Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Ο Κύκνος

Οι παραστάσεις για το έργο «Ο Κύκνος» της Αμερικανίδας συγγραφέα Elizabeth Egloff, σε μετάφραση Μαργαρίτας Δαλαμάγκα-Καλογήρου και σκηνοθεσία Σταύρου Στάγκου, έχουν ξεκινήσει από το Σάββατο 16/11/2019 στο θέατρο Αγγέλων Βήμα. Παίζουν η Υρώ Λούπη, ο Κώστας Ανταλόπουλος και ο Συμεών Κωστάκογλου.

Ένα υπέροχο νεοκλασικό στεγάζει το θέατρο. Η διακόσμηση εντυπωσιακή καθώς από την είσοδό του, ανεβαίνεις σκαλιά για να βρεθείς σε χώρο γεμάτο έργα τέχνης. Εκεί παραλαμβάνεις το εισιτήριο και πηγαίνεις στον πρώτο όροφο όπου βρίσκεται το φουαγέ. Ζεστό, μυστηριακό, επικρατούν τα χρώματα κόκκινο, κίτρινο, καφέ και σομόν. Ένας τοίχος από την μια πλευρά πέτρινος και από την άλλη μια αίθουσα όπου στη μέση δεσπόζει ένα πιάνο και γύρω γύρω πίνακες έγχρωμων καλλιτεχνών.
Στην οροφή θαύμασα τον γύψινο στολισμό και τους πολυελαίους που δίνουν την απόλυτη αρχοντιά στο χώρο.
Μας ενημέρωσαν ότι μπορούμε να περάσουμε στον δεύτερο όροφο όπου θα ξεκινήσει η παράσταση. Ο χώρος εκεί διαφορετικός. Τα καθίσματα ήταν έτσι τοποθετημένα που έπιαναν δυο πλευρές του σκηνικού. Μέρος του σκηνικού ήταν ένα σαλόνι. Καναπές, τραπεζάκι, ένα έπιπλο με ένα ραδιόφωνο επάνω, ένα ψυγειάκι και ένα τηλέφωνο. Τα φώτα έσβησαν και αμέσως ξεκίνησε η μουσική.
Ακούστηκαν βροχή, βροντές και τζάμι να σπάει. Άναψαν τα φώτα και η Ντόρα (Υρώ Λούπη) ήταν ξαπλωμένη στον καναπέ. Ζει μόνη της στη Νεμπράσκα, εργάζεται ως νοσοκόμα, ταλαιπωρημένη ψυχολογικά από τους άντρες που έχουν περάσει από τη ζωή της και είναι ερωμένη του Κέβιν (Κώστας Ανταλόπουλος) ενός γαλατά παντρεμένου με ένα παιδί. Είναι πολύ πονεμένη, μόνη, αποκλεισμένη από τον έξω κόσμο καθώς για τον μόνο λόγο που βγαίνει από το σπίτι της είναι για να πάει στη δουλειά της. Έχει παραιτηθεί από κάθε χαρά. Όπως λέει χαρακτηριστικά «θέλω να βρω κάποιον να με αγαπήσει για να ανήκω πάλι σε αυτόν τον κόσμο. Να μπορώ να φάω».
Ο Κέβιν την αγαπά, την ζηλεύει, της ζητάει να παρατήσει τη δουλειά της και να είναι μόνο μαζί του. Της λέει ότι θα παρατήσει την οικογένειά του αρκεί να του το ζητήσει και συνεχώς της λέει «δεν με αγαπάς». Ψάχνει και αυτός την ευτυχία που μόνο μαζί της θεωρεί ότι θα τη ζήσει. Εκείνη προσπαθεί να τον καθησυχάσει χωρίς όμως τα λόγια αυτά να βγαίνουν από την καρδιά της.
Εκείνο το βράδυ που παρακολουθούμε εμείς, το τζάμι σπάει εξαιτίας ενός τεράστιου μαύρου κύκνου όπου την επόμενη μέρα μπροστά στα μάτια της μεταμορφώνεται σε έναν άντρα πληγωμένο (Συμεών Κωστάκογλου) και ορμητικό σαν σίφουνας ο οποίος την ερωτεύεται, την ζηλεύει και την πολιορκεί.
Άραγε η Ντόρα θα γίνει ξανά μια οντότητα σε αυτόν τον κόσμο;
Το έργο αυτό μας παρουσιάζει ένα ερωτικό τρίγωνο με τους ήρωες να δίνει ο καθένας τη δική του μάχη για προσωπική ελευθερία. Περιέχει λίγο από μαύρη κωμωδία και λίγο από θρίλερ. Οι ερμηνείες δυνατές και δύσκολες. Μια ιστορία με έντονα συναισθήματα.
Όλη η αρθρογραφία της Ιωάννας Πορτοκάλη
Η Elizabeth Egloff είναι απόφοιτη της Σχολής Θεάτρου του Yale, όπου και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το έργο της The Swan (Ο Κύκνος). Έκτοτε, το έργο αυτό έχει παρουσιαστεί με επιτυχία σε πολλά θέατρα των Η.Π.Α και διεθνώς. Στην Νέα Υόρκη, τον ρόλο της Ντόρας ερμήνευσε η Frances Mc Dormant, βραβευμένη με Oscar για την ταινία Fargo των αδελφών Κοέν.

Ταυτότητα:
Συγγραφέας: Elizabeth Egloff
Μετάφραση: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα - Καλογήρου
Σκηνοθεσία: Σταύρος Στάγκος
Σκηνικά / Κοστούμια: Κατερίνα Χατζοπούλου
Μουσική : Violet Louise
Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης
Κίνηση: Στέλλα Κρούσκα
Βοηθός σκηνοθέτη: Αιμιλιάνα Σοφιά
Παίζουν: Υρώ Λούπη, Κώστας Ανταλόπουλος, Συμεών Κωστάκογλου

Στο θέατρο Αγγέλων Βήμα, Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια, 2105242211, κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 18.30
Διάρκεια: 90'

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη