Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Λογοτεχνικοί διαγωνισμοί 2020-2021

Φωτογραφία Τζένη Κουκίδου

3ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΟΙΗΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΣ
1. Ο Διαγωνισμός χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες διαγωνιζομένων:
Α) Μαθητών μέχρι 18 ετών. Ποιητικά Είδη Κατηγορίας: α. Ποίημα με ελεύθερο στίχο, β. Ποίημα με έμμετρο στίχο, γ. Χαϊκού, δ. Σατιρικό ποίημα, ε. Σονέτο, στ. Μουσικός στίχος (τραγούδι).
Β) Νέων από 18 έως 30 ετών. Ποιητικά Είδη Κατηγορίας: α. Ποίημα με ελεύθερο στίχο, β. Ποίημα με έμμετρο στίχο, γ. Χαϊκού, δ. Σατιρικό ποίημα, ε. Σονέτο, στ. Μουσικός στίχος (τραγούδι).
Γ) Ενηλίκων από 31 ετών και άνω. Ποιητικά Είδη Κατηγορίας: α. Ποίημα με ελεύθερο στίχο, β. Ποίημα με έμμετρο στίχο, γ. Χαϊκού, δ. Σατιρικό ποίημα, ε. Σονέτο, στ. Μουσικός στίχος (τραγούδι).
2. Οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να λάβουν μέρος σ’ ένα ή σε δύο ή σε όσα θέλουν ή και σε όλα τα ποιητικά είδη της κατηγορίας που ανήκουν, όμως, με μόνο ένα έργο σε καθ' ένα είδος από αυτά.
3. Όσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό τα έργα τους θα πρέπει να είναι αδημοσίευτα και να έχουν τις εξής προδιαγραφές-κανόνες: α. Τα ποιήματα όλων των κατηγοριών -εκτός των χαϊκού- να μην ξεπερνούν τους 35 στίχους. β. Τα ποιήματα χαϊκού θα πρέπει να έχουν την εξής μορφή: ο πρώτος στίχος να είναι πεντασύλλαβος, ο δεύτερος στίχος επτασύλλαβος και ο τρίτος πεντασύλλαβος. Τα ποιήματα χαϊκού έχουν ακριβώς τρεις μόνο στίχους.
4. Τα έργα πρέπει να είναι υπογεγραμμένα όλα με το ίδιο ψευδώνυμο.
5. Τα έργα πρέπει να αποσταλούν σε αρχείο word μόνο μέσω email στο: kefalos.diagonismoi@gmail.com με ένδειξη στο θέμα: «ΓΙΑ ΤΟΝ 3ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΠΟΙΗΣΗΣ» και την αντίστοιχη κατηγορία στην οποία συμμετέχουν: «Μαθητών έως 18 ετών» ή «Νέων από 18 έως 30 ετών» ή «Ενηλίκων από 31 ετών και άνω». Επίσης, να επισυνάψετε ένα δεύτερο αρχείο word, με τα στοιχεία επικοινωνίας σας (Ονοματεπώνυμο, ηλικία, διεύθυνση κατοικίας, αριθμός τηλεφώνου). Απαραίτητο είναι ν' αναφέρετε και το ποιητικό είδος του κάθε ποιήματος.
6. Ο διαγωνισμός θα διαρκέσει από την 8η Σεπτεμβρίου 2020 έως τις 28η Φεβρουαρίου 2021.
7. Τα έργα θα κριθούν από δύο κριτικές επιτροπές, οι οποίες είναι οι εξής:
Κριτική Επιτροπή Μαθητών Δημοτικού, Μαθητών Γυμνασίου-Λυκείου & Νέων 18-30 ετών: Έλενα Λιάτου - Εκπαιδευτικός, Συγγραφέας, Ραδιοφωνικός Παραγωγός, Εικονογράφος, Νίκη Σκουτέρη - Εκπαιδευτικός, Λογοτέχνιδα, Ειρήνη Μαθιουδάκη - Διδάκτωρ Τμήματος Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης, Λογοτέχνιδα, Σταματίνα Σωκράτους - Καθηγήτρια Φιλολογίας
Κριτική Επιτροπή Ενηλίκων 31 ετών και άνω: Χαρά Ρίζου - Φιλόλογος, Διδάκτωρ Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αντώνης Ζαΐρης - Διδάκτωρ Oικονομικής Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Βασίλης Φλαμπουράρης - Ποιητής, Ιατρός -Χρήστος Δούκας - Ποιητής, Δημοσιογράφος
8. Στην Κατηγορία Μαθητών έως 18 ετών θα απονεμηθούν στους διακριθέντες του κάθε είδους: Βραβεία στους τρεις πρώτους, Έπαινοι και Τιμητικές Διακρίσεις στους υπόλοιπους διακριθέντες. Επίσης, όλοι οι μη διακριθέντες συμμετέχοντες θα λάβουν Τιμητικό Δίπλωμα Συμμετοχής, για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό ως επιβράβευση για τη συμβολή τους στη λογοτεχνία, αρκεί το έργο ή τα έργα που θα μας στείλουν να τηρούν τους κανόνες-προδιαγραφές που θέσαμε παραπάνω.
9. Στην Κατηγορία Νέων από 18 έως 30 ετών θα απονεμηθούν στους διακριθέντες του κάθε είδους: Βραβεία στους τρεις πρώτους, Έπαινοι και Τιμητικές Διακρίσεις στους υπόλοιπους διακριθέντες. Επίσης, όλοι οι μη διακριθέντες συμμετέχοντες θα λάβουν Τιμητικό Δίπλωμα Συμμετοχής, για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό ως επιβράβευση για τη συμβολή τους στη λογοτεχνία, αρκεί το έργο ή τα έργα που θα μας στείλουν να τηρούν τους κανόνες-προδιαγραφές που θέσαμε παραπάνω.
10. Στην Κατηγορία Ενηλίκων από 31 ετών και άνω θα απονεμηθούν στους διακριθέντες του κάθε είδους: Βραβεία στους τρεις πρώτους, Έπαινοι και Τιμητικές Διακρίσεις στους υπόλοιπους διακριθέντες. Επίσης, όλοι οι μη διακριθέντες συμμετέχοντες θα λάβουν Τιμητικό Δίπλωμα Συμμετοχής, για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό ως επιβράβευση για τη συμβολή τους στη λογοτεχνία, αρκεί το έργο ή τα έργα που θα μας στείλουν να τηρούν τους κανόνες-προδιαγραφές που θέσαμε παραπάνω.
11. ΕΙΔΙΚΑ ΕΠΑΘΛΑ: Έκδοση προσωπικής ποιητικής συλλογής (δωρεάν) από τις «Εκδόσεις Ακαδημία Κέφαλος» στους διακριθέντες με Α΄ Βραβείο των κατηγοριών (ένας σε κάθε κατηγορία): α. Ελεύθερος Στίχος Νέων 18 έως 30 ετών, β. Χαϊκού Νέων 18 έως 30 ετών, γ. Ελεύθερος Στίχος Ενηλίκων 31 ετών και άνω και δ. Χαϊκού Ενηλίκων 31 ετών και άνω.
12. Τα αποτελέσματα του «3ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ποίησης ΚΕΦΑΛΟΣ» θ' ανακοινωθούν τον Ιούνιο του 2021.
13. Η τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το Σεπτέμβριο του 2021, σε ειδική εκδήλωση, όπου θα απονεμηθούν τα Βραβεία, οι Έπαινοι, οι Τιμητικές Διακρίσεις και τα Τιμητικά Διπλώματα Συμμετοχής.
14. ΕΚΔΟΣΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ - Θα εκδοθούν δύο έντυπες και καλαίσθητες Ανθολογίες του Διαγωνισμού.

🍃

9ος ΔΙΕΘΝΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΙΛΟΖΩΙΑΣ
Οι εκδόσεις Κύμα, ο Φιλοζωικός Σύλλογος Φθιώτιδας και η Ομάδα ‘‘Φίλοι Δήμητρας Καραφύλλη’’ προκηρύσσουν τον 9ο Διεθνή Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Φιλοζωίας, για τη μεταλαμπάδευση της φιλοζωίας και τη στήριξη φιλοζωικών σωματείων. Ως γνωστόν, το Διαγωνισμό εμπνεύστηκε, δημιούργησε και επιμελείται η λογοτέχνις-εικαστικός Νίκη Βλάχου.
Ο διαγωνισμός αφορά στα είδη:
Ποίηση: 1 ποίημα (σε οποιαδήποτε μορφή ποιητικής έκφρασης) έως 24 στίχους
Διήγημα: 1 μικροδιήγημα έως 800 λέξεις
Κάθε δημιουργός μπορεί να λάβει μέρος και στα δύο είδη, αρκεί να έχει συμπληρώσει το 18 έτος της ηλικίας του.
Τα έργα θα πρέπει να είναι ανέκδοτα και αδημοσίευτα, να μην έχουν λάβει μέρος σε άλλο διαγωνισμό, φιλοζωικού περιεχομένου, στη Νεοελληνική Γλώσσα, σε 5 αντίτυπα, με μονό διάστημα, γραμματοσειρά Arial -μεγέθους 11 και με μονολεκτικό ψευδώνυμο στο πάνω δεξιά μέρος κάθε σελίδας. Στη θέση του αποστολέα θα αναγράφεται μόνο το ψευδώνυμο, ενώ τα πλήρη στοιχεία (όνομα, επίθετο, ψευδώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, τηλέφωνα, e-mail και τίτλοι έργων) θα εσωκλείονται σε ένθετο σφραγισμένο φάκελο, στον οποίο θα αναγράφεται εξωτερικά το μονολεκτικό ψευδώνυμο και το είδος συμμετοχής.
Οι υποψήφιοι μπορούν να αποστείλουν τα έργα τους έως την 1η Φεβρουαρίου 2021 (με απλή, όχι συστημένη επιστολή) στη διεύθυνση: Ηλέκτρας 5, 351 00, Λαμία «Για τον 9ο Διεθνή Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Φιλοζωίας».
Οι διακριθέντες θα ειδοποιηθούν προσωπικά, τηλεφωνικώς ή στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο.
Θα αποσταλούν διπλώματα: Βραβεία, Έπαινοι, Τιμητικές Διακρίσεις, καθώς και το Βραβείο ‘‘Δήμητρα Καραφύλλη’’* στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις κάθε διακεκριμένου. Τα Πρώτα Βραβεία θα συνοδεύονται από εικαστικά έργα της Νίκης Βλάχου, ενώ τα Δεύτερα και τα Τρίτα Βραβεία από βιβλία των εκδόσεων ‘‘Κύμα’’. Το Βραβείο ‘‘Δήμητρα Καραφύλλη’’ θα συνοδεύεται από βιβλία της ιδίας. Οι νικητές θα έχουν 50% έκπτωση στην έκδοση βιβλίου τους από τις εκδόσεις ‘‘Κύμα’’. Συλλεκτικά βιβλία με τα βραβευθέντα έργα, επιμέλειας σχεδιασμού και χορηγίας της Νίκης Βλάχου, θα κυκλοφορήσουν από τις εκδόσεις ‘‘Κύμα’’ και θα πωλούνται σε συμβολική τιμή. Τα έσοδα θα διατεθούν στον Φιλοζωικό Σύλλογο Φθιώτιδας για τις ανάγκες των αδέσποτων τετράποδων φίλων του Νομού Φθιώτιδας. Ποιήματα του διαγωνισμού θα μελοποιηθούν από τον Κώστα Νέλλα, μουσικό-ποιητή. Οι αποφάσεις της κριτικής επιτροπής είναι οριστικές, αμετάκλητες και δεν επιδέχονται αμφισβήτηση. Η μη τήρηση των παραπάνω όρων συνεπάγεται με αποκλεισμό των διαγωνιζομένων.
Τα μέλη της κριτικής επιτροπής:
Αποστολοπούλου Αγγελική, κριτικός λογοτεχνίας
Βλάχου Νίκη, λογοτέχνις-εικαστικός
Δάγλας Γιώργος, ποιητής-εκδότης
Κουσίδου Βικτώρια, φιλόλογος
Μελιτάς Χάρης, μέλος του Δ.Σ. του Κύκλου Ποιητών
Περδίκης Νίκος, λογοτέχνης
Φαφούτης Δημήτρης, ποιητής
Διευκρινίσεις για το διαγωνισμό στην ηλεκτρονική διεύθυνση: nickyvlahou@gmail.com
* Βραβείο ‘‘Δήμητρα Καραφύλλη’’: Βραβείο που θεσπίσαμε στο διαγωνισμό μας για να τιμάμε τη μνήμη της Δήμητρας, της εξαίρετης και πολυβραβευμένης ποιήτριας, γραφίστριας (απόφοιτης Τμήματος Γραφιστικής Σχολής Δοξιάδη με καθηγητές τους διαπρεπείς εικαστικούς δημιουργούς Τάσσο, Μυταρά, Γράββαλο, Δεσκουλάκο, Κατσουλίδη, Βασιλειάδη κ. ά.), αγιογράφου, χαράκτριας, κατασκευάστριας μοναδικών χειροποίητων κοσμημάτων, ζωόφιλης, πρώτης νικήτριας του διαγωνισμού μας και, πάνω απ’ όλα, ΑΓΑΠΗΜΕΝΗΣ ΦΙΛΗΣ μας. Η Δήμητρα εξέδωσε εν ζωή τρεις ποιητικές συλλογές: ‘‘Στο βάθος κήπος’’, ‘‘Τρελή τυφλόμυγα’’ και ‘‘Γρήγορα στις οθόνες σας’’, ενώ μετά το ‘‘ταξίδι’’ της, εκδόθηκε η ‘‘Τελευταία χάρη’’.

🍃

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 1ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ «ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ»
Η Στέγη Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς στη Πάτρα και η Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών Ε.Ε.Λ.,* προκηρύσσουν τον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης για το 2021. Τον διαγωνισμό αφιερώνουν στο μεγάλο ιστορικό γεγονός της Επανάστασης του 1821. Το 2021 συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της νεότερης ιστορίας μας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ιστορίας του 19ου αιώνα, που προσδιόρισε βασικά χαρακτηριστικά της εθνικής, πολιτικής, κοινωνικής, και φιλοσοφικής ταυτότητας του Ελληνικού Έθνους. Οι στίχοι του Κωστή Παλαμά
«Αυτό το λόγο θα σας πω, δεν έχω άλλο κανένα,
μεθύστε με τ’ αθάνατο κρασί του Εικοσιένα», που γράφτηκαν λίγο μετά την έναρξη του ελληνοϊταλικού πολέμου, μας παραπέμπουν σε ένα μεγάλο ζήτημα, Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 και πώς την αντικρίζουμε περίπου 200 χρόνια μετά. Γι’ αυτό τον λόγο, σας καλούμε με δύο εμβληματικούς στίχους του Κωστή Παλαμά σε μια τιμητική ποιητική συστράτευση για τη θυσία, το μεγαλείο, την ηθική αρετή –την υπέρβαση– που εκπέμπει το γεγονός της Επανάστασης, σεμνό δείγμα κατάθεσης της οφειλόμενης τιμής.
Όροι:
Οι διαγωνιζόμενοι /-ες να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν και οι Έλληνες της διασποράς.
Συμμετοχή στον διαγωνισμό με ένα ποίημα μέχρι 45 στίχους.
Τα ποιήματα που θα υποβληθούν να είναι γραμμένα στην Ελληνική γλώσσα, με θέμα του διαγωνισμού: «Μεθύστε με τ’ αθάνατο κρασί του Εικοσιένα».
Το διαγωνιζόμενο ποίημα δεν θα πρέπει να έχει εκδοθεί ή δημοσιευτεί σε οποιοδήποτε έντυπο ή ηλεκτρονικό μέσο ή να έχει βραβευτεί σε άλλο διαγωνισμό.
Το ποίημα θα πρέπει να αποσταλεί μέχρι τις 30 Μαρτίου 2021, σε πέντε δακτυλογραφημένα αντίγραφα, στα οποία θα αναγράφεται μόνον το ψευδώνυμο του διαγωνιζόμενου (κάτω δεξιά). Τα αντίγραφα θα αποσταλούν μέσα σε φάκελο, στον οποίο θα αναγράφεται, στη θέση του αποστολέα, μόνον το ψευδώνυμο.
Σε μικρότερο φάκελο σφραγισμένο, στον οποίο θα αναγράφεται το ψευδώνυμο του διαγωνιζόμενου, θα περιέχονται δακτυλογραφημένα τα πλήρη στοιχεία του διαγωνιζόμενου  (ψευδώνυμο, όνομα, επώνυμο, έτος γέννησης, ταχυδρομική διεύθυνση, τηλεφώνα και κινητό, e mail. Επίσης ένα σύντομο –μέχρι 90 λέξεις– βιογραφικό του).
Η ταχυδρομική διεύθυνση στην οποία θα αποσταλεί ο φάκελος είναι: Προς τη Στέγη Γραμμάτων Κωστής Παλαμά, Κορίνθου 241 ΠΑΤΡΑ 26 221 (Υπόψη κ. Σωτήρη Νικολακόπουλου) Για τον 1ο Πανελλήνιο Ποιητικό Διαγωνισμό ‘‘Κ. Παλαμάς’’.
Η επιλογή των ποιημάτων θα γίνει από πενταμελή επιτροπή ειδικών.
Θα απονεμηθούν τρία βραβεία μετά χρηματικού ποσού (800.00, 500.00 και 300.00 Ευρώ αντίστοιχα, μετά διπλώματος και πλακέτας), τρεις έπαινοι μετά διπλώματος και πλακέτας και θα απονεμηθεί με το ίδιο θέμα, ειδικό βραβείο, στο όνομα ‘’ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ’’ σε νέο η νέα 18 έως 30 ετών πρωτοεμφανιζόμενου/ης, μετά Διπλώματος, πλακέτας και έκδοση του πρώτου του/της βιβλίου.
Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τέλος Μαΐου 2021, μέσω της ιστοσελίδας της Στέγης Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς
Η τελετή απονομής των βραβείων θα γίνει (Αρχές Φθινοπώρου του 2021) σε πανηγυρική εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη της Πάτρας στο ξενοδοχείο Patra Pallas, με πρώτη παρουσίαση του CD του μουσικοσυνθέτη και Λογοτέχνη Γ. Μαρινάκη σε στίχους Κ. Παλαμά. Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις, μπορείτε να απευθυνθείτε: 6972670759 (κ. Σοφία Καυκοπούλου) και 6940992414 (κ. Νικολακόπουλο Σωτήρη)

🍃

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος προκηρύσσουν τον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Σεναρίου Μικρού Μήκους εκ διασκευής Ελληνικού Διηγήματος. Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν συμμετοχή από την 1η Νοεμβρίου 2020 μέχρι την 31η Μαΐου 2021, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:
Βήμα 1: Να πραγματοποιηθεί η κατοχύρωση σεναρίου στην ΕΣΕ (τύπος έργου: Σενάριο μικρού μήκους Διασκευασμένο), εδώ.
Βήμα 2: Με τον κωδικό κατοχύρωσης να δηλώσετε συμμετοχή στον σχετικό διαγωνισμό (1ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Σεναρίου Μικρού Μήκους εκ διασκευής Ελληνικού Διηγήματος)
Η συμμετοχή στον διαγωνισμό διασφαλίζεται με τον κωδικό συμμετοχής που λαμβάνει ο κάθε μετέχων μετά την υποβολή του έργου, στην ειδική εφαρμογή του διαγωνισμού (βλ. βήμα 2 ανωτέρω), στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει δηλώσει. Μην αναγράφετε το ονοματεπώνυμό σας εντός του αρχείου pdf του σεναρίου. Για πλήρη ενημέρωση, επισκεφθείτε τον διαδικτυακό τόπο μας και για τυχόν απορίες ή διευκρινίσεις, επικοινωνήστε με τον πρόεδρο της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος, κύριο Αλέξανδρο Κακαβά, στο τηλέφωνο 6932089819 ή στο email kakavasese@gmail.com.  Αναλυτικές πληροφορίες και όροι διαγωνισμού: https://senariografoi.gr/gr/news/stories/i1331/

🍃

Προκήρυξη 11ου Παγκόσμιου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού Ε.Π.Ο.Κ. (2020)
Ο Ελληνικός Πολιτιστικός Όμιλος Κυπρίων Ελλάδος (Ε.Π.ΟΚ.), προκηρύσσει τον 11ο Παγκόσμιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό, για το έτος 2020 – 2021 στα ακόλουθα τέσσερα είδη του λόγου: Ποίηση–Μουσικός στίχος–Σατυρική Ποίηση, Θεατρικό έργο, Παιδικό παραμύθι ή παιδική ιστορία, Μυθιστόρημα, Δοκίμιο.
To 2021 έχει οριστεί πανηγυρικό έτος για τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την ελληνική Επανάσταση του 1821. Για τον λόγο αυτό και το θέμα του διαγωνισμού είναι οι αγώνες του Γένους σε ξηρά και θάλασσα για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού, οι Ήρωες του 1821 και ό,τι άλλο έχει συνάφεια με το θέμα αυτό. Σας θυμίζουμε πως ο Ε.Π.Ο.Κ. συμμετέχει ενεργά στις διεργασίες της Επιτροπής 1821 με προτάσεις που έχουν ήδη κατατεθεί στην Επιτροπή για αξιολόγηση.
Όροι:
Δικαίωμα συμμετοχής στον εν λόγω διαγωνισμό, έχουν όλοι οι ελληνόφωνοι, εντός και εκτός Ελλάδας, άνω των 17 ετών. Οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να συμμετάσχουν με ένα έργο ή με δύο έργα από δύο διαφορετικά είδη αλλά όχι με δύο έργα από το ίδιο είδος και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συμμετάσχουν με πάνω από δύο έργα. Τα έργα πρέπει να είναι αδημοσίευτα και δακτυλογραφημένα. Τελευταία ημερομηνία αποστολής των έργων ορίζεται η 31η Ιανουαρίου 2021 (σφραγίδα ταχυδρομείου). Οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να εσωκλείσουν σε μεγάλο φάκελο το έργο τους καθώς και ένα μικρότερο κλειστό φάκελο όπου μέσα θα αναγράφουν τα προσωπικά τους στοιχεία (Ονοματεπώνυμο, Διεύθυνση Κατοικίας, Ταχ. Κώδικας, Τηλέφωνο (σταθερό και κινητό), E-mail, τίτλο έργου και ψευδώνυμο). ΠΡΟΣΟΧΗ: Στον εξωτερικό φάκελο θα πρέπει να αναγράφεται η ένδειξη ότι η αλληλογραφία αφορά τον διαγωνισμό, π.χ. «Για τον 11ο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό» όπως και το είδος στο οποίο διαγωνίζεστε, π.χ. Για τον διαγωνισμό Ποίησης ή Μουσικού Στίχου ή Θεατρικού κλπ. Σε περίπτωση που ένας διαγωνιζόμενος λάβει μέρος σε περισσότερα από ένα είδος (π.χ. ένα ποίημα και ένα μυθιστόρημα), θα πρέπει να βάλει το κάθε έργο σε ξεχωριστούς φακέλους που ο καθένας τους θα περιέχει ξεχωριστό κλειστό μικρό φάκελο προσωπικών στοιχείων, αναγράφοντας απ’ έξω τις σχετικές ενδείξεις και να τοποθετήσει τους μεγάλους φακέλους μέσα σε έναν μεγαλύτερο, στον οποίο θα αναγράφεται η ένδειξη «Για τον 11ο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό». Το ποίημα θα πρέπει να μην υπερβαίνει τους 30 στίχους, το θεατρικό τις 100 σελίδες, το παραμύθι τις 6 σελίδες, το μυθιστόρημα τις 90 σελίδες, το Δοκίμιο τις 15 σελίδες. Κάθε έργο θα πρέπει να σταλεί σε τρία δακτυλογραφημένα αντίτυπα με ψευδώνυμο επάνω δεξιά. Το μέγεθος των χαρακτήρων θα πρέπει είναι 12 σε γραμματοσειρά Arial. Οποιοδήποτε μεγάλο σημάδι, φωτογραφία, σχέδιο ή στίγμα πάνω στο διαγωνιζόμενο κείμενο, θα το καθιστά άκυρο από τη διαδικασία. Η μη τήρηση των παραπάνω όρων συνεπάγεται αποκλεισμό των διαγωνιζομένων. Έργα που η θεματολογία τους δεν θα έχει συνάφεια με το κύριο θέμα του διαγωνισμού θα εξαιρούνται. Η αποστολή των έργων θα πρέπει να γίνει ταχυδρομικά με ΑΠΛΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ (ΟΧΙ ΣΥΣΤΗΜΕΝΟ) στην διεύθυνση: Ε.Π.Ο.Κ. (Υπόψη Προέδρου κ. Ηρακλή Ζαχαριάδη) Μικράς Ασίας 55 – 115 27 – ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ – ΑΘΗΝΑ. Τα ονόματα των διακριθέντων, καθώς και η ημερομηνία και ο τρόπος της απονομής των βραβείων θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα του Ε.Π.Ο.Κ., www.epok.gr. Απαραίτητη προϋπόθεση για να συμπεριλάβουμε το έργο σας για αξιολόγηση είναι να έχετε εγγραφεί στη λίστα ενημερώσεων (newsletter) του συλλόγου μας αν δεν το έχετε κάνει ήδη έτσι ώστε να διευκολύνετε την επικοινωνία μας μαζί σας. Η μη τήρηση των παραπάνω όρων συνεπάγεται αποκλεισμό των διαγωνιζομένων. Επειδή στα μη βραβευθέντα έργα δεν αποκαλύπτονται τα προσωπικά στοιχεία των διαγωνιζομένων, δεν υπάρχει η δυνατότητα πληροφοριών για την επίδοσή τους, καθώς και δεν δίδονται πληροφορίες αναφορικά με τη βαθμολογία τους. Τα αποσταλέντα έργα δεν επιστρέφονται, ενώ ο κάθε διαγωνιζόμενος θα μπορεί να ζητήσει τη διαγραφή των προσωπικών του στοιχείων και του έργου του. Ανεξαρτήτως του αν θα βραβευθούν, τα έργα που θα μας αποσταλούν δεν επιστρέφονται. Όλα τα προσωπικά στοιχεία των διαγωνιζομένων που λάβουμε θα χρησιμοποιηθούν και ενδέχεται να κοινοποιηθούν σε τρίτους για θέματα σχετικά με το διαγωνισμό. Με την αποστολή της συμμετοχής σας συμφωνείτε με τους όρους του διαγωνισμού.
Πληροφορίες για τον διαγωνισμό: Ηρακλής Ζαχαριάδης, Πρόεδρος ΕΠΟΚ (6937554184). Στο email kypriakosellinismos@yahoo.gr. Στην ιστοσελίδα www.epok.gr
Περισσότερα από την Χρύσα Μαστοροδήμου
Συνοδευτική φωτογραφία: Τζένη Κουκίδου

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη