Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Το στοίχημα

«Πιάσε λίγο τα τσιγάρα μου», του λέει κλασικά, αφού πάντα θέλει τσιγάρο μετά το σεξ. Της κάνει το χατίρι και της το ανάβει κιόλας. Της αρέσουν τα παιχνίδια, όσο και αν το αρνείται. Σε παιχνίδι γνωριστήκαν ούτως ή άλλως, δυο βδομάδες πριν, στο μπαρ κάτω από το σπίτι του. Είπε ένα πράγμα αυτός, ένα άλλο αυτή και βρέθηκαν να συζητάνε όλη νύχτα, για το πόσο θα μπλέξουνε μεταξύ τους. «Δεν ψάχνω κάτι σοβαρό, πιο πολύ κάτι σε ελεύθερη σχέση», της λέει. «Δεν υπάρχει αυτό που λες», του απαντάει αυτή. Λίγη ώρα μετά συνειδητοποίησε ότι πρώτη φορά τον ιντριγκάρει τόσο πολύ άλλο άτομο.

Το κρατήσανε χαλαρό λοιπόν και βρίσκονταν τα βράδια με καλό κρασί, διαβάζοντας τα αγαπημένα τους κείμενα και δοκιμάζοντας αγαπημένες τους στάσεις. Ωστόσο, στο άναμμα του δεύτερου τσιγάρου ακούστηκε η πιο κομβική ερώτηση που θα τα άλλαζε όλα.
«Πού βλέπεις να πηγαίνει όλο αυτό;» Μαχαίρι στην καρδιά. Αν και το περίμενε, η εμφάνισή του ερωτήματος αυτού, σκάει σαν βόμβα.
«Στο είπα και στην αρχή, περνάμε καλά, απολαμβάνω την παρέα σου, αλλά δεν είμαι έτοιμος για κάποια δέσμευση.»
Αυτή πάντα ετοιμόλογη, τον καρφώνει με το βλέμμα της και τον αποστομώνει για άλλη μια φορά.
«Νομίζω με ερωτεύεσαι.»
Είχε περάσει και από το δικό του μυαλό, αλλά δεν ήθελε να το παραδεχτεί. Ειρωνικά απαντάει.
«Αα ώστε έτσι ε; Και πώς κατέληξες σ’αυτό το συμπέρασμα;»
«Θα βάλουμε ένα στοίχημα», του λέει φυσώντας τον καπνό στο πρόσωπό του, «και άμα χάσεις, θα μου πάρεις επιτέλους τη συλλογή ποιημάτων του Νερούδα, που μου έχεις υποσχεθεί.»
«Πάντοτε γλυκανάλατη, αλλά με ενδιαφέρει η πρότασή σου. Ανάλυσέ την μου λίγο.»
«Λοιπόν άκου. Θα συνεχίσουμε να βγαίνουμε για άλλες δυο βδομάδες, κάνοντας ό,τι κάνουμε και κρατώντας το χαλαρό. Αν στο τέλος, ακόμη πιστεύεις πως δεν είσαι ερωτευμένος μαζί μου, θα φύγω από τη ζωή σου και θα συνεχίσουμε όπως είμαστε πριν. Σύμφωνοι;»
Η αλαζονεία του χτύπησε κόκκινο. «Ποια νομίζει πως είναι», σκέφτηκε από μέσα του. Σίγουρος ότι μπορεί να ελέγξει τα συναισθήματά του, απαντά με στόμφο.
«Σύμφωνοι κοριτσάκι. Εγώ όμως, πες μου, τι κερδίζω από αυτό το στοίχημα;»
«Εκτός από την ευκαιρία να ζήσεις τον έρωτα που τόσο ξεκάθαρα προσπαθείς να αποφύγεις, ό,τι άλλο θέλεις.»
«Ενδιαφέρον», απαντά εκείνος, για ακόμα μια φορά γοητευμένος από την προκλητικότητα και την αυτοπεποίθησή της. Η νίκη και η εσωτερική του ικανοποίηση θεωρείται σίγουρη.
Φτάνει η μέρα λοιπόν, που τελειώνουν οι δύο επιπλέον εβδομάδες. Μέσα σ’αυτό τον καιρό αντάλλαξαν γνώμες για πολιτικά και θρησκευτικά ζητήματα, μίλησαν για τις οικογένειές τους και για προηγούμενες σχέσεις τους. Παρακολούθησαν μαζί παραστάσεις και παρουσιάσεις βιβλίων. Ο λόγος της τον ενθουσίαζε. Ο τρόπος που μηδένιζε αυτά που αντιπαθούσε και παθιαζόταν γι’ αυτά που της άρεσαν, τον έκαναν να τη βλέπει άλλες φορές σα καλλιεργημένη γυναίκα και άλλες σαν έφηβο κορίτσι. Τη μέρα που του ανοίχτηκε και του μίλησε για το διαζύγιο των γονιών της, τον λύγισε και δάκρυσε βλέποντας τους λυγμούς της. Το ήξερε πλέον και ο ίδιος. Την είχε πατήσει.
«Ακόμα δεν μου είπες τι θέλεις για την επικείμενη νίκη σου, απ ‘ ότι φαίνεται θα κερδίσεις και θα φύγω επιτέλους από την ανιαρή ζωή σου», του λέει ειρωνευόμενη όπως πάντα. Ωστόσο την διακατείχε ένα τρομερό άγχος για τη συνέχεια της ιστορίας τους.
«Σου είπα ήθελα κάτι χαλαρό και αυτό συνεχίζω να θέλω. Αλλά αν είναι κάτι να ζητήσω από τη νίκη μου αυτό θα είναι να συνεχίσουμε να κάνουμε παρέα»
«Σταθέρος μέχρι το τέλος εε;». Ξεκάθαρα αγχωμένη πλέον, σχεδόν βουρκωμένη.
«Το στοίχημα είναι στοίχημα», λέει αυτός με γυρισμένη πλάτη, χωρίς να έχει δει το πρόσωπό της.
Απευθείας, παίρνει το μπουφάν και την τσάντα της, και με δάκρυα στα μάτια χτυπάει την πόρτα πίσω της. Αποχαυνωμένος αυτός, δίχως να έχει αντιληφθεί την κατάσταση κοντοστέκεται στην κουζίνα. «Μα τι κάνω», σκέφτεται και τρέχει από πίσω της να την προλάβει. Από το παράθυρο μπαίνει πλέον νερό από την καταιγίδα που κατακλύζει την πόλη.
Την προλαβαίνει στη γωνία του δρόμου, την τραβάει από το χέρι και την σφίγγει στην αγκαλιά του. Μπορεί να διακρίνει πλέον τα δάκρυα της και αυτή νιώθει την καρδιά του να χτυπάει σαν τρελή στο στήθος του. Ανοίγει το στόμα του έχοντας πλέον κάτι να πει.
-Σ’ αγαπώ, μου επιτρέπεις; Και τίποτε δεν μπορεί να σταματήσει αυτή την αγάπη, εκτός από σένα. Και πάλι είναι ζήτημα.
-Σεφέρη μέσα στη βροχή;
-Για σένα μωρό μου, τα καλύτερα.


Geqwe

Το έργο συμμετέχει στον 1ο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό koukidaki.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη