Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Ο Γιάννης Κωσταράς και ο Καραϊσκάκης: Ο παρεξηγημένος ήρωας

Καραϊσκάκης: Ο παρεξηγημένος ήρωας, Γιάννης Κωσταράς

Τι σας ώθησε να γράψετε αυτό το βιβλίο;
Γιάννης Κωσταράς: Υποσυνείδητα ο θάνατος της μητέρας μου που αφενός λειτούργησε ως έναυσμα δημιουργικότητας και αντίδρασης στη «μαυρίλα» που βίωνα εντός μου εκείνη την περίοδο και αφετέρου ταύτισης με αυτήν την προσωπικότητα που ετύγχανε να ζει μακριά από τους βιολογικούς του γονείς, όπως κι εγώ εκείνη τη δεδομένη στιγμή.

Αν θα έπρεπε να το περιγράψετε με μία μόνο λέξη, ποια θα ήταν αυτή;
Γ.Κ.: Άθλος.

Τι θα συμβουλεύατε εκείνον που επρόκειτο να το διαβάσει;
Γ.Κ.: Να σταθεί λιγότερα στις ιστορικές λεπτομέρειες και στοιχεία και να δώσει περισσότερο βάση στο ψυχολογικό υπόβαθρο του κεντρικού ήρωα, αλλά και των υπολοίπων που ξετυλίγονται μέσα στο έργο.

Αν το βιβλίο σας ήταν/γινόταν ένα κανονικό ταξίδι κάπου στον κόσμο, πού θα πηγαίναμε και πόσες μέρες θα κρατούσε;
Γ.Κ.: Νομίζω ότι θα ήταν ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες, για να δανειστώ τον τίτλο ενός άλλου βιβλίου, μιας και πιστεύω πως η ζωή του Καραϊσκάκη ενδείκνυται για κάτι τέτοιο με τις εναλλαγές χώρων και προσώπων που είχε.

Κλείστε τη μίνι συνέντευξη με μία φράση/παράγραφο από το βιβλίο
Γ.Κ.: «Δαύτος, όπου γίνεται αφέντης χωρίς να γενή πρώτον δούλος, είναι μπάσταρδος αφέντης, κι αλίμονο ετότες εις το δούλο.»

Από το εξώφυλλο του θεατρικού έργου «Καραϊσκάκης: Ο παρεξηγημένος ήρωας» του Γιάννη Κωσταρά και φωτογραφία του ίδιου

Ο Γιάννης Κωσταράς απαντά μια μικρή συνέντευξη μεγάλων βιβλιοταξιδιών για το θεατρικό του έργο. Παρακάτω, ο ίδιος, αποδεχόμενος την πρό(σ)κληση της στήλης Πλοκόλεξο γράφει για το βιβλίο του χρησιμοποιώντας δέκα προκαθορισμένες λέξεις. Στο δελτίο τύπου διαβάζουμε:
Ἀπὸ τὶς Ἐκδόσεις Θεοδόση Ἀγγ. Παπαδημητρόπουλου κυκλοφορεῖ τὸ νέο θεατρικὸ ἔργο τοῦ Γιάννη Κωσταρᾶ, Καραϊσκάκης: Ὁ παρεξηγημένος ἥρωας. Στὸ ἱστορικὸ δρᾶμα ξαναζωντανεύει ὁ βίος τοῦ ἥρωος ἀπὸ τὴν ἐποχὴ τῆς ὑπηρεσίας του ὑπὸ τὸν Ἀλῆ Πασᾶ τῶν Ἰωαννίνων, ἕως τὸ τραγικὸ τέλος στὴν Ἀττική. Καθὼς ἐκτίθενται στὶς τρεῖς πράξεις τὰ κατορθώματα, τὸ ἦθος, ἡ πολιτεία καὶ τὰ προσωπικὰ βάσανα τοῦ ὁπλαρχηγοῦ, διαφωτίζεται συνάμα σκηνικῶς κ’ ἕνα σημαντικὸ μέρος τῆς Ἑλληνικῆς Ἐπαναστάσεως. Τὰ διάφορα πρόσωπα (στρατιωτικοί, πολιτικοί, ἱεράρχες, ἁπλὸς λαός) χρησιμοποιοῦν κατὰ τοὺς διαλόγους τὸ ἀντίστοιχο ἰδίωμα τῆς ἐποχῆς, λόγιο ἢ δημῶδες.
Η συγγραφή και έκδοση αυτού του βιβλίου μου προσφέρθηκε ως διέξοδος έκφρασης έντονων συναισθημάτων που κρατούσα καλά κλεισμένα μέσα μου, αλλά και ευκαιρία δημιουργίας μετά την περυσινή καταστροφική χρονιά για το ελληνικό θέατρο και τον πολιτισμό γενικότερα. Ελπίζω να μείνει στην αιωνιότητα, όπως και ο Καραϊσκάκης, του οποίου περιγράφει το ταξίδι της ζωής από την αρχή του, το 1780 και με βάση φυσικά το μέρος, με το οποίο είχε εμμονή, τα Άγραφα. Από εκεί και πέρα χωρίς να παραλείπει οτιδήποτε το αποτρόπαιο μπορεί να διέπραξε αυτός ο άνθρωπος, παρουσιάζει την ελπίδα του για απελευθέρωση της Ελλάδας εκφρασμένη μέσα από τον αγώνα του με γνώμονα το χρέος προς την πατρίδα και τους συνανθρώπους του, τα οποία ευτυχώς υπερίσχυσαν εντέλει. Βέβαια, για τον ίδιο όλο αυτό παρέμεινε δυστυχώς μια φαντασίωση, αφού δεν έζησε για να δει τους κόπους του να «καρποφορούν».
Ο Γιάννης Κωσταράς σημειώνει: Λέξη αντικατάστασης μιας εκ των δοθέντων: Κίνδυνος.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη