Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Μάρθα Καραγιάννη

Μάρθα Καραγιάννη

Γεννήθηκε στον Πειραιά στις 6 Νοεμβρίου 1939. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Βουλή τους… και ραβδί τους» (των Γιάννη Καλαμίτση και Βαγγέλη Μπαλαφούτη, θέατρο Ακροπόλ, 1991-1992).

Η Μάρθα Καραγιάννη στο πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Τριαντάφυλλα για σας»

Σπούδασε μπαλέτο στη Σχολή Χορού Μαριάνοβα στην Αθήνα. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Τριαντάφυλλα για σας» (των Γ. Ασημακόπουλου, Β. Σπυρόπουλου, Π. Παπαδούκα, θέατρο Εθνικού Κήπου, καλοκαίρι 1969).

Από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Μου δανείζεις τον… άνδρα σου;»

Στη συνέχεια μπήκε στο Παιδικό Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Οι φωτογραφίες είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Μου δανείζεις τον… άνδρα σου;» (των Νίκου Καμπάνη και Βύρωνα Μακρίδη, θέατρο Ακροπόλ,
1993-1994).

Η Μάρθα Καραγιάννη στο πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Γη! SOS»

Επίσης σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο. Η φωτογραφία του σημαντικού καλλιτεχνικού φωτογράφου Elite είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Γη! SOS» (θέατρο Μινώα, καλοκαίρι 1969).

Από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Μια αξέχαστη νύχτα»

Πρωτοεμφανίστηκε το 1957 στο μουσικό θέατρο, ένα είδος που δεν εγκατέλειψε ποτέ, αποκτώντας άδεια άσκησης επαγγέλματος ηθοποιού ως εξαιρετικό ταλέντο. Οι φωτογραφίες είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Μια αξέχαστη νύχτα» (του Γιέγκερ, θέατρο Ακάδημος, 1980-1981).

Η Μάρθα Καραγιάννη στο πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Οι διάβολοι του Τσάρλυ»

Υπήρξε σύζυγος του ποδοσφαιριστή και ηθοποιού Μίμη Στεφανάκου. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Οι διάβολοι του Τσάρλυ» (του Γιώργου Κωνσταντίνου, θέατρο Ρουαγιάλ, καλοκαίρι 1980).

Στο πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Και πονηριά στο μάτι!»

Διέπρεψε κυρίως στην επιθεώρηση και στις μουσικές κωμωδίες, παίζοντας στο πλάι καταξιωμένων ηθοποιών του χώρου, όπως ο Κώστας Χατζηχρήστος, ο Ορέστης Μακρής κ.ά. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Και πονηριά στο μάτι!» (των Γ. Γιαννακόπουλου, Ν. Ελευθερίου, Κ. Νικολαΐδη, θέατρο Περοκέ, καλοκαίρι 1957).

Από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Καμπαρέ» (του Joe Masteroff, θέατρο Καλουτά, 1972-1973)Δημοσίευμα του περιοδικού Γυναίκα (9/2/1983)

Τις δεκαετίες του 1970 και 1980 πήρε διθυραμβικές κριτικές για τη συμμετοχή της σε μιούζικαλ, όπως το «Καμπαρέ» το 1972-1973 (την ίδια περίοδο που το είχε ανεβάσει η Λάιζα Μινέλι στο Μπροντγουέι) και «Οι άνδρες προτιμούν τις ξανθές». Οι φωτογραφίες είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Καμπαρέ» (του Joe Masteroff, θέατρο Καλουτά, 1972-1973) και από δημοσίευμα του περιοδικού Γυναίκα (9/2/1983).

Από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Όμορφη πόλη» (του Μίκη Θεοδωράκη, θέατρο Παρκ, καλοκαίρι 1962)

Τη δεκαετία του 1990 στράφηκε σε έργα πρόζας. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Όμορφη πόλη» (του Μίκη Θεοδωράκη, θέατρο Παρκ, καλοκαίρι 1962).

Η Μάρθα Καραγιάννη στο οπισθόφυλλο του περιοδικού Φαντασία και Αίσθημα (28/9/1960)

Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε σε 42 ταινίες, συμμετέχοντας σε μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη, κωμωδίες και ελάχιστα δράματα. Η φωτογραφία είναι από το οπισθόφυλλο του περιοδικού Φαντασία και Αίσθημα (28/9/1960).

Στοπ καρέ ταινίας με τη Μάρθα Καραγιάννη

Η πρώτη της ταινία ήταν «Η άγνωστος» (1957) και τελευταία η «Από έρωτα» (2014).

Δημοσίευμα του περιοδικού Θησαυρός (8/12/1960)

Στις φωτογραφίες, δημοσίευμα του περιοδικού Θησαυρός (8/12/1960).

Δημοσιεύματα των περιοδικών Εικόνες (16/8/1989) και ΟΚ (29/5/2021).

Δημοσιεύματα των περιοδικών Εικόνες (16/8/1989) και ΟΚ (29/5/2021).

Διάφορες βιντεοταινίες με τη Μάρθα Καραγιάννη

Επίσης εμφανίστηκε σε 8 βιντεοταινίες, εκ των οποίων έγραψε το σενάριο της μιας («Μια τρελή τρελή ζωντοχήρα», 1989).

Δημοσιεύματα των περιοδικών Επίκαιρα (13/10/1977) και Ντομινό (26/101978) και εξώφυλλο του περιοδικού Τηλέραμα (21/10/1977)

Στην τηλεόραση εμφανίστηκε σε λίγες σειρές παίζοντας πρωταγωνιστικούς ρόλους ή κάνοντας γκεστ εμφανίσεις, όπως: «Ο δρόμος» (ΥΕΝΕΔ, 1978-1980), «Ο Ανδροκλής και τα λιοντάρια του» (ΕΡΤ2, άνοιξη 1985), «Οι μικρομεσαίοι» (MEGA, 1992-1993), «Οι Βασιλιάδες» (MEGA, 2012-2014) κ.ά. Στις φωτογραφίες, δημοσιεύματα των περιοδικών Επίκαιρα (13/10/1977) και Ντομινό (26/101978) και εξώφυλλο του περιοδικού Τηλέραμα (21/10/1977).

Δημοσίευμα του περιοδικού Το Τέταρτο (Ιούλιος-Αύγουστος 1987)

Επίσης εμφανίστηκε στην παράσταση του Θεάτρου της Δευτέρας «Παγωτό μες στον χειμώνα» (του Μίνο Μπέλεϊ, 4/6/1984). Στη φωτογραφία, δημοσίευμα του περιοδικού Το Τέταρτο (Ιούλιος-Αύγουστος 1987).

Ο Μάκης Δελαπόρτας έγραψε δύο βιβλία για κείνη («Μάρθα Καραγιάννη: κορίτσι για μιούζικαλ», Αθήνα, Ορφέας, 2010 και «Μάρθα Καραγιάννη», Αθήνα, Καθημερινή, 2018)

Το 2001 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Άγκυρα το αυτοβιογραφικό της βιβλίο «Ο έρωτας, μωρό μου, είναι γλέντι» ενώ ο Μάκης Δελαπόρτας έγραψε δύο βιβλία για κείνη («Μάρθα Καραγιάννη: κορίτσι για μιούζικαλ», Αθήνα, Ορφέας, 2010 και «Μάρθα Καραγιάννη», Αθήνα, Καθημερινή, 2018).

Διαφημίσεις με τη Μάρθα Καραγιάννη

Το 2001 και το 2002 διαφήμισε γούνες από τη Γουνεμπορική.

Αυτόγραφα της ηθοποιού από ιδιωτική συλλογή

Αυτόγραφα της ηθοποιού από ιδιωτική συλλογή.

Δημοσιεύματα των περιοδικών Echo and Artis (Γενάρης 2003) και People (10/11/2013) και αταύτιστη χρονολογικά αφίσα του περιοδικού Κατερίνα

Στις φωτογραφίες, δημοσιεύματα των περιοδικών Echo and Artis (Γενάρης 2003) και People (10/11/2013) και αταύτιστη χρονολογικά αφίσα του περιοδικού Κατερίνα.

Εξώφυλλα περιοδικών με τη Μάρθα ΚαραγιάννηΕξώφυλλα περιοδικών με τη Μάρθα Καραγιάννη

Η λαμπρή αυτή καριέρα αποτυπώθηκε σε τουλάχιστον 85 εξώφυλλα (η έρευνα συνεχίζεται).



Πηγές:
Οι φωτογραφίες από τα θεατρικά προγράμματα και τα δημοσιεύματα είναι από το Τμήμα Παραστατικών Τεχνών και τη Βιβλιοθήκη αντίστοιχα του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ) καθώς και από το πολύτιμο αρχείο του συλλέκτη Μάκη Σουρμπή
Τα εξώφυλλα είναι από την ανωτέρω Βιβλιοθήκη και τα sites retromaniax.gr και greekcomics.gr
Τα αυτόγραφα προέρχονται από ιδιωτική συλλογή
Τα εξώφυλλα των βιντεοταινιών βρέθηκαν στο διαδίκτυο

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη