Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού * Όταν το μαζί πληγώνει * Δίχως ένα αντίο * Κλουαζονέ * Οι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση * Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Οικογένεια Πελτιέ, Η κατάρα, Ροζ, Ανθοπωλείον ο Έρως * Το δάσος των ψυχών * Ρε μπαγάσα * Σε είδα ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων * Εν αρχή ην ο έρως ** Διηγήματα: Το δέρμα της φώκιας * Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου * Στερνό μελάνι * Τέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις Βακχικόν ** Διάφορα άλλα: Οι πουτ@νες κι εγώ ** Μουσικό άλμπουμ: Worthless Treasures

Ο Χάσεν και η Φέρτεν

Λυγερής Ζωχιού


Ζούσανε κάποτε στην χώρα των μικρών ξωτικών, βαθιά μέσα στο δάσος των ξωτικών, δυο αδέρφια, ένα αγόρι κι ένα κορίτσι.
Το αγόρι που λεγόταν Χάσεν, πάντα έχανε τα πράγματά του, τα μολύβια του και τα βιβλία του στο σχολείο, τα γάντια και τα μπουφάν του το χειμώνα, τα καπέλα του το καλοκαίρι, τα παιχνίδια του όλο το χρόνο.
Και τι δεν έχανε ο Χάσεν...
Τον φώναζαν λοιπόν Χάσεν, μήπως και το όνομά του του θυμίζει να μην ξεχνάει ότι ξεχνάει τα πράγματά του παντού!
Ευτυχώς που ζούσε στην χώρα των ξωτικών και κάποιες ευχές των ξωτικών τον βοηθούσαν να ξαναβρίσκει κάποια απ' τα πράγματά του.
Έτσι ο Χάσεν ποτέ δεν νοιάστηκε να διορθωθεί.
Τί να σου κάνουν όμως και οι ευχές των ξωτικών... πόσο να βοηθήσουν και πόσα χαμένα πράγματα του αφηρημένου Χάσεν να βρουν;
Η αδερφή του Χάσεν, απ' την άλλη, όποτε έβλεπε κάποιον όλο και κάτι του ζητούσε να της φέρει.
-Φέρε μου αυτό το μολύβι!
-Φέρε μου εκείνο το παιχνίδι!
-Φέρε μου την τσάντα μου! έλεγε συνέχεια.
Με τόσα «Φέρε μου» και «Φέρε μου» λοιπόν, δίκαια έδωσαν στην αδερφή του Χάσεν, το όνομα Φέρτεν.
Βλέπεις κάποια ξωτικά στην χώρα των ξωτικών είχαν και ένα δεύτερο όνομα ανάλογα με το χούι τους.
Tα δυο αδέρφια δεν σταματούσαν ποτέ τους τσακωμούς.
Και η πιο μικρή αιτία γινόταν η αφορμή για ν' αρχίσουν στην στιγμή οι καβγάδες που δεν σταματούσαν παρά μόνο όταν οι γονείς τους ή η δασκάλα τους, τους έβαζαν κάποια τιμωρία.
-Δεν θα βγείτε έξω για παιχνίδι σήμερα! Θα μείνετε μέσα για τιμωρία! έλεγαν πολλές φορές αγανακτισμένοι οι γονείς τους.
-Να γράψετε πενήντα φορές τη πρόταση: Δεν θα ξανατσακωθούμε μέσα στην τάξη! τους έλεγε κάθε τόσο η δασκάλα τους στο σχολείο.
Μια από τις μέρες που τα δυο αδέρφια ήταν τιμωρία μέσα στο σπίτι, ο Χάσεν που ήταν ο πιο άτακτος, άνοιξε το παράθυρο του δωματίου του για να πηδήξει κρυφά έξω.
-Φέρε μου και την μπάλα μου, την κίτρινη που είναι δίπλα στο ποδήλατο! του έδωσε την παραγγελία της η Φέρτεν.
-Την κίτρινη μπάλα; Α! Τώρα θυμήθηκα! Την έχασα... Αλλά μπορώ να κάνω μιαν ευχή να την ξαναβρούμε αλλά την άλλη εβδομάδα... Οι ευχές για αυτή την εβδομάδα μου τελείωσαν, απάντησε ο Χάσεν.
-Τί;; Πάλι έχασες την μπάλα μου;; είπε θυμωμένη η Φέρτεν κι έσπρωξε τον Χάσεν.
Ο Χάσεν έπεσε έξω απ' το παράθυρο!
Ένας βαρύς γδούπος ακούστηκε σε όλο το σπίτι κι ένα μεγάλο βογκητό κι ύστερα τίποτα... σιωπή…
Οι γονείς του Χάσεν και της Φέρτεν έτρεξαν να δουν τι συμβαίνει.
Και τί να δουν;
Έξω στον κήπο, φαρδύς, πλατύς, ανάσκελα, ασάλευτος βρισκόταν ο Χάσεν!
Έναν ολόκληρο μήνα έπρεπε να μείνει στο νοσοκομείο των ξωτικών ο Χάσεν είπαν οι γιατροί.
Κι όταν πια γύρισε στο σπίτι υγιής, σαν να 'χε γίνει ένα θαύμα! Πιο μεγάλο κι από όλες τις ευχές των ξωτικών μαζί!
Κι από τότε σαν να μην του ταίριαζε το όνομα Χάσεν πια.
Δεν ξαναέχασε ποτέ του τίποτα!
Και το πιο σπουδαίο ακόμα... Δεν ξανατσακώθηκε με την αδερφή του, την Φέρτεν.
Μα και η Φέρτεν... τι θαύμα και μ' αυτήν! Δεν ξαναείπε ποτέ «Φέρε μου» κι όλο ευγένεια με τον αδερφό της ήταν!
Mόνο κάποια βράδια ακουγόταν αυτή η λέξη απ' το στόμα της.
Όλα τα βράδια που έμεινε ο Χάσεν στο νοσοκομείο γιατί όπως είπαν οι γιατροί ήταν πολύ σοβαρά και θα έμενε πολλές μέρες εκεί.
Στην προσευχή της τα βράδια εκείνα στην Νεράιδα των ξωτικών η μικρή Φέρτεν έλεγε λίγο πριν πέσει για ύπνο:
«Καλή μου Νεράιδα των ξωτικών, σε παρακαλώ πολύ, φέρε μου πίσω τον αγαπημένο μου αδελφό στο σπίτι κι εγώ σου υπόσχομαι πως ποτέ μου πια δεν θα ξανατσακωθώ μαζί του, ούτε θα λέω συνέχεια φέρε μου και φέρε μου... κι ούτε θα στενοχωρώ τους γονείς και την δασκάλα μου. Σ' ευχαριστώ πολύ καλή μου Νεράϊδα των ξωτικών.
Καληνύχτα!»


Λυγερή Ζωχιού
Συμμετοχή στον 1ο Διαγωνισμό Παραμυθιού koukidaki

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Το δέρμα της φώκιας, Αριστούλας ΔάλληWorthless Treasures, Temple Music΄Σε είδα, Ιωάννη ΜαρίνουΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΛυκόσκυλα Αγγέλας Καϊμακλιώτη, Ίμερος Μαίρης Χάψα και Ηλιοτρόπιο ονείρων Γιάννη ΑναστασόπουλουΔίχως ένα αντίο, Γωγώς Ψαχούλια
Ρε μπαγάσα, Θεόδωρου ΟρφανίδηΤέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις ΒακχικόνΌταν το μαζί πληγώνει, Βικτώριας ΠροβίδαΤαρτάν το άλογο Ευτυχίας Καλλιτεράκη, Θεατές και δράστες Σύλβας Γάλβα και Η αγωνία του μέτρου Γιώργου ΣπανουδάκηΚλουαζονέ, Λίνας ΒαλετοπούλουΤο δάσος των ψυχών, Ιωάννη ΜαρίνουΟι πουτ@νες κι εγώ, Γιάννη Ράμνου
Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΟι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση, Χρύσας ΜαρδάκηΡοζ, Ανθοπωλείον ο Έρως, Οικογένεια Πελτιέ, Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Η κατάραΣτερνό μελάνι, Άγγελου Αναγνωστόπουλου
Εν αρχή ην ο έρως, Ευαγγελίας ΤσακίρογλουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη