Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης *** 1ος Διαγωνισμός Παραμυθιού koukidaki: Κυκλοφορεί ήδη το συλλογικό έργο, με κείμενα που διαγωνίστηκαν, από τις εκδόσεις Δερέ. *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμς ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Χαμένες ημέρες μιας μαύρης ηπείρου * Πάροδος * Μέτοικοι καιροί * Στην Ύδρα αέναα θα επιστρέφεις * Η ανταλλαγή * Η ζωή αλλιώς * Η αλήθεια μου... η μισή * Μαθήματα εμπιστοσύνης ** Ποίηση: Cyborg Sapiens * Αβινιόν * Ευτελή τιμαλφή: Σονάτες και καντάτες ** Διηγήματα: Βραχέα ρήματα: Επτά μικρές ιστορίες * Ξιπασμένες νοικοκυρές ** Άλλα: Ψίθυροι από μια άλλη ζωή * Μπίτερ λοβ & μαύρες γάτες * Συνοικία Αγία Φωτεινή * Έξι τίτλοι των εκδόσεων Εκλυστής * Οδηγός βικτωριανής απόλαυσης * Ο Κεκλημένος ** Νουβέλες: Η μέρα του καρναβαλιού * Οι πυγολαμπίδες θα λάμπουν στο σκοτάδι (για πάντα) * Διαμέρισμα με αριθμό 7 * Τα κόκκινα παπούτσια * Επί –θεμάτων, γευμάτων και αισθημάτων– κοινωνία

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2022

Τέσσερις σουμεριακοί μύθοι: Δεύτερος μύθος

Αρχαία ακκαδική κυλινδρική σφραγίδα που απεικονίζει (από τα αριστερά προς τα δεξιά) τις θεότητες Inanna, Utu, Enki και Isimud (περ. 2300 π.Χ.)

Ο Ενλίλ διαλέγει τον Θεό-αγρότη


Αυτός ο μύθος μοιάζει με τη Βιβλική ιστορία του Κάιν και του Άβελ, αλλά η κατάληξη του σουμερικού μύθου είναι η συμφιλίωση και όχι η δολοφονία, όπως συμβαίνει στον εβραϊκό μύθο. Απαρτίζεται από περισσότερους από τριακόσιους στίχους, αλλά μόνο οι μισοί είναι άρτιοι. Η ιστορία έχει ως εξής: Ο Ενλίλ, ο θεός του αιθέρα, αποφάσισε να δώσει δέντρα και σιτηρά, καθώς και αφθονία και ευημερία στη χώρα. Γι' αυτόν το σκοπό δημιουργεί δύο αδέλφια, τον Έμες και τον Έντεν.

Ο Έντεν έκανε την προβατίνα να γεννήσει το αρνάκι,
την κατσίκα να γεννήσει το κατσικάκι
Την αγελάδα και το μοσχαράκι έκανε να πληθύνουν,
καϊμάκι και γάλα έκανε να παράγονται
Στην πεδιάδα έκανε την καρδιά της άγριας κατσίκας,
του αρνιού και του γαϊδάρου να χαίρονται
Τα πουλιά του ουρανού έβαλε να φτιάξουν τη φωλιά τους
στην πλατιά γη
Τα ψάρια της θάλασσας έβαλε να αφήσουν τα αυγά τους
στα έλη
Στις φοινικιές και στα αμπέλια περίσσεψε το μέλι και το κρασί
Τα δέντρα, όπου κι αν ήταν φυτεμένα, έκανε να καρποφορήσουν
Τα αυλάκια…
Τα σιτηρά και οι σοδειές πολλαπλασιάστηκαν
Σαν την Ασνάν[1], την ευγενική κόρη, έκανε δύναμη να βγει.
Ο Έμες δημιούργησε τα δέντρα και τους αγρούς,
μεγάλωσε τους στάβλους και τις στάνες.
Στις καλλιέργειες πολλαπλασίασε την παραγωγή
Το… έκανε να σκεπάσει τη γη
Την άφθονη συγκομιδή έφερε στα σπίτια,
έκανε τις σιταποθήκες να ξεχειλίσουν.

Καθώς οι θεοί έχουν όλα τα ανθρώπινα ελαττώματα, τα δύο αδέλφια μαλώνουν και πηγαίνουν στη Νιππούρ να βρουν το δίκαιό τους με δικαστή τον Ενλίλ. Ο Έντεν παραπονιέται.

Πατέρα Ενλίλ, μου έδωσες γνώση, έφερα το νερό της αφθονίας
Έκανα το ένα αγρόκτημα να ακουμπήσει το άλλο, ξεχείλισα
τις σιταποθήκες
Σαν την Ασνάν, την ευγενική κόρη, έκανα δύναμη να παρουσιαστεί.
Τώρα ο Έμες, [...] ο ασεβής, που δεν ξέρει την καρδιά των αγρών
Την πρώτη μου ρώμη, την πρώτη μου δύναμη οικειοποιείται
Στο παλάτι του βασιλιά…

Ο Έμες αρχίζει με κολακείες προς τον Ενλίλ, αλλά αυτά που λέει δεν είναι ακόμα κατανοητά. Μετά ο Ενλίλ απαντά στον Έμες και τον Έντεν.

«Ο Έντεν είναι ο γνώστης του ζωογόνου νερού όλων των χωρών
Σαν γεωργός των θεών, παρήγαγε τα πάντα
Έμες, γιε μου, πως συγκρίνεις τον εαυτό σου με τον Έντεν, τον αδελφό σου;»
Ο σοφός λόγος του Ενλίλ έχει βαθιά σημασία
Η απόφαση πάρθηκε, είναι αμετάβλητη, ποιος τολμά να την παραβιάσει;
Ο Έμες γονάτισε μπροστά στον Έντεν
Στο σπίτι του έφερε… το κρασί του σταφυλιού και τους χουρμάδες
Ο Έμες χαρίζει στον Έντεν χρυσό, ασήμι και λάπις λάζουλι
Με αδελφοσύνη και φιλία, ευτυχισμένοι, κάνουν σπονδές
Να ενεργούν μαζί σοφά και καλά αποφάσισαν
Στην πάλη μεταξύ του Έμες και του Έντεν
Ο Έντεν, ο σταθερός αγρότης των θεών, αποδείχτηκε
μεγαλύτερος του Έμες
… Ω, πατέρα Ενλίλ, δόξα!Το παρόν αποτελεί απόσπασμα από το ανέκδοτο βιβλίο του Χρήστου Ντικμπασάνη με θέμα Ο άνθρωπος των Σουμερίων.
Επιμέλεια: Τζένη Κουκίδου
Στη συνοδευτική εικόνα βλέπετε τη σφραγίδα του Adda, μια αρχαία ακκαδική κυλινδρική σφραγίδα που απεικονίζει (από τα αριστερά προς τα δεξιά) τις θεότητες Inanna, Utu, Enki και Isimud (περ. 2300 π.Χ.)
Επίσης:
Πρώτος σουμεριακός μύθος: Το ταξίδι του Νάννα στη Νιππούρ
Τρίτος σουμεριακός μύθος: Κτήνη και σιτηρά
Τέταρτος σουμεριακός μύθος: Η δημιουργία της αξίνας

[1] Θεά των σιτηρών

Σημ. επιμ.: Το λάπις λάζουλι είναι ημιπολύτιμη πέτρα με κυρίαρχο συστατικό της τον λαζουρίτη που της δίνει το μπλε της χρώμα. Στους αρχαίους Έλληνες, στους Ρωμαίους και στη Βίβλο, ο λάπις αναφέρεται ως σάπφειρος. Λάπις, ετυμολογικά, σημαίνει λίθος στα λατινικά ενώ το λάζουλι έγινε η ρίζα των λέξεων azure, azzurro και azul που μεταφράζονται ως γαλάζιο.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο/-α που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Η ανταλλαγή, Νίκου ΤσουρλάκηΑβινιόν, Χρυσής ΓιάντσιουΣτην Ύδρα αέναα θα επιστρέφεις, Νέλλης ΣπαθάρηΈξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςCyborg Sapiens, Δημήτρη ΟρφανίδηΒραχέα ρήματα: Επτά μικρές ιστορίες, Παναγιώτη ΚωνσταντόπουλουΜέτοικοι καιροί, Νίκου Σκορίνη
Τα κόκκινα παπούτσια, Μαρίνας Ξένου-ΚασσιανούΟδηγός βικτωριανής απόλαυσηςΟ Κεκλημένος, Ελένης ΣέννοιαΜπίτερ λοβ & μαύρες γάτες, Γεωργίας ΣύκαΣυνοικία Αγία Φωτεινή, Κωνσταντίνου ΓρηγοριάδηΟι πυγολαμπίδες θα λάμπουν στο σκοτάδι (για πάντα), Θεόδωρου ΟρφανίδηΞιπασμένες νοικοκυρές, Έφης Καραμπά
Επί –θεμάτων, γευμάτων και αισθημάτων– κοινωνία, Μαρίας ΑποστολάκουΗ αλήθεια μου... η μισή, Έλλη ΞυρούΕυτελή τιμαλφή: Σονάτες και καντάτες, Γιώργου ΚαριώτηΨίθυροι από μια άλλη ζωή, Αθανάσιου ΔαββέταΗ ζωη αλλιώς, Αναστασίας Ξενοφώντος-ΓαϊτάνουΔιαμέρισμα με αριθμό 7, Καίτης ΔροσίνηΜαθήματα εμπιστοσύνης, Φίλιππου Πισσαλίδη