Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Ο κώδικας του αυτοκράτορα

Ο κώδικας του αυτοκράτορα, Νίκου Κ. Κυριαζή

Φέτος έβαλα ως πρώτο αναγνωστικό στόχο, όχι να διαβάσω περισσότερα βιβλία από την περυσινή χρονιά, αλλά να διαβάσω όλα τα αδιάβαστα βιβλία που έχω στη βιβλιοθήκη μου και περιμένουν καρτερικά τη σειρά τους. Δεν είναι πως με βιάζει κάτι, αλλά θέλω να τους δώσω την ευκαιρία να μου «μιλήσουν» μέσα από τις ιστορίες τους. Και γιατί όχι να μην ανακαλύψω κρυμμένους θησαυρούς ανάμεσά τους;

Ξεκίνησα, λοιπόν, με το βιβλίο του συγγραφέα Νίκου Κυριαζή, με τίτλο «Ο κώδικας του αυτοκράτορα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Ένα μυθιστόρημα που παντρεύει και μας παρουσιάζει άψογα το μυστήριο με την ιστορία, πάντα σε ένα μυθοπλαστικό πλαίσιο. Άραγε, σε ποιον από τους πολλούς αυτοκράτορες αναφερόταν; Ποιος ήταν αυτός ο κωδικός και τι μπορεί να φανέρωνε; Ποιες οι συνέπειες μίας πιθανής αποκάλυψης; Αυτά και μερικά ακόμη ερωτήματα γεννήθηκαν στο μυαλό μου, ακούγοντας για πρώτη φορά τον τίτλο του βιβλίου κι άλλα τόσα δυνητικά ιντριγκαδόρικα σενάρια έκαναν την εμφάνισή τους. Για να βρω απαντήσεις, έπρεπε να διαβάσω το βιβλίο. Όπερ κι εγένετο.

Από πολύ μικρή, ούσα ακόμη μαθήτρια δημοτικού, αγαπούσα το μάθημα της ιστορίας και ό,τι μπορεί να συσχετιζόταν με εκείνη. Κάθε ιστορική περίοδος με γοήτευε, χάρη στις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούσαν τότε. Μεγαλώνοντας αυτή μου η αγάπη όλο και μεγαλώνει. Δεν ξέρω αν οφείλεται στο γεγονός πως διαβάζοντας και μαθαίνοντας την ιστορία μπορούμε να λάβουμε μία εικόνα του μέλλοντος (με δεδομένο πως εκείνη επαναλαμβάνεται κάνοντας κύκλους μέσα στα χρόνια) ή στο ότι μέσα από την ιστορία μπορούμε να παρατηρήσουμε την εξέλιξη της συμπεριφοράς και διαβίωσης των ανθρώπων σε ένα πιο ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο. Πάντως, για όποιον κι από τους δύο άνωθεν λόγους αυτό συμβαίνει, εγώ δεν παύει να γοητεύομαι απ' αυτήν.

Στο ερώτημα ποια ιστορική περίοδο ξεχωρίζω και για ποιον πιθανό λόγο, η απάντηση είναι η περίοδος της ακμής και παρακμής της βυζαντινής αυτοκρατορίας. Αν και μας χωρίζουν κάμποσοι αιώνες από τότε, θεωρώ πως αν το καλοπροσέξουμε θα διαπιστώσουμε πως μεγάλη μερίδα των όσων συνέβαιναν τότε σε κοινωνικό, πολιτικό, θρησκευτικό, οικονομικό επίπεδο, μα ακόμα και σε ό,τι αφορά τις ανθρώπινες σχέσεις, είναι ό,τι πιο κοντά στο σήμερα. Δεν ξέρω αν συμφωνείτε, αλλά όλη αυτή η βία, οι διαμάχες για την αρχηγεία και του ποιος εντέλει θα επικρατήσει, οι δολοπλοκίες, οι ίντριγκες, τα πάθη, τα λάθη, τα συμφέροντα των λίγων, οι συνωμοσίες, η καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και διάφορα άλλα κακώς κείμενα διατάρασσαν τις τότε κοινωνίες και εξακολουθούν να το κάνουν μέχρι σήμερα. Διαχρονικά προβλήματα που, αντί να αμβλύνονται, όλο και μεγαλώνουν.
Μια ανεκτίμητη βυζαντινή εικόνα που γίνεται αντικείμενο κλοπής, η υποψία για την ύπαρξη ενός αμύθητου θησαυρού, τα ιερότερα κειμήλια της χριστιανοσύνης που χάθηκαν πριν από επτακόσια χρόνια, κινητοποιούν ένα πλήθος ανθρώπων για την εύρεσή τους.
Ανάμεσά τους ένας Αγιορείτης μοναχός με παράξενες δυνάμεις, μια δαιμόνια ντετέκτιβ, ένας μανιώδης Έλληνας συλλέκτης, ένας γοητευτικός Ιταλός τραπεζίτης της μαφίας, ένα σαγηνευτικό μοντέλο, ο ελληνοαλβανοσερβικός υπόκοσμος με τον αδίστακτο νονό της νύχτας αρχηγό του, ένας συντηρητής έργων τέχνης και ο καλύτερος αστυνόμος της ΕΛΑΣ θα αναμετρηθούν σε ευφυΐα και ταχύτητα ώστε να φτάσουν πρώτοι στην ανακάλυψη των κειμηλίων. Πρέπει όμως να πολεμήσουν όλοι εναντίον όλων, να λύσουν άλυτους γρίφους, να εισχωρήσουν στο μυαλό ενός μοναχού, που πέθανε πριν από επτά αιώνες, να ερωτευτούν, να κυνηγήσουν αλλά και να κυνηγηθούν, να ταξιδέψουν στα άδυτα της βυζαντινής εποχής, τότε που η ιστορία γραφόταν από μοναχούς, Ισπανούς επιδρομείς, ληστές και Τούρκους πειρατές, Βενετούς και Φράγκους ιππότες.
Περίληψη οπισθόφυλλου
Ο συγγραφέας, όντας ο ίδιος ιστορικός, έχει πάμπολλες γνώσεις γύρω από την ιστορία. Αυτό σε συνδυασμό με τον ακατάπαυστο ρέοντα λόγο του έχει ως αποτέλεσμα ένα βιβλίο αρκετά καλό που διαβάζεται με αμείωτο ενδιαφέρον απ' την αρχή έως και το τέλος. Βρήκα πολύ αρεστό το πώς η μυθοπλασία μπορεί να έρθει σε επαφή με την ιστορία, να μας δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα που έμεναν μετέωρα, να γεννήσει άλλα, να αλλάξει άρδην τον ρου της ιστορίας και τα όσα γνωρίζουμε και θεωρούμε ως δεδομένα. Σε όλα αυτά αξίζει να προσθέσουμε την διαρκή δράση, την έντονη περιπέτεια, τα ποικίλα συναισθήματα, τις γλαφυρές περιγραφές των εικόνων, την ένωση παρόντος - παρελθόντος, την αληθοφάνεια των χαρακτήρων των προσώπων, που θα συναντήσουμε μέσα στις σελίδες του βιβλίου, τους ρεαλιστικούς, πειστικούς διαλόγους, αλλά και τον τρόπο που ο συγγραφέας «χειρίζεται» τις κινήσεις όλων των προσώπων.

Εν κατακλείδι, μιλάμε για ένα βιβλίο που μου άφησε αρκετά καλές εντυπώσεις και μελλοντικά θα αναζητήσω κι άλλα έργα του συγγραφέα. Λάτρεις της ιστορίας και της περιπέτειας, αυτό το βιβλίο είναι για εσάς.

Καλή ανάγνωση!



Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη