Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Αψίδα

Μία συλλογή με χαϊκού καταφθάνει στο γραφείο, δια χειρός Μιλτιάδη Ντόβα. Ο συγγραφέας με την πλούσια εργογραφία και τις πάμπολλες βραβεύσεις των έργων του -δύσκολο να τις μετρήσει κανείς αλλά είναι περίπου 400 ενώ μόνο οι συμμετοχές του σε συλλογικά έργα, ανθολόγια κ.ά. είναι περισσότερες από 170!- συγκεντρώνει στην «Αψίδα» (εκδόσεις Ωρίωνας) 153 χαϊκού με κεντρικό πόλο τον άνθρωπο και επεκτάσεις στην κοινωνία, τη φύση, τον κόσμο.

Η δυσκολία της συγκεκριμένης φόρμας δεν είναι μόνο ο περιορισμός και η ακρίβεια των συλλαβών των στίχων, μα περισσότερο να επιτύχει ο ποιητής το άγγιγμα του αναγνώστη μέσα από το ολιγόλογο. Φυσικά, αυτά τα θέματα αφορούν μια ολόκληρη σπουδή όμως, πολύ συνοπτικά και όσο το επιτρέπει αυτό το μέσο, στην συγκεκριμένη περίπτωση μπορούμε να εντοπίσουμε κάποια χαρακτηριστικά στο ύφος του κυρίου Ντόβα.


Οι αισθαντικές του ματιές προκύπτουν μέσα από πανανθρώπινα ζητήματα, άρα κοινά στο ευρύ κοινό, και η αγάπη του προς τα θαυμαστικά κάνει πιο ανάγλυφα τα συναισθήματα. Γράφει χρησιμοποιώντας εντάσεις και έχει μια καταγγελτική ματιά στα πράγματα ενώ πολύ συχνά ο τίτλος συμπίπτει με την τελευταία λέξη δημιουργώντας μια κυκλικού τύπου έκφραση -αρχή και τέλος κοινό ή να φτάνεις εκεί από όπου ξεκίνησες κ.λ.π.

Η Ιστορία,
τ' άστρα παντρέυεται!
Μια στον Αιώνα!

Αν αυτό το βιβλίο ήταν ένα χρώμα, ίσως να ήταν το γαλάζιο ή το μπλε -αναφέρονται σε αρκετές περιπτώσεις χρωματισμού- σε συνδυασμό με το κόκκινο που προκύπτει, όχι μόνο επειδή αναφέρεται μα, κυρίως, επειδή υπάρχει με όλους τους δυνατούς τρόπους μέσα στην ποίηση: ως φωτιά, λάβα... ήλιος, φως.

Ψυχών αφίξεις,
γεννήσεων κείμενο!
Θέαση, Κόσμου!

Υπάρχει διάσπαρτο το θεϊκό στοιχείο, το υπέρτατο, το μεγαλειώδες. Δεν είναι τυχαίες οι αναφορές στο Δία, στο άπειρο και στα αστέρια. Βλέπουμε μια ξεκάθαρη πρόθεση να «ξεφύγει» από το μικρό, το θνητό, το απλό... μια πρόθεση που έρχεται σε αντίθεση με την εξ ορισμού λιτότητα του χαϊκού.

ΑΣΧΗΜΙΑ
Το πνεύμα καίει
κι αιτείται λύτρωσης!
Απ' την ασχήμια!

Κρατάει όμως, ως ισορροπία, την γήινη υπόσταση μέσα από τα δάκρυα, το κλάμα. Οι χαρακτήρες που υπονοούνται είναι ήρωες, όπως είναι η γραμματειακή πρακτική για τα πρόσωπα των λογοτεχνικών κειμένων, αλλά είναι και οι εύθραυστοι μαζί. Μεγάλοι και παράλληλα μικροί. Και είναι η «μικρότητά» τους, η αδυναμία τους, που ενδυναμώνεται με τη χρήση επιθέτων που έχουν ως πρώτο τους συνθετικό το στερητικό άλφα (άδοξο, άπορο, άχρονο, αγέννητο, άρρητο, άλαλο...).

ΕΠΙΔΗΜΙΑ
Άπλετο σκότος
κυριεύει τ' άσπιλα!
Η Επιδημία!

Υπάρχει και μια σύνδεση ανάμεσα στα έργα που επιτυγχάνεται με κοινές λέξεις, επαναλαμβανόμενες εδώ κι εκεί -όπως άσπιλο, άπειρο- υποβόσκοντας μια υποδόρια συνάφεια.
Κλικ για περισσότερα της Τζένης Κουκίδου
Η ποιητική συλλογή του Μιλτιάδη Ντόβα, Αψίδα, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωρίωνας.
Ευχαριστώ τον συγγραφέα για τη διάθεση του βιβλίου.
Το παραπάνω περιέχει αποσπάσματα.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη