Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ματωμένος Δούναβης * Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Τα βάσανα του Τεό και της Λέας * Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η Federica Ambroso Από το «σκοτεινό δάσος» στο «εκατόφυλλο ρόδο»

Πώς σας ήρθε η ιδέα;
Federica Ambroso: Η επιλογή αυτού του θέματος θέλει να ανταποκριθεί στην έλλειψη μιας συνολικής θεώρησης που αφορά τη σχέση του Σεφέρη με τον Δάντη. Παρά την πληθωρική σεφερική βιβλιογραφία, το θέμα έμεινε σχεδόν ανέγγιχτο.

Πού γράψατε το βιβλίο σας;
F.A.: Μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας, στη Μπολόνια, Βερόνα, Αθήνα, Κρήτη και Θεσσαλονίκη.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
F.A.: Δύο χρόνια, αλλά ολόκληρη η έρευνα κράτησε τέσσερα χρόνια. Σημαντική ήταν η μελέτη του Αρχείου Σεφέρη στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη Αθηνών και της Βιβλιοθήκης Γιώργου και Μαρώς Σεφέρη στη Βικελαία Βιβλιοθήκη Ηρακλείου, η οποία φυλάει τις εκδόσεις της Κωμωδίας και τα δοκίμια περί του Δάντη που ανήκαν στον ποιητή.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
F.A.: Ο Σεφέρης τονίζει επανειλημμένα ότι οι συμπτώσεις τον εμπόδισαν να προσεγγίσει τον Δάντη νωρίτερα από το 1935. Ωστόσο, η προσεκτική ανάλυση των προσωπικών γραπτών του ποιητή, μας επιτρέπει να εντοπίσουμε αρκετά στοιχεία που τείνουν να αποδείξουν ότι η «πρώτη επαφή» του με τον Δάντη έγινε από τα τέλη της δεκαετίας του '20.
Η μελέτη όλου του έργου του Σεφέρη αποδεικνύει ότι λίγα είναι τα γραπτά του ποιητή όπου δεν υπάρχουν απόηχοι, αναφορές, έστω και μια μνεία του ονόματος του Δάντη ή κάποιου στίχου του. Ο Σεφέρης ακολουθεί τον Δάντη σε ένα παρόμοιο ταξίδι, που από τις δυσκολίες και την απελπισία του «σκοτεινού δάσους», θα καταλήξει στην πάμφωτη εικόνα του «εκατόφυλλου ρόδου».

Πού/πώς μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
F.A.: Το βιβλίο Από το «σκοτεινό δάσος» στο «εκατόφυλλο ρόδο» θα το προμηθευτείτε από όλα τα βιβλιοπωλεία της Ελλάδας! Ακόμη, μπορείτε να το παραγγείλετε στην Κύπρο καλώντας στο τηλέφωνο 96400162. Επίσης, είναι διαθέσιμο και στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα.
Τέλος, για τους αναγνώστες της Θεσσαλονίκης, μπορείτε να επισκεφθείτε τις εργάσιμες ώρες τα γραφεία των Εκδόσεων Ελκυστής στο κέντρο της πόλης (Αρριανού 15) ή να το παραγγείλετε δίχως μεταφορικά έξοδα στα τηλέφωνα  2314037484 ή 6977853682.

Πού μπορούμε να βρούμε εσάς;
F.A.: Πίσω από κάθε λέξη που γράφω.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
F.A.: Φανταστικές εμπειρίες και εμπειρία στη φαντασία.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
F.A.: Συμφωνώ με τον Ντανιέλ Πεννάκ που έγραψε «Ο χρόνος για το διάβασμα, όπως και ο χρόνος για την αγάπη, διευρύνει τον χρόνο για τη ζωή».

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
F.A.: Ανατροπές.
Η μελέτη της Federica Ambroso, Από το «σκοτεινό δάσος» στο «εκατόφυλλο ρόδο» - Η παρουσία του Δάντη στο έργο του Γιώργου Σεφέρη, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελκυστής.

Περισσότερα από/για την Federica Ambroso:
H Federica Ambroso Με τις βαλίτσες γεμάτες ήλιο

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΗ μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση, Χριστόφορου ΧριστοφόρουΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη