Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

«Εισπράττω μόνο αγάπη απ’ τον κόσμο», Χάρης Ρώμας

«Νομός Ευρυτανίας, πρωτεύουσα;»

-Μωρή σιχαμένη, στο τηλέφωνο, μωρή Κατακουζήναααα…
-Γκαρσόνα με καλούν στο τηλέφωνο και με φωνάζεις σιχαμένη Κατακουζήνα; Άι στον κόρακα πια, φερ’ το τηλέφωνο. Η Κατακουζήνα.. Εεε ο Κωνσταντίνος Κατακουζηνός.

Ναι! Είναι ο άνθρωπος που έγραψε αυτές τις ατάκες. Ατάκες που «κλέψαμε» και επαναλαμβάνουμε αστειευόμενοι στις παρέες μας. Ο άνθρωπος που με το «Νομός Ευρυτανίας, πρωτεύουσα;» ίσως και να μας έμαθε Γεωγραφία.
Μας κάνει παρέα τα μεσημέρια και τώρα πια και τα βράδια, αφού το «Καφέ της Χαράς» άνοιξε πάλι τις πόρτες του! Είναι ο Χάρης Ρώμας και είναι μία αστείρευτη πηγή δημιουργίας και γέλιου.
Κύριε Ρώμα, αποφοιτήσατε από την Ιατρική Αθηνών, αλλά τελικά σας κέρδισε ο κόσμος της υποκριτικής. Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε στην υποκριτική;
Χάρης Ρώμας: Οι άνθρωποι γεννιόμαστε με ιδιαίτερες δεξιότητες, ταλέντα και έφεση σε κάτι διαφορετικό ο καθένας μας. Είναι ευτύχημα να ανακαλύπτουμε τα ταλέντα μας και στην συνέχεια να βρίσκουμε την δύναμη για να επενδύσουμε σε αυτά και να τα επιβάλλουμε. Εγώ έκανα το χατήρι των γονιών μου και πέρασα στην Ιατρική σχολή αλλά στην πορεία ήταν αδύνατον να μην υποστηρίξω την καλλιτεχνική μου φύση. Έτσι παράλληλα με τις σπουδές μου στην Ιατρική άρχισα να φοιτώ κρυφά τα απογεύματα στη σχολή δραματικής τέχνης.

Για τουλάχιστον δεκαπέντε χρόνια οι τηλεθεατές έχουν συνδέσει τα μεσημέρια τους με την παρέα του ιδιόρρυθμου Κωνσταντίνου Κατακουζηνού αλλά και με την παρέα του συντηρητικού Περίανδρου Πώποτα. Φέτος, το «Καφέ της Χαράς» επέστρεψε με νέα επεισόδια για να συνεχίσει ιστορίες χαρακτήρων που αγαπήσαμε. Αρχικά θέλω να μου πείτε, πώς αισθάνεστε γι’ αυτό;  Συναντήσατε δυσκολίες σε αυτό σας το εγχείρημα; Και αν ναι, τις ξεπεράσατε εύκολα;
Χ.Ρ.: Αισθάνομαι θαυμάσια που επανήλθα με το ΚΑΦΕ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ γιατί είναι μία σειρά που αγαπώ και έχει σημαδέψει την ζωή μου. Φροντίσαμε όμως, μαζί με την Άννα Χατζησοφιά που συνυπογράφουμε το σενάριο, να προσθέσουμε πολλά ανανεωτικά στοιχεία. Έτσι ενώ το project είναι παλιό το αποτέλεσμα μοιάζει φρέσκο. Το απολαμβάνω πραγματικά σε όλες τις φάσεις δημιουργίας του (συγγραφή, γυρίσματα, μοντάζ).
Η ιδέα για το όλο εγχείρημα γεννήθηκε πριν τρία σχεδόν χρόνια όταν η Ελλάδα παραπάταγε ακόμα λόγω της οικονομικής κρίσης. Χρειάστηκαν πολλά εχέγγυα για να ξεκινήσει ένα τόσο ακριβό εγχείρημα.Υπήρχε όμως από την μεριά του προέδρου του ομίλου Antenna, Θοδωρή Κυριακού, μεγάλη εμπιστοσύνη απέναντι στο πρόσωπο μου και τον ευχαριστώ άλλη μια φορά γι’ αυτό δημοσίως. Τον θεωρώ φίλο μου.

Ο Χάρης Ρώμας βλέπει στην τηλεόραση τον Περίανδρο Πώποτα; Τις επαναλήψεις τις βλέπετε;
Χ.Ρ.: Μόνο μία φορά βλέπω το κάθε επεισόδιο από τα εκατοντάδες που έχω κάνει. Ο λόγος που δεν τα βλέπω είναι γιατί κολλάω σε σημεία που θεωρώ ότι θα μπορούσαμε να τα είχαμε κάνει καλύτερα και αντί να διασκεδάσω εκνευρίζομαι!

Από τις δουλειές που έχετε κάνει τηλεοπτικά υπάρχει κάποια που να την ξεχωρίζετε;
Χ.Ρ.: Το Δεληγιάννειο παρθεναγωγείο γιατί μου έδωσε την ευκαιρία να γράψω ένα σενάριο που μοιάζει να στηρίχτηκε σε ιστορικό μυθιστόρημα. Είναι όμως όλο επινόηση δική μου και της Άννας. Μελετήσαμε φυσικά πολύ προσεκτικά εκείνη την ιστορική περίοδο. Αλλά και ο ρόλος του Μίμη, μου έδωσε το διπλό βραβείο κωμικού και δραματικού άντρα ηθοποιού εκείνης της τηλεοπτικής σεζόν.

Κύριε Ρώμα, οι επιτυχίες σας στην τηλεόραση είναι τόσες πολλές που θα μπορούσαμε να μιλάμε ώρες γι’ αυτές. Όμως έχετε εξίσου επιτυχίες και στο θέατρο. Ανάμεσα στην τηλεόραση και το θέατρο, τι επιλέγετε;
Χ.Ρ.: Επιλέγω το θέατρο γιατί εκεί γίνεται ένας ηθοποιός καλός, με την εις βάθος μελέτη των ρόλων, τις επίμονες πρόβες και την σημασία στις λεπτομέρειες. Αυτά τα εφόδια θα χρειαστούν στους νέους ηθοποιούς όταν κάνουν τηλεόραση παρ’ ότι η τεχνική της τηλεόρασης είναι διαφορετική. Όχι όμως και ο τρόπος που προσεγγίζεις τον χαρακτήρα που θα υποδυθείς.
Επιμένω, βέβαια, ότι η καλή μυθοπλασία στην τηλεόραση είναι αληθινή τέχνη.

Υπάρχει κάποιος νέος ηθοποιός που να τον ξεχωρίζετε;
Χ.Ρ.: Υπάρχουν πολλοί ιδιαίτερα ταλαντούχοι νέοι ηθοποιοί που δραστηριοποιούνται και στο θέατρο και στην τηλεόραση. Θα αναφέρω τα νέα παιδιά που παίζουν στο Καφέ. Πρώτα απ’ όλα αποφασίσαμε να στηρίξουμε ένα σημαντικό κομμάτι της σειράς στον Πάρι Σκαρτσολιά και την Έφη Ρασσιά και όχι μόνο δεν μας απογοήτευσαν αλλά μας έχουν κάνει χαρούμενους με το ταλέντο τους, που εξελίχθηκε θαυμάσια μέσα στα χρόνια, και την προσήλωση τους. Από κοντά η Μαριαλένα Ροζάκη, ο Απόστολος Καμιτσάκης, ο Βαγγέλης Δουκουτσέλης, ο Αντώνης Καλομοιράκης και η Εύη Κολιούλη  υποστηρίζουν εξαιρετικά τους ρόλους για τους οποίους τους επιλέξαμε και μας βγάζουν ασπροπρόσωπους. Τους αγαπώ έναν-έναν ξεχωριστά.

Κύριε Ρώμα, πώς ορίζετε το χιούμορ;
Χ.Ρ.: Χιούμορ είναι κάθε μορφή επικοινωνίας που προκαλεί το γέλιο. Είναι ένας διαφορετικός τρόπος για να λες σοβαρά πράγματα. Τέλος, είναι η ανάγκη των ανθρώπων να ξορκίζουν τις τραγωδίες της ζωής αναποδογυρίζοντας τις!

Πέρυσι κατεβήκατε υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Αττικής στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών με την παράταξη του Γιώργου Πατούλη και εκλεχθήκατε. Πώς αποφασίσατε να εμπλακείτε στην πολιτική; Γενικότερα, πιστεύετε ότι το να εμπλακεί κάποιος ενεργά στην πολιτική μπορεί και να κοστίσει πράγματα;
Χ.Ρ.: Ο Γιώργος Πατούλης ήταν συμφοιτητής μου στην Ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών. Μας δένει από τότε μια αμοιβαία συμπάθεια. Ήταν ο τέταρτος πολιτικός, μέσα στα χρόνια, που μου πρότεινε να συμμετέχω μαζί του σε διαδικασία εκλογών. Αυτόν εμπιστεύτηκα τελικά και δεν το μετάνιωσα γιατί σαν τομεάρχης πολιτισμού της Περιφέρειας Αττικής βλέπω μεγάλες δυνατότητες για να προσφέρουμε κοινωφελές έργο. Δεν φοβάμαι αρνητικές αντιδράσεις από την μεριά του κοινού γιατί δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός και δεν έχω πρόθεση να βγάλω χρήματα από την πολιτική. Η μεγαλύτερη μερίδα του κόσμου αντιλαμβάνεται ποιός είναι συμφεροντολόγος και ιδιοτελής. Για την ώρα εισπράττω μόνο αγάπη και εμπιστοσύνη απ’ τον κόσμο.
Σημειωτέον ότι είμαι από τους ελάχιστους εκλεγμένους στην αυτοδιοίκηση χωρίς κομματικό πρόσημο.

Πώς βλέπετε τα πράγματα από εδώ και πέρα;
Χ.Ρ.: Αν αναφέρεστε στον εαυτό μου το σίγουρο είναι πως όλα τα μελλοντικά σχέδια που έχω στο μυαλό μου είναι αδύνατον να τα υλοποιήσω σ’ αυτή την μία ζωή. Θα συνεχίσω όμως να ονειρεύομαι μέχρι το τέλος.
Αν αναφέρεστε γενικότερα στο κόσμο πιστεύω ότι μετά το σοκ του κορωνοϊού θα υπάρξει ένα κλίμα μεγαλύτερης αλληλεγγύης και σεβασμού στη φύση, στον πλανήτη, στον άνθρωπο. Για κάποιο χρονικό διάστημα βέβαια, γιατί ο άνθρωπος τείνει να επανέρχεται στις παθογένειές του. Ίσως γι’ αυτό το σύμπαν στέλνει τις παγκόσμιες καταστροφές, ποιος ξέρει;

Πείτε μου τρία πράγματα στα οποία ο Χάρης λέει ναι και τρία πράγματα στα οποία ο Χάρης λέει όχι.
Χ.Ρ.: Ναι στην απόλυτα δοτική, την αληθινή δηλαδή, αγάπη. Ναι στην χαρά της ομαδικής δημιουργίας (με ξεκάθαρο τον ρόλο του καθ’ ενός). Ναι στην ευγένεια και τον πολιτισμό της καθημερινότητας! Όχι στην μικροψυχία. Όχι στις ιδεοληψίες. Όχι στην αναξιοκρατία!
Περισσότερα από τη Λυδία Καραθανάση

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη