Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ματωμένος Δούναβης * Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Τα βάσανα του Τεό και της Λέας * Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η Θεμιστόκλεια Μωετζή και Το μεγάλο φάσμα των εκδοχών

Η Θεμιστόκλεια Μωετζή και Το μεγάλο φάσμα των εκδοχών

Πώς σας ήρθε η ιδέα;
Θεμισκόλεια Μωετζή: Η ιδέα προέκυψε από τα εξωτερικά ερεθίσματα και τη μελέτη συγκεκριμένων πραγμάτων. Δεν σας κρύβω πως η στέγη, εκείνο δηλαδή που προφύλαξε κάθε σκέψη και την βοήθησε να μετουσιαστεί στις αράδες ενός βιβλίου, ήταν μονάχα η «λέξη»: ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Θ.Μ.: Η παιδική κακοποίηση σε κάθε έκφανσή της (συναισθηματική, σωματική, σεξουαλική…) είναι κακοποίηση του ανθρώπινου είδους γενικότερα. Ρωγμή στην πρόοδο και αναχαίτιση της εξέλιξης. Αφορά όλο το συμπαντικό χωριό, κάθε κοινωνία, αφορά το μέλλον της ανθρωπότητας. Το βιβλίο αναφέρεται λοιπόν στην κακοποίηση της ψυχής και σε κάποια από τα παραπάνω. Η γνωριμία του Μίλτου με τη Θεμιστόκλεια είναι μια γνωριμία, μια πρώτη επαφή, με τις εκδοχές του εαυτού τους. Δεν μπορώ ωστόσο να αποκαλύψω περισσότερα διότι θα χαθεί το «μυστήριο» της ύπαρξης των ηρώων αυτής της μικρής ιστορίας.

Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Θ.Μ.: Αχαρακτήριστο; Ναι, μάλλον αχαρακτήριστο!

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Θ.Μ.: Τους ήρωες, διότι «συζήσαμε» αρκετό διάστημα και μου δόθηκε η ευκαιρία να τους πλησιάσω.

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Θ.Μ.: Το «ορίζω» θαρρώ πως κρύβει μια παραδοξότητα, γενικότερα κάθε ορισμός είναι μια παράδοξη κατάσταση…

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Θ.Μ.: Όλα τα χρώματα και όλες οι αποχρώσεις τους.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Θ.Μ.: Ίσως προσφέρει μια «άπλα», μια προσέγγιση διαφορετική της έννοιας του «είμαι» και των εκδοχών μας... Δεν ξέρω, μάλλον η ερώτηση δεν πρέπει να γίνει σε εμένα μα σε κάποιον που το έχει διαβάσει.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Θ.Μ.: Ασφαλώς, άλλοτε συνειδητά, άλλοτε ασυνείδητα, είμαι «μάρτυρας» της αλληλεπίδρασης όπως όλοι μας.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Θ.Μ.: Η φαντασία και η εμπειρία είναι υπερτιμημένα πράγματα, όλοι οι άνθρωποι έχουν φαντασία και δυνατότητα κάθε είδους εμπειρίας. Ωστόσο, σκέφτομαι, αυτό που χρειάζεται για να «γράψει» κάποιος είναι πρώτα από όλα η διάθεση να μοιραστεί τις σκέψεις του, να εξωτερικεύσει με αυτόν τον τρόπο συναισθήματα... Θάρρος και διάθεση λοιπόν.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;/ Τι την αποτυχία;
Θ.Μ.: Θεωρώ την επιτυχία και την αποτυχία ανούσια επινόηση για να χαρακτηρίσεις μια οποιαδήποτε κατάσταση. Είναι τόσο υποκειμενικά και ρευστά όλα αυτά, θέλω να πω. Αν με ρωτούσατε το τι θα με ευχαριστούσε σχετικά με το βιβλίο που έγραψα όμως, θα σας απαντούσα πως αν και είμαι ήδη ευχαριστημένη που υπάρχει θα με χαροποιούσε να διαβαστεί και να γίνει, έστω μια ελάχιστη αφορμή, για συζήτηση, για συλλογισμούς για το πώς πρέπει να προφυλάξουμε την ατομικότητά μας από κακοτοπιές γενικότερα, για το πώς θα αναβαθμίσουμε τον ρόλο της κοινωνικής πρόνοιας…

Πού/πώς μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Θ.Μ.: Μπορείτε να το προμηθευτείτε από το eshop των εκδόσεων «Ελκυστής» και από όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία.

Πού μπορούμε να βρούμε εσάς;
Θ.Μ.: Στο instagram: themistoklia.mwetzi

Το μεγάλο φάσμα των εκδοχών, Θεμιστόκλειας Μωετζή

Η Θεμιστόκλεια Μωετζή απάντησε το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τη νουβέλα της, Το μεγάλο φάσμα των εκδοχών, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ελκυστής. Στην περίληψη διαβάζουμε:
Στο «Μεγάλο φάσμα των εκδοχών» στροβιλίζονται δύο υπάρξεις. Προκαλώντας τη συναισθηματική τους αναστάτωση, η ζωή τούς φέρνει αντιμέτωπους με θεμελιώδη φιλοσοφικά ερωτήματα. Η γνωριμία του Μίλτου με τη Θεμιστόκλεια αποτελεί την ευκαιρία να αφουγκραστεί κανείς την έννοια της προοπτικής, της κάθε μελλοντικής δυνατότητας. Πρόθυμοι να κατανοήσουν τη φύση της αλληλεπίδρασης, αφημένοι άλλοτε συνειδητά και άλλοτε όχι, στην αλλαγή-μεταμόρφωση, μετεωρίζονται στο προσωπικό τους «τίποτα». Με γνώμονα το Επέκεινα ως φυσική δυνατότητα, ο Μίλτος και η Θεμιστόκλεια εξασκούνται θαρραλέα στις ποιότητες του Έρωτα.
Μέσα από την περιγραφή του εσωτερικού κόσμου των ηρώων αναδεικνύεται η αξία του Χάους και ωθούμαστε να ξεπεράσουμε τους φόβους μας για το μυστήριο της ύπαρξης. Διαπιστώνοντας πως όλοι οι περιορισμοί του φαινομένου της γνωσιοθεωρίας είναι δομημένοι σε αμφισβητούμενα θεμέλια, οι δύο αυτοί χαρακτήρες μάς αποκαλύπτουν απάτητα μονοπάτια των παρυφών του εαυτού μας.

Η Θεμιστόκλεια Μωετζή γεννήθηκε στην Αθήνα. Έζησε αρκετό καιρό σε ελληνικά νησιά, ενώ τα τελευταία χρόνια ζει στο Πόρτο Ράφτη. Ο πνευματικός της «θεραπευτής» είναι η θάλασσα. Θεωρεί τη συγγραφή τρόπο επικοινωνίας και έκφρασης. Είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά. Απόφοιτη ΑΕΙ, του τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών, και κατέχει πρόσφατο πιστοποιητικό επιμόρφωσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου: «Θρησκευτικές και Πολιτισμικές Ετερότητες στην Ελληνική Κοινωνία».

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΗ μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση, Χριστόφορου ΧριστοφόρουΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη