Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Η εποχή του φωτός

Η εποχή του φωτός, Γουίτνεϊ Σέιρερ

Η καλύτερη απόδειξη ότι ένας φιλαναγνώστης πρέπει να δοκιμάζει νέες πένες ή ότι θα ανακαλύψει διαμαντάκια ανάμεσα σε πρωτόλεια έργα, αποτελεί αυτό το βιβλίο. Η Γουίντεϊ Σέιρερ δεν είχε εμφανιστεί στα γράμματα πριν από αυτό το πόνημα, όμως καταφέρνει με μαεστρία να δομήσει την ιστορία της δείχνοντας ήδη πόσο μεγάλη αφηγήτρια είναι. Φυσικά, αν κοιτάξει κανείς το βιογραφικό της θα καταλάβει ότι μια μάστερ καλών τεχνών στη συγγραφή έχει τα εφόδια για κάτι τέτοιο, μα νομίζω πρόκειται και για ταλέντο συγγραφικό πέρα των «ακαδημαϊκών σπουδών».

Στην περίληψη, διαβάζουμε ότι το βιβλίο μιλάει για τον παθιασμένο έρωτα ανάμεσα στο διάσημο μοντέλο της Vogue και μετέπειτα φωτογράφο Λη Μίλερ και στον καλλιτέχνη Μαν Ρέι. Η Λη είναι μια νέα κοπέλα που φτάνει στο Παρίσι στα τέλη της δεκαετίας του '20 με σκοπό την απασχόλησή της με την καλλιτεχνία κι αφού έχει παρατήσει μια στρωμένη καριέρα μοντέλου. Όταν την γνωρίζει ο Ρέι «βρίσκει» σε εκείνη το μοντέλο που αναζητούσε, τη μελλοντική του μούσα αλλά και έναν έρωτα μεγαλειώδη.
Όπως είναι εμφανές το Παρίσι του 1930, με τους μποέμ καλλιτέχνες, τα καπνισμένα καμπαρέ, τα πάρτυ και όλα εκείνα τα ονόματα της τέχνης που κινούνται εκεί, αποτελεί το τέλειο ερωτικό σκηνικό. Ομιχλώδες, ατμοσφαιρικό όπως είναι και συνήθως βροχερό, γίνεται ο τέλειος καμβάς για θυελλώδεις ερωτικές ιστορίες.

Σε αυτό το βιβλίο απολαμβάνεις την ανάγνωση. Η συγγραφέας είναι μια πραγματική αφηγήτρια με δεξιότητες. Η τεχνική με την οποία δομεί την ιστορία της, οι εμβόλιμες εικόνες από το Λονδίνο ή το Νταχάου του 1945 και τον πόλεμο -ως σκοτάδι που έρχεται να μαυρίσει το φως- και η φρίκη που αναβιώνεται εκεί, οι αφηγηματικές λεπτομέρειες που σκιαγραφούν τέλεια τα δρώμενα, οι έντονοι συναισθηματισμοί, οι φορτισμένες περιγραφές, η συγκίνηση... είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που θα κερδίσουν ακόμα και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη.
Επιπλέον, η σχέση της πρωτεύουσας της Γαλλίας -Πόλη του Φωτός- με τη φωτογραφία -τέχνη του φωτός- ενδυναμώνει το σύνολο και δημιουργεί έξτρα συσχετισμούς με τη φρίκη που έπεται: ο έρωτας (φως) σε αντίθεση με τον πόλεμο (σκοτάδι).

Ειδικά οι λάτρεις αυτής της τέχνης θα γοητευτούν επιπλέον. Η Σέιρερ αναφέρεται πολλές φορές στην φωτογραφική τεχνική και τέχνη, δείχνοντας τόσο τα ρομαντικονοσταλγικά τεχνικά χαρακτηριστικά της (δεν χρησιμοποιούνται πια φωτογραφικές μηχανές με αρνητικό φιλμ και σκοτεινοί θάλαμοι εμφάνισης κι εκτύπωσης) όσο και την ανάγκη καλλιτεχνικής έκφρασης μέσα από αυτήν. Μιλάει για τη δύναμη των φωτογραφιών, για το πώς ένα στιγμιότυπο δημιουργεί πραγματικότητα, πώς μια φωτογραφία γίνεται ανάμνηση και μετά αλήθεια και για την απαρχή της φωτογραφίας (γράφω με φως) όπου τα έργα είναι δημιουργήματα όχι μόνο του μυαλού αλλά και ενός μοναδικού συνδυασμού φωτός και χρόνου... φτάνοντας μέχρι την φιλοσοφική προέκταση της καλλιτεχνικής αυτής μορφής έκφρασης, την αναγκαιότητα της φωτοειδησεογραφίας και τη σημειολογία της. Θα γράψει, δια στόματος της συμπαθητικής ηρωίδας της ότι: Ο κόσμος θα συνεχίσει να κάνει αυτό που κάνει, είτε βγάλω εγώ μια φωτογραφία είτε όχι. Η τέχνη μου αφορά το πότε θα επιλέξω να απελευθερώσω το κλείστρο. Δεν στήνω ένα σκηνικό για να το φωτογραφίσω. Το ζητούμενο είναι να βρίσκομαι κάπου τη σωστή στιγμή και να αποφασίσω ότι είναι μια στιγμή ενώ όλοι οι άλλοι ίσως να νομίζουν ότι δεν είναι τίποτε.

Θα βιώσετε μια παθιασμένη ιστορία έρωτα και τέχνης -γιατί κανένα από τα δύο δε γίνεται με χλιαρά συναισθήματα, χωρίς ένταση- γεμάτη από αναμνήσεις ζωής και ασπρόμαυρες εικόνες. Θα αγαπήσετε όλους τους χαρακτήρες γιατί είναι ξεχωριστοί. Θα ταξιδέψετε στο φως μέσα από τα μάτια μιας γυναίκας και θα ανακαλύψετε εκεί τόσο το φως μέσα στον άνθρωπο, όσο και το φως γύρω από αυτόν.
Διαβάστε το!
Κλικ για περισσότερα της Τζένης Κουκίδου
Το μυθιστόρημα της Γουίντεϊ Σέιρερ, Η εποχή του φωτός, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανός.
Ευχαριστώ τις εκδόσεις Ωκεανός για τη διάθεση του βιβλίου.
Το παραπάνω περιέχει αποσπάσματα.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη