Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ματωμένος Δούναβης * Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Τα βάσανα του Τεό και της Λέας * Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Ο Χρήστος Παπαδημητρίου Μια ανάσα πριν το τέλος

Από το εξώφυλλο του μυθιστορήματος του Χρήστου Παπαδημητρίου, Μια ανάσα πριν το τέλος, και φωτογραφία του ίδιου

Πώς σας ήρθε η ιδέα;
Χ.Π.: Εν μέσω του πρώτου και αυθεντικού εγκλεισμού μας, λόγω του πρώτου και πρωτόγνωρου κύματος του κορωνοϊού, σκέφθηκα πώς θα είναι ο κόσμος μετά από τρία χρόνια και τι θα γινόταν αν ξεσπούσε ένα νέο φονικότερο κύμα.

Πού γράψατε το βιβλίο σας;
Χ.Π.: Απομονωμένος, ευτυχώς στο σπίτι μου στη Βάρκιζα, έχοντας όλο τον χρόνο να σκεφθώ πάνω σε όσα απίστευτα μας συνέβαιναν.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Χ.Π.: Τρεις μήνες εντατικής δουλειάς και καθημερινής συνεχούς ενασχόλησης.

Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Χ.Π.: Μια περιπέτεια με συναρπαστική δράση, ερωτικό στοιχείο και μια προσπάθεια να δοθούν απαντήσεις στα πανάρχαια ερωτήματα της ανθρώπινης ύπαρξης

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Χ.Π.: Μια νέα απόλυτα φονική μετάλλαξη του κορωνοϊού, ο COVID 23, παρασκευάζεται και εκλύεται σκόπιμα στην ανθρωπότητα από μυστικά εργαστήρια μιας δαιδαλώδους πανίσχυρης παγκόσμιας οργάνωσης με σκοπό την προετοιμασία και πώληση φαρμάκων και εμβολίων.
Ο Οδυσσέας και η Πηνελόπη, κορυφαίοι  επιστήμονες, που χωρίς να το γνωρίζουν συμμετέχουν στην κατασκευή του μεγαλύτερου εφιάλτη της παγκόσμιας ιστορίας, γλιτώνουν την ύστατη ώρα από τη μαζική δολοφονία όλων των συντελεστών του μυστικού προγράμματος.

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Χ.Π.: Μου άρεσε η αδυσώπητη καταδίωξη των ηρώων μου από τη Νεβάδα έως τη Νέα Υόρκη, τον Ατλαντικό Ωκεανό, το Σαουθάμπτον και το Λονδίνο. Προσπαθώντας να ξεφύγουν από τους διώκτες τους, οι δυο Έλληνες θα βιώσουν τον απόλυτο έρωτα και θα έχουν τη δυνατότητα μέσα σε δέκα μέρες να ζήσουν πρωτόγνωρες στιγμές.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Χ.Π.: Αγαπημένος μου ήρωας είναι ο Ζος Μπομόν. Ο χαρακτήρας που ενσαρκώνει ο Ζαν Πωλ Μπελμοντό στην ταινία ο Επαγγελματίας. Κι αυτό γιατί ο Μπελμοντό υποδύεται μαεστρικά έναν γενναίο και ανυπότακτο στρατιωτικό που δεν δειλιάζει μπροστά στον θάνατο και δεν τρέχει για να ξεφύγει αλλά κάνει το καθήκον του αδιαφορώντας για την προσωπική του τύχη και θυσία.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Χ.Π.: Η μάχη για την επιβίωση και τη λύτρωση από τη νέα πανδημία δε θα εμποδίσει τους ήρωές μου να αναζητήσουν απαντήσεις στα πανάρχαια ερωτήματα της ανθρώπινης ύπαρξης.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Χ.Π.: Να ζήσω έστω και ένα δευτερόλεπτο χωρίς την οικογένειά μου.

Φοβάστε...
Χ.Π.: Το θάνατο φυσικά. Το απόλυτο μηδέν και το αναπόφευκτο τέλος. Μα πιο πολύ από αυτόν τα γηρατειά.

Αγαπάτε...
Χ.Π.: Να ζω την κάθε στιγμή της ζωής μου σαν να είναι η τελευταία μου.

Ελπίζετε...
Χ.Π.: Να πεθάνω όρθιος και δυνατός σε ένα κλάσμα του δευτερολέπτου.

Θέλετε...
Χ.Π.: Να δω τα παιδιά μου να πραγματοποιούν τα πιο τρελά τους όνειρα.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Χ.Π.: Όσοι αρέσκονται σε περιπετειώδεις ιστορίες με διαρκή δράση και βαθιά φιλοσοφικά ερωτήματα.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Χ.Π.: Το βιβλίο απεικονίζει τις απόψεις μου για το τι κρύβεται πίσω από τις νέες πανδημίες που ταλανίζουν την ανθρωπότητα.

Γιατί δεν πρέπει;
Χ.Π.: Αν πρέπει να διαβάσεις ένα βιβλίο, τότε υπάρχει ο Καζαντζάκης, ο Ρεμάρκ, ο Γκράχαμ Γρην, ο Καμύ... Δεν θα φτάσεις ποτέ στον Παπαδημητρίου...

Πού/πώς μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Χ.Π.: Σε όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία και στην ηλεκτρονική σελίδα των εκδόσεων Ελκυστής.

Πού μπορούμε να βρούμε εσάς;
Χ.Π.: Στη σελίδα μου στο facebook, Χρήστος Θ. Παπαδημητρίου.

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Χ.Π.: To μπλε της θάλασσας.

Ποια μουσική;
Χ.Π.: Μπαρόκ και Ένιο Μορικόνε.

Ποιο άρωμα;
Χ.Π.: Οι νεραντζιές μόλις ανθίζουν.

Ποιο συναίσθημα;
Χ.Π.: Ο έρωτας.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Χ.Π.: Μια κινηματογραφική ταινία.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Χ.Π.: Ιστορικός.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Χ.Π.: Έρικ Μαρία Ρεμάρκ.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Χ.Π.: Ο Νίκος Καζαντζάκης με την Ασκητική του.

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Χ.Π.: Οι ήρωές μου γράφουν οι ίδιοι την ιστορία μόλις αρχίζει το βιβλίο, παίρνουν σάρκα και οστά και με κυριεύουν.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Χ.Π.: Οπωσδήποτε και τα δύο.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Χ.Π.: Θα είμαι ειλικρινής. Την εμπορική επιτυχία κυρίως η διαφήμιση. Την πραγματική επιτυχία το περιεχόμενό του.

Τι την αποτυχία;
Χ.Π.: Αποτυχημένο είναι το βιβλίο που άφησε στη μέση έστω και ένας αναγνώστης του.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Χ.Π.: Στο ερώτημα να ζει κανείς ή να μη ζει η απάντηση είναι να ζει με πάθος. Ποτέ δεν μπορεί να γίνει κατάχρηση του έρωτα για το βιβλίο.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Χ.Π.: Να ζεις, να αγαπάς και να μαθαίνεις.

Μια ανάσα πριν το τέλος, Χρήστου Παπαδημητρίου

Ο Χρήστος Παπαδημητρίου απάντησε το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για το μυθιστόρημά του, Μια ανάσα πριν το τέλος, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ελκυστής.

Ο Χρήστος Θ. Παπαδημητρίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών και του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών Σπουδών του πανεπιστημίου των Βρυξελλών, στο οποίο πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές του σπουδές, διδάκτορας δημοσίου δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών, δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω και νομικός Σύμβουλος της Ρ.Α.Σ. Έχει δημοσιεύσει δύο νομικά συγγράμματα –για το συνταγματικό και το ευρωπαϊκό δίκαιο– και πενήντα επιστημονικές μελέτες σε έγκριτα νομικά περιοδικά. Στον κόσμο της λογοτεχνίας μυήθηκε το 2008, με το μυθιστόρημα Το τέλος του Γ.Σ. Μπαχ. Έπειτα από μια μακρόχρονη πορεία στον χώρο των εκδόσεων και συνεργασία με σημαντικούς εκδοτικούς οίκους, πλέον το συγγραφικό έργο του απαρτίζεται από επτά μυθιστορήματα και δύο ποιητικές συλλογές. Έχουν εκδοθεί κατά χρονολογική σειρά: Η επιρροή του κοινοτικού δικαίου στη δικαστική προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων (Σάκκουλα, 2002), Το τέλος του Γ.Σ. Μπαχ (Ιωλκός, 2008), Ημιτελής εκτέλεση (Λιβάνης, 2009), Θανάσιμος Έρωτας (Ιωλκός, 2011), Ανεστραμμένη κλεψύδρα (Ιωλκός, 2012), Αρχική θεωρία (Ιωλκός, 2014), Έγκλημα χωρίς δολοφόνο (Μεταίχμιο, 2016), Αντίστροφη μέτρηση (Διάπλαση, 2019), Παγίδα θανάτου για τον επιθεωρητή Ζακέ (Νεφέλη, 2020), Ο ήχος των ορίων (Ελκυστής, 2021), Μια ανάσα πριν το τέλος (Ελκυστής, 2022).

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΗ μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση, Χριστόφορου ΧριστοφόρουΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη