Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Η Μαρία Πανέτσου και το Γνώθι σεαυτόν

Γνώθι Σεαυτόν, Μαρία Πανέτσου

Πώς σας ήρθε η ιδέα;
Μαρία Πανέτσου: Ένιωσα μια μέρα τη παρόρμηση να ενώσω φιλοσοφικά δοκίμια που είχα γράψει, άρθρα μου, βιβλιογραφικές μου έρευνες και τα ιδιαίτερα λόγια σοφών ανθρώπων που με καλλιέργησαν και με διαμόρφωσαν, και να δημιουργήσω ένα σύνολο στοχαστικής έκφρασης προς αναζήτηση του εαυτού μας και του νοήματος της ύπαρξής μας..

Πού γράψατε το βιβλίο σας;
Μ.Π.: Το γραφείο μου και η οικία μου ήταν οι δύο χώροι στους οποίους έγραφα.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Μ.Π.: Η συγγραφή του περιεχομένου γινόταν ανά μεγάλα χρονικά διαστήματα καθώς αρχικά δεν προορίζονται να δημιουργήσουν ένα σύνολο που θα έπαιρνε μορφή βιβλίου, αλλά η τελική σύνθεση του έργου διάρκεσε κάποιους μήνες.

Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Μ.Π.: Μια προσπάθεια ώθησης του ανθρώπου να επιλέξει να αναζητήσει το δρόμο της αυτογνωσίας.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Μ.Π.: Το Γνώθι Σεαυτόν περιέχει φιλοσοφικά δοκίμια, άρθρα που αφορούν την ουσία μας –την ψυχή– αποσπάσματα φιλοσόφων και βιβλιογραφικές έρευνες, αναλαμβάνοντας ρόλο υποβοηθητικό, ώστε ο άνθρωπος να ενθυμηθεί και να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς αυτό-ίασης –που ήδη διαθέτει– κάθε ψυχικής και σωματικής διαταραχής. Να τον υποβοηθήσει να γνωρίσει τον εαυτό του.
“Ω άνθρωπε, γνώρισε τον εαυτό σου και θα γνωρίσεις το σύμπαν και τους θεούς” (Πυθαγόρας)
Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Μ.Π.: Το ό,τι επέτρεψα στον εαυτό μου να αποτυπώσει τη ψυχή μου σε αυτό.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Μ.Π.: Ο κάθε αναγνώστης που θα επιτρέψει στον εαυτό του να κοιτάξει έξω από το «σπήλαιο», γιατί θα είναι εκείνος που θα κοιτάξει μέσα στον ίδιο του τον εαυτό.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Μ.Π.: Μια διαφορετική οπτική γωνία…

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Μ.Π.: Να μπορέσει να βρει την ευδαιμονία ο γιος μου σε αυτό το κόσμο που του παραδίδουμε.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Μ.Π.: Όσοι επιθυμούν να αναζητήσουν το Γνώθι Σεαυτόν και επιλέξουν να αφυπνίσουν την συνείδηση τους.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Μ.Π.: Για να αντιληφθεί κανείς την δυνατότητα ύπαρξης μια άλλης πραγματικότητας από αυτήν που έχουμε πλάσει.

Γιατί δεν πρέπει;
Μ.Π.: Γιατί οφείλεις να ταρακουνήσεις τον εαυτό σου εάν τον διαβάσεις.

Πού/πώς μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Μ.Π.: Στο e-shop των εκδόσεων Ελκυστής και στα βιβλιοπωλεία της Ελλάδας (και στην Κύπρο).

Πού μπορούμε να βρούμε εσάς;
Μ.Π.: Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στο email puthiapan@gmail.com

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Μ.Π.: Θα το χρωμάτιζα με μια ανάμειξη ενός απαλού μοβ της πνευματικής αναζήτησης και της φωτεινής απόχρωσης μιας ηλιαχτίδας.

Ποια μουσική;
Μ.Π.: Αν μπορούσα να το πλουτίσω με μουσική θα το γέμιζα με ήχους του σύμπαντος.

Ποιο άρωμα;
Μ.Π.: Το άρωμα της φύσης μετά από βροχή.

Ποιο συναίσθημα;
Μ.Π.: Μίξη συναισθημάτων.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Μ.Π.: Ένας Νους που, μέσω της ψυχικής ενέργειας, προσπαθεί να μελετήσει τον εαυτό του.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Μ.Π.: Από μικρή ονειρευόμουν να με χαρακτηρίζει ο ρόλος τής συγγραφέα... όπως ο ρόλος του ψυχολόγου, ο ρόλος της συζύγου και ο ρόλος της μητέρας. Και είμαι ευγνώμων που έχω και τους τέσσερις ρόλους πλέον στη ζωή μου.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Μ.Π.: Κυρίως όλοι οι Φιλόσοφοι πρόγονοι μας και αναζητητές του Λόγου της Ψυχής.

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Μ.Π.: Οι δικοί μου «ήρωες» πλάθουν οι ίδιοι τη μοίρα τους…

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Μ.Π.: Θεωρώ ότι και η φαντασία και η εμπειρία είναι εξίσου σημαντικές πηγές έμπνευσης.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Μ.Π.: Η απήχηση που θα έχει στις ψυχές των αναγνωστών.

Τι την αποτυχία;
Μ.Π.: Η απώλεια ψυχικής σύνδεσης του αναγνώστη με το έργο.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Μ.Π.: Είναι άλλο η βιβλιοφιλία και άλλο η βιβλιοφαγία. Οφείλει θεωρώ κάνεις να είναι φίλος με τα βιβλία και όχι να τα καταναλώνει λαίμαργα, χάνοντας τη μαγεία της σύνδεσης. Μέτρον άριστον…

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Μ.Π.: Η αναζήτηση της ευδαιμονίας.

Από το εξώφυλλο του βιβλίου της Μαρίας Πανέτσου, Γνώθι σεαυτόν, και φωτογραφία της ίδιας

Η Μαρία Πανέτσου απαντά το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για το βιβλίο της, Γνώθι Σεαυτόν, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελκυστής. Στην περίληψη διαβάζουμε:
Ο άνθρωπος καλείται να ανακαλύψει τον εαυτό του, να ενθυμηθεί και να δράσει. Εάν σκεφτείς πως είσαι ένα κομμάτι του όλου, ένα με το σύμπαν –σε κάθε επίπεδο εκτός από το υλικό– αλλά ταυτόχρονα διαφορετικός και ξεχωριστός στον πυρήνα σου… Εάν σκεφτείς πως είσαι εδώ για να εκφράσεις αυτήν την ουσία σου, να ζήσεις και όχι απλά να επιβιώνεις, να δημιουργείς και όσο δημιουργείς να δημιουργείσαι (Αριστοτέλης), να βοηθάς και να εκπνέεις φως… Εάν σκεφτείς πως κρύβεις μέσα σου όλη τη γνώση και όλη την αλήθεια… Και ύστερα σκεφτείς πώς και πόσο χαραμίζεις αυτήν την ευκαιρία της ενσάρκωσής σου… Εάν εκείνη τη στιγμή επιτρέψεις στον νου σου να ανοίξει τις πύλες της συνείδησης… Τότε, κοιτώντας μέσα σου, βρίσκοντας την προσωπική σου αποστολή και κατανοώντας τη θέση του δικού σου κομματιού στο παζλ της επίγειας ζωής… Θα δεις πως τίποτα δεν είναι τυχαίο… Και ούτε εσύ είσαι!

Η Μαρία Πανέτσου κατοικεί και εργάζεται ως Ψυχολόγος στη Λαμία. Είναι κάτοχος δύο πτυχίων Α.Ε.Ι., Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών καθώς και Ψυχολογίας, από το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Επιπλέον, έλαβε εκπαίδευση στη Φιλοσοφική Συμβουλευτική (Ψυχοφιλοσοφία) από την Ελληνική Εταιρεία Φιλοσοφικής Ψυχολογίας και Ψυχοθεραπείας. Έχει προσφέρει εθελοντική εργασία στον ΟΚΑΝΑ του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας (2004), στο Κέντρο Πρόληψης και Ενημέρωσης κατά των Ναρκωτικών του νομού Φθιώτιδας (2006), καθώς και στη Μονάδα Ημερήσιας Περίθαλψης, Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Κατάρτισης ΑΜΕΑ του συλλόγου Αγάπη στο Ρέθυμνο (2014), στο οποίο ολοκλήρωσε και την πρακτική της άσκηση. Από το 2016 εργάζεται σε δικό της γραφείο ως Ψυχολόγος και από το 2018 παράλληλα συνεργάζεται και με το Κέντρο Διάγνωσης και Ειδικών Θεραπειών «Ασκληπιείον» στη Λαμία. Έχει δημοσιεύσει άρθρα της στο διαδίκτυο και είναι κάτοχος επαίνου από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών, το 2014, για το δοκίμιό της «Άραγε… έχουμε όλοι ψυχή;»

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη