Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης *** 1ος Διαγωνισμός Παραμυθιού koukidaki: Κυκλοφορεί ήδη το συλλογικό έργο, με κείμενα που διαγωνίστηκαν, από τις εκδόσεις Δερέ. *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμς ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Πάροδος * Μέτοικοι καιροί * Στην Ύδρα αέναα θα επιστρέφεις * Η ανταλλαγή * Η ζωή αλλιώς * Η αλήθεια μου... η μισή * Μαθήματα εμπιστοσύνης ** Ποίηση: Cyborg Sapiens * Αβινιόν * Ευτελή τιμαλφή: Σονάτες και καντάτες ** Διηγήματα: Βραχέα ρήματα: Επτά μικρές ιστορίες * Ξιπασμένες νοικοκυρές ** Άλλα: Ψίθυροι από μια άλλη ζωή * Μπίτερ λοβ & μαύρες γάτες * Συνοικία Αγία Φωτεινή * Έξι τίτλοι των εκδόσεων Εκλυστής * Οδηγός βικτωριανής απόλαυσης * Ο Κεκλημένος ** Νουβέλες: Οι πυγολαμπίδες θα λάμπουν στο σκοτάδι (για πάντα) * Διαμέρισμα με αριθμό 7 * Τα κόκκινα παπούτσια * Επί –θεμάτων, γευμάτων και αισθημάτων– κοινωνία * Γράμματα στη μαμά

Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2022

Ο Κυριάκος Γατουρτζίδης και Ο κύριος Κάπα, θα έλεγε κανείς

Από το εξώφυλλο της συλλογής μικροδιηγημάτων του Κυριάκου Γατουρτζίδη, Ο κύριος Κάπα θα έλεγε κανείς, και φωτογραφία του ίδιου

Πώς σας ήρθε η ιδέα;
Κυριάκος Γατουρτζίδης: Αν αναφέρεστε στο είδος του έργου  –μικροδιηγήματα– σκέφτηκα πως ένα βιβλίο σαν αυτό, το οποίο συνιστά ουσιαστικά ένα σπονδυλωτό μυθιστόρημα, αν δομηθεί με την μορφή αυτοτελών ιστοριών είναι πιο πρακτικό και εύληπτο.
Όσον αφορά στο περιεχόμενο, νομίζω καθείς έχει πιάσει «πένα» δύσκολα μπορεί να πει πράγματι πώς του ήρθε η ιδέα, απλώς έρχεται, σαν τον έρωτα είναι.

Πού γράψατε το βιβλίο σας;
Κ.Γ.: Όπου έβρισκα λίγο χρόνο και χώρο για να γράψω μία έστω ιστορία· όταν θες κάτι να γράψεις δεν κοιτάς τόσο το πού θα βρίσκεσαι εσύ αλλά το πού θα βρεθεί το ό,τι σκέφτεσαι.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Κ.Γ.: Έγραφα συστηματικά, όπως και γράφω, γιατί μου αρέσει, αν δεν σ' αρέσει δε γίνεται. Μέσα σε ένα εξάμηνο χονδρικά το έργο ήταν έτοιμο, η επιμέλεια πήρε πολλαπλάσιο χρόνο παρ' όλ' αυτά.

Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Κ.Γ.: Κάτι που επενδύθηκε με μεράκι, οι άλλοι χαρακτηρισμοί ανήκουν δικαιωματικά στους αναγνώστες, αυτοί θα κρίνουν.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Κ.Γ.: Είναι ένα πάντρεμα του ρεαλισμού με τον σουρεαλισμό, το οποίο αποδίδει στιγμιότυπα της ρεαλιστικής και σουρεαλιστικής καθημερινότητας όλων μας.

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Κ.Γ.: Τα αίτιά του.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Κ.Γ.: Δεν υπάρχουν ακριβώς ήρωες στο συγκεκριμένο βιβλίο, άλλοι θα σας μιλήσουν για τρεις, άλλοι για έναν, ο καθείς δίνει την ερμηνεία του, η δική μου ελάχιστα μετράει.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Κ.Γ.: Αυτό που θα ήθελα είναι προβληματισμό, θα ήμουν χαρούμενος αν κάποιος διαβάζοντας μια ιστορία κάτσει μετά να σκεφτεί, όχι την ιστορία, ούτε τα κρυφά νοήματα, να σκεφτεί, ό,τι θέλει και του πάει η καρδιά, απλώς να σκεφτεί. Το αν το κατάφερα δεν μπορώ να το απαντήσω.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Κ.Γ.: Έχω ένα θέμα με τις έννοιες, φαίνεται και στο βιβλίο, δίνω μια απόχρωση –ίσως– υποκειμενική στις περισσότερες, οπότε μιλώντας για αγωνία πολλά θα μπορούσαμε να εννοούμε.

Αγαπάτε...
Κ.Γ.: Όσους κρατάνε ζωντανή τη λογοτεχνία, κατά 90% αυτοί είναι οι αληθινοί αναγνώστες.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Κ.Γ.: Δεν κατατάσσω σε κατηγορίες εύκολα τους αναγνώστες, δεν ξέρω αν θα το λατρέψει κανείς, αν το κάνει θα έχει τους λόγους του πάντως.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Κ.Γ.: Δεν θα έλεγα ποτέ ότι «πρέπει» να διαβάσει κάποιος κάτι, είναι ζήτημα προσωπικών προτιμήσεων κυρίως.

Πού/πώς μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Κ.Γ.: Στον ιστότοπο του εκδοτικού οίκου Ελκυστής, οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο (άμεσα ή κατόπιν παραγγελίας) ή και με προσωπική επικοινωνία μαζί μου.

Πού μπορούμε να βρούμε εσάς;
Κ.Γ.: Όποιος θέλει μπορεί να μου στείλει στο e-mail μου kiriakos.gat@gmail.com ή το Instagram kiriakos_gatourtzidis και να μιλήσουμε για ό,τι επιθυμεί· ό,τι και να αποτυπωθεί σε ένα χαρτί άμεσα ή έμμεσα είναι το αποτέλεσμα της επικοινωνίας μας με τους άλλους, κανένα βιβλίο δεν θα είχε γραφεί αν όλοι ήμασταν κλεισμένοι –καθαυτοί– στο σπίτι, σε διαδικτυακά κελιά. Λογοτεχνία είναι επικοινωνία, από την αρχή μέχρι το τέλος.

Ποια μουσική;
Κ.Γ.: Εκείνη που θα βοηθούσε τον καθένα να διαβάσει με μεγαλύτερη ευχαρίστηση το βιβλίο.

Ποιο άρωμα;
Κ.Γ.: Το άρωμα της νύχτας, πιστεύω ότι η νύχτα έχει άρωμα, πολύ οσφρητικά φωτεινό.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Κ.Γ.: Είναι στιγμές που αποτυπώθηκαν με την δική μου προσέγγιση στο χαρτί, αν δεν ήταν βιβλίο δεν θα έπαυαν να έχουν υπάρξει ως στιγμές.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Κ.Γ.: Δεν λέω τον εαυτό μου συγγραφέα, όχι ακόμα, προς το παρόν γράφω γιατί αγαπάω την γραφή, προς το παρόν έχω πολλά να μάθω από όλους σας.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Κ.Γ.: Πολλούς, αλλά έχω αδυναμία στον Ν. Καζαντζάκη.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Κ.Γ.: Όλοι σε επηρεάζουν, κάθε στιγμή, συγγραφείς και μη.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Κ.Γ.: Αγάπη και όρεξη χρειάζεται, όλα τα άλλα είναι μύθος.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Κ.Γ.: Δεν ξέρω καν τι ορίζεται ως επιτυχία.

Τι την αποτυχία;
Κ.Γ.: Ξέρω τι είναι όμως αποτυχία, κάτι ανύπαρκτο και ανυπόστατο.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Κ.Γ.: Όλα θέλουν μέτρο, αλλά εδώ ίσως και μια μικρή κατάχρηση να ήταν ευεργετική.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Κ.Γ.: Εξαρτάται αν θεωρεί κανείς τον εαυτό του ήρωα ή συγγραφέα ενός τέτοιου βιβλίου, οι ήρωες δεν δίνουν τίτλους, οι συγγραφείς ενίοτε· όπως και να 'χει η ζωή είναι όμορφη και περίεργη.

Ο κύριος Κάπα, θα έλεγε κανείς, Κυριάκου Γατουρτζίδη

Ο Κυριάκος Γατουρτζίδης απάντησε στο ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για το βιβλίο του, Ο κύριος Κάπα θα έλεγε κανείς, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελκυστής. Στην περίληψη διαβάζουμε:
Πρόκειται για μια συλλογή αυτοτελών ιστοριών μικρού μήκους. Ήρωες του βιβλίου είναι ο κύριος Κάπα, ο αφηγητής αλλά και ο… "κανείς". Η Αγάπη, ο χρόνος και ο θάνατος συνθέτουν κυρίως τη θεματική αυτού του έργου, το οποίο εν τέλει παρουσιάζει μια εσωτερική νοηματική ενότητα. Αυτή αποδίδεται μέσα από στιγμιότυπα της καθημερινότητας και του ρεαλισμού τα οποία μπλέκονται με τον σουρεαλισμό. Οι χαρακτήρες διαμορφώνονται έτσι μέσα από κάθε ιστορία, ενίοτε και συγχέονται μεταξύ τους, όπως άλλωστε συμβαίνει με τις ίδιες τις λέξεις στους τίτλους.
Το να αγαπάς είναι υπερήφανη αποδοχή της ταπείνωσης
Το να αγαπάς είναι ευλογημένη τρέλα
Το να αγαπάς είναι ιδιοφυής χαζομάρα
Ο Κυριάκος-Αλέξιος-Εφραίμ Γατουρτζίδης γεννήθηκε στο Μαρούσι το 2001 και μεγάλωσε στο Περιστέρι, τον μόνιμο τόπο κατοικίας του. Το 2019 εισήχθη στη Νομική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Έχει γράψει σε συλλογικά έργα: στο βιβλίο «Μείνε κοντά μου από μακριά» των εκδόσεων Πηγή, το e-book «200 χρόνια τώρα» των εκδόσεων Μεταίχμιο και τη συλλογή παραμυθιών «Ηλιαχτιδοπαραμυθάκια» των εκδόσεων Ηλιαχτίδα. Έχει αρθρογραφήσει για την Εφημερίδα Εστία και διάφορες νομικές ιστοσελίδες.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο/-α που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Η ανταλλαγή, Νίκου ΤσουρλάκηΑβινιόν, Χρυσής ΓιάντσιουΣτην Ύδρα αέναα θα επιστρέφεις, Νέλλης ΣπαθάρηΈξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςCyborg Sapiens, Δημήτρη ΟρφανίδηΒραχέα ρήματα: Επτά μικρές ιστορίες, Παναγιώτη ΚωνσταντόπουλουΜέτοικοι καιροί, Νίκου Σκορίνη
Τα κόκκινα παπούτσια, Μαρίνας Ξένου-ΚασσιανούΟδηγός βικτωριανής απόλαυσηςΟ Κεκλημένος, Ελένης ΣέννοιαΣυνοικία Αγία Φωτεινή, Κωνσταντίνου ΓρηγοριάδηΓράμματα στη μαμά, Τώνιας ΣαμαράΟι πυγολαμπίδες θα λάμπουν στο σκοτάδι (για πάντα), Θεόδωρου ΟρφανίδηΞιπασμένες νοικοκυρές, Έφης Καραμπά
Επί –θεμάτων, γευμάτων και αισθημάτων– κοινωνία, Μαρίας ΑποστολάκουΗ αλήθεια μου... η μισή, Έλλη ΞυρούΕυτελή τιμαλφή: Σονάτες και καντάτες, Γιώργου ΚαριώτηΨίθυροι από μια άλλη ζωή, Αθανάσιου ΔαββέταΗ ζωη αλλιώς, Αναστασίας Ξενοφώντος-ΓαϊτάνουΔιαμέρισμα με αριθμό 7, Καίτης ΔροσίνηΜαθήματα εμπιστοσύνης, Φίλιππου Πισσαλίδη