Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ματωμένος Δούναβης * Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Τα βάσανα του Τεό και της Λέας * Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η Ελένη Θ.Π. Λουκά Στον ορίζοντα της ελπίδας

Τι σας ώθησε να γράψετε αυτό το βιβλίο;
Ελένη Λουκά: Η ποίηση είναι για μένα μέσο έκφρασης και κατάθεσης ψυχής, ένα καράβι που στην περιπλάνηση του ανακαλύπτει τους πιο βαθιούς και άγνωστους ωκεανούς της ψυχής. Δίνει την δυνατότητα γένεσης σκέψεων και συναισθημάτων και διαιώνισης αυτών. Ένα ταξίδι που σε εκπλήσσει, δίνει έμπνευση και σε οδηγεί σε συναρπαστικά μονοπάτια και πτυχές του βαθύτερου εσωτερικού κόσμου. Ένας εσωτερικός κόσμος που αποτυπώνει, επεξεργάζεται με μοναδικό, ατομικό για τον καθένα τρόπο ό,τι γύρω του συμβαίνει. Τα ταξίδια αυτά λοιπόν στα έγκατα τού νου και της ψυχής θα ήθελα να τα επικοινωνήσω ποιητικά με τους ανθρώπους.

Αν θα έπρεπε να το περιγράψετε με μία μόνο λέξη, ποια θα ήταν αυτή;
Ε.Λ.: Στοχασμός.

Τι θα συμβουλεύατε εκείνον που επρόκειτο να το διαβάσει;
Ε.Λ.: Ο τίτλος σηματοδοτεί την ανάγκη όλων μας να προσπαθούμε να προχωράμε μπροστά, αναζητώντας έναν ορίζοντα ελπίδας, μέσα από την αναθεώρηση, ενδοσκόπηση, αλλαγή νοοτροπιών και την ανανέωση από κάθε τι οπισθοδρομικό, βλαβερό, άδικο και επικίνδυνο. Μια αναζήτηση που θα μας φέρει πιο κοντά σε ένα καλύτερο, φυσικότερο, ρομαντικότερο δικαιότερο και ανθρωπινότερο κόσμο. Σε μια κοινωνία που μαστίζεται από κάθε είδους ανασφάλειες, πολέμους, πανδημίες, φτώχεια, οικονομική κρίση, κοινωνική εξαθλίωση και σήψη αλλά και γενικότερη κατάρρευση ιδεών, αξιών, αρχών και ιδανικών παροτρύνω τον καθένα να προσπαθεί να ανακαλύψει καινούργια εξελικτικά μονοπάτια και ορίζοντες που θα τον οδηγήσουν στην δική του προσωπική άνοιξη, στο φως της γνώσης και σοφίας. Αυτό θα συντελέσει σε σωτήριες λύσεις σε προσωπικό, περιβαλλοντικό αλλά και γενικότερα σε ψυχοκοινωνικό επίπεδο για όλους.

Αν το βιβλίο σας ήταν/γινόταν ένα κανονικό ταξίδι κάπου στον κόσμο, που θα πηγαίναμε και πόσες μέρες θα κρατούσε;
Ε.Λ.: Το βιβλίο μου θα το παρομοίαζα με ένα λυρικό ταξίδι περιπλάνησης με πολλές και διαφορετικές στάσεις:
- αναπόλησης παρελθοντικών νοσταλγικών εποχών,
- περιβαλλοντικών και κοινωνικών προβληματισμών,
- φιλοσοφικών στοχασμών,
- στα ρομαντικά εύθυμα αλλά και μελαγχολικά μονοπάτια της Αφροδίτης.

Κλείστε τη μίνι συνέντευξη με μία φράση/παράγραφο από το βιβλίο
Ε.Λ.:
Αέναος κύκλος

Αέναος ο κύκλος της ζωής και της αγάπης.
Στη Γη, στο βάθος των αιώνων τα αποτυπώματα των ανθρώπων μιλούν μια γλώσσα καθαρή και αντηχούν σκέψεις, φιλοσοφίες, αρχαίες ιστορίες, ανθρώπων έργα, προόδου επιστήμης βήματα, ασχήμιες και εγκλήματα, χιλιάδες παραδόσεις, ήθη και έθιμα φυλών, ζωών, ψυχών συνθέσεις. Το πνεύμα και η ψυχή αιώνια αποτυπώνονται μέσα σε γραμματοσειρές απόρθητων βιβλίων, στα κάστρα αυτά της γνώσης.
Δομές, οικοδομήματα, τέχνης αριστουργήματα ως μάρτυρες σιωπούν, μα αιώνες θα υπάρχουν. Διαιώνιση, συνέχεια…
κι αυτός ο χρόνος πιο σκληρός που τρέχει, ποιος τον αντέχει; Θα σου θυμίζει πως σε τούτη τη μικρή ζωή μας σ’ αυτόν τον κόσμο τον πεζό, κάθε στιγμή μια σημασία έχει και μιας ψυχής ο θησαυρός προέχει.
Η ύλη στερεύει, αλλά η όμορφη ψυχή ποτέ. Τον πλούτο της ψυχής, που πηγάζει μέσα από μία ενάρετη ζωή, αντίθετα με της ύλης, δεν αρρωσταίνεις για να τον αποκτήσεις.
Η Ελένη Θ.Π. Λουκά σε μια μικρή συνέντευξη μεγάλων βιβλιοταξιδιών για την ποιητική της συλλογή, Στον ορίζοντα της ελπίδας, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οσελότος.
Στην περιγραφή λέει:
Η καινούργια ποιητική συλλογή της Κερκυραίας Βιολόγου Ελένης Θ. Π. Λουκά διακρίνεται για τον λυρισμό της και το πολυθεματικό τού περιεχομένου της. Περιέχει ποιήματα κοινωνικά και ερωτικά, όπως και κάποια δοκίμια συνοδευόμενα με ασπρόμαυρες φωτογραφίες που δημιουργούν μία πιο ζεστή αναγνωστική διάθεση στο ουδέτερο περιβάλλον των λευκών σελίδων.

H Ελένη Θ. Π. Λουκά γεννήθηκε στην Στρογγυλή Κερκύρας όπου τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο και στην πόλη το Λύκειο Θηλέων το έτος 1978. Μετέβη στην Γερμανία όπου σπούδασε Βιολογία και εργάστηκε συγχρόνως για 3 χρόνια στο πανεπιστήμιο του Saarland σαν βοηθός Καθηγητή στο τμήμα της Μυκητολογίας και Μικροβιολογίας όπου επιμελήθηκε τους τομείς έρευνας και διδασκαλίας του Κλάδου. Μετά το τέλος των σπουδών της εργάστηκε στον Δήμο Saarbrücken στο τμήμα Βοτανολογίας όπου ασχολήθηκε με την στατιστική καταγραφή όλων των ειδών φυτών άγριας βλάστησης της πόλης και επιπλέον με την συγγραφή βιβλίου Kompendium διαφόρων ειδών θάμνων και δένδρων για την μετεκπαίδευση κηπουρών. Το 1990 επέστρεψε στην Ελλάδα όπου έκανε πρακτική για ένα χρόνο στο βιοχημικό εργαστήριο του Άγιου Σάββα. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα από το 1991 σε φροντιστήριο ξένων γλωσσών διδάσκοντας Γερμανικά με μεγάλη επιτυχία.
Από το 2012-2019 ως μέλος της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδος εργάστηκε και είχε την πρωτοβουλία της υλοποίησης μιας έρευνας για την ανάδειξη τριών μνημειακών υπεραιωνόβιων ελαιοδέντρων στην Στρογγυλή Κερκύρας. Αυτή η πρωτοποριακή και μοναδική στο κόσμο σε έκταση επιστημoνική μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Βοτανολογίας και Ζωολογίας του δάσους της Δρέσδης Γερμανίας με επικεφαλής τον καθηγητή Andreas Roloff και με την επιτυχημένη συνεργασία με την Ένωση Επτανησίων Ελλάδας και στήριξη της προέδρου κας Ελένης Κονοφάου. Τα αποτελέσματα της έρευνας κατατάσσουν αυτά στα δέκα αρχαιότερα του κόσμου. Ο μύθος που συμπεριλαμβάνεται στην δεύτερη ποιητική της συλλογή «Ιχνηλάτες στα μονοπάτια μιας αυγής», έτος έκδοσης 2016, αφορά τα τρία αυτά ελαιόδεντρα. Τον Ιούνιο του 2019 έγινε στην τοποθεσία Καναβιά του χωριού σε μια λαμπρή γιορτή παρουσία του καθηγητή Roloff και τοπικών αρχών η ανάδειξη και η περίφραξη της ελιάς Ευδοκίας μίας εκ των τριών της έρευνας και η τοποθέτηση της σχετικής πινακίδας δίπλα στην ελιά.
Η πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Η μικρή ζωή μας είναι μία στου απείρου την ευθεία η τελεία» εκδόθηκε το έτος 2015 από τον εκδοτικό οίκο Οσελότο όπως και η δεύτερη. Η τελευταία της ποιητική συλλογή «Στον ορίζοντα της ελπίδας» από τον ίδιο εκδοτικό οίκο κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2020. Ποιήματα της έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολόγια ποίησης των ετών 2017 και 2018 των εκδόσεων Όστρια, στο Ανθολόγιο και την Εγκυκλοπαίδεια Γραμμάτων και Τεχνών της Αμφικτυονίας Ελληνισμού 2018 και 2019, στο λογοτεχνικό περιοδικό Μύρτιλο των εκδόσεων Οσελότος, στο καλλιτεχνικό ημερολόγιο 2019 και 2020 του ηλεκτρονικού περιοδικού τοβιβλίο.net. Στα ηλεκτρονικά περιοδικά Fractal, τοβιβλιοnet, Θεματοφύλακες λόγω τεχνών και στο Λόγω γραφής έχουν δημοσιευτεί πολλά από τα ποιήματα της. Έχει λάβει μέρος στον Ζ΄ παγκόσμιο ποιητικό διαγωνισμό 2018 της Αμφικτυονίας Ελληνισμού όπου έλαβε έπαινο για δύο ποιήματα της «Κινούμενη άμμος η ζωή» και «Στη μέση της Ερήμου». Ποιήματα της έχουν μελοποιηθεί από τον μουσικό και καθηγητή του ωδείου Φίλιππος Νάκας Γιώργο Στεργίου.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΗ μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση, Χριστόφορου ΧριστοφόρουΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη