Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Φρύνη Αρβανίτη

Φρύνη Αρβανίτη

Γεννήθηκε το 1944 και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του ΣΕΗ, απ' όπου αποφοίτησε το 1965. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Ντροπή… παντρεμένος άνθρωπος» (των Λάκη Μιχαηλίδη και Βύρωνα Μακρίδη, θέατρο Χατζηχρήστου, 1990-1991).

Η Φρύνη Αρβανίτη στο θέατροΗ Φρύνη Αρβανίτη στο θέατρο

Ξεκίνησε με τρεις παραστάσεις στο Εθνικό Θέατρο την περίοδο 1969-1970. Φωτογραφίες της βρήκα μόνο από τη δεύτερη εμφάνισή της, τη «Βεντάλια της λαίδης Ουίντερμηρ» (του Όσκαρ Ουάιλντ, Απρίλιος 1970).

Η Φρύνη Αρβανίτη στο πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Τσιρκολοκατάσταση»

Στο θέατρο έπαιξε δίπλα σε σημαντικούς ηθοποιούς, όπως ο Κώστας Χατζηχρήστος, η Άννα Συνοδινού, ο Αλέκος Αλεξανδράκης, ο Γιάννης Φέρτης κ.ά., συμμετέχοντας σε έργα ποικίλου ρεπερτορίου. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Τσιρκολοκατάσταση» (των Γιάννη Καλαμίτση και Γιάννη Ξανθούλη, θέατρο Δελφινάριο, καλοκαίρι 1982).

Φρύνη Αρβανίτη

Πέθανε στις 3 Σεπτεμβρίου 2022.

Η Φρύνη Αρβανίτη σε στοπ καρέ ταινίας

Στον κινηματογράφο συμμετείχε σε τρεις μόνο ταινίες: «Τρελλός είμαι, ό,τι θέλω κάνω» (1985), «The... κόπανοι» (1987) και «Ο μεγάλος παραμυθάς» (1989).

Η Φρύνη Αρβανίτη σε βιντεοταινίαΗ Φρύνη Αρβανίτη σε βιντεοταινία

Τη δεκαετία του 1980 εμφανίστηκε σε τουλάχιστον 54 βιντεοταινίες (η έρευνα συνεχίζεται).

Η Φρύνη Αρβανίτη ως «μάμα» του μαφιόζου Τίμου Περλέγκα στην αξέχαστη διαφήμιση του παγωτού Marengata

Την ίδια εποχή υποδύεται τη «μάμα» του μαφιόζου Τίμου Περλέγκα στην αξέχαστη διαφήμιση του παγωτού Marengata από την ΕΒΓΑ (1986).


Εξίσου αναρίθμητες είναι οι συμμετοχές της σε τηλεοπτικές σειρές, κυρίως με γκεστ εμφανίσεις: «Λωξάντρα» (ΕΡΤ, άνοιξη 1980), «Βεγγαλικά» (ΕΡΤ1, 1988-1989), «Μάμα μία» (ΑΝΤ1, άνοιξη 1991), «Η άλλη πλευρά του τοίχου» (ΕΤ, 1999-2000), ακόμη και σε ένα επεισόδιο της καθημερινής σειράς «Καλημέρα ζωή» (ΑΝΤ1).



Πηγές:
Οι φωτογραφίες από τα θεατρικά προγράμματα και το πορτρέτο είναι από το Τμήμα Παραστατικών Τεχνών του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ)
Οι φωτογραφίες από την παράσταση του Εθνικού Θεάτρου είναι από το ψηφιοποιημένο αρχείο του φορέα
To screenshot της διαφήμισης είναι από το βίντεο του Αργύρη Κωστούρου στο youtube
Το screenshot της σειράς είναι από το βίντεο του Jorge Gianco στο youtube
Το screenshot της ταινίας είναι από το προσωπικό μου αρχείο
Οι υπόλοιπες φωτογραφίες βρέθηκαν στο διαδίκτυο

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη