Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Διάφανη ψυχή

Διάφανη ψυχή, Αναστασίας Κορινθίου

Στο βιβλίο διάφανη ψυχή της Αναστασίας Κορινθίου, ένα μικρό βιογραφικό της οποίας θα βρείτε στο τέλος του άρθρου, θα μας απασχολήσει ο εκκεντρικός θεατρικός συγγραφέας Αλέξανδρος Αλεξίου που, ενόψει της καραντίνας, θα αποφασίσει να βάλει τέλος στην πολυτάραχη και πολυσχιδή ύπαρξή του.

Ο γιατρός της λογοτεχνίας, όπως αλλιώς τυγχάνει να λέγεται ο Αλέξανδρος, παρέα με πολλά οικεία του πρόσωπα, θα ξεδιπλώσουν συνάμα το μπερδεμένο κουβάρι του και θα προβληματίσουν αρκετά με τις συμπεριφορές και τις αποφάσεις που θα ακολουθήσουν, με σκοπό πολλές φορές να βλάψουν και να επισκιάσουν τον ίδιο τον πρωταγωνιστή.

Ο Πέτρος, ο εκδότης των βιβλίων του, πληθωρικός, επιδειξιομανής και απαραίτητος συνεργάτης και φίλος. Ο Γιάννης, κολλητός του από το πανεπιστήμιο, γελαστός, γυναικάς με μεγάλη καρδιά που χωρά τα πάντα, νονός της Κλαίρης, ένας Πίτερ Παν της εποχής και το γέλιο που λείπει από τον σοβαρό Αλέξανδρο. Η Αναστασία, μια νέα, απαιτητική και φιλόδοξη γυναίκα, η ερωμένη του τα τελευταία χρόνια, που ζητά όχι μονάχα μια θέση στη ζωή του, αλλά όλη τη ζωή του. Και τέλος η Άννα, η νόμιμη σύζυγος που εγκυμονούσε όταν την γνώρισε, η ψυχρή, η απότομη και άκαμπτη φιγούρα με τα πέτρινα μάτια, που ποτέ δε κατάφερε ο Αλέξανδρος να πλησιάσει, είναι μερικές προσωπικότητες που χρωματίζουν την παλέτα των αναμνήσεών του, ανάλογα την εποχή και τις εκάστοτε πεποιθήσεις τους.

Στις σελίδες του βιβλίου, θα έρθουμε αντιμέτωποι με την ενδοοικογενειακή βία, με τρυφερούς ανεκπλήρωτους έρωτες, με εγκυμοσύνες παράνομες, με σχέσεις αταίριαστες, με πόρνες, με ίντριγκες, πάθη, ζήλιες, μίση, με ιδρύματα προστασίας ανηλίκων, με πλαστικές χειρουργικές επεμβάσεις, με παγίδες και ναρκωτικά.

Ο Ιούδας, η Σαλώμη, ένας σκοτεινός άγγελος, ένας έκπτωτος βασιλιάς αλλά και ο διάβολος, αλληγορικοί χαρακτηρισμοί των προσώπων, θα μας κρατήσουν συντροφιά και με κομμένη την ανάσα θα αδημονούμε για τη συνέχεια και την εξέλιξη της ιστορίας.

Ο Νικήτας, η Μαρία, η Ραλλού, ο Μηνάς, ο Θάνος, η Νάντια και η Αρετή, κρατούν κομμάτια από το παζλ της ζωής του πρωταγωνιστή, εκείνες όμως που θα προσπαθήσουν να δώσουν το δικό τους στίγμα σε όλα όσα διαδραματίζονται, παίζοντας κομβικό ίσως ρόλο, είναι η Αΐντα, η Ευτυχία και η Αλεξάνδρα.
Θα καταφέρει κάποιος από τα πρόσωπα να αποτρέψει την αυτοκτονία του Αλέξανδρου;
Μπορεί η ζήλια να οπλίσει το χέρι φτάνοντας στο σημείο να καταστρέψει έναν άνθρωπο;
Τι γίνεται αν στο τέλος έχεις μετανιώσει για όλα όσα έπραξες;
Ποιος κινεί τα νήματα και ποιος μπορεί να μεταλλάξει πιθανές εξελίξεις;
Υπάρχει συγχώρεση και μεταμέλεια;
Από τα βιβλία που διαβάζω, επιλέγω μια φράση για να την μοιραστώ μαζί σας. Από το βιβλίο της Αναστασίας Κορινθίου, επέλεξα την παρακάτω:
Όταν αγαπάς δεν πρέπει να στερείς, δεν πρέπει να φυλακίζεις. Ελεύθερα αφήνεις τον άλλο να αποφασίσει χωρίς να επιβάλλεις τα θέλω σου στα δικά του...
Το βιβλίο ολοκληρώνεται με ένα θεατρικό έργο, όπου πρωταγωνιστές είναι πρόσωπα που συνυπήρξαν με τον Αλέξανδρο κι εμείς θα προσπαθήσουμε να συσχετίσουμε τους χαρακτήρες. Δεν είναι εύκολο, μιας και πρέπει να αποκρυπτογραφήσουμε τις πληροφορίες εκείνες που η συγγραφέας με δεξιοτεχνία μας παραθέτει, για να καταλήξουμε στο τέλος της πολύκροτης ιστορίας και να κατανοήσουμε τον χαρακτήρα του μοναχικού συγγραφέα.

Η Αναστασία Κορινθίου γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου ζει πια μόνιμα μετά από 26 θαλασσινά χρόνια στη Ρόδο, που θα κουβαλά μέσα της για πάντα. Δουλειά της είναι να κάνει τον κόσμο να χαμογελά, μέσα από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση όπου εργάζεται αλλά και να βοηθά νέους συγγραφείς να βγαίνουν στο φως, ως υπεύθυνη αξιολόγησης στον εκδοτικό οίκο «Υδροπλάνο». «Ανασαίνει» για να δημιουργεί και το αποδεικνύει έμπρακτα μέσα από τις πολιτιστικές της δράσεις και τη διοργάνωση πρωτότυπων εκδηλώσεων που αναλαμβάνει, με αφορμή πάντα μορφές τέχνης. Γράφει ασταμάτητα βιβλία, άρθρα, τραγούδια, σενάρια κινηματογραφικά ή θεατρικά (η ταινία «Μαρία» στην οποία συνυπογράφει το σενάριο με την ξαδέλφη της Μαρία Κορινθίου ήδη ετοιμάζεται για τη μεγάλη οθόνη). Έχει βραβευτεί από την Ακαδημία Γραμμάτων και Τεχνών στα Τίρανα, το Ends Foundation, την UNESCO, τον Σύλλογο Διατήρησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς ΗΓΕΧΟΡΟΣ, τον Δωδεκανησιακό Σύλλογο Θάλεια, τον Σύλλογο Γυναικών Νέου Ικονίου και από τον ΠΟΔΡ. Το 2016 κέρδισε το βραβείο κοινού για την καλύτερη τηλεοπτική σειρά, βασισμένη στο βιβλίο «Για την καρδιά ενός αγγέλου». Όμως σαν σημαντικότερό της βραβείο θεωρεί την αγάπη του κόσμου. Από όλα της τα… «παιδιά», αυτά που ξεχωρίζει είναι η πολύτιμη τριλογία της όπως συνηθίζει να λέει την Αγγελική, τη Ζηνέτα και τον Αντώνη (τα τρία της παιδιά).

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Υδροπλάνο.



Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου
Περισσότερα για την Αναστασία Κορινθίου:

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη