Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Κεραίες βραχείας εκπομπής

Ξαναπιάνω μια αγαπημένη δημιουργό -πάντα μου άρεσε ο προσδιορισμός αυτός ενώ, ουσιαστικά, σημαίνει το ίδιο με το ποιήτρια- και προσέχω πολύ ώστε να μη συμπέσει η ανάγνωση της συλλογής σε ημέρα πίεσης, στρες ή άγχους για να απολαύσω την εμπειρία στο μέγιστο.
Η Βιβή Κοψιδά-Βρεττού έχει υπάρξει πρωτοστάτρια στη θύμηση μεγάλων προσωπικοτήτων των γραμμάτων, όπως τότε με το βιβλίο της Λευκάδιος Χερν και Πιέρ Λοτί (εξάλλου, έχω την αίσθηση ότι ειδικά ο Χερν έγινε κάτι σα μικρή μόδα μετά από αυτή την έκδοση, σα να τον έφερε στην επιφάνεια, σαν να άναψε ένα φως προς τη μεριά του έργου του), έχει υπογράψει σπουδαίους στίχους όπως στις Χειραψίες μιας ασήμαντης μέρας ενώ και το θέατρο τής οφείλει πλούτο όπως στο έργο της Μαρία Πολυδούρη.

Αυτή τη φορά, στις «Κεραίες βραχείας εκπομπής», παρουσιάζει μια σειρά ολιγόλογων, σύντομων μα περιεκτικών ποιητικών έργων μικρής έκτασης, έντονων συναισθημάτων και νοημάτων. Η συλλογή, στο μεγαλύτερη μέρος της, αποτελείται από «μπουκιές» λογοτεχνικής μαεστρίας απόηχων χαράς ή λύπης, κωμωδίας ή τραγωδίας κ.ο.κ. Η ποιήτρια «περιπλανιέται» ανάμεσα σε αισθήσεις και προβληματισμούς... Γίνεται καυστική:

ΑΝΑΨΥΧΗ

Ψυχαγωγεί και ο θάνατος
Ο δικός σου αρκεί
Να μην είναι...

Γίνεται σκοτεινή:

ΝΥΞ ΜΑΚΡΑ

Κι ήρθε η μακρότερη
Νύχτα χειμώνα
Είθε πεπρωμένο
Να μην εγκατασταθεί
Εσαεί στο λαρύγγι μας.

Αρωματίζει με εορταστικό χρώμα (Δεκέμβριος, μελομακάρονα, κ.λ.π.):

Ευχές γεννοβολούν
Ανεπίδοτες
Τα Χριστούγεννα.

Είναι αισθαντική, πικρή, θλιβερή... πραγματικά πολυδιάστατη, μα ρεαλίστρια.

ΧΑΜΑΙΓΕΝΕΙΣ

Δεν μετανιώνουν οι άνθρωποι
Και ζώντας εξακολουθούν
Να πεθαίνουν...

Όπως η πικρή αλήθεια· η αλήθεια που συνεχίζεις να την αναζητάς παθιασμένα, ξέροντας πως όταν τη βρεις θα λάβεις μαζί και την πικράδα της.

Συμπερασματικά, χαρακτηριστικά θα μπορούσαμε να περικυκλώσουμε τα γραφόμενα με τρεις λέξεις: γέννηση, ζωή, θάνατος και να βάλουμε ως κοινό παρονομαστή δυο άλλες: δρόμοι και χρόνοι. Ό,τι υπάρχει στο ανάμεσά και το αναμεταξύ τους με ρεαλιστική διάθεση, φρέσκο αέρα και σύγχρονη ποιητική φόρμα. Η κυρία Κοψιδά-Βρεττού γράφει από καρδιάς έχοντας προσγειωμένες τις βάσεις και τα ζητούμενά της, παραμένει πάντα ακριβόλογη, σημασιολογική με τον στίχο της και κάνει αναφορές σε θρησκευτικά στοιχεία (το θείο και το θεϊκό, κατάνυξη και προσευχή) και στην Τέχνη (στην παρούσα θα βρούμε πολλές αναφορές σε έργα τεράστιας καλλιτεχνικής αξίας παγκόσμιου πλούτου, ήδη πολύ γνωστών στο μέσο αναγνώστη: Ταρκόφσκι, Μιχαήλ Άγγελος, Νταλί, κ.ά.).

Η συλλογή διαβάζεται καλύτερα παρά ακούγεται, εννοώντας ότι ο τρόπος δόμησης των λέξεων ορθογραφικά είναι εκείνος που προσφέρει αυτούσιο το νόημα παρά αυτό που φτάνει στα ώτα.

ΜΑΥΡΗ ΧΡΕΙΑ

όπως καπνιστή
το σάπιο πλεμόνι...

Έχω υπογραμμίσει τόσους στίχους που θα μπορούσα να γράφω σελίδες επί σελίδων παρεμβάλλοντας ανάμεσα στις αράδες μου δικά της έργα, αποσπάσματα -θα 'ταν τελείως άδικο για τον φιλαναγνώστη και το βιβλίο συνεπαγωγικά- απόδειξη τού πόσο με κερδίζει πάντα η πένα της.

ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑ

Ίσως γεννήθηκες
Σίγουρα
Θα πεθάνεις...

Θα ολοκληρώσει με ένα πεζοποιητικό μικροαφήγημα για τα κοινωνικά δίκτυα που ταρακουνά, άρα πρέπει να διαβαστεί ευρύτερα.
Αναζητήστε το βιβλίο και επιτρέψτε του μια θέση στη βιβλιοθήκη σας. Θα σας ανταποδώσει.

ΦΕΥΓΩ

Για μιαν
Επιστροφή!
Κλικ για περισσότερα της Τζένης Κουκίδου
Η συλλογή της Βιβής Κοψιδά-Βρεττού, Κεραίες βραχείας εκπομπής, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Ευχαριστώ τις εκδόσεις Βακχικόν για τη διάθεση του βιβλίου.
Το παραπάνω περιέχει αποσπάσματα.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη