Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Σάσα Μανέττα

Σάσα Μανέττα

Γεννήθηκε στη Νίκαια και σπούδασε στη Δραματική Σχολή Γ. Θεοδοσιάδη, καθώς και σκηνογραφία στη Σχολή Λυκούργου Σταυράκου.

Σάσα Μανέττα

Πέθανε στις 26 Νοεμβρίου 2020.

Η Σάσα Μανέττα στην επιθεώρηση «Σήκω χόρεψε συρτάκι» (του Γ. Γιαννακόπουλου, θέατρο Μπουρνέλλη, καλοκαίρι 1966)Η Σάσα Μανέττα στην επιθεώρηση «Σήκω χόρεψε συρτάκι» (του Γ. Γιαννακόπουλου, θέατρο Μπουρνέλλη, καλοκαίρι 1966)

Στο θέατρο εμφανίστηκε σε ελάχιστες παραστάσεις. Από μια πρώτη έρευνα, την εντόπισα στην επιθεώρηση «Σήκω χόρεψε συρτάκι» (του Γ. Γιαννακόπουλου, θέατρο Μπουρνέλλη, καλοκαίρι 1966) (απ’ όπου και οι φωτογραφίες).


Δημοσιεύματα την αναφέρουν στην παράσταση «Φωνάζει ο κλέφτης» με τον Μίμη Φωτόπουλο (Στρατιωτικό Θέατρο Θεσσαλονίκης, 1967). Η πρώτη αναφορά του ονόματός της δε γίνεται με πολύκροτα δημοσιεύματα αλλά σε μια γωνιά του τοπικού περιοδικού «Χρονικά της Νίκαιας» (Ιούνιος-Ιούλιος 1966)!

Η Σάσα Μανέττα στην ταινία «Η μοίρα του αθώου» (1965)

Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε σε μόλις τρεις ταινίες: «Η πικραγαπημένη» (1965), «Η μοίρα του αθώου» (1965, από όπου και η φωτογραφία) και «Η λιτανεία των ηρώων» (1970).


Όλα αυτά σταμάτησαν όταν προσελήφθη στην ΕΡΤ ως παρουσιάστρια και στη συνέχεια ανέλαβε τη διεύθυνση πολιτιστικών εκπομπών. Στο δημοσίευμα του περιοδικού «Θησαυρός ο καινούργιος» αναγράφεται χαρακτηριστικά: «Είναι πολύ πιθανό να την δούμε σύντομα και στα προγράμματα της τηλεοράσεως»! (31/1/1968).

Η Σάσα Μανέττα αναφέρεται σε δημοσίευμα του «Ντομινό» που την καλωσορίζει στον χώρο της τηλεσπηκερίνας! (29/9/1972)

Επίσης έγραψε τους στίχους πάρα πολλών γνωστών τραγουδιών (Ελπίδα, Δάκης, Χριστιάνα), για μερικά εκ των οποίων απέσπασε και βραβεία (έξι φορές στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης). Το δημοσίευμα του «Ντομινό» την καλωσορίζει στον χώρο της τηλεσπηκερίνας! (29/9/1972).


Στις 4/11/1976, λόγω της συνεχούς πρωτοκαθεδρίας της στον χώρο, το περιοδικό «Επίκαιρα» της παίρνει συνέντευξη και το περιοδικό «Ντομινό» στις 9/5/1975 αναφέρεται στην εκπομπή της «Δημιουργείστε μαζί μας».

Ο πρίγκιπας με το σκισμένο τζιν, Σάσα Μανέττα

Δημοσίευσε ποιήματα και μυθιστορήματα: «Ο άλλος δίδυμος» (Αθήνα: Γραμμή, 1982), «Μοναξιά είναι…» (Αθήνα: Όμβρος, 2002), «Ο πρίγκιπας με το σκισμένο τζιν» (Αθήνα: Ωκεανίδα, 2009), «Με διαβατήριο το ψέμα» (Αθήνα: Εντύποις, 2012).


Μέχρι στιγμής την έχω εντοπίσει σε ένα μόνο εξώφυλλο με τις Ράνια Πέτσα, Ελένη Πάσσου, Όλγα Παπαϊωάννου, Μαίρη Χαραλαμπάκη (1/4/1977).
Κλικ για περισσότερα του Πάνου Τουρλή
Πηγές:
Οι φωτογραφίες από το θέατρο Μπουρνέλλη είναι από τη σημαντική για τον χώρο σελίδα στο facebook Μουσικό Θέατρο του ακάματου Γιάννη Χριστόπουλου.
Τα δημοσιεύματα των περιοδικών προέρχονται από τη Βιβλιοθήκη του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης (Ε.Λ.Ι.Α.-Μ.Ι.Ε.Τ.)
Το screenshot της ταινίας είναι από το προσωπικό μου αρχείο.
Το εξώφυλλο και τις δύο πρώτες φωτογραφίες τα βρήκα στο διαδίκτυο.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη