Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Η Μαρία Μαυρίδου-Καλούδη και τα Τρεις χιλιάδες ψέματα


Το μυθιστόρημα μου, με τον τίτλο «Τρεις χιλιάδες ψέματα», που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αποστακτήριο, πηγάζει από εικόνες της μνήμης μου, που με συνοδεύουν σε όλη μου τη ζωή. Κάποιες είναι απόλυτα αληθινές, που σημαίνει πως πράγματι συνέβησαν, όπως το απεχθές θέμα με τον παππού, κάποιες δημιουργήθηκαν από αφηγήσεις άλλων που όμως με σημάδεψαν, όπως η ιστορία με τα βρέφη στη μονή, επενδεδυμένη όμως με φανταστικά στοιχεία, και κάποιες αποκλειστικά δημιουργήματα της φαντασίας μου. Το γεγονός πάντως είναι ένα. Κάθε πόνημα, έχει μέσα του τον δημιουργό του, είτε το επεδίωξε είτε όχι.

Η συλλογή μου, έως τώρα, αποτελείται από 12 βιβλία, ορισμένα από τα οποία έχουν εξαντληθεί, και πολλά ακόμα που δεν έχουν εκδοθεί. Για την συλλογή όμως, που είμαι υπερήφανη, είναι αυτή των αληθινών φίλων. Μερικοί εκ των οποίων αποδείχτηκαν και αμύθητης αξίας. Τη φιλία μου, την εισπράττουν. Την στέλνω να ταξιδέψει με τον αγέρα με προορισμό το σημείο της καρδιάς τους.

Η υπόθεση του βιβλίου μου, «Τρεις χιλιάδες ψέματα», όπως περιγράφουμε και στην περίληψη, αφορά ιστορίες που εκτυλίσσονται γύρω από τρεις γενιές γυναικών τις οποίες χαρακτηρίζει ο σκληρός και ιδιαίτερα αδίστακτος χαρακτήρας τους. Πρωταγωνίστριες μιας σιωπηλής και υποχθόνιας μάχης που φτάνουν ως τα άκρα για να πετύχουν τους στόχους τους, μη λογαριάζοντας σχεδόν ποτέ τις συνέπειες. Στον αντίποδα υπάρχουν και εκείνες οι ψυχές που με το φως που εκπέμπουν, δημιουργούν γωνιές θαλπωρής για τους πονεμένους γύρω τους.

Οι ηρωίδες του βιβλίου... δεν είναι απαραίτητα οι πρωταγωνίστριες της ιστορίας, των οποίων χαρακτηριστικό είναι η αδυσώπητη προσωπικότητα. Δεν είναι η Ζαμπέτα, δεν είναι η κόρη της η Ρηνιώ, ούτε η εγγονή της η Μπεάτα. Και σίγουρα δεν είναι κάποιες άλλες που κρυμμένες στο περιθώριο πλέκουν το ρούχο της πλοκής, στα μέτρα τους.
Οι ήρωες του βιβλίουδεν είναι απαραίτητα αυτοί που ξεχωρίζουν από την προθυμία τους να προσφέρουν χέρι βοηθείας, γιατί πίσω από αυτήν ίσως να κρύβεται δόλος και ένοχα μυστικά. Ίσως να θέλουν να κρύψουν τις διεστραμμένες ανάγκες μιας χαμένης ψυχής.
Οι ηρωίδες και οι ήρωες, είναι η Ματούλα, η μαγείρισσα που πάλεψε κόντρα σε ένα κατεστημένο που την ήθελε υποταγμένη στις πεποιθήσεις και στις ανάγκη των άλλων. Είναι η Χαριτίνη, που πρόσφερε μόνο στοργή και αγάπη και δέχτηκε τα πάντα εκτός από αυτό που της άξιζε. Είναι η Λόλα που με μαγκιά, φανερώνει την ανάγκη της για δικαιοσύνη. Είναι η μάνα του Αντωνάκη που η μοίρα της υπήρξε το χειρότερος εχθρός της. Είναι ο μοναχός που ανάθρεψε το παιδί που έξω στην κοινωνία δεν θα είχε τη ζωή που κάθε ζωντανή ύπαρξη δικαιούται να έχει.

Ο αναγνώστης όμως θα είναι ο τελικός κριτής για το ποιος, πραγματικά δικαιούται να αναφέρεται ως ήρωας της ιστορίας μου, και οπωσδήποτε, ως ήρωας της ζωής.

Ευχή μου είναι το βιβλίο μου να κερδίσει τον αναγνώστη. Να τον βοηθήσει να «ξεμπλέξει τον ιστό της αράχνης και να καθαρίσει τις σκοτεινές γωνιές της ψυχής του κόσμου μας». Και όπως λέει η ποιήτρια φίλη μου, Κωνσταντίνα Αλαμπουρινού, «…Μα πέρα απ’ τον ουρανό, στ’ ασύμμετρα φεγγάρια όπου η αγάπη εντρυφεί, γαλάζιοι κόσμοι αχολογούν και λιώνουνε οι πάγοι. Η αγάπη είναι ο απόλυτος νικητής των πάντων».

Σας ευχαριστώ, καλή ανάγνωση!
Μαρία Μαυρίδου-Καλούδη


Η Μαρία Μαυρίδου-Καλούδη μιλάει για το μυθιστόρημά της, Τρεις χιλιάδες ψέματα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αποστακτήριο. Η περιγραφή του Αλέξανδρου Ακριτίδη λέει:
Τρεις χιλιάδες ψέματα. Μια ιστορία που εκτυλίσσεται γύρω από τρεις γενιές γυναικών, τις οποίες χαρακτηρίζει ο σκληρός και ιδιαίτερα αδίστακτος χαρακτήρας τους. Πρωταγωνίστριες μιας σιωπηλής και υποχθόνιας μάχης, που φτάνουν ως τα άκρα για να πετύχουν τους στόχους τους, μη λογαριάζοντας σχεδόν ποτέ τις συνέπειες. Στη σκιά τους, άνθρωποι του οικογενειακού ή επαγγελματικού περιβάλλοντος, που πασχίζουν να κερδίσουν την αξία της υπόστασής τους κάτω από τη διαρκή πίεση των αλλεπάλληλων "παράξενω" γεγονότων. Φόνοι, δολοπλοκίες, απαγωγές, κακοποίηση, μυστικά… Όλα μπλεγμένα στον ιστό μιας αράχνης, που ποτέ κανείς δεν θα καθαρίσει από τη σκοτεινή γωνιά της ανθρώπινης ψυχής.
Με φόντο τα κέντρα διασκέδασης των προηγούμενων δεκαετιών και τις ραδιουργίες που "υποθάλπει" η ζωή της νύχτας, οι ήρωες της Μαρίας Μαυρίδου-Καλούδη αγωνίζονται ο καθένας για τους δικούς του στόχους. Με θεμιτά και με αθέμιτα μέσα. Με καλοσύνη αλλά και απέραντη μοχθηρία. Με αισθήματα αλτρουισμού αλλά και με υπερεκτίμηση του "εγώ" τους.
Θα αντικρίσει, τελικά, η αλήθεια το φως; Θα πληρώσουν όσοι ευθύνονται για τόσες άνομες πράξεις; Ένα είναι βέβαιο. Αυτό το μυθιστόρημα θα σας πείσει πως ό,τι κι αν φαίνεται εξωπραγματικό μπορεί τελικά να το γέννησε η ίδια η ζωή…

Η Μαρία Μαυρίδου-Καλούδη, γεννήθηκε στην Διομήδεια της Ξάνθης, από γονείς Πόντιους. Μοίρασε τα παιδικά, έως και τα νεανικά της χρόνια, στην Θεσσαλονίκη και στην Γερμανία, και εδώ και χρόνια ζει στην Νέα Μηχανιώνα. Εργάστηκε ως διερμηνέας, μεταφράστρια, γραμματέας και άλλα. Η αγάπη της για τα ζώα και το περιβάλλον, ήταν η αφορμή να ξεκινήσει να γράφει με ήρωες τα ζώα. Δεν στάθηκε όμως εκεί. Συνέχισε να γράφει, μυθιστορήματα, ιστορικά, αστυνομικά, κοινωνικά, θεατρικά σενάρια στην ελληνική και την ποντιακή διάλεκτο. Περιβάλλον, οικογένεια, αγάπη για την πατρίδα, είναι τα μονοπάτια που την οδήγησαν στους έντιμους προορισμούς που είχε θέσει ως στόχο ζωής. Στην εργογραφία της περιλαμβάνονται οι τίτλοι: Τα μυστικά του ανέμου, Ο ουστ από 'δω, Οι Αχούληδες και οι Σευτελήδες, οι Εξυπνούληδες και οι Χαζούληδες

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη