Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ματωμένος Δούναβης * Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Τα βάσανα του Τεό και της Λέας * Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Πασιφλόρα


Η Πασιφλόρα είναι μια αναρριχητική πολυετής πόα, μιας οικογένειας με περισσότερα από 500 είδη φυτών, πολλά εκ των οποίων καλλιεργούνται και λόγω των υπέροχων λουλουδιών τους. Ο καρπός της είναι το γνωστό «φρούτο του πάθους», ένα από τα πλέον περιζήτητα εξωτικά φρούτα στον κόσμο. Θα λέγαμε ότι αυτό το άνθος παρουσιάζει έναν συνδυασμό κάλλους και χρηστικότητας αφού συγκεντρώνει πολλές βοηθητικές ιδιότητες ως αφέψημα, έλαιο, βάμμα κ.λπ. ενώ και ως καρπός «δίνει» μεγάλες υποσχέσεις!
Η «Πασιφλόρα» της Μαλβίνας Ιωσηφίδου είναι μια ποιητική συλλογή που –όπως μας το κάνει διάφανο κι η ίδια στην πρώτη σελίδα– έχει υφή, χρώμα, οσμή, ήχο... διεγείρει κάθε αίσθηση, όπως ένα όμορφο αρωματικό λουλούδι. Κι όπως συμβαίνει με την πασιφλόρα αφού θαυμάσουμε τα άνθη της θα μπορέσουμε να δούμε τους καρπούς, να πάρουμε τον σπόρο και να γευτούμε τις ευεργετικές ιδιότητες ενός αφεψήματος, έτσι και με την «Πασιφλόρα»: χωρίζεται σε τέσσερα μέρη, ήτοι Ανθός, Σπόρος, Αποξήρανση και Αφέψημα.

Ο στίχος είναι πάντα ελεύθερος –όπως και τα λουλούδια(;)– μα ο άνθρωπος είναι δέσμιος των ελαττωμάτων του, των αδυναμιών του. Εδώ θα δούμε να σκιαγραφούνται τα χαρακτηριστικά του, θα μας μιλήσει περί του τί είναι ο άνθρωπος. Και θα το κάνει σε πρώτο πρόσωπο. Άμεσα. Απευθείας.

Υπάρχω γιατί έχω σκιά

Ο όφις το μήλο μού έδωσε / Και το γεύτηκα

Είναι διερευνητική, σκεπτόμενη· είναι ερωτική και παραμυθένια. Για τις λέξεις της και την αναγκαιότητα να περιγράψει τον κόσμο θα πει στωικά πως μερικές λέξεις δεν πιάνουν χρώμα / Όσο κι αν επιμένεις. Μα θα αναπολήσει πράγματα, θα θυμηθεί άλλα και θα αναφερθεί σε αναμνήσεις της, με όπλο την πένα και τη μελάνη, σε έναν άγραφο πόλεμο με τις λέξεις... ανάμεσα στις οποίες θα βάλει και ξένες, όρους τεχνολογικούς, συνδεδεμένους με τη σύγχρονη ηλεκτρονική εποχή (ιντερνετικά φιλιά, μνήμη PC, ipad, meetings, interviews...). Με τον δικό της τρόπο, θα ακολουθήσει την πιο μοντέρνα της εκδοχή, την πιο νέα.

Παλινδρομικές κινήσεις στην πλατεία / Ή κυκλικές με τα ποδήλατα / Σαν βαλβίδα ανοιγοκλείνουν τον χρόνο / Αφήνοντας να βλέπεις στιγμές / Από άγουρα χρόνια

Προσέχω τις αντιθέσεις, τις αντιστροφές, τις σύνθετες με το αντί πρώτο συνθετικό (αντικλείδι, αντικριστά...) και τους λογοτεχνικούς χειρισμούς της με αυτές, το δεύτερο επίπεδο, τις άλλες σκέψεις, τις διπλές ερμηνείες που κρύβονται εκεί.

Μιλάς και αντι-μιλάει

Αντί-Ιθάκη δεν υπάρχει

Εσύ Χριστός εσύ και αντί-χριστος

Ζητάς αντίδωρο να λυτρωθείς

Και μετά παρατηρώ μερικά μικρά πράγματα μεγάλης σημασίας που έχει τονίσει στους στίχους της: μια στιγμή, μια σταγόνα... Και το έντονο συναίσθημα που παράγουν όλα αυτά.

Αν το πικρό δεν γνώρισες, πώς το γλυκό θα νιώσεις;

Λίγο παρακάτω, έρχεται μια ακόμη συνειδητοποίηση, η κυκλική φόρμα (όπως στο «Ακούω τον άνεμο») και η σχέση της ποιήτριας με την ποίηση (στο έργο «Ποίηση») αλλά και με τη συγ-γραφή, σε ένα κρεσέντο «εξορκισμού» αυτού που συντελείται στο χαρτί με σκοπό την αποκωδικοποίησή του.

Στις παύσεις τις άφωνες εγώ / Αφουγκράζομαι / Σιγούν όλες οι άλλες αισθήσεις / Και τότε όλα γίνονται ποίημα

Ένας τετελεσμένος μέλλοντας παραμονεύει / Με τη μορφή της φθοράς / Για να μας σώσει

Στο τέλος δημιουργείται το αφέψημα. Είναι το ύστατο «σκαλί» της «Πασιφλόρας» προτού περάσει στο παρελθόν η ύπαρξή της(;). Οι μέρες έχουν μοναξιά, μελαγχολία, πλήξη, οι κύκλοι συνυπάρχουν ακόμα και από δίπλα οι αναζητήσεις.

Περιπλανιέμαι μπαινοβγαίνοντας / Στο όνειρο και στο όνειρο του ονείρου / Μήπως βρω σε ποιον / Ομόκεντρο κύκλο ανήκω

Καθότι φιγούρες της μοναξιάς / Προσωπεία της απομόνωσης

Η ποίηση (ο προσ-δι-ορισμός της) εξακολουθεί να απασχολεί –πάντα θα απασχολεί τους ποιητές– ενώ αν δεν ήταν λουλούδι και ήταν, ας πούμε νησί, θα ήταν οπωσδήποτε ελληνικό. Σε όλη την έκταση, βλέπεις ότι εμπνέεται απροσδόκητα, σε ανύποπτους χρόνους κι εκεί, προς το κλείσιμο, θα πει σοφά ότι το τέρμα μια έρημος αφήνοντας να στάξει ψυχή μέσα.

Τα ποιήματα φωλιάζουν / Σε στιγμές ακατάληπτες

Ποίηση είναι η αποφόρτιση των νευρώνων

Δώστε της την ευκαιρία να σας ταξιδέψει!


Τζένη Κουκίδου

Η ποιητική συλλογή της Μαλβίνας Ιωσηφίδου, Πασιφλόρα, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Ευχαριστώ τον εκδότη για τη διάθεση του βιβλίου.
Το παραπάνω περιέχει αποσπάσματα.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΗ μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση, Χριστόφορου ΧριστοφόρουΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη