Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Ο Εντμόντ-Ανδρέας Σαλβάρης και Το αστικό των φαντασιώσεων: Δανάη και Ορφέας

Από το εξώφυλλο του μυθιστορήματος του Εντμόντ-Ανδρέα Σαλβάρη, Το αστικό των φαντασιώσεων, και σκίτσο του ίδιου

Τι σας ώθησε να γράψετε αυτό το βιβλίο;
Εντμόντ-Ανδρέας Σαλβάρης: Απλά μια τυχαία γνωριμία με μια γυναίκα στην καθημερινή αστική όταν, μετά από μερικές συζητήσεις μαζί της, έμαθα ότι έπασχε από μια ασθένεια που ονομάζεται σκλήρυνση κατά πλάκας.

Αν θα έπρεπε να το περιγράψετε με μία μόνο λέξη, ποια θα ήταν αυτή;
Ε.Α.Σ.: Κάρμα.

Τι θα συμβουλεύατε εκείνον που επρόκειτο να το διαβάσει;
Ε.Α.Σ.: Να βάλει τον εαυτό του στον ρόλο των δύο πρωταγωνιστών του βιβλίου.

Αν το βιβλίο σας ήταν/γινόταν ένα κανονικό ταξίδι κάπου στον κόσμο, πού θα πηγαίναμε και πόσες μέρες θα κρατούσε;
Ε.Α.Σ.: Στον κόσμο της φαντασίας, όσο ο άνθρωπος ζει με τη φαντασία ή η φαντασία στον άνθρωπο.

Κλείστε τη μίνι συνέντευξη με μία φράση/παράγραφο από το βιβλίο.
Ε.Α.Σ.:
Πόσο λίγα μου χρειάζονται για να είμαι ευτυχισμένη. Δε θα αντάλλασσα ποτέ την παροδικότητα της ευτυχίας, με την απεραντοσύνη μιας ζωής χωρίς ευτυχία.

Το αστικό των φαντασιώσεων, Εντμόντ-Ανδρέα Σαλβάρη

Ο Εντμόντ-Ανδρέας Σαλβάρης απαντά μια μικρή συνέντευξη μεγάλων βιβλιοταξιδιών για το μυθιστόρημά του, Το αστικό των φαντασιώσεων, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελκυστής. Αντί περίληψης διαβάζουμε το παρακάτω απόσπασμα:
Απόψε το βράδυ θέλω να ξαναζωντανέψω στο μυαλό μου την ερωτική συνομιλία που είχα με τον Ορφέα. Ο άντρας μου ας αναβιώσει την τελευταία του περιπέτεια με την Καίτη ή με κάποιο άλλο θηλυκό μέσα ή έξω από το μπουρδέλο. Διόλου δε με ενδιαφέρει. Δεν αισθάνομαι ένοχη, ούτε αμαρτωλή, που φλέρταρα με έναν άλλον άνδρα. Ο άντρας μου είχε όλες τις πιθανότητες να παίξει τον ρόλο του Ορφέα τις στιγμές της κατάθλιψής μου. Τις ώρες εκείνες που βρισκόμουν στο χείλος του γκρεμού κι όπου μονάχα ένα νήμα με χώριζε απ' το κενό του. Καρτερούσα ένα χέρι που θα με άρπαζε, θα με τραβούσε πίσω, θα με έσωζε από την ιδέα της αυτοχειρίας, όμως αυτό το χέρι τις στιγμές εκείνες βρισκόταν πολύ μακριά. Ούτε η ίδια δεν ξέρω ποιο άλλο αόρατο χέρι με έσωσε.
Αργότερα η κατάθλιψη μαλάκωσε, επικράτησε η επιθυμία μου για ζωή, μαζί και η ελπίδα για επιστροφή στην προηγούμενη ευτυχισμένη κατάσταση με τον άντρα μου, όπως ήταν στα πρώτα της χρόνια πριν από την ασθένεια.
Η ασθένεια βέβαια εμφάνιζε τις ιδιοτροπίες της, πράγμα μη αρεστό στον διαφορετικά μαθημένο άντρα μου, ειδικά στα ερωτικά μας παιχνίδια. Προσπαθούσα με όλη τη δύναμη του σώματος και της ψυχής μου να εκπληρώσω τις επιθυμίες του, συχνά υποδυόμενη τον ρόλο της ξαναμμένης για σεξ. Δεν έφταιγα όμως όταν η ασθένεια, όπως μια ζηλιάρα ερωμένη, εμφανιζόταν ξαφνικά στο πλάι του άντρα μου και με διέκοπτε στη μέση του ρόλου.
Θα πρέπει κάποιος να συμπάσχει με τον άλλο τις στιγμές εκείνες, για να αντιμετωπίσει τον πειρασμό να μην τον κάνει να αισθάνεται ανίκανος, ανεπιθύμητος, αποτυχημένος σε καθετί στον κόσμο του έρωτα. Ο άντρας μου όμως έδειχνε κατανόηση μόνο όταν έφτανε σε οργασμό, διαφορετικά έπρεπε να υπομένω τις προσβλητικές του εκφράσεις.

Ο Ελληνοαλβανός ποιητής, συγγραφέας και δημοσιολόγος Εντμόντ-Ανδρέας Σαλβάρης γεννήθηκε στις 30 Ιουλίου 1957 στην πόλη της Κορυτσάς. Αφού τελείωσε το λύκειο, συνέχισε τις πανεπιστημιακές σπουδές στην Οικονομική Σχολή των Τιράνων απ’ όπου και αποφοίτησε το 1982. Με τα τραγικά γεγονότα και την πυραμιδική κατάρρευση του ’97 στη χώρα του, μεταναστεύει στη Θεσσαλονίκη, όπου διαβιεί μέχρι σήμερα με τη σύζυγό του και τα δυο του παιδιά. Είναι μέλος της Ένωσης Αλβανών Συγγραφέων Dega e Blerte με έδρα τη Θεσσαλονίκη και της Ένωσης Αλβανών Συγγραφέων Λέσχη Ντρίτα, με έδρα την Αθήνα. Άλλα πεζά έργα (στα αλβανικά, εκτός όπου αναφέρεται διαφορετικά. Η απόδοση των τίτλων στα ελληνικά είναι του συγγραφέα): Το 2006 εκδίδει το πρώτο βιβλίο με βιώματα και μνήμες υπό τον τίτλο Παρ’ όλα αυτά… ζούμε! Το 2012 εκδίδει το μυθιστόρημα Facebook – koobecaF για το οποίο την ίδια χρονιά η Λέσχη Ντρίτα, τον τιμά με το βραβείο Κανταρέ. Το 2016 το μυθιστόρημα Facebook – koobecaF εκδόθηκε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μολύβι στη Θεσσαλονίκη με τίτλο Το κάστρο των σκιών. Το μυθιστόρημα Ένδεκα μέρες της εξομολόγησης, συν μία εκδόθηκε το 2015. Το 2015 έλαβε το βραβείο Frang Bardhi για το διήγημα Psikoanalitika e ecjes από τον σύλλογο Galaktika ATUNIS. Το μυθιστόρημα με τίτλο Το διαμαντένιο δαχτυλίδι εκδόθηκε το 2016. Το 2017 εκδόθηκαν δύο βιβλία: το μυθιστόρημα Εγώ και MY ALTER EGO και η συλλογή διηγημάτων Η άλλη ΕΔΕΜ. Ποιητικές συλλογές (στα αλβανικά. Η απόδοση των τίτλων στα ελληνικά είναι του συγγραφέα): Κάπου… Κάποιον… Κάποιος… (2008), Πώς καταντήσαμε έτσι! (2008), Μην ακολουθείτε τη σκιά! (2009), Μου μίλησε η σιωπή (2010), Ο παραλογισμός ή… (2014). Η συλλογή Με το βλέμμα του Ομήρου εκδόθηκε στα ελληνικά το 2018 από τις εκδόσεις Ελκυστής στη Θεσσαλονίκη. Το έτος 2019 εκδόθηκε το μυθιστόρημα Το αστικό των φαντασιώσεων: Δανάη και Ορφέας και το βιβλίο με ψυχαναλυτικές ιστορίες Το μυστήριο μιας είδησης.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη