Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η Σαμάνθα και ο Μαξ στο βυθό της ασφάλτου

Πάρις Σκαρτσολιάς και Εύη Τσάφου

Ο Άκης Δήμου είναι πλέον καταξιωμένος δραματουργός και μας έχει παρουσιάσει πάνω από είκοσι θεατρικά έργα, ανάμεσά τους τα γνωστά «Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης», «…και Ιουλιέτα» και «Σιγά τα αίματα».
Το έργο «Η Σαμάνθα και ο Μαξ στο βυθό της ασφάλτου», που είδαμε στο αγαπημένο θέατρο Vault, γράφτηκε από τον συγγραφέα το 1996 και όπως λέει ο ίδιος: «Η Σαμάνθα και ο Μαξ με ακολουθούν από το 1996. Τότε τους πρωτοβρήκα σε έναν τυχαίο δρόμο, τότε τους πρωτοέγραψα.». Το έργο έκανε την πρεμιέρα του το 2005 στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν σε σκηνοθεσία Θόδωρου Γράμψα με πρωταγωνιστές τους Θοδωρή Αντωνιάδη και την Γιάννα Κανελλοπούλου.
Σήμερα, ο τότε πρωταγωνιστής, ο Θοδωρής Αντωνιάδης, αλλάζει ρόλο και αναλαμβάνει να σκηνοθετήσει το έργο, το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Vault το 2019 και επαναλαμβάνεται φέτος για λίγες παραστάσεις. Η σκηνοθεσία του Αντωνιάδη αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την σκοτεινή ατμόσφαιρα αυτού του έργου. Στην προσπάθειά του αυτή έχει συμμάχους τους δύο πρωταγωνιστές του, τους φωτισμούς του Γιώργου Παπανδρικόπουλου, τα λειτουργικά σκηνικά της Ανδρομάχης Αρβανίτη και τα κουστούμια της Μαρίας Μαγγίρα.

Πρόκειται για ένα σκοτεινό έργο, ένα σκληρό έργο και δεν είναι τυχαίο που επισημαίνεται ότι η παράσταση είναι κατάλληλη για άτομα άνω των δεκαέξι ετών.
Η Σαμάνθα και ο Μαξ είναι δύο κατατρεγμένοι αυτού του κόσμου, δύο απροσάρμοστοι, δύο προβληματικοί άνθρωποι που συναντιούνται στους νυχτερινούς δρόμους μιας αφιλόξενης και επικίνδυνης πόλης. Αυτή έχει κακοποιηθεί σεξουαλικά στη ζωή της και έχει αντιμετωπιστεί σαν πόρνη. Αυτός έχει ομοίως βιαστεί από την ίδια τη μητέρα του αρχικά και από άλλους άντρες αργότερα. Είναι και οι δύο κατεστραμμένοι. Και οι δύο βρίσκουν την παρηγοριά ο ένας στη συντροφιά του άλλου αλλά και στις ονειροφαντασίες τους και στα «παιχνίδια» τους. Αυτή θα επιθυμούσε μια ερωτική σχέση μεταξύ τους αλλά αυτός δεν μπορεί να ανταποκριθεί, ίσως γιατί δεν θέλει να χαλάσει την καλή τους σχέση, αφού για αυτόν το σεξ είναι μόνο βρόμικο και αισχρό.

Πάρις Σκαρτσολιάς και Εύη Τσάφου

Στην παράσταση τού Vault η Σαμάνθα ερμηνεύεται από την Εύη Τσάφου και ο Μαξ από τον Πάρι Σκαρτσολιά (που τον γνωρίσαμε ως γιο του Χάρη Ρώμα στο «Καφέ της Χαράς»). Ο Σκαρτσολιάς αποδεικνύεται ένας χαρισματικός νέος ηθοποιός όσο περνάνε τα χρόνια, καταφέρνει να παρουσιάσει έναν προβληματικό και ανάπηρο Μαξ. Έναν άνθρωπο ξεχαρβαλωμένο, Εν αντιθέσει, η Σαμάνθα της Εύης Τσάφου, παρόλο που είναι σημαδεμένη και χτυπημένη από τη ζωή της, αναδεικνύεται ως η πιο δυνατή ανάμεσά τους. Έχει ακόμα αρκετή δύναμη μέσα της για να ξεκινήσει από την αρχή. Ίσως για αυτό, ο χαρακτήρας της είναι αυτός που αποζητεί την σεξουαλική επαφή με τον Μαξ. Ή ίσως πιστεύει ότι μέσα από τον σεξ θα τον φέρει πιο κοντά της, γιατί με αυτό τον δρόμο έχει μάθει να φέρνει κοντά της τους ανθρώπους (ή αυτόν της έχουν μάθει!). Η Εύη Τσάφου είναι συγκλονιστική στον ρόλο της Σαμάνθας.

Τα σκηνικά είναι της Ανδρομάχης Αρβανίτη· είναι τα απομεινάρια ενός παλιού λούνα παρκ. Σιδερένιες σκαλωσιές, ένα χαλασμένο αλογάκι του καρουζέλ, λάστιχα πεταμένα στο πίσω μέρος, μια κούνια, η ρεκλάμα ενός ξενοδοχείου που αναβοσβήνει. Αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο το παρακμιακό κλίμα της αφιλόξενης πόλης.
Τα κουστούμια είναι της Μαρίας Μαγγίρα: ξεφτισμένο τζιν και δερμάτινο μπουφάν για τον Μαξ, ψηλοτάκουνες ασημί γόβες και ντεκολτέ φαντεζί φόρεμα για την Σαμάνθα.
Οι φωτισμοί του Γιώργου Παπανδρικόπουλου, ταιριαστοί με το όλο περιβάλλον: έντονοι στις συγκλονιστικές στιγμές του ζευγαριού, κόκκινο βαθύ πέφτει στα πρόσωπά τους στις εξομολογήσεις τους και το φως εναλλάσσεται με το απόλυτο σκοτάδι.



Σημείωμα σκηνοθέτη:
2019: 13-14 χρόνια μετά, στο σήμερα, συναντάω και πάλι τη Σαμάνθα και τον Μαξ… Από την άλλη όχθη αυτή τη φορά… Του σκηνοθέτη. Συνομιλώντας με τα όνειρα, την προσωπικότητα, τη «ματιά» δύο νέων άξιων συναδέλφων, της Εύης Τσάφου και του Πάρι Σκαρτσολιά, παρέα με πολύτιμους συνεργάτες-«συνεπιβάτες»!
Όσο για μένα, η πολυεπίπεδη γραφή του Άκη Δήμου είναι το ασφαλέστερο μέσο να προσπαθήσω, από άλλη θέση τώρα, να διανύσω εντός μου μια ουσιαστική καλλιτεχνική διαδρομή. Να μοιραστώ τα συναισθήματα και τις σκέψεις μου μέσα από αυτούς του δύο ήρωες, όχι επειδή τους «ξέρω» από παλιά, αλλά επειδή θέλω να τους ξαναγνωρίσω στο σήμερα. Στο τώρα! Εύχομαι η «ματιά» μας να «συναντήσει» την ψυχή σας!
Θοδωρής Αντωνιάδης
Συντελεστές:
Κείμενο: Άκης Δήμου
Σκηνοθεσία: Θοδωρής Αντωνιάδης
Σκηνικά: Ανδρομάχη Αρβανίτη
Κοστούμια: Μαρία Μαγγίρα
Μουσική: Μάριος Τσικνής
Σχεδιασμός Φωτισμού: Γιώργος Παπανδρικόπουλος
Επιμέλεια Κίνησης: Φρόσω Κορρού
Βοηθός Σκηνοθέτη: Αλέξανδρος Πέρρος
Σκηνοθεσία Τρέιλερ: Γιάννης Λαπατάς
Μοντάζ Τρέιλερ: Στέλλα Φιλιπποπούλου
Φωτογραφίες Παράστασης
Αφίσα: Κωνσταντίνος Λέπουρης
Μακιγιάζ: Παρή Καλουδά
Κατασκευή Σκηνικού: Γιάννης Δαμίγος
Διεύθυνση Παραγωγής: Αλέξανδρος Πέρρος - Φωτεινή Σάιντερς
Παραγωγή: Aude Sapere productions - ARTemis productions
Γραφείο Τύπου & Επικοινωνίας: Χρύσα Ματσαγκάνη
Διανομή: ΜΑΞ: Πάρις Σκαρτσολιάς, ΣΑΜΑΝΘΑ: Εύη Τσάφου

Κάθε Σάββατο στις 21:15 και Κυριακή στις 18:15, (για λίγες παραστάσεις) στο VAULT THEATRE PLUS [Μελενίκου 26 Βοτανικός, 2130356472]

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη