Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Η Μαρίνα Ατματσίδου και το Όλα γίνονται για κάποιο λόγο

Το μυθιστόρημά μου «Όλα γίνονται για κάποιο λόγο» αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο μέρος είναι αυτοβιογραφικό. Θέλω μέσω του βιβλίου μου να γνωρίσει ο κόσμος τις περιπέτειες που αντιμετωπίσαμε οι Πόντιοι, μέχρι να επιστρέψαμε στην αγαπημένη Πατρίδα. Επειδή δεν είχα συγγραφική εμπειρία σκέφτηκα να περιγράψω τα δικά μου βιώματα, αλλά δεν έμεινα εκεί, πρόσθεσα ιστορίες άλλες πραγματικές κι άλλες φανταστικές.
Το δεύτερο μέρος είναι σχεδόν μυθοπλασία. Λέω "σχεδόν", διότι στηρίζεται σε μια πραγματική ιστορία, που μου είχε πει ο πατέρας μου, για κάποιον, που άθελά του σκότωσε έναν Τούρκο, όταν εκείνος πήγε μια νύχτα να κλέψει την αγελάδα του. Αναγκάστηκε να ξενιτευτεί, για να σώσει τον εαυτό του και την οικογένειά του. Έτσι προέκυψε η ιστορία του Ιορδάνη. Έχει αρκετά πραγματικά στοιχεία αλλά και φανταστικά.

Δημιούργησα τους ήρωές μου βασισμένη σε χαρακτήρες ανθρώπων που έχω γνωρίσει ή μου έχουν περιγράψει. Μια συνάδελφος, σε μια κουβέντα μας, αναφέρθηκε σε μια μακρινή της θεία. Για κάποιο λόγο αυτή τη θεία πολύ τη συμπάθησα. Η ηρωίδα μου η Ερασμία έχει αρκετά από τα χαρακτηριστικά της.

Ο αναγνώστης του βιβλίου μου θα "ταξιδέψει" σε πολλά και διάφορα μέρη. Μου αρέσουν τα ταξίδια κι αυτό με βοήθησε όσο το έγραφα. Όπως η ιστορία του Χαράλαμπου και της Ελπίδας, που αναζητώντας μια καλύτερη ζωή βρέθηκαν στην Αιθιοπία.

Η ιστορία της Πίστης-Βέρας αντιπροσωπεύει πολλούς ανθρώπους της εποχής που περιγράφω στο βιβλίο. Ήθελα να δείξω πως η ζήλεια και ο φθόνος ευθύνονται για την κατάληξη των ανθρώπων, άλλα και πως ο καλός, ο τίμιος, ο ντόμπρος κάποια στιγμή θα δικαιωθούν.

Θα ήθελα το βιβλίο μου να το διαβάσει όσο περισσότερος κόσμος γίνεται, για να μάθει τις περιπέτειες-ζωής της γενιάς του πατέρα μου και της δικής μου. Φαντάζομαι πως οι συνομήλικοί μου Πόντιοι θα θυμούνται τα βιώματά τους και θα τα έχουν μεταφέρει στα παιδιά τους.
Εύχομαι και ελπίζω να βρεθούν κι άλλοι να περιγράψουν πιο αναλυτικά την κατάσταση που επικρατούσε τη δεκαετία του ογδόντα και του ενενήντα με μας τους Έλληνες του Πόντου.

Όλα γίνονται για κάποιο λόγο, Μαρίνα Ατματσίδου

Η Μαρίνα Ατματσίδου γράφει για το μυθιστόρημά της, Όλα γίνονται για κάποιο λόγο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φίλντισι. Αντί περίληψης διαβάζουμε:
Αφορμή για να γραφτεί αυτό το βιβλίο ήταν η επιθυμία μου να μάθει ο κόσμος κάποιες αλήθειες για τη μετανάστευση των Ποντίων, της δικής μου γενιάς, από τη Σοβιετική Ένωση. Ένα βασικό θέμα ήταν οι λαϊκές αγορές, στις οποίες οι οικογένειές μας αναγκάστηκαν να πουλάνε διάφορα πράγματα. Επειδή δεν είχα συγγραφική εμπειρία, και την ελληνική γλώσσα την έμαθα αρκετά μεγάλη (ήξερα την ποντιακή διάλεκτο) χαίρομαι που με την πάροδο του χρόνου έμαθα αρκετά καλά ελληνικά, και μπόρεσα να γράψω αυτό το βιβλίου εξιστορώντας ένα μέρος της δικής μου ζωής.
Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία μέρη. Το πρώτο μέρος ξεκινάει με τον γάμο της κόρης μου. Στο δεύτερο μέρος αναφέρομαι τους καλεσμένους στο γάμο της. Και το τρίτο μέρος είναι η ιστορία του Ιορδάνη και των παιδιών του. Το βιβλίο εκτός από αυτοβιογραφικά στοιχεία, και ιστορίες ανθρώπων που έχω ακούσει, περιέχει και φανταστικές ιστορίες και πρόσωπα.
Μαρίνα Ατματσίδου
Η Μαρίνα Ατματσίδου είναι Ελληνίδα ποντιακής καταγωγής. Γεννήθηκε το 1965 στην πόλη Σουχούμι στον Καύκασο. Σπούδασε στο Στοματολογικό πανεπιστήμιο της Μόσχας. Το 1987 με την οικογένειά της μετανάστευσε στην Ελλάδα. Είναι παντρεμένη κι έχει δύο παιδιά. Εργάζεται στο ορθοδοντικό τμήμα του ΕΟΠΥΥ από το 1987. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια δημιουργικής γραφής στο Μικρό Πολυτεχνείο, στο τμήμα της Χριστίνας Οικονομίδου.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη