974-1981). Στη φωτογραφία, δημοσίευμα του περιοδικού «Ντομινό» (21/1/1981).
Στο περιοδικό «Ντομινό» της 25/5/1978 βρήκα επίσης ένα πολύ ενδιαφέρον και συγκινητικό ρεπορτάζ για την καθημερινότητα του ζευγαριού και παραθέτω τις φωτογραφίες.
Η διακριτική αυτή καριέρα αποτυπώθηκε σε τουλάχιστον έξι εξώφυλλα (η έρευνα συνεχίζεται). Ιδιαίτερο είναι το εξώφυλλο του περιοδικού «Φαντάζιο», όπου η ηθοποιός φωτογραφίζεται ως «Δεβόρα»!
Κλικ για περισσότερα του Πάνου Τουρλή
Πηγές:
Η φωτογραφία του θεατρικού προγράμματος και τα δημοσιεύματα είναι από το Τμήμα Παραστατικών Τεχνών και τη Βιβλιοθήκη αντίστοιχα του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Ε.Λ.Ι.Α.-Μ.Ι.Ε.Τ., www.elia.org.gr ).
Τα εξώφυλλα είναι από τα sites www.greekcomics.gr και www.retromaniax.gr
Το screenshot της ταινίας είναι από το προσωπικό μου αρχείο.
Δυστυχώς τις πρώτες δύο φωτογραφίες από θεατρικά προγράμματα δεν κατάφερα να τις τεκμηριώσω.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη