Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Τσε


Κάποιο γενετικό ή ίσως καρμικό πεπρωμένο τον ήθελε αντάρτη. Στα χρωματοσώματά του κυλούσε ιρλανδέζικο αίμα από την πλευρά του πατέρα του, βασκικό από την πλευρά της μητέρας του. Η δύναμη της Ιστορίας τον μετέτρεψε σε αγιοποιημένη εικόνα της φοιτητικής αμφισβήτησης, σε σύμβολο μιας γενιάς, θαμπωμένης από το πείσμα και το απαράμιλλο θάρρος του, καθώς επίσης και μύθο και «λαϊκό» άγιο. Και ήρωα της επανάστασης.

Ο ρομαντικός ήρωας και ο θρυλικός μάρτυρας: ανάμεσα σ’ αυτές τις δυο δυνατές ιδεατές εικόνες ξετυλίγεται ο θρύλος του κομαντάντε Ερνέστο Γκεβάρα. Ήταν τίμιος, καλλιεργημένος, ενθουσιώδης, ατίθασος. Τολμηρός μέχρι αυτοκαταστροφής, τρελός κι αυτόχειρας, γενναιόδωρος, αδιάφορος για τον εαυτό του, ερωτευμένος πρώτος αυτός με την ηρωική του εικόνα.
Αγνοώντας την ανθρώπινη φύση, έλεγε: «Ό,τι υπάρχει θα μοιραστεί σε όλους, κανείς δε θα πάρει περισσότερο από τους άλλους». Τρυφερός με τα παιδιά, έλεγε: «Οι μόνοι προνομιούχοι στην Κούβα θα είναι τα παιδιά». Και δεν αθέτησε ποτέ τις υποσχέσεις του.


Στις γειτονιές της Αβάνας, στους δρόμους της Σάντα Κλάρα, στα χωριά, μέσα κι έξω από την Κούβα, στο Μεξικό, στη Γουατεμάλα, στα βουνά της Βολιβίας και της Αργεντινής, είναι πανταχού παρών. Είναι ριζωμένος στο μυαλό των ανθρώπων της οικουμένης και ξεπετάγεται και βλασταίνει μέσα στις κοινωνίες, όσο κι αν τις πλακώνει το τσιμέντο κι η συμβατικότητα.
Υπάρχει σ’ εκατομμύρια σπίτια, σε σχολεία, σε παράγκες και στρατόπεδα, σε αφίσες και σκίτσα, σε ζωγραφιές, σε ποιήματα και τραγούδια, σε γκράφιτι, σε ταινίες, σε μυριάδες ιστοσελίδες. Κι όχι μόνο. Υπάρχει σαν άυλη μορφή σε κινήματα αντίστασης, σ’ ομάδες αλληλεγγύης, σε κοινωνικά ιατρεία, σ’ εναλλακτικές καλλιέργειες, σε υψωμένες γροθιές και οργισμένα συνθήματα, σ’ αγάπες και όνειρα, οπουδήποτε κι οποτεδήποτε. Είναι η προσωποποίηση της αυτοθυσίας και το αιώνιο σύμβολο για ελευθερία και δικαιοσύνη σ’ όλον τον κόσμο.

Μέσα στη σημερινή μας εφιαλτική κοινωνική πραγματικότητα του πολύ σκληρού, μέχρι ψυχικής και σωματικής εξόντωσης ανταγωνισμού, όλα παραποιούνται, όλα αγοράζονται και πωλούνται, όλα εκφυλίζονται. Οι ευγενικές ιδέες κι οι αξίες της ισότητας, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης, δε βολεύονται. Θεωρούνται εχθρικές, αντιπαραγωγικές κι αντίθετες στο σύστημα της εξαχρείωσης, της βίας και της εκμετάλλευσης που κυριαρχεί. Δε χωράνε σ’ αυτό το σύστημα οι ανιδιοτελείς άνθρωποι.
Όμως, ευτυχώς, ο Τσε φυτρώνει παντού, κόντρα στη βούληση και την τρομοκρατία της απανταχού ολιγαρχίας. Κι επειδή φυτρώνει παντού, δεν ξεριζώνεται. Μπορεί να σκίσεις την αφίσα του ή ν’ απαγορεύσεις την αναφορά του ονόματός του ή τη μετάδοση των τραγουδιών που αναφέρονται σ’ αυτόν, αλλά δεν μπορείς να εμποδίσεις τη διάχυσή του σαν ορμητικό άνεμο στη φύση.

Ο Τσε, ο άνθρωπος που πέρασε στην Ιστορία, χωρίς ένα όνομα κι ένα επίθετο, με τρία μόνο γράμματα που τον προσδιορίζουν σε κάθε γεωγραφικό πλάτος, έγινε πολίτης και ιδέα του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος. Κόντρα σε χειραγωγούμενα συστήματα κι άνωθεν επιταγές, συνεχίζει η μορφή του να καταγγέλλει τα εγκλήματα των ανθρώπων, να πολεμά τους βαρβάρους και να φωτίζει τα μονοπάτια και τις λεωφόρους των λαών για μια άλλη ζωή.



ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη