Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Τον Ιούνιο του 2022

Επιλογές και προτάσεις πολιτισμού για τον Ιούνιο του 2022. Η ανάρτηση ενημερώνεται διαρκώς. Κρατήστε την στους σελιδοδείκτες κι επιστρέφετε περιοδικά για περισσότερες εκδηλώσεις και θεάματα (και με δωρεάν είσοδο!).

Diana Krall
Η μεγάλη κυρία της jazz σκηνής, η ερμηνεύτρια φαινόμενο που έχει πουλήσει πάνω από 15 εκατομμύρια δίσκους σε ολόκληρο τον κόσμο, η Diana Krall, έρχεται να συναντήσει τους χιλιάδες θαυμαστές της στην Ελλάδα, την Πέμπτη 30 Ιουνίου στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Προσκεκλημένη από το Σωματείο Aurora, ανταποκρίθηκε με θέρμη, θέλοντας να συνεισφέρει με τη σημαντική καλλιτεχνική της υπόσταση στους σκοπούς και το έργο του σωματείου. Στον αγώνα της Αurora κατά της λευχαιμίας, μέσω της προσφοράς βοήθειας στους ασθενείς και στις οικογένειες τους, αλλά και της στήριξης της έρευνας για την καταπολέμηση των αιματολογικών ασθενειών. Η Diana Krall, είναι η σπουδαιότερη ερμηνεύτρια και δημιουργική καλλιτέχνης της σύγχρονης τζαζ. Είναι η μόνη jazz τραγουδίστρια, που έχει δει 8 albums της να πηγαίνουν κατευθείαν στην κορυφή του jazz chart του Billboard, με δύο βραβεία Grammy και με 15 εκατομμύρια πωλήσεις σε όλο τον κόσμο με χρυσούς, πλατινένιους ή πολυπλατινένιους δίσκους. Η Diana Krall έχει κατορθώσει με την μουσική της δεινότητα να ενοποιεί και να ομογενοποιεί απόλυτα τα τραγούδια, να τα χειρίζεται ανεξαρτήτως είδους ή ύφους (σουίνγκ, ποπ, trad jazz κ.λπ.) και να τα φέρνει από πολύ περασμένες δεκαετίες με άνεση στις μέρες μας με τον δικό της αξεπέραστο τρόπο. Δεν είναι απλώς μια μεγάλη ερμηνεύτρια, είναι μία ολοκληρωμένη μουσικός και έχει ήδη τοποθετηθεί δίπλα στις ιστορικές μορφές της jazz και έχει ενσωματωθεί στη μουσική μυθολογία.
Ιάκωβος Μυλωνάς, Μαρία Χριστίνα Τζαβάρα, Αμαλία Κλημοπούλου
Η Diamantaki productions παρουσιάζει την κωμωδία Η τέλεια γυναίκα του Ιάκωβου Μυλωνά. Ο Ιάκωβος Μυλωνάς επιστρέφει σε έναν μοναδικό ρόλο, με μία ερμηνεία καθηλωτική. Όταν τα όνειρα δε γίνονται πραγματικότητα την κατάλληλη στιγμή, τότε μπορεί να γίνουν εφιάλτες. Ο Ιάκωβος Μυλωνάς τα έκανε κωμωδία! Τα παιδικά χρόνια, ο πρώτος έρωτας, η ζωή που ζούμε για να είναι ευχαριστημένοι οι άλλοι, η μοναξιά, η αναζήτηση του ιδανικού, του τέλειου, η λύτρωση, κυριαρχούν στην σκηνή. Μπορεί ένα ανάπηρο κορίτσι να μας δείξει το δρόμο προς την τελειότητα; Μια συγκινητική κωμωδία που θέτει και απαντά σε πολλά ερωτήματα. Στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μουσικής Βιβλιοθήκης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών [6946046566] στις: Σάββατο 4 Ιουνίου, Σάββατο 11 Ιουνίου και Σάββατο 18 Ιουνίου στις 21.00.
Κείμενο - Σκηνοθεσία Ιάκωβος Μυλωνάς | Βοηθός Σκηνοθέτη: Ελένη Νικολουδάκη | Σκηνικά - Κοστούμια: Φίλιππος Παπαθανασίου | Σχεδιασμός Φωτισμού: Αλέξανδρος Πολιτάκης | Ηχοληψία: Ηλίας Στεφάνου | Φωτογραφίες, Τρέιλερ: Νίκος Μαρκεζίνης | Επιμέλεια: Ζωή Σοφιανοπούλου | Παίζουν: Ιάκωβος Μυλωνάς, Μαρία Χριστίνα Τζαβάρα, Αμαλία Κλημοπούλου | Πιάνο - Τραγούδι: Αμαλία Κλημοπούλου | Χορεύει η Νεφέλη Μακρίδου.
Πεθαίνω σαν χώρα
…Θα 'λεγε κανείς πως το αδιέξοδο της χώρας ήταν στις ψυχές των κατοίκων της ή πως η ψυχή όλων των κατοίκων της δεν ήταν παρά το δικό της αδιέξοδο... Το έργο Πεθαίνω σαν χώρα, γραμμένο το 1978 από τον Δημήτρη Δημητριάδη, μας κάνει μάρτυρες μιας χώρας που καταρρέει, σε έναν χρόνο όπου καμιά γυναίκα δεν φέρνει πια παιδί στον κόσμο. Μετά από χίλια χρόνια πολέμου και ενώ ο εχθρικός στρατός πρόκειται να περάσει από ώρα σε ώρα τα σύνορα, βλέπουμε το έθνος να διαλύεται, εξουθενωμένο από την ίδια του την ιστορία και ανίκανο πια να αντισταθεί. Τις στιγμές εκείνες επαληθεύονται οι πιο δυσοίωνες προβλέψεις και περνάμε σε έναν νέο ιστορικό κύκλο, όπου η ανελέητη φαντασία επανέρχεται θριαμβευτικά και δίνει χώρο σε κοσμοϊστορικές ανακατατάξεις. Το τέλος μιας εποχής έχει έρθει όπως ο προμελετημένος θάνατος μιας αθεράπευτης αρρώστιας. Ως τις 7 Ιουνίου κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00 στο BIO Sexploring urban culture [Πειραιώς 84, Αθήνα, 2103425335].
Κείμενο: Δημήτρης Δημητριάδης | Σκηνοθεσία: Αλίκη Στενού | Μουσικός επί σκηνής (Κρουστά): Νίκος Τουλιάτος | Σύνθεση Ηλεκτρονικού Ηχοτοπίου: Τάκης Π. | Κοστούμια, Σκηνικά: Σοφία Παπαγεωργίου | Κατασκευή σκηνικών: Αρτοδυναμική Πέλλετ | Κίνηση: Λίνα Κομνηνού | Φωνητική Διδασκαλία: Γεωργία Κατσίβελου | Σχεδιασμός Φωτισμού: Θωμάς Οικονομάκος | Βοηθός σκηνοθέτη: Δήμητρα Νταντή | Φωτογραφίες, Trailer: Κωνσταντίνος Καρδακάρης | Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη | Παραγωγή: ομάδα ΚΝΟΤ | Ερμηνεύουν (αλφαβητικά): Λίνα Κομνηνού, Συμεών Κωστάκογλου, Δήμητρα Νταντή, Αντώνης Σανιάνος, Αλίκη Στενού
Benjamin Zander
Το Φεστιβάλ Δελφών Το Λάλον Ύδωρ συμπληρώνει φέτος τέσσερα χρόνια και αποτελεί πλέον έναν σημαντικό θεσμό για την πολιτιστική δραστηριότητα της χώρας. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα φιλοξενηθεί στις 24 Ιουνίου μια από τις σημαντικότερες συμφωνικές ορχήστρες του κόσμου, η  Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Βοστώνης (Boston Philharmonic  Youth Orchestra - BPYO), με τον θρυλικό μαέστρο Benjamin Zander. Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν εκατό νέους διακεκριμένους μουσικούς, να ερμηνεύουν συμφωνικά αριστουργήματα της κλασικής μουσικής υπό την διεύθυνση του διεθνώς αναγνωρισμένου αρχιμουσικού και μουσικού παιδαγωγού Benjamin Zander. Δείτε το πρόγραμμα όλων των εκδηλώσεων
Μια γυναίκα χωρίς σημασία
Ο Θίασος ΣΥΝ-ΘΉΚΗ παρουσιάζει στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν - Υπόγειο [Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα, 2103228706, 2103222760] την παράσταση Μια γυναίκα χωρίς σημασία του Όσκαρ Ουάιλντ στις 1, 3, 4, 5, 6, 7 και 8 Ιουνίου στις 21.00 και 4 Ιουνίου στις 18.00. Ο θίασος ΣΥΝ-ΘΉΚΗ επιχειρεί μια πρωτότυπη θεατρική προσέγγιση του έργου του ανατρεπτικού Ιρλανδού συγγραφέα δίνοντας έμφαση στην πολιτική διάστασή του έργου και στα παράλογα μελοδραματικά θεατρικά μοτίβα του. Στο έργο παρουσιάζονται οι συναναστροφές εκπροσώπων της άρχουσας αριστοκρατικής τάξης της Αγγλίας, που φλυαρούν, συνδιαλέγονται, ανταλλάσσουν ευφυολογήματα, ερωτοτροπούν, αλλά ουδέν συναισθάνονται. Για την παράσταση παραγγέλθηκε καινούργια μετάφραση, που υπηρετεί την νέα ανάγνωση που επιχειρεί ο θίασος.
Μετάφραση: Σουζάνα Χούλια | Σκηνοθεσία: Κωστής Καπελώνης | Σκηνογραφία: Ανδρέας Σαραντόπουλος | Κοστούμια: Άννα Βήχου | Σχεδιασμός φωτισμών: Κωστής Καπελώνης | ΠΑΙΖΟΥΝ: Δέσποινα Πόγκα, Μαρία Μακρή, Γιώργος Κροντήρης, Χρήστος Συριώτης, Πέτρος Πέτρου, Φίλια Δενδρινού, Χρυσάνθη Γεωργαντίδου, Δημήτρης Ζουμπούλης, Σάκης Σιούτης, Μάνος Κωστής.
Menios Gounaris Trio παρουσιάζει το album “Set in Motion”
Απόστολου Καρακατσάνη
Η ΔΛ Gallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Απόστολου Καρακατσάνη με τίτλο Lay out. Η ζωγραφική του Απόστολου Καρακατσάνη δημιουργεί χώρους και πτυχώσεις της τρίτης διάστασης που προκύπτουν μέσα από μία προσεκτικά μελετημένη ζωγραφική διαδικασία. Ένας παράδοξος συνδυασμός μηχανικής αίσθησης, εμμονικής επιδίωξης για τον έλεγχό  στο σύνολο της διαδικασίας του ζωγραφίσματος, με ταυτόχρονη διάθεση για  θεματοποίηση της έννοιας της τυχαιότητας. Ως τις 9 Ιουλίου 2022 κάθε Πέμπτη και Παρασκευή 12:00 - 20:00 και Σάββατο 12:00 - 16:00Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη για το κοινό.
Οι Δούλες του Ζαν Ζενέ
Οι Δούλες του Ζαν Ζενέ
. Ένα έργο διαχρονικό. Οι Δούλες, ο φτωχός λαός δεν έχει δικαίωμα να κάνει όνειρα, είναι καταδικασμένος να ζει μέσα στη μιζέρια και να τρέχει για να επιβιώσει. Η Κυρία, η κυρία Εξουσία επιβάλλει τα πάντα με τη γλυκύτητά της και τον αέρα του δυνατού, αφού για την κοινωνία δυνατός είναι αυτός που έχει χρήμα. Οι Δούλες δεν βρίσκουν άλλο τρόπο για να δραπετεύσουν από την πραγματικότητα παρά παίζοντας ένα παιχνίδι-θέατρο. Γρήγορα κι απότομα όμως προσγειώνονται στην ωμή πραγματικότητα φτάνοντας σε αδιέξοδο. Στον Χώρο Τέχνης Ασωμάτων [Αγίων Ασωμάτων 6 , Θησείο, Αθήνα, 2118009838 & 6909192804] τις Δευτέρες 6, 20 και 27 Ιουνίου στις 21.00.
Σκηνοθεσία - κόψιματα κειμένου: Σίμωνας Πάτροκλος | Μουσική επιμέλεια - Συνθέσεις φωτογραφιών - Δημόσιες σχέσεις: Ζωή Τριανταφυλλίδη | Σκηνικά - Κουστούμια: Ιωάννα Προσμίτη, Δέσποινα Χαριάτη & Χώρος Τέχνης Ασωμάτων | Φωτισμοί - Ήχοι - Επικοινωνία παράστασης: Αλίκη Πήτερσον | Φωτογραφίες: Θάνος Φάρφας | Παίζουν κατά σειρά εμφάνισης: Κλαίρη: Ζωή Τριανταφυλλίδη, Σολάνζ: Δέσποινα Χαριάτη, Κυρία: Ιωάννα Προσμίτη.
Αντιγόνη, μετέωρη
Η Αντιγόνη, μετέωρη. Μια ξένη που δεν ανήκει ούτε στο φως ούτε στο χώμα. Το έργο μετέωρο, εκεί που χτίζεται διαλύεται, ένα γιαπί. Η πόλη μετέωρη, μετά από άγριο πόλεμο, παλεύει να σταθεί. Ο Κρέων θέλει να επιβάλλει δικαιοσύνη, αδέκαστος. Μετά από τη θυσία του παιδιού του βυθίζεται στη μαύρη τρύπα της Άτης, της αδυσώπητης θεάς που σε κάνει να βλέπεις για σωστό το λάθος. Ο θίασός μας μέσα από θραύσματα επιθυμεί να διαγράψει μια χειρονομία, μια διαδρομή, μνήμη για τους νεκρούς του, να εκπληρώσει μια κηδεία που δεν έγινε. Που δεν γίνεται, καθώς η δίνη των γεγονότων μάς πετάει συνεχώς στο αύριο. Στο πάντα, στέκονται οι αγαπημένοι μας σαν σήματα, όπως οι κούκοι στα μονοπάτια, σαν πέτρινα μνήματα στην άκρη της θαλάσσης. Τα υλικά μας εύθραυστα. Στοιχεία της τελετουργίας του θρήνου, διαβατήριων τελετών, ίχνη αρχέγονων χορών, μουσική άχρονη, συνθέτουν μια ιδιόμορφη παρτιτούρα, μετέωρη στο σύνορο. Στο θέατρο Σφενδόνη [Μακρή 4, Ακρόπολη, 2155158968] από 8 ως 23 Ιουνίου από Τετάρτη ως Σάββατο στις 21.00 και Κυριακή στις 20.00.
Μετάφραση: Μίνως Βολανάκης | Σκηνοθεσία - Δραματουργική επεξεργασία: Ρηνιώ Κυριαζή | Μουσική: Νίκος Βελιώτης | Σκηνικός χώρος: Σωτήρης Μελανός | Κοστούμια: Ματίνα Μέγκλα | Φωτισμοί: Στέβη Κουτσοθανάση | Ηθοποιοί: Δήμητρα Γκλιάτη, Ειρήνη Κουμπαρούλη, Αρετή Πολυμενίδη, Γιούλη Καρναχωρίτη, Μοχάμεντ Μπελχέντι, Ρηνιώ Κυριαζή | Βοηθός σκηνοθέτη: Τάσος Κωλέτσης | Βοηθός σκηνογράφου: Άννα Ζήση | Φωτογραφίες: Karol Jarek | Αφίσα: Παναγιώτης Ανδριανός | Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη
Έργο Μαρίνας Βλαχάκη
Η Αίθουσα Τέχνης ArtPrisma [Κουντουριώτου 187 στον Πειραιά, 2104296790] παρουσιάζει τη δουλειά της ζωγράφου Μαρίνας Βλαχάκη, με τίτλο Μια θάλασσα μέσα μου, έως το Σάββατο 18 Ιουνίου. Έργα που μας ταξιδεύουν με οδηγό το βαθύ μπλε στο απέραντο γαλάζιο. Επιμέλεια έκθεσης: Ίρις Κρητικού | Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 10:30-15:00 και 18:00-21:00 και Τετάρτη και Σάββατο 10:30-15:00.
FeCHA
Το Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας FeCHA επιστρέφει για 6η χρονιά, μεταξύ 2-10 Ιουνίου με 11 ταινίες μυθοπλασίας, αφιέρωμα στα βραβεία Goya 2022 με 6 επιλεγμένες ταινίες μικρού μήκους, δύο ντοκιμαντέρ, ένα αφιέρωμα στον μεξικανό σκηνοθέτη Αρτούρο Ρίπστεϊν κ.ά. Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στο θερινό κινηματογράφο Ελληνίς Cinemax Europa Cinemas, στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση και στον θερινό κινηματογράφο Τριανόν Filmcenter Europa Cinemas.
Χθες το βράδυ
Ανανεωμένη και πιο ρυθμική με τη συνοδεία drums, η μουσική παράσταση Χθες το βράδυ συνεχίζει το επιτυχημένο ταξίδι της με το Τρένο στο Ρουφ [2105298922, 6937604988, Σιδηροδρομικός & Προαστιακός Σταθμός Ρουφ, επί της Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως] στον ομορφότερο ίσως καλοκαιρινό χώρο της πόλης, την open-air Αποβάθρα του Τρένου, για τρεις μόνο Παρασκευές του Ιουνίου 3, 10 και 24 στις 21.30. Αξέχαστα μουσικά κοµµάτια σε mainstream jazz διασκευές με φόντο το θρυλικό Orient Express, τις ανθισμένες πικροδάφνες και το άρωμα της jazz. Μουσική εμβληματικών συνθετών του παρελθόντος, από την κλασσική μουσική ως τον κινηματογράφο και φυσικά... τραγούδια, με εμφανή επιρροή από την jazz της εποχής τους. Τραγουδά η Αθηνά Ρούτση, στο µπάσο ο Γιώργος Γεωργιάδης, στα ντραμς ο Γιώργος Πολυχρονάκος, στο πιάνο και τις ενορχηστρώσεις ο ∆ηµήτρης Καλαντζής. Η παράσταση, όπως και ο ομότιτλος δίσκος που έχει κυκλοφορήσει, είναι αφιερωμένα στον μεγάλο πιανίστα της ελληνικής jazz, Μανώλη Μικέλη.
Φτιάξε τη δυστυχία σου μόνος σου
Φτιάξε τη δυστυχία σου μόνος σου
ονομάζεται η νέα θεατρική παράσταση της πρωτοποριακής σκηνοθέτη Γεωργίας Ανδρέου, που μας καλεί να καταρρίψουμε την προκατάληψη της ευτυχίας και παρουσιάζεται 15 - 23 Ιουνίου 2022 (Τετάρτη και Πέμπτη στις 21.00) στο Μπάγκειον Ξενοδοχείο [Πλατεία Ομονοίας 18, 6955005859]. Πώς φτιάχνεται η δυστυχία; Μέσα από 13 πρακτικά μαθήματα που "παραδίδονται" από τους ηθοποιούς. Θέλεις να είσαι δυστυχισμένος; Ο Κώστας Δημουλέας θα σου δώσει τον ρυθμό μέσα από τις πρωτότυπες μουσικές του συνθέσεις, ο Βασίλης Μπαρμπαρίγος θα ντύσει τη δυστυχία σου με στυλ, η Ζέφη Μπαρτζώκα θα χορογραφήσει τη μελωδία της δυστυχίας και η Βασιλική Γώγου θα φωτίσει τα βήματά σου. Ακόμα να πειστείς; Προετοιμάσου! Μαγικές σφαίρες, χειρομαντεία, ταρό, ζώδια, καφεμαντεία… Τι περιμένεις; Είσαι έτοιμος να κατακτήσεις τους μηχανισμούς και τα μυστικά για μια υπέροχα δυστυχισμένη ζωή; Στο Μπάγκειον θα βρεις όλες τις απαντήσεις σε 4 μόνο παραστάσεις!
Μεταφράση: Αντώνης Γκίκας | Διασκευή - σκηνοθεσία: Γεωργία Ανδρέου | Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Κώστας Δημουλέας | Κοστούμια: Βασίλης Μπαρμπαρίγος | Χορογραφίες: Ζέφη Μπαρτζώκα | Φωτισμοί: Βασιλική Γώγου | Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Λέπουρης | Video trailer: Ακριβή Κόλλια | Γραφιστικός σχεδιασμός: Ερρίκος Ανδρέου | Επικοινωνία: Δέσποινα Ερρίκου, Ράνια Παπαδοπούλου | Οργάνωση παραγωγής: Ράνια Παπαδοπούλου | Παραγωγή: Abirato σε συμπαραγωγή με τις Blue Rosebud Productions και Loxodox Theatre Group | Ηθοποιοί: Αλεξάνδρα Ζώη, Μάνος Ζούρας, Πάνος Κορογιαννάκης, Θωμάς Σιέκας, Αντώνης Φλώρος.
Το ψέμα
Η «σκεπτόμενη» ξεκαρδιστική κωμωδία του πολυβραβευμένου Γάλλου συγγραφέα Φλοριάν Ζελέρ (Florian Zeller), Το ψέμα («Le mensonge», 2014) που έσπασε ταμεία σε πολλές ευρωπαϊκές σκηνές και παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία (sold out) την περασμένη χειμερινή σεζόν, ξανανεβαίνει το φετινό καλοκαίρι στον υπέροχο Κήπο του θεάτρου «Αλεξάνδρεια» Βασίλη Βλάχου. Το έργο κάνει καλοκαιρινή πρεμιέρα την Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022 και θα παίζεται κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21.00 (έως 1 Ιουλίου 2022). Ένα έργο για την αλήθεια και το ψεύδος στις σχέσεις των σύγχρονων ζευγαριών Το «Ψέμα» είναι ένα έργο για την αλήθεια και το ψεύδος στις σχέσεις των σύγχρονων ζευγαριών. Όπως αναφέρει και ο εξαιρετικά δημοφιλής συγγραφέας του έργου Φλοριάν Ζελέρ –ο οποίος το 2020 έγραψε και σκηνοθέτησε την ταινία «Ο πατέρας» με τον Άντονι Χόπκινς και την Ολίβια Κόλμαν– «Οι αλήθειες και τα ψέματα αποτελούν μέρος του θεάτρου και της ενέργειάς του». Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έργα του Ζελέρ έχουν παρουσιαστεί σε περισσότερες από 45 χώρες σε όλο τον κόσμο αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές. ΣΤο ψέμα, ο Ζελέρ αφηγείται με γλαφυρό τρόπο την άβολη αλήθεια του γάμου δύο ζευγαριών που κινούνται στο λαβύρινθο της εξαπάτησης. Το έργο σκιαγραφεί, εντέλει, με κωμικό τρόπο, την υποκρισία που κρατά ενωμένη την κοινωνία.
Συγγραφέας: Florian Zeller | Μετάφραση: Μαριαλένα Κωτσάκη | Σκηνοθεσία: Κερασία Σαμαρά | Σκηνικά - κοστούμια: Τόνια Αβδελοπούλου | Μουσική: Τάκης Μπαρμπέρης | Φωτισμοί: Γιώργος Μπούχρας | Βοηθός σκηνοθέτη: Τώνια Αποστόλου | Παίζουν: Βασίλης Βλάχος (Πωλ), Κάτια Σπερελάκη (Αλίς), Αλίκη Αβδελοπούλου (Λωράνς), Κώστας Τσάχρας (Μισέλ) | Επικοινωνία: Δέσποινα Ερρίκου, Ράνια Παπαδοπούλου | Παραγωγή: ΑΜΚΕ «Αλεξάνδρεια»
Καθόμαστε σε ένα τραπέζι. Ο ένας κοιτάει τις γρίλιες. Από κάπου ακούγεται ο τελευταίος λύκος
Καθόμαστε σε ένα τραπέζι. Ο ένας κοιτάει τις γρίλιες. Από κάπου ακούγεται ο τελευταίος λύκος
είναι μια θεατρική έκθεση των Ginger Creepers Theater Band εμπνευσμένη από τον Τελευταίο λύκο του Λ. Κρασναχορκάι. Η παράσταση-εμπειρία επιστρέφει για 4 συλλεκτικές παραστάσεις, από το Σάββατο 4/6 έως την Τρίτη 7/6 στις 21.00 στην Παρένθεση [Διον. Εφέσου 3, μετρό Αμπελόκηποι, 6943732758]. Με τον όρο Exhibition theater, οι Ginger Creepers (Χρήστος Καπενής / Γρηγόρης Χατζάκης) προτείνουν μία νέα, απόλυτα διαφορετική θεατρική εμπειρία, συστήνοντας τον νέο τους χώρο, την Παρένθεση. Με αφορμή τον Τελευταίο Λύκο, ένα πολυσύνθετο διήγημα του σπουδαίου Ούγγρου συγγραφέα Λάσλο Κρασναχορκάι, (γνωστότερος στο κοινό από τα σενάριά του για τον σκηνοθέτη Μπέλα Ταρ), οι Ginger Creepers "καταλαμβάνοντας" τον χώρο, στήνουν και επιμελούνται μίας έκθεσης σύγχρονης τέχνης, που λειτουργεί με θεατρικούς κώδικες. Σε μία δαιδαλώδη πρόταση 77 σελίδων, ο Κρασναχορκάι αφηγείται το ταξίδι ενός καθηγητή φιλοσοφίας στην Εξτρεμαδούρα της Ισπανίας, με στόχο τη συγγραφή ενός άρθρου για την ανάπλαση της περιοχής. Αναζητώντας έμπνευση για το κείμενό του, πέφτει πάνω σε ένα άρθρο σε ένα επιστημονικό περιοδικό, όπου αναφέρεται πως εκεί ήταν που "αποδήμησε ο τελευταίος λύκος" της ευρύτερης περιοχής. Η φράση κεντρίζει το ενδιαφέρον του και στρέφει όλη του την προσοχή στην αναζήτηση της ιστορίας του τελευταίου εκείνου λύκου, ιστορία που μεταμορφώνει σιγά σιγά τα βαθύτερα κέντρα της ίδιας του της ύπαρξης.
Σύλληψη - Απόδοση - Σκηνική Σύνθεση - Σκηνοθεσία: Ginger Creepers | Εικαστική Επιμέλεια - Σκηνογραφία / Διαμόρφωση Χώρου: Ζωή Αρβανίτη | Μουσική / Ηχητικός Σχεδιασμός: Βύρων Κατρίτσης | Κοστούμια: Λίλα Νόβα | Γραφιστική Επιμέλεια - Curating Consultant: Michelangelo Bevilacqua | Φωτογραφίες: Φίλιππος Μαργαλιάς | Γραφείο Τύπου/Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη | Παίζουν: Χρήστος Καπενής, Γρηγόρης Χατζάκης
Η απογραφή Μιχαήλ Άνθη
Η απογραφή
 Μιχαήλ Άνθη από 9 Ιουνίου και κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21.15 στο Βεσπάκι Backyard [Αναστασίου Ζίννη 30, Κουκάκι, 6940739441]. Εσείς κάνατε Απογραφή; Συμπληρώσατε όλα τα απαιτούμενα πεδία λέγοντας την αλήθεια και μόνο την αλήθεια; Ο Άγης πάντως δεν τα κατάφερε. Εδώ που τα λέμε, ούτε και η Σωσώ με την Πελαγία υπήρξαν απόλυτα ειλικρινείς στη δήλωση των στοιχείων τους και η απογραφέας Μίνα άρχισε να χάνει την υπομονή της. Η μέρα της Απογραφής έφτασε! Τι συμβαίνει τελικά με αυτό το σπίτι; Ποιος είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης του; Όλοι ή κανένας; Και αν αναζητούμε την αλήθεια μέσω του ψέματος, τότε ποιο ψέμα θα αποδειχθεί πιο πειστικό; Ποιο θα είναι αυτό που θα καθορίσει την αλήθεια;
Σκηνοθεσία: Νίκος Τουλιάτος | Ερμηνεία: Καίτη Βαρβαρέσου-Θεολογίτου, Κέλλυ Νικηφόρου, Κωνσταντίνα Σπάθη, Μάριος Τσουμάρης | Βοηθός Σκηνοθέτη: Θωμάς Αντωνακάκης | Ενδυματολογία: Γεωργία Ψωμιάδη | Τεχνικός Βοηθός: Ειρήνη Καπελώνη
Έρωτος Ύβρις
Η Οµάδα ΗΧΟΠΟΙΟΙ είναι δηµιουργία του Νίκου Τουλιάτου που ασχολείται µε την ρυθµική, ηχητική προσέγγιση στις παραστάσεις. Ο ήχος µετατρέπεται σε ρόλο. Το Έρωτος Ύβρις: Το αίμα των Ατρειδών είναι µια Performance λόγου, κίνησης, ήχου και ρυθµού µε την µορφή ορατόριου, που ξεκίνησε από το Ίδρυµα Μιχάλη Κακογιάννη το 2018 και 2019 και συνεχίζεται. Δείτε το από τις 24/06 κάθε Παρασκευή στις 21:30 στο Βεσπάκι Backyard, μια όμορφη κρυμμένη αυλή εκεί που δεν το περιμένεις [Αναστασίου Ζίννη 30, Κουκάκι, 6940739441].
Σκηνοθεσία: Νίκος Τουλιάτος | Σχεδιασμός Φωτισμών: Μάριος Τσουμάρης | Μουσική επιλογή: Νίκος Τουλιάτος, Μάριος Τσουμάρης | Πρωτότυπη Μουσική: Γεωργία Κατσίβελου | Μετάφραση: Νίκος Περέλης και Ομάδα Ηχοποιοί | Πρωτότυπα κείμενα: Ειρήνη Καπελώνη | Σχεδιασμός Αφίσας: Μάριος Τσουμάρης | Παίζουν: Ειρήνη Καπελώνη - Δικαστής Α, Νίκος Τουλιάτος - Αγαμέμνων, Ιωάννα Κολονέλου - Ιφιγένεια, Ντομένικα Ρέγκου - Κλυταιμνήστρα, Ρένα Κουμπαρούλη - Ηλέκτρα, Γιάννης Ντάσιος - Ορέστης, Ευγενία Λιούτα - Χρυσόθεµις, Γεωργία Κατσίβελου - Δικαστής Β, Δήμητρα Νταντή - Ένορκος, Νίκη Νικολούδη - Εισαγγελέας


ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη