Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Ζωή σε καραντίνα


Εννοείται πως η πανδημία, ο εγκλεισμός και όλες οι απαγορεύσεις γενικότερα και αλλαγές στην καθημερινότητά μας αποτελούν θέμα έμπνευσης για τους δημιουργούς και, ως επακόλουθο, είναι σίγουρο ότι θα βρούμε πολλά κείμενα με τούτη την αφορμή. Αν όμως θέλετε να διασκεδάσετε διαβάζοντας ένα μυθιστόρημα που θα σας κάνει να γελάσετε, και γενικότερα να περάσετε καλά, τότε αυτή η ιστορία του Γιάννη Αδελιανάκη, που κυκλοφορεί από την Άνεμος εκδοτική, είναι ό,τι πρέπει.

Απολαυστικό ανάγνωσμα. Μπορεί να χαρακτηριστεί ως κοινωνικό μα είναι αστείο και κεφάτο, που όμως διαθέτει ειδικό βάρος και σκιαγραφεί μια από τις πολλές αστικές ιστορίες καραντίνας. Χωρίζεται σε δύο μέρη, όσες και οι καραντίνες μας, δηλαδή κεφάλαιο και καραντίνα, πρώτη και δεύτερη... αλλά και όλη η υπόλοιπη ζωή μαζί. Εννοώ ότι δε φωτίζει μόνο τις ημέρες της κοινωνικής απομόνωσης. Θα γνωρίσουμε τη Ζωή και μαζί της θα μάθουμε και όλη της τη ζωή: πιτσιρικάκι, έφηβη, ενήλικη... εικόνες, παρέες, σχέσεις, αγόρια(!), συγγενείς, οικογένεια, φίλοι... Ανοιχτό βιβλίο η Ζωή, δια χειρός Αδελιανάκη, κι εμείς κρυφοκοιτάζουμε από την κλειδαρότρυπα.

Ως πρώτη εντύπωση, η Ζωή, είναι μια ανέμελη νεαρή γυναίκα, αρκετά αυθόρμητη, που εξομολογείται καταγράφοντας τις ημέρες της, εκείνες της καραντίνας αλλά και πολλές πολλές άλλες αναμνήσεις από το παρελθόν της. Θα συγκατοικήσει με μια φίλη της, παλιά παιδική της φίλη από τις καλύτερες που μπορεί να σου δώσει η ζωή, και θα μας κάνει να γελάσουμε πολλάκις με το μπρίο της, το χιούμορ και τα πραγματικά αστεία τού συγγραφέα.
Πρόκειται για ένα πολύ γλυκό, τρυφερό, συγκινητικό, αληθινό κι ανθρώπινο βιβλίο -πέρα του κωμικού του στοιχείου- που έχει την ικανότητα να χαράζει αβίαστο χαμόγελο σε κάθε αναγνώστη με το πνεύμα, το κέφι και τις νοστιμιές του. Κι αν νομίζετε πως η ανέμελη ηρωίδα αφορά μια ανεύθυνη τύπισσα, όχι. Ακόμα και στις μεγαλύτερες τρέλες -τις λέμε και κουταμάρες της ηλικίας- οι δύο αδελφικές φιλενάδες παραμένουν μέσα στα όρια, προσγειωμένες τελικά.

Θα ταυτιστείτε. Δε χρειάζεται να έχει περάσει κανείς την καραντίνα του με την κολλητή του για να ταυτιστεί. Θα αναγνωρίσετε τον έφηβο εαυτό σας, θα υπερασπιστείτε τα πρόσωπα και θα νιώσετε τα σκιρτήματα-πάθη-λάθη τους. Κι αν για κάποια βιβλία που μας τραβάνε από τη μύτη συνηθίζουμε να λέμε ότι διαβάζονται απνευστί, για αυτό το βιβλίο θα πω μονορούφι· του ταιριάζει καλύτερα. Με τη μία, λοιπόν.

Κάπου μίλησα για συγκίνηση. Ναι, έχει. Όπως όλοι οι άνθρωποι, έτσι και η ηρωίδα στο παρόν, προσπαθεί να βγάλει μια άκρη, να ξεμπερδευτεί και να κουμπώσει τα κομμάτια της, να προχωρήσει τη ζωή της (Πιστεύω στη ζωή, θα πει κάνοντας λογοπαίγνιο με το όνομά της, δηλαδή πιστεύει σε εκείνη), να διορθώσει τα λάθη της (χωρίς να κάνει νέα) κ.ο.κ. 

Έχω δικαίωμα κι εγώ στην ευτυχία.

Στο εν κατακλείδι; Σου θυμίζει ότι η δύναμη βρίσκεται μέσα σου. Το ίδιο και η χαρά, όπως και η ευτυχία. Παρά τις αναποδιές -ζωή είναι! θα έχει πολλά στραβά- και παρά τα δύσκολα -πάντα θα υπάρχουν προβλήματα και εμπόδια. Αρκεί να ξέρεις πού θέλεις να πας ώστε να μη «χάνεις» το δρόμο/στόχο.

Η πρότασή μου; Οπωσδήποτε ναι, αν θέλετε να περάσετε καλά και να γελάσετε. Οπωσδήποτε ναι, αν είστε γυναίκα -όλες οι ηλικίες- γιατί θα συμπονέσετε άμεσα τις γυναίκες ηρωίδες που στο προκείμενο πρωταγωνιστούν. Και οπωσδήποτε ναι, αν είστε ή έχετε νεαρά κορίτσια στον κύκλο σας και αναζητείτε ένα μυθιστόρημα που δε θα το παρατήσουν.

Υ.Γ.: Στην πρότασή μου, θα ήθελα επιπλέον να ρίξω την ιδέα να διασκευαστεί σε θεατρικό.



ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη