Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Οι δέκα παππούδες, η θάλασσα κι εγώ

Οι δέκα παππούδες, η θάλασσα κι εγώ, Φάμπιο Τζενοβέζι

Ο Φάμπιο, ο ήρωας της ιστορίας μας, ζει με τους γονείς του και τους δέκα παππούδες του. Ο πατέρας του Τζότζο, ένας άνθρωπος που σπάνια μιλάει, είναι υδραυλικός και έχει εμμονή με τις επιδιορθώσεις. Η μητέρα του Ρίτα προσπαθεί να κρατάει τις ισορροπίες της οικογένειας, αλλά έχει αφήσει αρκετό χώρο στους παππούδες να εμπλέκονται στη ζωή του μικρού Φάμπιο.

Δέκα ανύπαντροι άντρες, αδέρφια του παππού του Φάμπιο, που μένουν σχεδόν όλοι στην ίδια γειτονιά, έχουν αναλάβει να διαπαιδαγωγήσουν τον μικρό με γνώμονα τα δικά τους μέτρα και σταθμά, ερήμην της παιδικής του φύσης, με αποτέλεσμα τα ερεθίσματα που του προσφέρουν να μην αποτελούν πολλές φορές, τα ιδανικά για την ηλικία του και επιπλέον η μεταξύ τους επικοινωνία να κατακλύζεται από παράξενα για ένα παιδί ευτράπελα.

Δεν έχει φίλους, δε συναναστρέφεται με παιδιά, δεν γνωρίζει να παίζει, πηγαίνει στο σχολείο και μαθαίνει «περίεργα» πράγματα, έχει όμως ανεπτυγμένη φαντασία και μια πληθώρα βιωμάτων, που για πολλά παιδιά θα ήταν τραυματικά και ίσως απέβαιναν μοιραία για την μετέπειτα εξέλιξή τους.

Αποτελεί τον ανιψιό των τρελών, πάσχει από δαλτονισμό και το κυνήγι, το ψάρεμα, τα μαστορέματα συνθέτουν το κάστρο της ζωής του· η θάλασσα έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά του για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Αναπάντεχα θα γίνει αποδέκτης, όπως και όλη η οικογένεια ενός «ατυχήματος» που θα θέσει τη ζωή όλων σε άλλη ρότα.

Με την παιδική του φύση θα καταφέρει να αντεπεξέλθει στα δύσκολα και η αισιοδοξία του θα γίνει αρωγός του τις στιγμές που δεν έχει κανέναν στο πλάι του. Το διάβασμα στις οικότροφους του γηροκομείου, οι μπάλες του τένις, η εκκλησία και οι ετήσιοι διαγωνισμοί της, η Μαρτίνα που είναι κορίτσι, η ιστορία της Βίρνας, ο έρωτας, το κολύμπι, ο Μανουέλ, ένα σοβαρότατο διάστρεμμα και η επίσκεψη στην κυρία Ζακλίν, θα αποτελέσουν πόλους έλξης για τους αναγνώστες του βιβλίου και τροφή για περισυλλογή μιας και τα εναύσματα δε θα αφήσουν κανέναν αδιάφορο.
Σε τι διαφέρει ο Φάμπιο από τα άλλα παιδιά της ηλικίας του;
Μπορεί το προστατευτικό οικογενειακό περιβάλλον και η άπλετη αγάπη να δημιουργήσουν προβλήματα στα παιδιά;
Πώς αντιλαμβάνεται ένα παιδί τις ασχολίες των μεγάλων;
Έχει την κρίση ο Φάμπιο να αντιληφθεί αν ο πατέρας του τον ακούει, ενόσω βρίσκεται δίπλα του;
Από τα βιβλία που διαβάζω, επιλέγω μια φράση, για να την μοιραστώ μαζί σας. Από το βιβλίο του Φάμπιο Τζενοβέζι, ένα μικρό βιογραφικό του οποίου υπάρχει στο τέλος του άρθρου, επέλεξα την παρακάτω:
«Οι ιστορίες έρχονται από μακριά, ανασαίνουν κάτω από το νερό κι έχουν τεράστια φτερά για να σε βρουν όπου κι αν είσαι.»

Ένα βιβλίο που σκέφτεσαι για καιρό αφότου έχεις τελειώσει την ανάγνωσή του, γεμάτο στοιχεία που αφυπνίζουν τη συνείδησή σου και αποδίδουν στην παιδική ηλικία χαρακτηριστικά που έχουμε απολέσει την ύπαρξή τους.

Ο Φάμπιο Τζενοβέζι γεννήθηκε στο Φόρτε ντέι Μάρμι της Τοσκάνης το 1974. Έχει γράψει, μεταξύ άλλων, τα μυθιστορήματα «Versilia Rock City, Esche vive» και «Chi manda le onde» (Premio Strega Giovani 2015), καθώς και το «Tutti primi sul traguardo del mio cuore», το ημερολόγιο της περιπέτειάς του στον Ποδηλατικό γύρο της Ιταλίας. Το μυθιστόρημα «Οι δέκα παππούδες, η θάλασσα κι εγώ» (Il mare dove non si tocca, Εκδόσεις Πατάκη, 2022) κυκλοφόρησε στα ιταλικά το 2017 και έχει μεταφραστεί στα γαλλικά, στα γερμανικά και στα ολλανδικά. Το 2021 κυκλοφόρησε το «Il calamaro gigante» (Το γιγάντιο καλαμάρι) με θέμα την αναζήτηση αυτού του σπάνιου είδους καλαμαριού, που για χρόνια αποτελούσε ένα αίνιγμα των θαλασσών (σήμερα υπό έκδοση από τις Εκδόσεις Πατάκη). Συνεργάζεται με την εφημερίδα Corriere della Serra και τo ένθετό της για το βιβλίο «La Lettura».

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.



Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη